Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 17 листопада 2021, 19:28
7891
2

ЧС з хокею. Золото Фінляндії, формат турніру, гра Канади і США

Sport.ua підводить невеликі підсумки чемпіонату світу з хокею

| Оновлено 17 листопада 2021, 19:28
7891
2
ЧС з хокею. Золото Фінляндії, формат турніру, гра Канади і США
iihf.com

У Словаччині завершився чемпіонат світу з хокею, який виграла збірна Фінляндії.

Формат

Багато питань викликає формат турніру з 16 збірними. Відверто кажучи, кинулася в очі велика кількість дуже вже розгромних результатів. Було видно, що частина збірних-аутсайдерів перші матчі проти лідерів сприймають як своєрідне тренування перед завершенням групового турніру, коли претенденти на виліт грають між собою. Результати по 1:10 або 0:9 не надихають, але сам по собі останній тур серед аутсайдерів вийшов дійсно класним.

Великобританія, програвши всі матчі на турнірі, у вирішальній битві здолала Францію в овертаймі, а Італія в серії буллітів перемогла Австрію. У тому числі і хокеїсти критикують нинішній формат з великою кількістю слабких команд, але, думається, для чемпіонату світу це нормально. «Маленьким» командам теж потрібно брати участь в подібних турнірах, і для тієї ж Великобританії, яка зіграла в еліті вперше за 25 років і змогла дивом зберегти місце в дивізіоні на наступний рік, гра на ЧС точно піде в плюс.



Так чи інакше, а Міжнародна федерація хокею нічого міняти не збирається, і в 2020 році чемпіонат світ в тому ж форматі пройде в Швейцарії. Еліту поповнять Білорусь і Казахстан.

Фінляндія - несподіваний чемпіон.

Навіть деякі місцеві журналісти були здивовані, коли в складі збірної Фінляндії на чемпіонат світу не виявилося жодного гравця з НХЛ. Наставник команди вирішив зробити ставку на зіграність своєї команди, на вже знайомі ланки і зв'язки, а також звичну для всіх цих хокеїстів ширину майданчика.

В ростері фінів переважно були гравці зі свого чемпіонату, а також Швеції та Швейцарії. Плюс кілька представників АХЛ. Тренер Йокеріта Юкка Ялонен в збірній вирішив взяти на замітку тактику сенсації минулого року - Швейцарії. У 2018 році червоно-білі, вміло діючи в обороні і на контратаках, зуміли дістатися до фіналу, де лише по буллітам поступилися Швеції.



Фінляндія на груповому етапі показала, як буде діяти на турнірі. Серед усіх учасників 1/4 фіналу менше фінів забила лише Німеччина, а за пропущеними краща ситуація була лише у Росії. Якраз півфінальна битва з Росією і стала головним випробуванням команди Ялонена, яка не пропустила і використовувала один з шансів.

Багато хто тут же назвали гру Фінляндії анти хокеєм, але Суомі це точно не цікавить. Команда в третій раз в історії і вперше з 2011 року виграла золоті медалі. На батьківщині збірну зустрічали понад 10 тисяч радісних уболівальників.

Північноамериканські збірні

Канада приїхала на чемпіонат світу досить посереднім складом відносно того, що могло б бути. Шкода, адже з урахуванням пропуску НХЛівцями Олімпіади-2018 і невизначеного в цьому плані статусу ОІ-2022, багато зоряних ветерани Канади можуть більше не зіграти за збірну. Втім, і без них Кленові домоглися успіху.

Канада привезла молодий склад, де самими віковими стали 28-річний нападник Джонатан Маршессо і 29-річний центрфорвард Адам Енріке. Навряд чи більше 2-3 гравців цієї команди могли б реально претендувати на умовний Олімпійський склад, але Канада показала себе цілком непогано. Команді очікувано потрібно було звикнути до широкого льоду, але поступово колектив Алана Віньйо розкотився і дістався до фіналу.

Мабуть, найбільш переконливим вийшов півфінал з Чехією, а ось Швейцарію вдалося пройти з великими труднощами лише в овертаймі. Правда, варто відзначити характер Канади, яка примудрилася двічі на турнірі забити на останній секунді. Спершу так було врятовано матч зі Словаччиною, а потім і проти Швейцарії. Особливо важливим був другий випадок, коли захисник Деймон Северсон врятував північноамериканців від вильоту в 1/4 фіналу.

Правда, в схожій ситуації впоратися з більш майстерними фінами не вдалося, хоча Кленові завдали в фіналі 44 кидки проти 22-х у противника. З огляду на склад, срібло - прийнятний варіант для Канади.



Чого не сказати про США. Американці не виграють чемпіонат світу з 1960 року, і зараз знову не підійшли близько до виконання свого завдання. У чвертьфіналі команда непогано боролася з Росією, але суперника не дотиснула, знову зупинившись далеко від медалей. З огляду на ставлення США до чемпіонатів світу, це дивувати не повинно, хоча, напевно, вже можна було разок привезти сильний склад і домогтися успіху.

Відзначимо молодого форварда Джека Хьюза. 18-річний гравець, ймовірно, буде обраний під 1-м номером майбутнього драфту НХЛ, проте нападник на турнірі не вразив. Можливо, далися взнаки широкі майданчики. А ось фін Каппо Какко, навпаки, схоже, серйозно підняв свої шанси бути обраним під першим номером.

Фінський рятівник

Дивно, але за підсумками турніру ні звання MVP, ні навіть місця в збірній кращих хокеїстів чемпіонату світу не отримав форвард Марко Анттіла, а гравець цього заслуговував як ніхто.

Капітан збірної Фінляндії закинув на турнірі всього 4 шайби, але які це були голи ... Хокеїст не набрав жодного очка на груповому етапі, однак в плей-офф відірвався на повну. Анттіла забив гол Швеції в чвертьфіналі, забив єдиний гол Росії в півфіналі і двічі вразив ворота Канади в фіналі.

Ясно, що Марко отримав головну нагороду, золото, але прикро, що форварда Йокеріта ніяк не відзначили організатори турніру. Для 34-річного гравця це був 4-й великий турнір в збірній Фінляндії, і найуспішніший з усіх.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Денис Беспрозванный
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Поручик Ржевский
Очень рад за финнов. Болел за них в полуфинале. Особенно, в последние 2 минуты, когда сборная России устроила штурм 6 на 5.
Ну, а потом по инерции в финале тоже пришлось поболеть.
У канадцев этого золота хватает. Видно было, как финны играют - и клюшками, - и сердцем.