Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 08:05
4846
1

Біль і сльози Франції, перший тріумф Колумбії. Підсумки Тур де Франс

Sport.ua підводить підсумки Тур де Франс-2019

| Оновлено 01 травня 2023, 08:05
4846
1
Біль і сльози Франції, перший тріумф Колумбії. Підсумки Тур де Франс
twitter.com/LeTour

Тібо Піно: біль і сльози всієї Франції

У підсумках другого тижня Тур де Франс ми відзначали, що Тібо Піно знаходиться в кращій формі у своїй кар'єрі, і є головним фаворитом «Великої петлі». Здавалося, перша з 1985 року перемога французького гонщика на Турі близька як ніколи. Вся країна жила мрією і перебувала в піднесеному настрої в передчутті тріумфу, а ентузіазм уболівальників досяг межі.

Розв'язка вийшла надзвичайно шокуючою. На початку 19-го етапу Піно зійшов з дистанції через травму м'яза стегна. Зійшов через нестерпний біль зі сльозами на очах:

Як виявилося, травму Піно отримав ще за два дні до цього, коли в одному з небезпечних епізодів під час рівнинного етапу лідер Groupama FDJ зробив різкий рух ногою, щоб уникнути падіння, і сильно вдарився стегном об кермо. На першому з триптиху альпійських етапів він, незважаючи на біль, проїхав відмінно, впевнено закривши атаку Герейнта Томаса на Галіб’є. Однак вже на наступний день біль став нестерпним, і головна надія всієї Франції зійшов з гонки зі сльозами на очах. Разом з ним плакала вся країна.

Сльози Піно зрозуміти можна: він ніколи раніше не був настільки сильний і мав відмінний шанс виграти Тур. Шанс, якого у нього, можливо, більше вже не буде: в цьому році для нього склалося все, а таке буває нечасто. Тібо провів відмінну гонку, залишив про себе дуже сильне враження, але в результаті не отримав нічого. Велоспорт буває дуже жорстоким.

Тур де Франс складався дуже цікаво і інтригуюче, а в підсумку завершився подвійною перемогою найбагатшою команди світу - Ineos. Такий цікавий початок і така банальна, прозаїчна розв'язка.

Подвійна перемога Ineos

Тиждень тому ми вже відзначали, що нинішній Тур для Ineos складається дуже важко, і команда Дейва Брейлсфорда недотягує до свого звичного рівня. Розчаровували, в першу чергу, Міхал Квятковскі і Джанні Москон, яким, поряд з Воутом Пулсом, відводилася роль ключових грегарі в горах. При цьому приємно здивував Ділан Ван Баарле, який взагалі потрапив до складу на Тур в останню мить через травму Кріса Фрума.

Однак після всіх труднощів Ineos на третьому тижні гонка чарівним чином перекинулася на користь команди Брейлсфорд і завершилася їх подвійною перемогою: чемпіоном став Еган Берналь, а торішній переможець Герейнт Томас фінішував другим. Сьома перемога колишньої Sky на Тур де Франс за останні вісім років зусиллями чотирьох різних гонщиків. При цьому вдруге в своїй історії Ineos займає на Туре перші два місця в загальному заліку - в попередній раз це трапилося в 2012 році, коли команда зусиллями Бредлі Віггинса і Кріса Фрума здобула першу у своїй історії перемогу на Турі.

Звичайно, зараз можна міркувати на тему того, як склалася б гонка, якби не зійшов Піно - є чимало підстав припускати, що француз міг би довести справу до переможного кінця. Однак не можна не відзначити той факт, що обидва капітана команди, і Берналь, і Томас, сильно додали в горах на третьому тижні. І це виглядало досить дивно і несподівано, зважаючи на те, що до Туру вони готувалися по абсолютно різних програмах.


twitter.com/LeTour

Що ж, Еган Берналь в 22 роки став третім наймолодшим переможцем Тура в історії, і наймолодшим за останні 85 років. Також відзначимо, що Берналь став першим в історії переможцем Тура з Південної Америки взагалі і Колумбії зокрема. Подія колосально масштабу для колумбійців.

Популярність Берналя раптово злетіла: буквально за останні кілька днів кількість його підписників в Інстаграмі збільшилася в два рази. У такому юному віці Еган раптово перетворився з багатообіцяючого вундеркінда в зірку першої величини. І тепер буде дуже цікаво подивитися, як Берналь впорається з цим тягарем. Особливо враховуючи, що ранній спад в кар'єрі для колумбійських гонщиків - явище дуже поширене.

Звичайно, можна говорити про те, що нинішній Тур був найслабшим за складом за багато років, про схід Тібо Піно, проте не можна заперечувати той факт, що з усіх, хто дістався вчора до Парижа, саме Берналь був найсильнішим, і свою перемогу він заслужив: в Альпах на третьому тижні рівних йому не було.

