Открываем Бразилию вместе. Фанаты Алжира: «Волю – Україні!»

Очередные путевые заметки нашего спецкора в рамках проекта «Открываем Бразилию вместе!»

Матч Алжир - Росія закриває програму ігор Кубка світу в українському штаті Парана. Очікувалося, що перед грою будуть українські протести проти окупантів. Однак, обійшовши стадіон кілька разів в межах півтори години, так і не побачив хлопців в українських футболках чи з прапорами або плакатами, і за годину двадцять хвилин до початку гри зайшов на «Арену да Байшада». Щоправда, із ложі преси я бачив два українські прапори неподалік воріт Акінфеєва (у першому таймі).
За інформацією місцевої куритибської преси, на матчі очікувалося близько 4 з половиною тисяч алжирців і десь 11 тисяч росіян. Чи так було насправді - сказати важко, бо на трибунах одні й інші розсіялися у жовтому кольорі бразильських футболок. Організованих секторів в жодної з країн не було. Традиційною окрасою будь-якого матчу є уболівальниці, у штаті Парана у футбольного супорту - гарне обличчя!





Перед стадіоном складалося враження, що алжирців більше. Вони були більш яскравими у презентації своїй вболівальницьких настроїв: били у барабани, дзвеніли тарілками, співали пісень. «Віва, Алжерія!» - гучно лунало під стадіоном. Натомість росіяни, традиційно для себе, ходили зі стурбованими і похмурими гримасами, кілька разів незлагоджено промукавши «Россия».



А от алжирці, побачивши мою футболку, самі почали скандувати: «Freedom for Ukraine! No war! Peace for Ukraine!» («Волю - Україні! Ні - війні! Мир Україні!»). Уже вкотре на цьому чемпіонаті відчуваю повагу і підтримку, як тільки люди бачать, що я з України. Жодного поганого слова, лише віра у мир в нашій країні і побажання спокою. Дякуємо світу за підтримку! Далі - дивіться відео.
До речі, ці хлопці, котрі гучно підтримали Україну перед ареною, продемонстрували арабську єдність, вивісивши шість прапорів - зліва направо: Палестини, Єгипту, Марокко, Судану, Об'єднаних Арабських Еміратів і власне Алжиру.

Черговий двійник Марадони з'явився у Куритибі. Цей, щоправда, менше схожий на оригінал від того, якого я зустрів у Ріо, але він привертав увагу гучним хриплим криком, збираючи навколо себе натовпи бажаючих сфотографуватися.

Соціальна акція від уряду штат Парана. Два вуличних двірники отримали квитки на заключний матч Кубка світу у своєму місті за те, що сумлінно прибирали вулиці. Хлопці ледь не розплакалися, коли отримали бажані перепустки на гру перед «Ареною да Байшада». Для цих скромних працівників потрапити на футбол - реалізація фантастичної мрії.



З іншого боку, вболівальників у футболках Бразилії на матчі було більше за будь-яких інших. Я розмовляв з багатьма, майже всі - з Куритиби або зі штату Парана. Тому складність в отриманні квитка у самій Бразилії - це, як на мене, байки. Вони тут всі один одного знають і один одному допомагають :)

Алжирці запам'яталися до матчу яскравими проходами перед ареною із прапорами у національних костюмах та з народними інструментами. Але справжній перфоменс видали «ультраси» клубу «Атлетіко Паранаенсе», що грає на «Арені да Байшада». Величезний пластиковий череп і намальований череп на гігантському червоно-чорному прапорі - це їхні символи. А барабани й спів - це їхній голос!





Украінці були на матчі Алжир - Росія ! Мені не вдалося іх побачити до гри, однак після матчу вони самі надіслали мені
підтвердження своєі присутності.





«Відкриваємо Бразилію разом» завдяки спонсору проекту - компанії «Агробізнес».
Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ, для Sport.ua
Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 30 апреля 2024, 00:10 1

Исход матча решил хет-трик Левандовски во втором тайме

Комментарии