Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 21 травня 2019, 16:55
8500
5

Ігри з вогнем, або Що відбувається з Карпатами

Оглядач Sport.ua вважає, що львівський клуб ризикує піти дорогою «Дніпра» і «Металіста»

| Оновлено 21 травня 2019, 16:55
8500
5
Ігри з вогнем, або Що відбувається з Карпатами
ФК Карпати

20 червня виповниться рівно 21 рік з тих пір, як «Карпати» в останній раз (він же - єдиний в історії до нинішнього моменту) завоювали медалі за підсумками розіграшу чемпіонату України. Тоді, в уже досить далекому 1998-му, львів'яни під керівництвом Мирона Маркевича взяли «бронзу», випередивши на фініші «Дніпро» на 2 очки.

З тих пір молодіжний склад «зелено-білих» вигравав «золото» чемпіонату U-21 в 2010 році, а також «бронзу» - в 2017-му, а юнаки «Карпат» фінішували третіми в сезонах-2013/14, 2014/15 та 2017/18. Перша ж команда в останні роки, м'яко кажучи, не виблискує, блукаючи по підвалах турнірної таблиці і вже починаючи забувати, як виглядають єврокубкові позиції.

Перед початком нинішнього розіграшу УПЛ у вболівальників «Карпат» в черговий раз були нехай і боязкі, але все-таки очікування того, що їхні улюбленці зможуть пробитися у верхню шістку. Здавалося б, для цього в черговий раз було практично все - трансферна кампанія «Карпат» почала нагадувати саме продумані дії, а не «просіювання грама золота з десятка тонн пустої породи», проблем з виплатами заробітної плати не виникає (як мінімум в пресу нічого такого вже давненько не просочувалося, через що можна зробити висновок про відносну фінансову стабільність клубу), та й з менеджментом начебто більш менш вдалося визначитися.

Ще у вересні «Карпати» покинув Даріо Друді - такий собі Остап Бендер аргентинського розливу. Його відхід в цілому досить сприятливо вплинув на обстановку навколо клубу і команди. Принаймні, тепер в «Карпатах» залишився лише один Олег Смалійчук, на якому замикалося більшість нагальних питань з життя клубу. Від’їзд Друді, з яким раніше, за чутками, у Смалійчука ледь не дійшло до бійки, дозволив прибрати ще один «акумулятор влади» з клубу і почати нарешті працювати на результат.

Начебто як знайшовся й цілком пристойний тренер, здатний не шарахатися з боку в бік, а дивитися вперед хоча б на два кроки. Португалець Жозе Мораїш, який раніше працював асистентом самого Моурінью, не став месією для «зелено-білих», але саме при ньому команда виявлялася здатною демонструвати характер і певну наявність майстерності. Досить згадати гостьову перемогу над «Динамо» з рахунком 2:0 в рамках 7-го туру.

Дійшло до того, що Мораїш заговорив про перспективу виведення команди в єврокубки за підсумками сезону-2019/20. На словах все було більш ніж логічно - в цьому чемпіонаті «Карпати» закладають фундамент, в наступному - працюють на результат. Однак цей «картковий будиночок» розвалився, коли на початку грудня керівництво «Карпат» відпустило Мораїша в корейський «Чонбук» в обмін на 100 тисяч євро. Подейкують, що португальський коуч навіть розплакався від несподіваного від’їзду з «Карпат», але це вже лірика ...

Читайте також: Мораїш не зробив «Карпати» сильнішими, але його напрацювання варто зберегти 

У січні в «Карпатах» відбулося чимало важливих змін. По-перше, команда отримала нового головного тренера - маловідомого широкій громадськості, але неймовірного досвідченого з точки зору кількості клубів, з якими він працював, іспанця Фабрі Гонсалеса. По-друге, клуб продав в «Селтік» головну свою зірку Мар'яна Шведа, хоча і зберіг того в складі не кілька місяців, поки футболіст чекав дозвіл на роботу у Великобританії. По-третє, з «Карпат» пішов найбільш технічний футболіст ліги Хорхе Карраскаль, якого орендував «Рівер Плейт» з опцією викупу за 3 мільйони євро.

Чудово відновивши офіційну частину сезону в УПЛ погромом «Ворскли» (4:0), «Карпати» швидко здулися і втратили шанси на верхню шістку. При Фабрі команда, відверто кажучи, не демонструє якогось прогресу, навіть опинившись в низині УПЛ. У колективі, судячи з усього, є певні проблеми у взаєминах між футболістами. Особливо яскраво вони оголилися після бездарно програного матчу «Олімпіку» в 26-му турі, коли «Карпати», виграючи 2:1, примудрилися на 83-й та 84-й хвилинах пропустити два м'ячі і програти, здавалося б, уже виграний поєдинок. Після тієї гри два гравці «зелено-білих» Андрій Нестеров та Олексій Гуцуляк підійшли до вболівальників «Карпат», щоб виправдатися за результат. За підсумками ґрунтовної бесіди Нестеров, не стримавшись, кинув спересердя: «Бачиш, навіть ніхто підійти не може. Їм взагалі по***. Ті окремо, ті туди пішли. А винен хто буде? Я і він (Гуцуляк - прим.). Я робив все, що міг. Ми хотіли виграти».