Барде врятував Тур перемогою в гірському заліку

В останні роки головною надією Франції на Тур де Франс був не Піно, а Ромен Барде. Однак цього року лідер Ag2r з надії раптово перетворився на розчарування. Він приїхав на гонку в дуже поганій готовності, і вже на першому гірському етапі в Піренеях втратив всі шанси в загальному заліку. Барде зазнав різкої критики з боку французьких уболівальників, і до Альп зумів помітно додати - хоча навіть на третьому тижні Ромен все одно значно недотягав до своїх пікових кондицій.

Врятувати провальний для себе Тур Барде зумів завдяки перемозі в гірському заліку. Однак варто визнати, що Ромен був найслабшим володарем горохової майки, мабуть, з часів успіху Антоні Шарто в 2010 році. Лідер Ag2r фінішував низько в загальному заліку і не здобув жодної перемоги на етапах - з 2010 року це вдавалося кожному переможцю гірського заліку за винятком Рафала Майки в 2016 році.

При цьому частково можна говорити про те, що Барде цю майку подарували. Послід заключним етапом до Валь Торанс шанси перехопити лідерство в гірському заліку були у Егана Берналя. Для цього колумбійцеві потрібно було зайняти перше або друге місце на етапі, і щоб при цьому Барде не набрав жодного очка. Обидві умови були здійсненні: в гірській перевазі Берналя під кінець гонки не сумнівався ніхто, а в шанси Барде зачепити якісь очки з пелотону вірилося слабо.
twitter.com/LeTour

Однак завоювання горохової майки не було пріоритетом для Берналя і Ineos: вони відпустили відрив на чолі з Вінченцо Нібалі за перемогою на етапі, а самі зосередилися на захисті подвійного лідерства в загальному заліку. Така ситуація влаштувала всіх: Нібалі виграв етап, Барде - горохову майку, а Ineos забрав перші два місця в генеральній класифікації.

Не можна не сказати кілька слів про спринтерський залік. Про те, що боротьба за зелену майку завершена, ми повідомляли вже після першого тижня: здавалося, шлях до рекордної, сьомої перемоги в спринтерській класифікації Петера Сагана відкритий. Свою чергову зелену майку 3-кратний чемпіон світу таки завоював, однак на ділі все було не так однозначно. На другому і третьому тижні в якості кращого спринтера гонки розкрився Калеб Юен, який на Єлисейських полях довів кількість своїх перемог на нинішньому Турі до позначки в три перемоги. У підсумковому спринтерському заліку Юен програв Сагану всього 68 очок, при тому, що австралієць спочатку взагалі не вів боротьби за зелену майку і не набрав жодного (!) очка на проміжних спринтах. Звичайно, якби Саган відчував реальну загрозу втрати майки, то сам вів би гонку по-іншому. Однак, так чи інакше, виступ Юена - відмінний меседж для всіх спринтерів на майбутнє: з Саганом можна боротися за зелену майку.

Кройсвейк добрався до першого подіуму на Гран Турах

Компанію двом гонщикам Ineos на підсумковому подіумі Тур де Франс склав Стівен Кройсвейк. Після четвертих місць на Джиро-2016 і Вуельті-2018 і п'ятого місця на минулорічному Турі голландець в 32 роки нарешті добрався до свого першого подіуму на Гран Турах.

При цьому феєричним виступ лідера Jumbo Visma на нинішньому Турі не назвеш. Маючи в своєму розпорядженні одну з двох найсильніших команд в гонці, він виглядав досить блідо, і гори їхав виключно на виживання - більшого він не хотів і не міг зробити. Найяскравішим прикладом був 20-й етап до Валь Торанс. Завданням Jumbo Visma було викинути Жуліана Алафіліппа і завезти Кройсвейка в трійку, і команда строго виконувала цю задачу: викинула француза і спокійно завела свого капітана на подіум. Ніяких атак і спроб похитнути позиції Ineos. А на фінішному кілометрі ми зрозуміли, чому: Кройсвейк відстав і на короткій крутій ділянці програв Вальверде відразу 15 секунд - відмінний показник рівня його готовності.

Голландець не показав на нинішньому Турі нічого видатного, в його виконанні ми не побачили прогресу на третьому тижні, якого багато хто чекав. Його форма була істотно гіршою, ніж на Джиро 2016, і, можливо, навіть гіршою ніж на минулорічній «Великій Петлі». Однак саме зараз Кройсвейк показав свій найкращий результат в кар'єрі на Гран Турах. Незважаючи на це, в якійсь мірі можна говорити про те, що він розчарував: враховуючи силу Jumbo Visma, від нього чекали виклику дуету лідерів Ineos, але в підсумку варто визнати, що рівню своєї команди Стівен трохи не відповідав.

Алафіліпп і Бухманн - головні відкриття Туру

Поки весь світ протягом трьох тижнів спостерігав за раптовим перетворенням Жуліана Алафіліппа багатоденника, в тіні знаходився ще один гонщик, який претендує на звання відкриття нинішнього Туру. Йдеться про Емануеля Бухманна. Незважаючи на те, що до цього у німця вже були солідні результати на багатоденках (в тому числі два попадання в топ-15 на Гран Турах), в якості серйозного претендента на загальний залік його мало хто розглядав.

Однак Бухманн примудрився тихою сапою заїхати на четверте місце в загальному заліку, хоча від нього до останнього чекали згасання на третьому тижні. Індивідуально Емануель мало в чому поступався тому ж Кройсвейку, проте мав при цьому набагато більш скромну підтримку з боку команди. З огляду на, що Бухманну всього 26 років, четверте місце на нинішньому Турі може стати початком великої кар'єри його як генеральщика.

Про Алафіліппа вже було сказано дуже багато в підсумках другого тижня, тепер же можна підвести підсумки його виступу на нинішньому Турі. Жовту майку Жуліан, як і прогнозувалося, не втримав, однак і глибокої кризи на третьому тижні у нього так і не сталося, і він фінішував п'ятим у загальному заліку. У великих горах Жуліан був приблизно 7-8-м по силі серед генеральщиків - сильнішим, наприклад, за таких людей як Найро Кінтана або Річі Порт. Брак досвіду боротьби за загальний залік у Алафіліппа відчувалася: він їхав на нерві, часто намагався до останнього чіплятися за групу замість того, щоб перейти на власний ритм. Через це француз програв в горах більше, ніж теоретично міг би.


twitter.com/LeTour

Невеликі проблеми з відновленням також мали місце: на кожному наступному гірському етапі він виглядав гірше, ніж на попередньому. Пов'язано це багато в чому ще й з тим, що нинішній Тур, навіть в урізаному через погоду форматі, був одним з найбільш гірських в новітній історії.

Зараз багато в світі велоспорту дискутує з приводу того, чи не спробує Алафіліпп в майбутньому повноцінно перекваліфікуватися в багатоденника. Прихильники такого варіанту розвитку подій наводять приклади Тома Дюмулена, Даніло Ді Луки або Пуріто Родрігеса, які в молодості не вважалися перспективними багатоденниками і домагалися успіхів в іншій спеціалізації, проте з часом перетворилися в генеральщиків екстра-класу. Скептики ж наводять приклади Тома Воклера або Петера Велітса, які одного разу раптово вистрілили в загальному заліку Гран Турів (на Турі і Вуельті 2011 року відповідно), проте так і не стали сильними генеральщиками.

Однозначної відповіді на питання про те, як буде розвиватися кар'єра Алафіліппа далі, немає. Однак те, як солідно Жуліан виглядав на нинішньому Турі, говорить про те, що виключати перший варіант розвитку подій точно не варто. Тим більше, що у гонщика Deceunick Quick Step до цього вже були солідні результати на багатоденці: попадання в топ-6 на Париж-Ніцца, Тіррено - Адріатико і Дофіне.

Звичайно, аргумент про те, що Алафіліппу нерезонними ризикувати своїми здібностями як одноденника заради непевних перспектив на Гран Турах, цілком резонний. Однак в минулому було достатньо прикладів того, як люди спеціалізації Алафіліппа перетворювалися в претендентів на перемоги на Гран Турах. Тим більше, французу всього 27 років - явно не той вік, коли перед гонщиком вже варто ставити якісь стелі, вище яких він нібито не зможе стрибнути. Варто відзначити, що з усіх Гран Турів під спеціалізацію Алафіліппа найкраще підходить Вуельта. Однак навряд чи іспанська багатоденка стане для Жуліана тієї гонкою, заради якої він стане ризикувати своїми перспективами як одноденника. На такий ризик він піде тільки заради можливого успіху на Тур де Франс.

Підсумковий загальний залік Тур де Франс-2019:

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Анчелотті дав Луніну важливу обіцянку після заяви про повернення Куртуа
Футбол | 25 квітня 2024, 21:40 4
Анчелотті дав Луніну важливу обіцянку після заяви про повернення Куртуа

Тренер розраховує на Андрія в Лізі чемпіонів

Брайтон – Ман Сіті – 0:4. Як Де Брюйне вперше забив головою. Відео голів
Футбол | 26 квітня 2024, 01:05 1
Брайтон – Ман Сіті – 0:4. Як Де Брюйне вперше забив головою. Відео голів

Дивіться відеоогляд матчу 29-го туру Англійської Прем'єр-ліги

Еліта socca України та Києва 2024
Інші види | 25.04.2024, 21:45
Еліта socca України та Києва 2024
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Michael Savchyn
а що там з тим етапом, який достроково припинили? чи не вплинув він на результати?