Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 19 серпня 2021, 14:57
18712
14

20-річчя кращої євровесни Динамо в сучасній історії

21 квітня 1999 року прекрасна команда Лобановського в Мюнхені програла «Баварії» (0:1)

| Оновлено 19 серпня 2021, 14:57
18712
14
20-річчя кращої євровесни Динамо в сучасній історії
ФК Динамо

Київське «Динамо» двічі в своїй історії завойовувало почесний Кубок володарів Кубків, а ще два рази грало у півфіналі Кубка європейських чемпіонів, проте все це було ще в радянські часи, а тому цілі покоління сучасних уболівальників «біло-синіх» можуть вивчати ті досягнення і поєдинки лише за допомогою архівних відео та енциклопедичних заміток.

У сучасній історії, яка настала після здобуття Україною незалежності, київська команда також була дуже близька до дива - вона пробилася до півфіналу Ліги чемпіонів, де на рівних протистояла «Баварії» і лише по якомусь практично нез'ясовному збігу обставин змушена була зійти зі шляху на цій стадії.

У ці дні виповнюється 20 років з тих пір, як «Динамо» видало свою кращу євровесну в історії незалежної України. Звичайно, можна згадати ще й події 10-річної давнини, коли кияни пробивалися до півфіналу Кубка УЄФА, проте Ліга чемпіонів все одно стоїть на щабель вище - цей турнір, безумовно, найбільш топовий на європейському континенті.

Sport.ua пропонує освіжити в пам'яті той легендарний шлях київської команди, яка зупинилася за два кроки від заповітної мети.

Кваліфікація та перші труднощі

Формат розіграшу Ліги чемпіонів-1998/99 відрізнявся від того, який з легкої руки Мішеля Платіні та його послідовників існує нині. Детальніше про нього розповідати в рамках цього матеріалу, звичайно, не будемо, а лише відзначимо - для потрапляння в груповий етап «Динамо» довелося проходити через кваліфікацію. Команда Валерія Лобановського взяла участь в першому і другому раундах відбірного турніру, успіхи в яких дозволили їй потрапити в число обраних.

У першому раунді кваліфікації жереб звів «Динамо» з валлійською командою «Баррі Таун». Перша зустріч суперників відбулася в Києві на стадіоні «Динамо», де українці здобули переконливу перемогу з рахунком 8:0. Ще до перерви хет-трик оформив Сергій Ребров, а його колега по лінії нападу Андрій Шевченко відзначився одним голом. Після повернення з роздягалень «Динамо» відправило у ворота «Баррі Таун» ще чотири м'ячі - Ребров «прокачав» свій хет-трик до покеру, Шевченко зупинився на «дублі», а ще по голу провели Олексій Герасименко та Валентин Белькевич. У матчі-відповіді Лобановський дав перепочити деяким гравцям основи, що не завадило киянам знову переграти опонента - 2:1 з голами Дмитра Михайленка та Олега Венглинського.

Пройшовши «Баррі Таун», «Динамо» вийшло на празьку «Спарту». Суперник здавався цілком прохідним, однак створив для киян купу проблем. У першому матчі в Києві при 15 тисячах уболівальників на трибунах стадіону «Динамо» українська команда досить несподівано поступилася з рахунком 0:1. Довелося відіграватися в Празі через два тижні і це вдалося «Динамо» з великим скрипом. Лише завдяки автоголу Габріела на 88-й хвилині гра перейшла спершу в додатковий час, а потім - і в серію пенальті. Там чудово себе проявив кіпер киян Олександр Шовковський, який парирував три удари суперників підряд. «Динамо» не без зусиль і нервів, але вийшло в груповий етап!

«Американські гірки» в груповому раунді

Жереб закинув чемпіона України до групи Е, де його суперниками стали англійський «Арсенал», французький «Ланс» і грецький «Панатінаїкос».

Почало «Динамо» відверто невдало. У першому матчі на виїзді в Греції команда Лобановського поступилася «Панатінаїкосу» з рахунком 1:2, а потім на своєму полі зіграло внічию з «Лансом» (1:1) і ледь врятувалося від поразки у виїзному поєдинку проти «Арсеналу». У Лондоні Сергій Ребров забив у ворота Девіда Сімена вже в компенсований до основного час, коли «каноніри», мабуть, подумки вже почали святкувати завоювання трьох очок.

На екваторі групового раунду у «Динамо» було всього 2 очки в активі, що робило «біло-синіх» головним аутсайдером квартету. Однак, ймовірно, саме вирвана на жилах нічия в Лондоні послужила необхідним поштовхом для подальшого успіху «Динамо» в тому розіграші Ліги чемпіонів.

