Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 02 червня 2019, 17:58
25419
71

Ліверпуль здолав Тоттенхем та став переможцем Ліги чемпіонів

Мерсисайдці здобули перемогу в фінальному протистоянні

| Оновлено 02 червня 2019, 17:58
25419
71
Ліверпуль здолав Тоттенхем та став переможцем Ліги чемпіонів
twitter.com/lfc

Невигадливий, а місцями і зовсім сірий «Тоттенхем», як той далекий родич, якому можна без докорів сумління втюхати роздягальню-комірчину, і з іншого боку - обласканий після історичної реконкісти «Ліверпуль», з його білозубим монстром-філософом на тренерській лаві і багатющим родовідом. Здавалося, що в цій історії не може бути ні гострих кутів, ні інтриги. Голіаф напевно задушить Давида, адже доведеться грати за загальними правилами. Та й не виходила з голови фраза, що набила оскому, з відомого фільму - «ти ніколи не був лайном, але і до висот не добирався. Як «Тоттенхем». І правда, що могло перешкодити «червоним» виграти Лігу чемпіонів? Ця здивована випадковість? Для чого тоді було здійснювати камбек камбеків?

Але якщо розібратися, в фіналі перешкод у команди Клоппа було аж ніяк не менше, ніж козирів. Перешкода перша - усвідомлення своєї початкової переваги. Вони дійсно зараз сильні, як ніколи, і це часом може і грає злий жарт. Як нещодавно з «Барселоною». І друга, головна перешкода - «Тоттенхем». Цей далекий родич вперше зайшов так далеко в Лізі чемпіонів. І одному Творцю відомо, коли для цього улюбленця долі ще раз зірки складуться в подібну конфігурацію. Тому «зараз або ніколи» - це якраз для команди Почеттіно. Він говорив перед матчем, що шансів у водія Seat обігнати на формульній трасі Хемілтона практично немає. Але ж ми пам'ятаємо, що у цього водія практично не було шансів і в Амстердамі, особливо після домашніх 0:1, тим більше, після гостьових 0:2. «Ті, що йдуть на смерть, вітають тебе», - це з тієї ж опери.

«Тоттенхем» міг і повинен був зібратися на головний матч в його житті. «Ліверпуль» - теж, хоча питання і не стояло так гостро: або - або. При такому розкладі була велика спокуса побачити тильну сторону суто англійського футболу. Тобто закриту гру з жорстокими прийомами м'яча в центрі поля, разом з чужими ногами. Такому сценарію могла перешкодити або випадковість, або швидкий забитий м'яч.

Зрослося. І те, й інше. Не встигла закінчитися перша хвилина зустрічі, як м'яч в штрафному майданчику «шпор» потрапив в плече Сіссоко. Арбітр Скоміна трактував цю помилку як фол. Тобто пенальті. Салах подарунком долі розпорядився зріло. 1:0 на користь «червоних». Ось, власне, і все в першій половині тайму. Точніше, абсолютно все. «Ліверпуль», який не чекав такого дивного подарунка долі, заспокоївся і почав грати обережно, на контратаках. «Тоттенхем» начебто і швидко прийшов до тями, але спорудити хоча б щось путнє в атаці довго не міг. Ось так вони і перетягували канат.

Зовсім нічого не змінилося і після. Нуль моментів, нуль ударів в площину. Начебто і бігали швидко, і щось намагалися затіяти, але без вогню. І без вигадки. Таке враження, ніби грають не фіналісти Ліги чемпіонів, а якісь «Вест Хем» з «Вест Бромом».

На 38-й хвилині гри відбулося хоч щось: нарешті можна було споглядати точний і сильний удар в рамку. Але Робертсон пробив прямо по центру: Льоріс до такого повороту був готовий.

А що ж номінальні господарі? «Тоттенхем» ставився до свого суперника з зайвим пієтетом. У всякому разі, склалося саме таке враження. Все, що створили лондонці в першому таймі - сильний, але дуже неточний удар Еріксена з-за меж штрафного майданчика. На 45 хвилині гри. До висот ти справді не добирався?

