Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат України
| Оновлено 31 липня 2019, 19:36
10230
13

Чому в Україні футбольних клубів менше, ніж в Албанії

А ми точно - футбольна країна?

| Оновлено 31 липня 2019, 19:36
10230
13
Чому в Україні футбольних клубів менше, ніж в Албанії
ffu.ua

Ось і стартував чемпіонат України. Відразу в трьох професійних лігах в боротьбу вступили 50 клубів. Вірніше, з урахуванням других (тобто резервних) клубів у «Чорноморця», «Оболоні-Бровар», «Миколаєва» та «Авангарду», ми в Україні маємо 46 професійних команд. Ось як представлені регіони нашої країни в українському професійному футболі:

 

УПЛ

1 ліга

2  ліга

Усього

Київ

1

1

2

4

Вінницька область

1

1

Волинська область

1

1

Дніпропетровська область

1

3

4

Донецька область

3

1

1

5

Житомирська область

1

1

Закарпатська область

1

1

2

Запоріжська область

1

1

Ивано-Франківська область

1

1

2

Київська область

1

1

2

Кіровоградська область

1

1

2

Луганська область

1

1

Львівська область

2

1

3

Миколаївська область

1

1

2

Одеська область

2

2

4

Полтавська область

1

2

3

Рівненська область

1

1

Сумська область

1

1

Тернопільска область

1

1

Харьківська область

1

1

Херсонська область

3

3

Хмельницька область

1

1

2

Черкаська область

1

1

Чернігівська область

1

1

Чернівецька область

1

1

Усього

12

16

22

50

 
Добре, що від кожної області та столиці нашої є хоча б по одному представнику в професійному футболі. Але 46 клубів - це дуже мало. Наприклад, в сезоні 1999/2000 років в трьох лігах України боролися 78 команд. Майже вдвічі більше. Природно, зараз в країні йде на Сході війна з російською агресією, і частина території анексована нашим, так званим, «дружнім» сусідом. Але, тим не менш, така мала кількість команд дивує, якщо не сказати шокує.
 
Перш ніж перейти до порівняння з албанським чемпіонатом, зроблю одну лише ремарку до наведеної вище таблиці. Мене, як харків'янина, дивує представництво моєї Харківщини всього лише однією командою в професійному футболі. Харківська область є третьою за чисельністю населення в Україні і має всього одну команду. Невже немає таких же небайдужих до футболу людей, як в сусідній Дніпропетровській області, де створено і грає в чемпіонаті в чотири рази більше команд? Питання риторичне. Може в Харкові не так сильно люблять футбол? Але, справа в тому-то, що єдиний клуб «Металіст 1925» харків'яни дуже люблять. Так, є донецький «Шахтар», який орендує стадіон ОСК «Металіст». Але цей клуб не може замінити рідний і близький харківським уболівальникам «Металіст 1925».
 
Перша домашня гра команди, створеної ініціативними вболівальниками 17 серпня 2016 року, вже через 11 днів, то 28-го серпня, зібрала рекордну кількість уболівальників для Чемпіонату ААФУ - 6652 глядача. Свій власний клубний рекорд «Металіст 1925» побив в матчі з командою «Дніпро-1», зібравши на трибунах 22 362 вболівальника, в березні цього року. У минулому сезоні 13 домашніх матчів «Металіста 1925» у Першій лізі відвідало 109 424 вболівальника! Це абсолютний рекорд серед Першої та Другої ліг України в сезоні 2018/2019. А по середньої домашньої відвідуваності харківський клуб в Україні поступився лише київським «Динамо». І при такій любові харків'ян до футболу місто і область представлена ​​лише одним клубом. Парадокс!
 
Ну, і тепер до албанському чемпіонату. Для початку, можна порівняти чисельність населення нашої країни і Албанії. У нас 44 мільйони, в Албанії же проживає 2 мільйона 800 тисяч. У 15 разів менше. Так ось в Албанії 4 ліги. І в них грає 72 клуби!
 
