Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 05 червня 2019, 15:14
5085
0

Німецький «турецький клуб» з «фінансової труни»

Sport.ua розповідає про те, чим живе команда Регіональної ліги «Берлін Атлетік 07»

| Оновлено 05 червня 2019, 15:14
5085
0
Німецький «турецький клуб» з «фінансової труни»
ФК Берлін Атлетік 07
Дейв Лахман, відповідальний за роботу з фанатами німецького футбольного клубу «Берлін Атлетік 07», в рамках семінару «Футбол і культура футбольних уболівальників у відкритому суспільстві», який проходить в Берліні, розповів про особливості існування свого клубу.
 
«Берлін Атлетік 07» був заснований 15-го червня 1907-го року як легкоатлетичний клуб. «Атлетик 07» — організатор предтечі знаменитого Берлінського марафону. Роль футболу в клубі стала рости з 90-х років. Зараз клуб виступає в Регіональній лізі, четвертому за рівнем німецькому дивізіоні, і не займається нічим, крім футболу.
 
У сезоні 2018/2019 «Атлетік 07» став віце-чемпіоном Північно-східної регіональної ліги, набравши 70 очок в 34-х матчах. Першим став «Хемніцер» з міста Хемніц, який набрав 77 очок. Команди, що зайняли другі місця, права на підвищення у класі не мають.
 
Лахману 28 років, вже 5 років він займає в клубі посаду відповідального за роботу з фанатами. Працює в «Берлін Атлетік 07» Дейв з 2011-го року. До цього він був звичайним вболівальником. Варто відзначити, що в клубі Лахман працює безкоштовно, на добровільних засадах. Його основна робота — в металургійній галузі.
 
- Всього в клубі «Берлін Атлетік 07» 500 членів. Клуб включає в себе чоловічу команду і 30 молодіжних команд.
 
 
- Кажуть, що Регіональна ліга — це «фінансова труна». Звідки у клуба спонсори?
- Нас спонсорує велика берлінська будівельна компанія. Щоб грати успішно в Регіональній лізі, бюджет клубу повинен становити 1,5-2 мільйони євро в рік.
 
Ми отримуємо гроші за продаж прав на телетрансляції. Трохи грошей. За сезон клуб отримує 12 тисяч євро. У першій і другій Бундеслізі клуби переважно живуть за рахунок продажу прав на трансляції матчів. У третій лізі клуби за рік отримують від 800 тисяч до 1 мільйона євро. Наприклад, «Берлін Юніон» у другій лізі заробив на продажу прав на трансляції 12 мільйонів євро минулого року.
 
- Як ти познайомився зі своїм клубом?
- З дитинства я разом із товаришем був у активному фанатському русі одного з клубів. У 2011-му році почалися зіткнення між фанатами і президентом клубу. Ми на знак протесту пішли подивитися на іншу гру. Це виявилася гра «Атлетіка 07»...
 
- Яке середня кількість глядачів на стадіонах і на матчах «Атлетіка»?
- Це берлінська проблема. У всіх клубів кількість глядачів зменшується, крім «Уніона». Щоб приходили глядачі, потрібно займати високе місце в своїй лізі. За останні роки в Регіональній лізі відвідуваність була від 100 до 3300 чоловік. В аматорському кубку 160 команд. На колишнього чемпіона НДР зараз ходять по 300 чоловік.
 
Немає іншого рецепта, крім успішної гри. Тоді не потрібна ніяка реклама, люди і так будуть ходити. Ми намагаємося робити все — акції, плакати, соціальні мережі... Ми багато пробували і експериментували. У Берліні складно. Місто перенасичене всім. У тому числі і футболом.

- Скільки коштують квитки на матч «Атлетіка 07»?
- Дітям до 14 — безкоштовно. Дорослий квиток — 10 євро, зі знижкою — 8 євро.
 
- А розмір клубних членських внесків?
- Членський внесок — мінімум 5 євро на місяць. Багато хто платить більше. За активні тренування дітей, які займаються в клубі, платять 10-15 євро на місяць.
 
- Як здійснюється загальне керівництво клубом?
- Раз на півроку проходять загальні збори всіх членів клубу. Правління клубу звітує за півріччя. Щороку обирається нове правління. Це демократичний процес. Свою кандидатуру може висунути будь-який член клубу.
 
