Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 20 березня 2019, 21:40
17849
65

Натуралізація Мораеса: полегшення або привід для паніки?

Sport.ua розбирає плюси і мінуси для збірної України від того, що Жуніор Мораес став українцем

| Оновлено 20 березня 2019, 21:40
17849
65
Натуралізація Мораеса: полегшення або привід для паніки?

Увесь відбірковий цикл до чемпіонату світу-2018, а також швидкоплинний груповий етап Ліги націй головний тренер збірної України Андрій Шевченко був у пошуку кваліфікованого, а головне забивного форварда для команди. Однак, відверто кажучи, всі його проби і спроби провалилися. У відборі на ЧС-2018 кращим бомбардиром «синьо-жовтих» із 6 м'ячами в 10 матчах став номінальний вінгер Андрій Ярмоленко. У форварда Кравця було 3 голи в 7 матчах, Бесєдіна - 1 гол в 5 матчах, Зозулі - 0 голів в 3 матчах, Селезньова - 0 голів в 2 матчах. У Лізі націй найкращим бомбардиром команди знову став вінгер - на цей раз Євген Коноплянка, який записав на свій рахунок 2 голи в 4 поєдинках. Номінальні форварди Яремчук, Борячук і Селезньов, які залучаються до матчів турніру, голів забити так і не змогли.

Очевидно, що для блискучого форварда, яким в недалекому минулому був Андрій Шевченко, подібний стан речей в сучасному вітчизняному футболі на рівні національної збірної країни - справжня катастрофа. Однак, що міг зробити Шевченко? Крім того, що надавати шанси практично всім пристойним гравцям амплуа - нічого. З цієї причини новина про отримання українського громадянства кращого бомбардира нинішнього сезону УПЛ (16 голів в 21 матчі) Жуніором Мораесом повинна додати оптимізму тренерському штабу «синьо -жовтих». Принаймні, у нього з'являється додаткова опція і можливість вибирати.

Потрібно розуміти, що сам факт отримання Мораесом громадянства України ще не означає для форварда гарантованого місця в складі національної команди

Туди, як запевняє Андрій Шевченко, потрібно пробиватися завдяки своїй щоденній роботі в клубі і результатам. Втім, об'єктивно оцінюючи ситуацію, у Жуніора Мораеса проблем з цими факторами немає ніяких. Він виступає в складі лідера турнірної таблиці нинішнього розіграшу УПЛ, є найкращим бомбардиром турніру, брав участь, забивав і асистував в поточному розіграші Ліги чемпіонів (6 матчів, 3 голи, 2 результативні передачі). Погодьтеся, подібним похвалитися може далеко не кожен претендент на місце в збірній України.

Однак, як і завжди у нас в таких випадках, існує чимала кількість уболівальників, у яких натуралізація іноземців викликає, м'яко кажучи, скепсис. Безумовно, скільки людей - стільки й думок. Ймовірно, більшості шанувальників збірної України хотілося б бачити в рядах національної команди своїх співвітчизників, деякі з яких, можливо, навіть пробилися в великий футбол, починаючи грати на полі з сусіднього двору. І ніби як і з кадрової точки зору ситуація не настільки критична - є досвідчені Євген Селезньов, Роман Зозуля, Артем Кравець, а також Артем Бесєдін (хоч нині він, на жаль, травмований), Роман Яремчук і Андрій Борячук, які почали заявляти про себе все сильніше. Але будь-хто з них все ж відверто не дотягує до рівня Шевченка або Реброва, а саме футболіста такого рівня хочуть бачити на вістрі атак збірної абсолютна більшість уболівальників.

З цієї причини кращими бомбардирами збірної України в останні роки є флангові атакуючі гравці - Ярмоленко і Коноплянка. Зараз, коли перший травмований, а другий відчуває чергову кризу разом із «Шальке», збірна України як ніколи ризикує залишитися без футболіста, здатного завдати вирішального удару. У Марлоса і Циганкова, які є лідерами флангових атак «Шахтаря» і «Динамо» відповідно, в збірній справи з голами поки ніяк не йдуть ...

З цієї точки зору натуралізація Жуніора Мораеса саме перед початком старту кваліфікації на Євро-2020 виглядає стратегічно вигідним рішенням. І саме так, зі стратегічної, а ні в якому разі не з емоційної, позиції варто її розглядати. Жуніору Мораесу на початку квітня виповниться 32 роки, а це значить, що на високому рівні він проведе ще два або від сили три сезони, після чого поступиться місцем більш молодим колегам. По суті, свіжоспечений українець може виявитися корисним збірній Шевченко у відборі до Євро-2020 і в фінальній частині цього турніру, якщо «синьо-жовті» зможуть туди відібратися. Далі з високою часткою ймовірності піде певна перебудова в команді, її омолодження, а тому місце для Мораеса вже навряд чи знайдеться.