ФК Карпати

Через буквально кілька днів після тієї поразки зі стану «Карпат» прийшла ще одна топ-новина - покинув свою посаду віце-президента клубу Олег Смалійчук. Саме ця людина, по суті, і визначала вектор розвитку, а також кадрове наповнення клубу і команди останнім часом, але не змогла втриматися на своїй посаді навіть до кінця сезону.

Після відставки Смалійчука з поста віце-президента «Карпати» досить швидко попрощалися з трьома футболістами - колумбієць Бедойя, українець Хомченко і болівієць Варгас розірвали контракти з «зелено-білими» за взаємною згодою сторін. У той же час повернувся до тренувань із першою командою і навіть в її заявку на ігри досвідчений захисник Артем Федецький, який повідомив, що його відправка до дублю була ініційована особисто Смалійчуком.

Втім, поки розставання зі Смалійчуком не призвело до змін на краще з точки зору результатів команди - за три поєдинки «Карпати» здобули 4 очки (перемога, нічия і поразка). За три тури до фінішу «зелено-білі» перебувають в зоні перехідних матчів і, по суті, можуть претендувати тільки на те, щоб обійти «Олімпік» в турнірній таблиці. Проти донеччан у львівської команди ще буде очна битва, яка відбудеться у Львові 25 травня. Але і два інших поєдинки прохідними точно не виявляться, адже в суперниках у «зелено-білих» будуть такі ж відчайдушні борці за виживання «Чорноморець» і «Арсенал-Київ».

ФК Карпати

З огляду на це, доля «Карпат» нині буквально висить «на волоску». Немає ніяких гарантій, що львів'яни зможуть здобути потрібну кількість очок в останніх трьох матчах, щоб захистити себе від необхідності грати стикові поєдинки з представниками Першої ліги. А там потенційні суперники вимальовуються дуже непогані - «Колос», «Волинь» і «Металіст-1925». Є підозра, що Фабрі Гонсалес далеко не повністю контролює ситуацію, адже якби було інакше, то тренер навряд чи б говорив після поразки від «Олімпіка», що «втомився терпіти це безумство»...

Втім, вболівальники «Карпат» терплять набагато довше, ніж Фабрі. У нинішньому сезоні їм навіть довелося стерпіти порівняння з вівцями - все заради трепетного ставлення до улюбленого клубу. Однак в разі, якщо «Карпати» спершу не зможуть застрибнути на рятівний дев'ятий рядок у турнірній таблиці, а потім і програють в стиках представнику Першої ліги, то є підозра, що у Львові однією командою може стати менше. І зараз мова не про ФК «Львів», навколо якого витають подібні ж чутки, а про гордість регіону - «Карпати». Чи буде власник «зелено-білих» продовжувати інвестувати в клуб, якщо той опиниться в Першій лізі - велике питання, адже у «зелено-білих» є ще й ряд боргів перед екс-футболістами, а тому в когось може виникнути велика спокуса «обнулитися», як раніше це зробив «Дніпро», або ж зовсім «піти в тінь», що успішно витворили «Металіст» та «Говерла».

Як би там не було, але поки для «Карпат» далеко не все втрачено - три перемоги в останніх матчах гарантовано збережуть для «зелено-білих» статус клубу УПЛ. Втім, навіть без прив'язки до цього, за майбутнє головної футбольної команди Галичини неспокійно...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25
Футбол | 26 квітня 2024, 07:31 0
Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25

«Феєнорд» гарантував собі участь у головному єврокубкому турнірі

Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку
Футбол | 26 квітня 2024, 21:16 4
Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку

26 квітня Металіст обіграв Кремінь 2:1 у 6-му турі Першої ліги у Групі вильоту

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
waw
ті ж проблеми,що в динамо,власник-самодур у якого від валютних мільйонів давно вже дах поїхав,маса жульні нижчого рівня,які теж хочуть урвати побільше і вже, гравці міняються як під час заїздів у літньому таборі ледве не поголовно кожний рік...якщо дим лишить карпати-для клубу це буде великий плюс,з"явиться якась перспектива
wicker
Ви усі хоч всеріться, про те Карпати були. є та дасть Бог будуть.
Вадим Максимов
Жаль команду, клуб з історією.Недавно переглядав Матч Карпати - Галатасарай (гол в меншості на сотанніх хвилині), просто немає слів...
kylt_lichnosti
Много чести идти по пути металлиста и днепра. Это скорее пусть черноморца.
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил