БАЛЬЧОС: «Бюджет клубов первой лиги равен 12-18 млн гривен»

Президент ПФЛ рассказал об отказе команд первого дивизиона от путевки в Премьер-лигу

- Мілетію Володимировичу, чому у першій лізі так мало команд, готових грати в еліті?
- Справді, на сьогодні лише «Олександрія» має належний фінансово-економічний стан для виступів в Прем'єр-лізі. В інших клубів немає умов для цього. Дуже важливою є наявність інфраструктури. Стадіон повинен відповідати вимогам УЄФА. А такою ареною може похвалитися хіба «Олександрія». На стадіоні має бути штучний підігрів, хороше освітлення, в клубу повинна бути власна навчально-тренувальна база, своя дитячо-юнацька школа. В переважній більшості клубів першої ліги цього немає. Тому зараз складно говорити про те, щоби вони переходили в еліту.

До слова, ми отримали відповідь «Олександрії» та «Буковини». «Олександрія» визнала, що не готова виступати в Прем'єр-лізі через неукомплектованість команди. У них немає часу на те, аби запросити кваліфікованих виконавців, зрештою, часу навіть на підготовку до сезону не має. Тому «Олександрія» не захотіла бути в еліті хлопчиком для биття і відмовилася від можливості підвищитися у класі. Вони готові перейти в еліту тільки через рік і тільки через спортивний принцип.

- А що відповіла «Буковина»?
- «Буковина» згодна грати в еліті. Водночас, чернівчани пишуть, що клуб не у повній мірі відповідає регламентним нормам атестування учасників Прем'єр-ліги. І, що дуже важливо, у першій лізі навряд чи хтось може надати гарантії на 10 мільйонів доларів для участі в змаганнях. Не думаю, що такий клуб знайдеться.

- Мабуть, крім «Севастополя»?
- Так, «Севастополь» не мав на увазі, кримчани уже вийшли в еліту, у них усе гаразд, тому їх не згадую.

- Бюджети першолігових клубів суттєво не дотягують до позначки 10 мільйонів доларів?
- Це небо і земля, навіть порівнювати складно. Середній бюджет клубу в першій лізі складає від 12-ти до 18 мільйонів гривень. А гарантії треба давати на 10 мільйонів доларів. А які можуть бути гарантії? У більшості клубів нічого не має, усе орендовано. Це складне питання. Правда, спілкувався із керівниками «Буковини», вони запевнили, що готові надати такі гарантії. Не знаю, пробачимо. Відповідні листи ми уже направили у Федерацію.

- Вважаєте, що «Буковина» може у наступному сезоні грати в еліті?
- Рішення ще не прийнято. Їм потрібно встигнути вирішити питання із інфраструктурою. У них же крім стадіону нічого не має. Зрештою, і стадіон не їхній, а муніципальний. В «Буковини» немає тренувальної бази, не має тренувальних полів.

- А сам стадіон в Чернівцях підходить для команди із Прем'єр-ліги?
- Наскільки я знаю, підігріву не має, табло не працює, є питання стосовно службових приміщень та роздягалень. Усе потрібно ремонтувати.

- Тож, в клубу нічого не має, але через місяць він хоче бути в когорті прем'єр-ліговських команд…
- Так виходить. Чернівчани кажуть, що упродовж шести місяців владнають усі ці питання із інфраструктурою.

- Мілетію Володимировичу, ситуація, коли нікому із першої ліги переходити в елітний дивізіон, може повторитися і через рік. Як можна зменшити різницю між представниками цих ліг?
- Щоби хоч якось владнати ситуацію у першій та другій лізі потрібно розробити програму по раціональному використанню клубами коштів. В Прем'єр-лізі 5-7 клубів підняли зарплати до такого рівня, що навіть Європа до нього не дістає. За таких умов між елітою та іншими лігами і далі буде така велика різниця. Вважаю, настав час будувати діяльність клубів таким чином, щоби вони вчилися самостійно заробляти кошти. Професійні клуби повинні відповідати нормам українського законодавства. В Україні, можливо, тільки 2-3 клуби мають прибуток.

На жаль, ситуація у футболі не відповідає нормам Закону про фізичну культуру та спорт. Тому такі проблеми в учасників першої ліги, зрештою, вони є і в команд елітного дивізіону. Мені здається, можна говорити про тотальну кризу українського футболу. Вона напряму пов'язана зі стагнацією економіки нашої країни. Не може бути в державі, яка животіє в економічному плані, бути усе гаразд у футболі.

- Що саме ви пропонуєте змінити?
- Потрібно внести зміни до закону про оподаткування. Непотрібно нічого вигадувати, варто подивитися на Захід. Там бізнесмен, кий вкладає кошти у соціальні програми, має податкові канікули від 2 до 7 років. Спілкуюся із нашими бізнесменами. Багато з них запевняють, що готові підтримувати спорт. Але доходить до смішного. Хто фінансує футбольний клуб, дає свої гроші на команду, повинен з цих коштів ще сплатити податки. Ситуацію в спорті можна покращити тільки на законодавчому рівні.

Гліб Ваколюк, Футбол24

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 02 мая 2024, 23:36 8

Команда Почеттино победила в дерби

Комментарии