Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 06 серпня 2019, 11:33
8199
6

Турецький вояж Олександра Кучера

Sport.ua розповідає про два роки, протягом яких досвідчений захисник грав поза УПЛ

| Оновлено 06 серпня 2019, 11:33
8199
6
Турецький вояж Олександра Кучера
fanatik.com.tr. Олександр Кучер

В кінці сезону-2016/17 стало зрозуміло, що дні центрального захисника Олександра Кучера в «Шахтарі» закінчуються. Хтось сприйняв розтавання «гірників» з 34-річним на той момент ветераном, як бажання Паулу Фонсеки позбутися гравця, що має чималий авторитет в команді. Інші ж підтримували позицію португальця та донецького клубу в тому, що «гірникам» необхідно проводити омолодження захисної лінії. Як би там не було, але Кривцов з Хочолавою, які прийшли на місце Кучера, а потім й Ракицького, нині викликають ще більше нарікань на предмет їхньої гри, ніж ті, кого вони були покликані замінити.

Втім, справи «Шахтаря» - це справи «Шахтаря», а Олександр Кучер влітку 2017 року виявився на роздоріжжі. У підсумку в серпні він досить несподівано для багатьох прийняв пропозицію «Кайсеріспору» та відправився підкорювати турецьку Суперлігу. Чемпіонат цієї країни відомий тим, що тут часто знаходять притулок зіркові ветерани з топ-європейських чемпіонатів, яким пропонують хороші оклади. Кучер через відносно невисоку розкрученість в футбольному світі, звичайно ж, претендувати на місце в умовних «Галатасараї», «Фенербахче» або «Бешикташі» не міг, але на пропозиції від менш елітних колективів, до яких можна зарахувати і «Кайсеріспор», був в праві розраховувати. Та й для турків це підписання було досить престижним - як-не-як, а їх кольори захищатиме футболіст, який має на рахунку більше восьми десятків матчів в єврокубках.

У підсумку в «Кайсеріспорі» Кучер провів два повних сезони. За цей час команда показала взагалі-то позитивну динаміку. Якщо два сезони поспіль, що передували приходу Кучера, команда займала місця на межі вильоту (15-е та 14-е), то за часів Олександра «Кайсеріспор» перестав відчайдушно боротися за виживання і навіть спробував сфокусуватися на вирішенні більш високих завдань. У прем'єрному сезоні Кучера в Туреччині «Зірки Анатолії» (прізвисько команди з Кайсері) зайняли досить високе як для себе дев'яте місце, а український захисник після нетривалого періоду адаптації став ключовим футболістом команди, провівши 21 матч, з яких 19 - в основному складі.



У другому сезоні в «Кайсеріспорі» відбулася зміна тренера. Румун Шумудіке, при якому Кучер прийшов в команду, покинув свій пост, а на його місце прийшов Ертугрул Саглам. Очевидно, що новий наставник не дуже-то і розраховував на Кучера, через що питання по його майбутньому в команді були. Зрештою, Шумудіке свого часу, як писали турецькі видання, консультувався з приводу переходу Кучера з екс-тренером «Шахтаря» Мірчею Луческу, який однозначно порадив клубу підписувати досвідченого бека. До слова, консультувався зі своїм колишнім наставником й сам Олександр, і Луческу знову-таки був категоричний - в чемпіонаті Туреччини спробувати себе варто.

Втім, Саглам в «Кайсеріспорі» надовго не затримався і на його місце прийшов Хікмет Караман. Цей 59-річний фахівець набагато прихильніше поставився до можливості Кучера допомогти команді досягти поставлених цілей та вибратися з непростої ситуації. Але до цього Олександру довелося два місяці перебувати без участі в офіційних матчах. У віці Кучера витримати подібний відрізок, не замислюючись про завершення кар'єри або зміну місця роботи, дуже нелегко.

Але з приходом Карамана Кучер досить швидко повернув собі місце у складі й до кінця сезону встиг також провести 21 матч в турецькій Суперлізі, як і в прем'єрному для себе розіграші чемпіонату. Щоправда, в основі українець виходив трохи рідше, та й в цілому ігрового часу отримав поменше. Однак професіоналізм та ставлення до справи Кучера дивували навіть звично вельми критичних турецьких футбольних аналітиків. Один з них в березні описував випадок, коли у «Кайсеріспора» був запланований важливий поєдинок чемпіонату з «Ґьозтепе» і Хікмет Караман призначив на 9:00 збір команди для передматчевої установки. Сам наставник разом зі своїми помічниками прибув на базу о 8:50. Коли тренери зайшли в приміщення та включили там світло, то дуже здивувалися присутності в залі Кучера. Той прийшов заздалегідь і в темряві спокійно чекав наставників й колег по команді.

Втім, подібне для Кучера - звична історія. У Туреччині багато хто писав, що цей футболіст завжди приходив на тренування за півгодини до їх початку, а залишав - на 30 хвилин пізніше за інших. При цьому, Олександр не скандалив і не з'ясовував стосунки, працюючи в повну силу навіть за часів Ертугрула Саглама, коли у нього був негласний статус глибокого резервіста.

