Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 19 серпня 2019, 09:14
9746
15

Гвардіола знищив Тоттенхем за рахунок пресингу. Почеттіно пощастило

Максим Свірський детально розбирає центральний матч другого туру АПЛ

| Оновлено 19 серпня 2019, 09:14
9746
15
Гвардіола знищив Тоттенхем за рахунок пресингу. Почеттіно пощастило
ФК Манчестер Сіті

Вчора в другому турі АПЛ «Манчестер Сіті» боровся за 3 очки з командою Маурісіо Почеттіно. Матч вийшов дуже яскравим, можливо не таким, як зустріч цих команд в минулому сезоні в 1/4 Ліги чемпіонів, але деякі елементи тієї зустрічі повторилися. 

 

Через травми матч пропускали кілька гравців у обох команд. У «Сіті» це Бенджамен Менді і Лерой Сане, який недавно порвав хрестоподібні зв'язки. У «шпор» в лазареті новачок Сессеньойн, Делле Аллі, Сон і Фойт. Але головною втратою в цій зустрічі була відсутність Давида Сілви. Так, іспанець вийшов на заміну, але, по-перше, він відіграв лише 12 хвилин, а по-друге, Сілва - ключовий гравець нинішнього складу і Гюндоган апріорі не може його замінити.

Матч з перших хвилин почав Кайл Уокер, хоча я думав, що все-таки сьогодні хоч трохи зіграє Канселу. «Тоттенхем» повністю не зміг замінити Сона, так як його швидкість дуже важлива при грі в такому стилі. «Тоттенхем» розташовувався дуже низько і якщо у них був шанс для контратаки, то часто вона зупинялася в районі центрального кола. Кореєць явно б допоміг своїй команді, але це вже проблема «шпор».

Також можна відзначити те, що місце в стартовому складі зайняв Давінсон Санчез, а не Вертонген. Чуток про травму бельгійця в пресі не було, але такому ходу від Почеттіно є пояснення, про нього трохи нижче.

2. «Манчестер Сіті» вчора знищив суперника. Це підтверджують і об'єктивні показники, і суб'єктивні відчуття від матчу. За ударам у підопічних Гвардіоли перевага в 10 разів (30: 3), територію також виграли «городяни» (49% дій на третині поля «Тоттенхема» і 40% в середній). За xG також нереальна перевага (2,53: 0,56). Так, по цифрам все не аж так розгромно, але якщо трохи поглибиться, то можна краще зрозуміти рівень везіння гостей.

 

«Тоттенхем» набив 0,56 xG, але 93% з них створено після стандартів. З гри хлопці Почеттіно створили всього лише 0,04 xG.

3. За володінням статистика також трохи бреше. «Сіті», як можна було очікувати, виграв володіння (56%: 44%). Насправді володіння м'ячем у команд дуже відрізнялося. Різнився і рівень, і стиль. «Сіті» контролював м'яч по всьому полю і досить впевнено розвивав свої атаки. У «Тоттенхема» більше половини своїх передач (56%) віддані на своїй першій третині поля, тобто поблизу своїх воріт. «Сіті» в цій зоні віддав всього лише 17% передач. Це видно і по карті передач.

 

4. Одна з головних причин такого домінування - пресинг «Сіті». Він дійсно був практично ідеальний і не давав «Тоттенхему» шансів на якісний білд-ап.

У гравців «Тоттенхема» було дуже мало варіантів для короткого розіграшу м'яча. Зазвичай підопічні Почеттіно або вибивали в надії, що Кейн зачепиться, або віддавали назад, притискалися до своїх воріт і в результаті своїм пресингом «Сіті» змушував се одно вибивати м'яч.

У цьому моменті у Уокер-Пітерса варіантів для передачі немає. Гравці «Сіті» або щільно опікали, або просто перекривали лінії для передачі, дуже круто з цим справлявся Де Брюйне.

Де Брюйне зіграв дуже важливу роль при грі без м'яча. Він високо висувався пресингувати і середня позиція по матчу у нього навіть вище, ніж у Агуеро.

Без м'яча «Сіті» в деяких моментах вибудовувався навіть в 4-2-4.

5. «Тоттенхем» без м'яча так пресингувати не міг і розташовувався дуже вузько. Таке розташування давало можливість для подач з флангів. «Сіті» зробив 31 крос, у «Тоттенхема» - 5. Саме це, я думаю зіграло у виборі стартового складу у «Тоттенхема». Думаю, Давінсон Санчес краще Вертонгена на другому поверсі.

6. «Тоттенхем» навіть в деяких епізодах дозволяв собі розташовуватися високо, але для «Сіті» це було навіть краще.

У цьому епізоді «Ман Сіті» за рахунок майстерності Едерсона виходить з оборони в один дотик (передача кіпера відрізає всю активну лінію пресингу і хавбеків) і Бернарду Сілва ідеально скидає на хід Уокеру, який на швидкості обходить суперників і створює гольовий момент. Також, хочу зазначити, що у кожного захисника «Тоттенхема» є гравець, який відволікає їх увагу.

Без м'яча «Тоттенхем» закрив центр поля, там розташовувалося 5 гравців, але це не допомогло їм перекрити атаки суперників. Акцент атак «Сіті» змістився на фланги (тільки 21% атак через центр), що видно по карті передача. Вони розташовувалися в 4-2-3-1.

7. Білд-ап «Манчестер Сіті» будувався за структурою 3-3. Можна було б подумати, що занадто багато гравців розташовується так низько, але одним з гравців в першій лінії був Едерсон. Він часто піднімався навіть вище штрафному майданчику. Середня позиція Едерсона виявилася практично на рівні з центрбеками «Тоттенхема».

Важливу роль грали Зінченко або Уокер. Місце у другій лінії займали Родрі, Уокер і Зінченко або Гюндоган. Зінченко і Уокер виконували і «прихованих» фуллбеків і класичних крайніх захисників.

Якщо підопічні Пепа намагалися виходити через короткий пас, то у «Тоттенхема» була вся надія на закиди. Ось класична позиційна атака «Тоттенхема».

8. Перший гол «Сіті» став вже класичним для команди Гвардіоли. Геніальна передача де Брюйне, перевага 3 в 2 на дальній штанзі матеріалізується в гол.

В голі «Тоттенхема» незрозумілу помилку допустив Едерсон. Як правило, голкіпер повинен займати місце посередині воріт, щоб мати рівноцінні шанси на порятунок удару в будь-який кут. Я думаю, що саме такий вибір позиції став головною причиною голи Ламели.

При другому голі «Сіті» та ж ситуація, що і в першому, тільки де Брюйне віддавав пас з іншої зони.

Другий гол «Тоттенхема» дуже вразив глядачів. На секундомірі арбітра 55:30 - Лукас Моура виходить на заміну, 55:48 бразилець забиває гол. Багато накинулися на Уокера, мовляв, він програв боротьбу. Але я думаю, що це не його помилка, так як на початку епізоду видно, що Уокер крив зону, і за його спиною був ще один гравець. Кайлу потрібно було вибирати або бігти пару метрів за Моура, або закривати зону. Кайл вибрав правильне рішення, але трохи не встиг.

9. Гвардіола: «У минулому сезоні в нашому матчі був офсайд, в цьому - гра рукою. Якщо це була рука, то це рука, рішення приймається в Лондоні, тому я нічого не можу вдіяти з цим. У Емерік Ляпорт була гра рукою, чому у Льоренте не зафіксували гру рукою в минулому сезоні?»

Такі слова можна зрозуміти, я думаю, у більшості людей емоції були б схожі. Але потрібно відповісти Гвардіолі, чому не зафіксували гру рукою у Льоренте в минулому сезоні. Просто тому, що швидше за все там було ВБЛ (Велике Стегно Льоренте). Але потрібно відзначити, що і в цьому матчі у арбітрів було багато підстав, щоб поставити пенальті в ворота «Тоттенхема», наприклад, груба гра проти Родрі при кутових.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хавбек збірної України назвав проблему команди перед Євро-2024
Футбол | 27 березня 2024, 18:32 0
Хавбек збірної України назвав проблему команди перед Євро-2024

Маліновський вважає, що треба перестати пропускати першими

Олександр ХАЦКЕВИЧ: «Лунін зараз дорожчий за Куртуа»
Футбол | 27 березня 2024, 18:18 2
Олександр ХАЦКЕВИЧ: «Лунін зараз дорожчий за Куртуа»

Колишній тренер київського «Динамо» оцінив прогрес українського воротаря «Реала»

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
cucumber
тотенэм отскочил.. такое бывает
roman_kros
Дупля не даю хто такий Максим Вирский, але молодець. Контент виділяеться на фоні жовтопресної херні з чуток, і копіпасти з інших спортивних джерел.
antnsmsn
Максим, вы большой молодец. Вы единственный спортивный журналист, который действительно спортивный и журналист и не ограничиваетесь смехотворными фразочками, в надежде на то, что они разлетятся на цитаты, а действительно стараетесь понять и разобрать игру. Большое вам спасибо.
Mr.Value
Статья 10 из 10. Прочёл на одном дыхании!
sergeua
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
andre_lui
Не знаю...наверное молодец, что старается разобраться. Но футбольная аналитика, к примеру, конца 90-х была на порядок лучше. Сейчас куча фото и небольшие комментарии к ним. Хотелось бы почитать пару разворотов качественной аналитики и пусть будет одна, две небольшие фотки в тему. Даже не проблема, что бумага серого, туалетного цвета (можно догадаться о каком издании идет речь) интеллектуальное удовольствие от прочитанного это с лихвой компенсирует!
bzzzzz
Я думаю Тотенхем мог сыграть и намного лучше, может это связано с тактикой на этот конкретный матч. С другой стороны, несмотря на доминирование Сити, голы который они забили никак не отражают их доминацию. Первый гол с навеса, другой - ошибка защитников при создании офсайда. Каких-то опасных дальних ударов или комбинаций почти не было. Да и пропускать при таком игровом приемуществе 2 гола, это катастрофа, Гвардиола это никак не может исправить в своих командах.
И да, я не понимаю почему Кейн играет, а Моура нет. Когда играет Моруа, Тотенхем совсем другой.
andre_lui
Бывает как пишут болельщики, что одни команды "отскакивают" бывает, что они же играют в финале Лиги.....
andre_lui
Нельзя рассматривать игру вне результата. Вернее можно, но лишь как Часть анализа и не более. Оценкой игры является результат иначе можно зайти в область неадекватности!
pol55
Уничтожил?
Счет на табло.
эксперт-х...в,свою стату,и схемы засунь себе в ж..у
Футбол это Игра.....