Іншими словами, Жуніор Мораес жодним чином не буде «красти» місце у доморощених молодих футболістів

Швидше, його виклик в збірну означає остаточний відхід для ветеранів, особливо для Євгена Селезньова і Романа Зозулі. На двох «іспанських легіонерів» Андрій Шевченко, ймовірно, не дуже-то і розраховує через невідповідність стилю їх гри тому, що хоче бачити коуч в збірній України. А досвідчений форвард в команді, яка претендує на рішення більш-менш високих завдань, повинен бути апріорі. Ті ж Яремчук, Борячук і інші молоді бомбардири отримають можливість перейняти досвід від спільних тренувань та ігор з віковим Мораесом, а коли той піде на футбольну «пенсію», в розквіті сил (24-25 років) зможуть вийти на авансцену.

Твердження про те, що нинішній рівень Яремчука ні в чому не поступається рівню Мораеса виглядають досить спірними, як мінімум з точки зору статистики. Якщо розкласти ключові цифри сезону для трьох найбільш результативних і небезпечних форвардів сучасності з українським паспортом (Жуніор Мораес, Роман Зозуля та Роман Яремчук), то більшість з них будуть вказувати на перевагу натуралізованого бразильця. За деякими компонентами краще виглядає Яремчук, але по більшості - він трохи позаду форварда «Шахтаря». Це ще раз говорить про необхідність для Романа отримання стабільності і, як наслідок, можливості прогресувати в найближчі два-три роки.

Об'єктивно - саме Яремчук зараз виглядає майбутнім нападу збірної України. Через пару років цей форвард при нинішніх темпах розвитку легко виграє конкуренцію у інших. Але зараз найкращим варіантом, хоч як крути, залишається Жуніор Мораес.

Зрештою, ніхто не знає, як у Мораеса підуть справи в наступному сезоні і не здасть він в результативності. Крім того, якщо уявити ситуацію, що у збірної з якихось причин зміниться головний тренер, то це також поставить певні питання стосовно майбутнього Жуніора в стані «синьо-жовтих». Адже умовний Михайло Фоменко - тренер з іншими поглядами та пріоритетами, не особливо прихильний до варягів, які встигли обзавестися українським громадянством. Приклад Девіча, на якого досвідчений коуч не дуже-то і розраховував, показовий.

Тим, хто схильний до паніки і тверджень, що Мораес закриває дорогу в збірну для молодих і перспективних вітчизняних футболістів, варто задуматися над наступним. Той же Роман Яремчук, на якого нині в Україні покладають серйозні надії, до гравця рівня збірної виріс в бельгійському «Генті». При цьому там у нашого нападника немає ніяких преференцій з точки зору конкуренції - він є легіонером і зобов'язаний доводити на кожному тренуванні і в кожній грі своє право на місце в основі. Це Роману вдається блискуче, так навіщо вимагати «тепличних умов» для футболіста в збірній? Навряд чи сам Яремчук боїться конкуренції з боку інших гравців, в тому числі і Мораеса. Він уже зрозумів, що саме конкуренція є двигуном прогресу в футболі, а відсутність її боязні - першим кроком до успіху. І саме такі, ментально підготовлені і впевнені в собі, футболісти потрібні збірної України в майбутньому.

З натуралізацією Мораеса тренерський склад збірної України на якийсь короткий час може видихнути з полегшенням - в команді нарешті вимальовується непогана і реальна конкуренція на місце форварда. При цьому, в силу об'єктивних причин, Жуніор не може  завадити майбутньому українського футболу - він помічник на найближчий відбірковий цикл і не більше. Саме за цей час має остаточно перетворитися в топ-гравця Роман Яремчук, а інші перспективні гравці атаки - нарешті змінити статус з «подають надії» в «твердих гравців основної обійми». Кожному просто потрібно використовувати свій шанс.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Опитування

Голосів 247

169 голосів 68.42 %

78 голосів 31.58 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки
Футбол | 23 квітня 2024, 06:30 30
Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки

Гірники можуть вийти напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Букмекери назвали найбільш ймовірний клуб, у який перейде Судаков
Футбол | 23 квітня 2024, 18:42 9
Букмекери назвали найбільш ймовірний клуб, у який перейде Судаков

На думку аналітиків, варто очікувати переходу Судакова в «Наполі»