- Чи потрібно обов'язково мати людину, відповідальну за роботу з фанатами в клубі четвертої ліги?
- Починаючи з п'ятої ліги, це обов'язково. У нас в клубі двоє людей займаються цією роботою. Ми починаємо працювати за кілька днів до матчу. За 3-4 дні контактуємо з фанатами суперника. Обговорюємо важливі для проведення матчу питання — кількість приїжджих фанатів, плакати, прапори, які вони привезуть, види транспорту, якими вони приїдуть, іншу інформацію. Коли приїжджає великий контингент фанатів, залучаємо співробітників поліції. Коли 1000 і більше фанатів, матч організовується з представниками правоохоронних органів.
 
- Скільки уболівальників їздять на виїзні матчі «Атлетіка 07»?
- На виїзні матчі нашої команди... Якщо гра в якому-небудь селі, то на виїзд їдуть мало. Якщо хороший виїзд, то від 30 до 100 чоловік.
 
 
- Чому у «Атлетіка 07» є проблеми, якщо виїзний матч проходить в Лейпцигу?
- В Лейпцигу є клуб «Локомотив». Він був популярний в НДР, але в 90-х роках там з'явилося багато правих радикалів. Ми — демократична команда, ми виступаємо за мультикультуралізм. Нас іноді називають «турецький клуб» через те, у нас що грає багато турків, через це у нас з ними проблеми.
 
- Чи були проблемні ситуації з уболівальниками цього сезону?
- Все було мирно, нічого не сталося. «Хемніцер», який став чемпіоном, знаходиться під особливим контролем поліції, тому цього сезону його фанати поводилися дуже спокійно. Їм було невигідно світитися. Зазвичай за сезон буває 2-3 інциденти, не більше.
 
- Чи великі штрафи платять клуби за неналежну поведінку фанатів?
- Бувають штрафи. «Хемніцер», наприклад, одного разу отримав 5 тисяч євро штрафу. Клуб покарали закриттям фан-сектора, а також зобов'язали взяти на роботу людину, яка відповідає за протидію расизму.

- Яке покарання загрожує тим порушникам, які використовують піротехніку?
- Клуб може заборонити порушнику відвідування стадіону. Крім того, цей вчинок є порушенням німецьких законів. Але поліція повинна обов'язково довести провину порушника. Але це складно — обличчя хуліганів майже завжди закриті. Їм загрожує 2000 євро штрафу. При рецидиві — посилення покарання аж до тюремного ув'язнення. Клуб же карає спортивний суд. Клуб при цьому не перекладає штраф на фанатів.
 
- Чи мають футболісти «Атлетіка 07» повноцінні контракти з клубом? І чи грають в ньому легіонери?
- У наших гравців нормальні контракти. Більшість футболістів з ЄС, з цим ніяких проблем немає. Була проблема з гравцем, у якого було албанське громадянство, хоч він і народився у Франкфурті. Але це нетиповий випадок, зазвичай у нас немає гравців не з ЄС.
 
- Які у ваших гравців зарплати?
- В середньому, 2-2,5 тисячі євро на місяць. Більшість гравців мають річні контракти. Тому гравців практично не купують і не продають, до кінця сезону всі стають вільними агентами. Зараз у нас підростає гарне своє покоління. В першу команду зараз перейдуть 5-6 чоловік.
 
 
- Як ви працюєте з дитячими та юнацькими командами?
- У нас 30 таких команд, де займаються діти від 5-ти до 19-ти років. Команди діляться і за віком, і за рівнем гри. Є спеціальний координатор молодіжних команд. Ми хочемо ростити і виховувати своїх гравців. Зараз до нас прийдуть два молодих гравця, і вони відразу отримають контракти. Для них це хороша мотивація.
 
- Щоб грати в четвертій лізі, клуб повинен проходити ліцензування?
- Так. Головне — це стадіон. У Берліні всього два стадіони, які є приватними, решта належить місту. Так що майже всі клуби стадіони знімають. Головний критерій — місткість стадіону. Обов'язково мати мінімум 10000 місць, з них 3,5 тисячі сидячих. Є ряд технічних параметрів, які повинні бути виконані.
 
- Що найскладніше у вашій роботі?
- Іноді — це співпраця з поліцією. Найближча дільниця всього в 200-х метрах від нас, ми знаємо всіх поіменно, тут проблем немає. Але на виїзді — інша справа. Моєму колезі бризнули газом в обличчя ні за що. Іноді поліцейські не відносяться до нас серйозно, не вважають нас повноправними партнерами.
 
Якщо ти фанат, то для нашої поліції в день матчу ти не громадянин першого класу, а громадянин другого-третього-четвертого класу. У нас правова держава, але на футболі бувають і винятки.
 
Михайло ШАПОВАЛОВ з Берліна
 
Фото ФК «Берлін Атлетик 07»

 

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.