Після години гри зміщувати акценти не вдасться. Опоненти все так же були обережними, грали дуже щільно в захисті і вельми невибагливо в атаці. Було дуже багато верхових передач і єдиноборств, що не закінчуються нічим, які лише стверджували в думці, що в фіналі чемпіонської Ліги всі ми змушені спостерігати за прохідним матчем АПЛ. Ось вам і суто англійський фінал.

Мане було повернув статус матчу до життя, коли пробіг півполя, залишив поза грою опонента і видав пас-цукерку на Мілнера, але досвідчений півзахисник з вигідної ситуації у ворота не влучив. Але цей епізод не завів команди, а став лише винятком із правила.

На 80-й хвилині лондонці розродилися на справжній небезпечний момент. Сон бив сильно і точно здалеку, але Алісон зумів парирувати (перший удар в площину воріт у виконанні «шпор»). Впорався кіпер «червоних» і з добиванням Моури. Потягнув бразильський голкіпер і хороший удар Еріксена зі штрафного.

А коли «п'ятихвилинка ненависті» команди Почеттіно закінчилася, «Ліверпуль» забив другий м'яч. Після розіграшу кутового і метушні в штрафному майданчику лондонців, м'яч відскочив до Орігі, і той більярдним ударом відправив кулю точно в лузу.

Ось, власне, і все. Лондонці, звичайно, намагалися щось створювати, притиснули суперника в штрафному майданчику. Але список їх реінкарнацій і чудес, схоже, вичерпався в Амстердамі. Та й Алісон був бездоганний.

Ось так, не мудруючи лукаво, занадто прагматично, а місцями і занадто нудно, «Ліверпуль» переміг у фіналі Ліги чемпіонів «Тоттенхем». Мерсисайдці зіграли строго по рахунку, суворо від суперника. Ні супер гри, ні супер здібностей вони не продемонстрували. Але хто це згадає завтра ?! Фінал все одно запам'ятає лише переможця. «Ліверпуль» - клубний чемпіон Європи! Прокляття Клоппа в фіналах знято. Він сказав зовсім недавно, що є рекордсменом за перемогами в півфіналах, і навіть міг би про це написати книгу, але її ніхто не купить. Не купить. Тому що потрібно писати іншу: як Клопп став переможцем.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Ліга чемпіонів. Фінал.

«Тоттенхем» - «Ліверпуль» - 0:2


Мохамед Салах (2, з пенальті), Дівок Орігі (87)

«Тоттенхем»: Уго Льоріс - Денні Роуз, Ян Вертонген, Тобі Алдервейрелд, Кіран Тріппьє - Гаррі Уінкс (Лукас Моура, 66), Мусса Сіссоко (Ерік Даєр, 74) - Сон Хин Мін, Крістіан Еріксен, Делле Аллі (Фернандо Льоренте, 82) - Гаррі Кейн

«Ліверпуль»: Алісон Бекер - Ендрю Робертсон, Вірджіл ван Дейк, Жоель Матіп, Трент Александер-Арнольд - Жоржиньо Вейналдум (Джеймс Мілнер, 62), Фабіньо, Джордан Хендерсон - Садіо Мане (Джозеф Гомес, 90), Роберто Фірміно (Дівок Орігі , 58), Мохамед Салах

Арбітр: Дамір Скоміна (Словенія)

Стадіон: «Ванда Метрополітано» (Мадрид, Іспанія)

ТОТТЕНХЕМ - ЛІВЕРПУЛЬ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 71
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ingvar1305
Вітаю Ліверпуль з перемогою!!!...