Коментарі 65
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
baich
Хватит ныть за натурализацию. Никто не обязывает и не навязывает тренеру сборной натурализованных бразил. Не хочешь - не приглашай! В чем проблема? Раз вызывает значит есть необходимость. Если бы были в сборной НОРМАЛЬНЫЕ нападающие и Мораес не понадобился бы.
"Шахтёр свои проблемы с лимитом через сборную решает!" - этот бред даже комментировать не хочется. Шахтер решает свои проблемы через натурализацию, а в сборную их другой тренер вызывает, если не заметили
Kevko
Реальное усиление для сборной. Нужно в старт ставить
Billy Milligan
Натурализация 31-летнего это просто самоконстатация своей бездарности от Шевченко. Никаких перспектив, нет смысла строить вокруг 31-летнего команду. Просто отчаянная попытка прикрыть свою задницу сиюминутным профитом, который в будущем выльется в катастрофу.
Vall69
Статья по делу - зачет
johnDNK
Не понимаю часть комментаторов, есть закон Украины по которому гражданин другой страны может получить гражданство. Это факт!
Сверьте его применительно к Мораесу. 7 лет работает и платит налоги в Украине, женат на украинке, ребёнок украинец, недвижимость в Украине есть. В ряде стран для получения гражданства хватает недвижимости или бизнеса(это пример как бывает).
После получения гражданства он такой же гражданин нашей страны как и другие.
Если вам не нравится что его вызвали в сборную, то предъявляете притензию главному тренеру.
Деление на своих и чужих очень условное.
Юридически Мораес украинец! Дальше ваши личные проблемы и ваше субъективное мнение.
Конкуренция всегда хороша для развития!
Олександр Олененко
Такое сравнение... А почему тогда в списке нету Алексея Бойко, который за Мир забил 13 голов. Это всего навсего на 3 гола меньше, чем Мораес за Шахтер.
gilant
Паніки не буде бо Мораєш СИЛЬНИЙ гравець !...тільки Динамо здав як остання ......За зб.УКРАЇНИ !!!
korsun_skif
Да по сути автор полностью прав, никто ведь не мешает нашим форвардам показывать хорошую игру и выступать за СБУ. Другое дело что форвардов то и нету и в этой ситуации приглашение Мораеса, как красткосрочное решение проблемы самое правильное.
Dom_y_Doporu
Если учесть, что в сборной 1-1,5 более-не-менее нормальных форварда, то натурализация не выглядит такой уж плохой, увы, но это действительно проблематичная позиция. Но мне эта натурализация видится самой слабой из всех, которые имели место в истории Сборной да и какой-то вынужденной.
Vyaches Samojlov
Работу Шевченко, его кадровые, тактические и другие решения будут оцениваться по результатам выступлений команды в нынешнем отборочном цикле (и потом, если пройдут дальше).
Можно не разделять решений Шевченко, только помните - ОТВЕТСТВЕННОСТЬ лежит на нем, именно это и продиктовывает направленность его действий.
Нужно только набраться терпения и оценивать ПОТОМ его РЕЗУЛЬТАТЫ, по окончании цикла, а не СЕЙЧАС. Еще рановато что-то окончательное утверждать о нем и его работе.
zac1310
кароч, рости ещё вашей молодёжи, и пусть растёт, и учится лучше у Марлоса с Мораесом, чем у Гармаша с Сидорчуком
Dyadya_Vova
От натурализации Мораеса только одни плюсы. Получили топового, по нашим меркам, нападающего на очень важный период. Если, условно говоря, Украина возьмёт Евро, кто-то будет против того, что Мораес нам в этом помог?
То, что он мешает прогрессу украинских игроков – полный бред. Сборная – это не место для учёбы. В главную команду приезжают показать чего ты уже научился в своем клубе. Сборная – это уже итог твоего клубного прогресса.
pavel85
У португалии Роналду решил заиграть а мы в ответку Мораеса..Сравнение не особо но для без рыбья и рак рыба))Мое мнение Мораес сейчас НУЖЕН. Шева наверное условие сделал..если у нас в сборной не будет норм нападающего я сворачиваю удочки.Ктото видимо сильно постарался его пригласить.Ни чего плохого в этом нет.
p_s_l
Сравнивать ТТХ игроков из таких разных чемпионатов?
Ну, то такое...
Diamond66689
Тогда украинцы будут играть за какую нибудь Венгрию или Молдову.потому что в Украину им не пробиться.
lizerginnn
Да не поможет уже ничего сборной Украины. К сожалению. Это все похоже на попытку хоть какими-то способами удержать разваливающийся карточный домик. И вопрос, отнють, не в Зозулях, Мораесах или Сидоровых. Основная причина - это отсуствие стратегии развития украинского футбола. Чемпионат - дно. Последние лет 6-7 прослеживается явная деградация уровня что сборной, что наших флагманов. Лучше бы признали бы "болезнь" и подумали бы над развитием детского футбола. Этому поколению сборной уже ничего не поможет.
Alex86 1
Столько трепу дятлы развели вроде там шевченко не меньше, а если поломается он, то снова яремчук из "будущего" которое уже настоящее, а если форму растеряет, +1 ед не такая уж и трагедия, тем более форвардов дефицит на весь отбор, да и явление все это временное, один минус конечно ситуация с переходом только, но если играть нормально будет и забьет, то сразу резко в позитив пойдет
vladimirpa12
Клейтона Шавьера в сборную!!!!
PFKA
Я смотрю некоторых "патриотив" так и штормит, такие же и плыгалы 5 лет тому... Доплыгалысь...
Barsa2019
Поднадоели уже с Мораесом этим, найдите темы поинтереснее...