Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Молодіжні турніри
| Оновлено 12 вересня 2019, 14:28
10523
15

ПЕТРАКОВ: «Ми самі знищуємо наших молодих футболістів»

Наставник збірної України U-17 - про проблеми з вихованням юних талантів

| Оновлено 12 вересня 2019, 14:28
10523
15
ПЕТРАКОВ: «Ми самі знищуємо наших молодих футболістів»
УАФ. Олександр Петраков
Олександр Петраков, колишній головний тренер юніорської збірної України U-20, яка цього літа стала чемпіоном світу в своїй віковій категорії, поділився думкою про те, як складеться майбутнє його підопічних.
 
- Агенти мають вплив на тренерів? Вам пропонували відкати, тільки чесно?
- Ніколи! Десять років тому, коли я тільки прийшов у збірну, мені був один дзвінок з пропозицією працювати за схемою. Я послав цю людину. Кожен раз, коли я приймаю збірну, насамперед повідомляю хлопцям, що якщо побачу хоч одного агента в холі готелю, цей футболіст відразу вилетить зі збірної. Готель - це база збірної. Це місце, де не тільки агентів не повинно бути, але і взагалі будь-якої сторонньої людини, хоч би і батьків. Я не забороняю їм мати агентів. Але нехай зустрічаються з ними десь в місті, не в розташуванні збірної. Про це вже попереджені футболісти 2003 року, яких я зараз прийняв. Тому агенти мене недолюблюють і бігають від мене, як від прокаженого.
 
- Серед двадцяти одного чемпіона світу жодного киянина. Як би ви це пояснили?
- Практично киянином можна вважати Кирила Дришлюка. Він виріс в Борисполі. А взагалі, це проблема не тільки Києва, а всіх великих міст! Я днями був в Ужгороді на турнірі на честь легендарного закарпатського голкіпера Андрія Гаваші. Вони відкривали академію «Миная», і я їм сказав, що чекаю вихованців Закарпатського краю в збірній. Щоб людина стала пристойним футболістом, вона перш за все повинна бути фізично здоровою. А це - генетика. Закарпатський край завжди славився прекрасною генетикою. Хлопці з цих місць відмінно справляються з величезними фізичними навантаженнями. Вони від природи прекрасно готові функціонально. У великих же містах хлопці кволі, до того ж мають багато спокус. У провінції цього немає. Один Валера Бондар, капітан нашої збірної, з Харкова. Але він виріс на околиці і не пройшов через «Металіст». Валера починав в харківському «Арсеналі», він вихованець цього клубу.
 
- Є стереотип, що молоді гравці відразу отримують хороші контракти і більше їм нічого не треба. Спростуєте?
- Про це всі навколо говорять. Нічого нового не скажу. Звичайно, я попередив хлопців, але контролювати їхнє життя не можу. За кордоном отримують ще більші суми, але у молодих футболістів обмежений доступ до цих грошей. Велика частина заморожується на рахунках, вони фізично не можуть скористатися грошима. У Бельгії, наприклад, великий відсоток зарплати відкладається в пенсійний фонд, і футболіст може скористатися цими коштами тільки після 35 років.
 
Серби розповідали, що коли Мілінковичу-Савичу збільшили зарплату до 40 тисяч євро на місяць, він міг зняти тільки півтори. А в Україні 20-річні футболісти з резерву купують машини по 40-50 штук баксів! До чого їм прагнути? Ми самі їх знищуємо.
 
На жаль, я всього лише тренер збірної і ніяк не можу на це вплинути. А ось керівники клубів можуть, але не діють.
 
 
Оцініть матеріал
(48)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Орест Орищишин
Дякуємо за чемпіонів Ю-20 за мораль та бажаємо Вам успіхів
Ukraine Donetsk
Да это вообще идеальная практика. Когда большая часть з.п. откладывается на определенном счету и снять ты ее сможешь либо по достижению определенного возраста, либо после определенных условий.
turist86
Маячня.
Платити зарплату з кількарічним запізненням заборонено законодавством.
Крім того, на такі умови не погодиться жоден легіонер.
А в українських реаліях це взагалі неприйнятно для футболістів - курси валют змінилися, власник змінився, клуб оголосили банкрутом, суди тягнуться роками і т. д.
avtv5555
Саша Алиев и миля за этот закон (заморозка до 35) голосовали бы двумя руками.
Vit18
Ще має значення загальний стан фінансової культури в суспільстві. Розмови про американських мільйонерів в розтягнутих від часу светрах є правдою.
antnsmsn
Я не понимаю, что за разглагольствования по поводу зарплаты? Ребят, че вы несете? Человек заработал деньги. Он распоряжается как ему вздумается. Вы (или кто-либо другой) какое отношение имеет к его деньгам? В Нидерландах или Бельгии есть специальный фонд, который по факту является пенсионным, но это «не большая часть зарплаты». Какие-то сказки про Милинковича Савича со ссылкой «сербы рассказывали». Возможно, до совершеннолетия счета футболистов могут быть контролируемы родителями, но после — они свободные люди с полной свободой выбора, а не ваши игрушки.Комментатор, который «раз в три года машину, раз в пять лет дом» — с тобой все в порядке? Может давайте сделаем еще «раз в неделю — 2000 гривен на еду, и раз в год одно пальто, и 5 пар носков?» Стыд.
Vit18
Можу стверджувати на власному досвіді, що в 20 річному віці людина не спроможна зрозуміти що робити з грошима.