У четвертому турі «Динамо» в Києві в блискучому стилі обіграло «Арсенал» - 3:1, повернувшись в турнірну боротьбу за право вийти в плей-офф. «Каноніри» по ходу того матчу «горіли» з рахунком 0:3 і забити горезвісний «гол престижу» змогли лише в самій кінцівці, а багато глядачів досі, ймовірно, пам'ятають чудово виконаний Андрієм Шевченком штрафний на 72-й хвилині поєдинку.

Після цього кияни в непростому матчі взяли реванш вдома за виїзну поразку від «Панатінаїкоса», здолавши греків з рахунком 2:1, а в останньому турі вирушили в гості до «Лансу». Команді Лобановського для виходу з групи потрібна була тільки перемога. Вона була досягнута завдяки вмілим діям при стандартах біля чужих воріт, а також фірмовим швидким контратакам. «Ланс» не впорався з по-хорошому зухвалою манерою гри «Динамо», поступився з рахунком 1:3 і дозволив команді Валерія Лобановського оформити путівку в євровесну.

Прохід «Реала»

Плей-офф Ліги чемпіонів в тому сезоні починався зі стадії чвертьфіналів. Жеребкування цієї стадії, що відбулося 16 грудня 1998 року в Женеві, «подарувало» киянам у суперники «Реал». Мадридці, як і «Манчестер Юнайтед», стали однією з двох команд, що пройшла в плей-офф з другого місця в групі («Реал» та МЮ виявилися кращими в заочній суперечці з іншими командами, що фінішували в своїх квартетах другими).

3 березня 1999 року в Мадриді «Динамо» завдяки голу Андрія Шевченка на початку другого тайму змогло сенсаційно вийти вперед. Вивезти перемогу з «Сантьяго Бернабеу» чемпіону України не вдалося - на 66-й хвилині Предраг Міятович зрівняв рахунок. Але і нічия 1:1 була відмінним результатом з точки зору стратегії двоматчових дуелей в плей-офф.

Через два тижні в Києві на переповненому НСК «Олімпійський» (на матч прийшли 81500 вболівальників - були ж часи!) той таки Андрій Шевченко нокаутував «Реал» ще раз, відправивши у ворота іспанців два м'ячі. Молодий форвард раз по раз проходив оборону мадридців на чолі з Фернандо Єрро, як ніж крізь масло. Немає сумнівів, що ті матчі проти «Реала», як і більш ранні успіхи Шевченко проти «Барселони», розвіяли сумніви у керівництва «Мілана» в доцільності покупки українського таланту, яку вони і здійснили влітку 1999 року.

Прикрий виліт від «Баварії»

У півфіналі «Динамо» вийшло на «Баварію», яка на попередній стадії виявилася сильнішою за «Кайзерслаутерн» (2:0, 4:0). Перший матч чемпіона України і віце-чемпіона Німеччини, який відбувся 7 квітня 1999 року в Києві, безумовно, входить до числа найбільш яскравих, динамічних і закручених з точки зору сюжету поєдинків Ліги чемпіонів за всю її історію.

«Динамо» провело приголомшливий поєдинок в плані створюваних моментів біля воріт суперника. Перший гол, яким відзначився Андрій Шевченко, прийшов після шедеврального пасу зовнішньою стороною стопи від Валентина Белькевича. У кінцівці першого тайму все той же Шевченко чудово виконав штрафний удар, закрутивши м'яч у штрафну суперника так, що його траєкторія залишила в дурнях весь захист «Баварії» на чолі із зірковим голкіпером Олівером Каном. Але буквально декількох хвилин «біло-синім» не вистачило, щоб піти на перерву з перевагою в два м'ячі. Міхаель Тарнат, попередньо зробивши десятиметровий розбіг, ударом зі штрафного з 40 метрів застав зненацька Олександра Шовковського. Кіпер «Динамо» невдало склався і пропустив м'яч у ближній кут. На жаль, лише 2:1 до перерви...

Але вже на 50-й хвилині відмінні сольні дії Косовського разом з беком «Баварії» Куффуром, що йому підіграв, допомогли «Динамо» знову вести з різницею в два м'ячі - 3:1. Ще до цього Валентин Белькевич якимось дивом головою пробив вище воріт, перебуваючи в кількох метрах перед порожнім їх створом... Згодом непогані шанси збільшити перевагу «Динамо» упустили також Косовський, Ребров і Шевченко. Немає сумнівів, що якби в той час існувала модель xG, яка визначає очікувані голи, то «Динамо» значно перевершило б в цьому компоненті свого суперника.