КуцТВ
В этом году шото с финалами не ладится. То игра престолов разочаровала, то финал ЛЧ так себе.
А Ливерпуль с победой!
viktorious
Почти весь финал можно описать строкой: "низы (То ттенхэм) не могут, верхи (Ливерпуль) не хотят".
Ранний пенальти успокоил игру Ливерпуля, ну а Тоттенхэму кто доктор? Надо было создавать моменты раньше, чем в конце второго тайма.
kino
Матч з розряду чемпіонат Англії. Нічого не нагадувало що це фінал ЛЧ.
digital_summer
Какой разрыв эмоций при праздновании вместе с кубком сейчас и какая сдержаность была у Челси в финале ЛЕ. Почувствуйте разницу. Это самый важный трофей в футболе после ЧМ. Магия!
Макс Максов
Финал не очень... По игре больше Шпоры понравились, но в целом Ливер заслужил. С победой их!
Алекс Морган
Тотхем провел отличный сезон!!! Чуть не хватило(((
Ukraine_Kiev_Fan
Че вы ноете. убил игру, убил игру. Убил игру - это когда команда скисла, а Тоттенхэм дал бой и может если бы в воротах был не Аллисон, кто знает.....
ingvar1305
Вітаю Ліверпуль з перемогою!!!...


Libero GO
Читаю і дивуюсь, особливо з думок про нікчемний англійський фінал. Ті, хто вважають що, якби у фіналі зійшлися Реал і Барса, був би фейєрверк голів або якесь велике футбольне шоу. Натомість, ми б спостерігали постійні провокації, та валяння на полі і вимаги покарань суперника за усякі дрібниці. Фінал, як фінал. Не 2005-й рік, згоден. Але тому ми їх і згадуємо постійно, що вони трапляються раз на 10-20 років...
Maradona
Для мене Сон став справжнім відкриттям цього сезону!
Просто шикарний гравець: пас, дриблінг, удар, гольове чуття, все при ньому.
Техніка та манера гри нагадує Роналду.
Andy_P
Титулы MVP-лох матча получают Сиссоко и ЛелеАли, первый порол в обороне, второй в атаке всё загладил, что мог. Реально финал не оправдал ожиданий даже наполовину
name_footbol
Хорошая игра.
Ливерпуль забил в начале матча, по этому изменил ход игры.
Думаю, не было был гола, игра выглядела намного интересней, а может и нет!
Тотенхем старался это было видно...А вот Ливерпуль выглядел как Александрия против Динамо!
Как по мне полуфиналы было космическими!
Всем добра!
Lion
Всех с победой.!
Молодцы!
Заслужено!!!
pavel85
Слабая Лига Чемпионов,ожидали более интересной игры.Финал не о чём.Радует только что Ливер а точнее Клопп завоевал наконец хоть что-то.
Сергей Долина
Салах за два сезона забил 52 , а Месси за 1 сезон 51!
Jaroslav5999
я такой белеберды давно не читал,автор ты писал любовный роман ,или освещал футбольный матч????
yuriy_kent
You’ll Never Walk Alone
Libero GO
Звичайно, після таких півфіналів хотілося більшвидовіщної гри, але... Ліверпуль грав по результату. Хлопці пішли вперед с першої секунди, а на 15-й доля їм віддячила (так сталося). І було б безумством цей подарунок змарнувати. Це фінал (для тих, хто забув). Також кидалося в очі, що Лівер намагався на контрах поховати Шпори, але велика перерва після закінчення сезону зробила свою справу - гравці банально втратили тонус. Вболівальників ТХ розумію, коли ще станеться така нагода. Але я за Лівер! Ну, не могли вони собі дозволити прос...ати другий поспіль фінал (а для Клоппа 7-й!), тому грали дуже обережно, дуже. До того ж у фіналах рідко буває "вєсєлуха" тіпа 4-3 або щось подібне. Усіх прихильників "червоних" з перемогою, і до наступного фінала у травні 20-го року...
seregka1991
УРА, Наконец-то Ливерпуль, Наконец-то Клопп. По теории вероятности уже было просто никак. Спасибо за красивую игру.