Ось яка картина в чемпіонаті Албанії:
 
Суперліга: 10 клубів;
 
Перша ліга: 20 клубів, 2 групи по 10 клубів;
 
Друга ліга: 22 клуби + 2 клубних резерву, 2 групи по 12 клубів;
 
Третя ліга: 11 клубів + 7 клубних резервів, 2 групи з 10 і 8 клубів відповідно.
 
Зрозуміло, що Третя ліга є найслабшою і близька до аматорським чемпіонатів.
 
Добре, забудемо про третю категорію, але без неї у них 52 професійних клубу, а у нас 46 при чисельності населення в 15 разів більше. При цьому близько 200 албанських футболістів грає за кордоном. Скажіть, що у нас футбол якісніше ... Так, поки ми граємо краще албанців на рівні національних збірних, і в єврокубках у нас кращі результати, ніж у представників Албанії.
 
Загалом, ми відстаємо від албанського чемпіонату за кількістю професійних клубів, але якщо в найближчі роки не буде кардинальних змін в українському футболі, то ми відстанемо і в якісному відношенні. І не тільки від Албанії.
 
Пора задуматися, як нам розвивати футбол в Україні на місцях, щоб був рух вперед, а не регрес.
Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Martin Cristofer
У нас на гру грандів ходить по 2-3 тисячі, нах ті команди на які будуть ходити по 10 чоловік???
zhyr
навіть самий популярний вид спорту у нас нікому не потрібен, що вже казати про інші види
Борис Довгоброд
Анатолий! Спасибо за хорошую аналитическую статью! Вот только сомневаюсь, что наши руководители украинского футбола это прочитают. Им некогда задумываться о проблемах.
fedd1979
А тому, що у нас за тисячу баксів ніхто не хоче грати і плюс відстані не албанські, щоб транспорти оплачувати.
OLEXANDER
Не зовсім погоджуюся з автором статті, а все чому?Територія у нас велика.Ми найбільша країна Європи, але водночас одна з найбідніших.
що ми маємо зараз по лігах? 12+16+(11+11)=50!Да, це мало, згоден! Ідеально 16+18..20+(16+16) + по можливості створити регіональну 3тю лігу, яка буде об'єднувати лідерів кількох сусідніх областей, щось типу 5..6 груп по 6..10 команд!
А тепер популярно:Албанія мала по територі, країна і там названо всі існуючі команди, організовані, ну і вони там об'єднані в колективи і мають тіпа назву професійні...Все, далі якості там нуль.
У нас є обласні осередки АФУ, в кожній області грає 10...30+ команд + маємо аматорську лігу, в яких грають ті ж представники з областей, але є і такі, що на область не грають...
У нас велика територія і з натяжкою 1лігові команди можуть ганяти по Україні....автобусом, а 2га ліга саме тому в нас поділена на 2групи, щоб команди з нижніх ліг могли в один день приїхати і уїхати, без заселення в готель і т.д. і то в 7:00 виїзд і через 1год. після гри вертаються назад додому.І в областях грають хлопці, просто статус інший і там теж гроші платять, безплатно ніхто не "катає м'ч"...
Олег Мандрівник
смотрим рейтинг УЕФА. хоть у вас двести команд будет, но если они не показывают результат, то это любитеские. в моём детстве в нашем маленьком городке на 30 тыщ было несколько команд, одна даже в кубке играла, но толку, если дальше 1/64 не проходили
dig_sum
Справедливый итог вбухивания денег в легионеров и зарплаты футболистов вместо развития инфраструктуры. Щас скажут, вот в АПЛ... Разница в том, что АПЛ покупает легионеров, потому что им бабло тратить больше не на что, уже все развито и прокачано. А мы порадовались немного заморским обезьянкам и вот, надоело это лицемерие
vasyan86
Тут уж или ничего не писать, или на стадион опаздывать...
геннадий быстрый
Ну што тут гаваріть, єслі нєхєр балакать, превалюють совкові підходи, за зразок маємо кацапстанську педерацію, але ж ресурси не ті, ахмєткіних менше...
vismut58
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Rufter
"от каждой области и столицы нашей есть хотя бы по одному представителю в профессиональном футболе"
А Крым? Крым - не Украина? Можно было и нолик в таблице поставить.