В кінці минулого сезону у Кучера закінчився термін дії контракту з «Кайсеріспором». Майбутнє ветерана було невизначеним: він міг як залишитися в команді, так і покинути її. Так тривало до середини липня, а 10 числа минулого місяця в турецькій пресі з'явилася інформація про те, що Кучер досяг угоди про продовження контракту з «Кайсеріспором». Здавалося б, українець залишиться в команді, де йому все знайоме і ще як мінімум сезон пограє за кордоном, але буквально через п'ять днів уже вітчизняні ЗМІ розтрубили про те, що Олександр покинув «Зірок Анатолії». Причини, чому сталися такі різкі зміни в інформаційному полі щодо Кучера залишаються неясними, але досвідчений бек повернувся в Україну і навіть побував на поєдинку першого туру нового чемпіонату країни між «Карпатами» та «Динамо». Через два дні львівський клуб оголосив про підписання однорічної трудової угоди з досвідченим ветераном.

Поки важко сказати, як складеться кар'єра Кучера в «Карпатах», але після матчу з «Динамо» головний тренер «зелено-білих» Олександр Чижевський зізнався, що остаточне рішення в клубі з трансферів приймає саме він, а також обмовився, що його команді «потрібні футболісти з досвідом гри на високому рівні». Ці слова тренера наштовхують на думку, що саме Чижевський був одним з ініціаторів запрошення в команду досвідченого Кучера, або ж як мінімум не противився цій угоді. Зрозуміти наставника «Карпат» нескладно - в минулому сезоні в обороні команди були досвідчені гравці на кшталт Папи Гуйє, Андрія Нестерова, Артема Федецького (хоч той певну частину чемпіонату і провів у дублі) або Аді Мегреміча. Зараз же найстаршим гравцем захисної ланки «Карпат» є 25-річний Сергій Вакуленко, та й решта команди складається в основному з дуже молодих гравців (середній вік львів'ян ледь перевищує 22 роки).

У такій ситуації мати в розпорядженні досвідченого ветерана, який ще й настільки професійно ставиться до справи - дорогого коштує. Як показали останні сезони в Туреччині, Кучер як і раніше не розучився грати в футбол. Він добре виглядає у єдиноборствах (хоча вступати в них в «Кайсеріспорі», як і в «Шахтарі», захиснику доводилося не настільки часто, як, ймовірно, «світить» в «Карпатах»), роботі на випередження та все ще непогано грає у відборі м'яча. Крім того, Кучер здатний пристойно допомогти «зелено-білим» налагодити перехід з оборони в атаку за рахунок хорошої культури пасу, поставленої захиснику в «Шахтарі» ще Мірчею Луческу. Олександр непогано вміє задіяти довгі передачі, що буде особливо корисно в «Карпатах», а також намагається з максимальною активністю і точністю виконувати паси в останню третину поля на своїх колег по команді, відповідальних за креатив та атаку.



До слова, за інтенсивністю перехоплень Олександр Кучер за підсумками минулого чемпіонату Туреччини потрапив в топ-30, зайнявши 28-й рядок. У перерахунку на чисті 90 хвилин ігрового часу на рахунку українця 6,03 перехоплень. Серед тих, хто виявився вищим Кучера в рейтингу - тільки один футболіст старший за Олександра. Це означає, що навіть у свої 36 років Кучеру все ще є, що запропонувати суперникам на полі.

Якщо переходи в «Карпати» легіонерів на кшталт Прце, Мартенса або Войковіча викликають певні питання, то ось трансфер Кучера виглядає цілком логічним та виваженим рішенням. Як мінімум від повернення Олександра в український футбол саме в зелено-білій футболці львівський клуб програти не повинен. Все через те, що контракт підписаний на один рік, футболіст навряд чи дозволить собі знизити вимоги до робочого процесу й опинитися тягарем для клубу. Це означає, що ризики практично мінімальні. Та й відсутність необхідності спілкуватися з головним тренером через перекладача - також важлива. Якщо ж план «Карпат» спрацює на повну і Кучеру вдасться стати таким собі «дядьком» для молодих колег, а також авторитетом для них на полі й в роздягальні, то команда отримає потужний «стрижень», навколо якого можна буде сміливо вибудовувати боєздатний колектив, здатний в реальності, а не на словах вирішувати серйозні завдання. Адже «Карпати» ось вже який рік поспіль декларують мету пробитися в єврокубки. Хто знає, може бути, саме з Кучером на полі та Чижевським на тренерській лаві ця мрія керівництва львів'ян, що вже встигла перетворилася на нав'язливу, збудеться...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті
Футбол | 18 квітня 2024, 19:37 2
ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті

Український воротар виграв серію пенальті у матчі з «Манчестер Сіті»

Німецькі команди повторили своє досягнення 29-річної давнини в єврокубках
Футбол | 19 квітня 2024, 10:54 13
Німецькі команди повторили своє досягнення 29-річної давнини в єврокубках

А англійські команди вперше з 2015 року не пробилися до півфіналів Ліги чемпіонів та Ліги Європи

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Penalty
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Prilipkov
Кучер ))))))) Футболист великий)))))) Ушел и все сразу забыли кто он и что оно такое)))
Prilipkov
Кучеру уже пора сваливать со сцены, и так задержался не понятно как такое чудо вообще в футбол попал)) В регби наверное лучше получалось бы)))