«Баварія» ж довела, що її не дарма іноді називають «німецькою машиною». Спершу Еффенберг з правої ноги зі, здавалося б, незручної позиції зі штрафного обвів «стінку», вразивши ближній кут воріт Шовковського. А в кінцівці Янкер продавив Головко і в ближньому бою переграв воротаря «Динамо», принісши своїй команді непросту нічию.

Після поєдинку в Києві тренери дещо розійшлися в своїй оцінці справедливості підсумкового результату.

Валерій Лобановський: «Я подякував усім наших футболістів за гру, вони грали ефективніше німців. У мене склалося враження, що «динамівці» не уявляли, що можуть забити «Баварії» 6-8 м'ячів. Гра вийшла цікавою: наша команда мала багато гольових моментів, друга проявила волю і характер. Але якщо говорити про кінцевий результат, то «Баварії» дуже пощастило. При підготовці до матчу ми мали на озброєнні не одну якусь тактику, а їх набір. Досвідчені гравці самі знають, що їм робити в будь-якій ситуації. Звісно, я не говорив, що треба обов'язково йти вперед і забивати четвертий м'яч. Гра нашої команди виходила з того, як грає суперник. А він в даній ситуації зіграв в авантюру, і зараз німці сміливо можуть стверджувати, що це себе виправдало. Спробували діяти, використовуючи все необхідне. Але допускати такі грубі помилки в захисті...».

Оттмар Гіцфельд: «Кияни продемонстрували високу дисципліну, в обороні діяли надійно, а в атаці - агресивно. Проте, мені здається, ми заслужили цей рахунок. В середині поля і в нападі «Баварія» грала добре. А ось наші захисники допустили багато помилок. Думаю, двох голів у свої ворота ми могли б уникнути. І разом з тим я хочу зробити своїм підопічним комплімент: вони не стали грати на утримання взагалі-то прийнятного рахунку - 2:3, а билися до останніх секунд. Нічийний результат має для нас величезне значення, адже мені добре відомо, що «Динамо» вміє гарно грати не тільки вдома, а й на виїзді».

На жаль, на виїзді проявити себе в кращому вигляді «Динамо» не вдалося. 21 квітня 1999 року все вирішив феноменальний і геніальний удар Маріо Баслера, який не брав участі в першому поєдинку команд у Києві. Перемога 1:0 дозволила «Баварії» вкрасти мрію у «Динамо» і не пустити киян у фінал. Втім, можливо, у вирішальному поєдинку доля вирішила «розрахуватися по боргах» з німцями в компенсований час проти «Манчестер Юнайтед». Але та радість англійців і гіркота поразки німців не має ніякого відношення до нашої історії...

Бонус

На завершення матеріалу пропонуємо ще раз освіжити в пам'яті всі голи, забиті «динамівцями» в тому приголомшливому розіграші Ліги чемпіонів.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Comrade Me
Да, были времена, когда Динамо щимило европейских грандов.
Такое сейчас возможно только в симуляторах, к сожалению
Причем, если смотреть на технику тех ребят, ничего особенного, даже может и похуже нынешней.
Но что-то все-таки в игре было особенное: умный тренер, хороший план на игру, полная самоотдача и отсутствие страха перед именитым соперником.
А сейчас все мастеровитые, но выходят и играют в бей-беги, и с топами еще перед выходом на поле полные подгузники...
Внеземной_2019
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
turist86
Олексій СЛИВЧЕНКО, дякую за матеріал.
Все пам'ятаю, наче вчора. Я досі зберігаю вирізки з газет про ці матчі.
Ще пам'ятаю помилку коментатора Савелія в кінці матчу з Арсеналом.
Без інтернету перевірити результат було складно.
Сергей Долина
Потом будет 30 лет, 40 лет и так далее. Очень жаль, что у нас в Украине убили футбол. Можно еще вспомнить 4 года назад Днепр в финале лиги Европы, но это к сожалению тоже все в прошлом. Остались лишь надежды на будущее, а будет ли оно?
Артур Отаманчук
не рвіть мені душу курви
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Brian
В Барселоне наверное уже и не помнят того поражения. Они двигаються дальше завоёвывая всё больше разных трофеев. Говорят что если нет истории, прошлого, значит не будет и будущего. Так вот у Динамо осталось замечательное прошлое, но нет настоящего и будущего. Для чего В.В.Лобановский эти все трофеи десятками лет завоёвывал? Что бы так бездарно всё просрасть за несколько лет.....Это пиз...ц товарищи..... Осталось только архивы пересматривать. Живём 20-летней давностью, ещё чуть чуть и будем вспоминать 50-летний юбилей.
Pavel
Хацкевич ПОВТОРИ
Алена Остапенко
А дальше пришёл игореша...)))))