Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 14 июня 2013, 14:00
6018
17

БАЛЬЧОС: «Бюджет клубов первой лиги равен 12-18 млн гривен»

Президент ПФЛ рассказал об отказе команд первого дивизиона от путевки в Премьер-лигу

| Обновлено 14 июня 2013, 14:00
6018
17
БАЛЬЧОС: «Бюджет клубов первой лиги равен 12-18 млн гривен»

- Мілетію Володимировичу, чому у першій лізі так мало команд, готових грати в еліті?
- Справді, на сьогодні лише «Олександрія» має належний фінансово-економічний стан для виступів в Прем’єр-лізі. В інших клубів немає умов для цього. Дуже важливою є наявність інфраструктури. Стадіон повинен відповідати вимогам УЄФА. А такою ареною може похвалитися хіба «Олександрія». На стадіоні має бути штучний підігрів, хороше освітлення, в клубу повинна бути власна навчально-тренувальна база, своя дитячо-юнацька школа. В переважній більшості клубів першої ліги цього немає. Тому зараз складно говорити про те, щоби вони переходили в еліту.

До слова, ми отримали відповідь «Олександрії» та «Буковини». «Олександрія» визнала, що не готова виступати в Прем’єр-лізі через неукомплектованість команди. У них немає часу на те, аби запросити кваліфікованих виконавців, зрештою, часу навіть на підготовку до сезону не має. Тому «Олександрія» не захотіла бути в еліті хлопчиком для биття і відмовилася від можливості підвищитися у класі. Вони готові перейти в еліту тільки через рік і тільки через спортивний принцип.

- А що відповіла «Буковина»?
- «Буковина» згодна грати в еліті. Водночас, чернівчани пишуть, що клуб не у повній мірі відповідає регламентним нормам атестування учасників Прем’єр-ліги. І, що дуже важливо, у першій лізі навряд чи хтось може надати гарантії на 10 мільйонів доларів для участі в змаганнях. Не думаю, що такий клуб знайдеться.

- Мабуть, крім «Севастополя»?
- Так, «Севастополь» не мав на увазі, кримчани уже вийшли в еліту, у них усе гаразд, тому їх не згадую.

- Бюджети першолігових клубів суттєво не дотягують до позначки 10 мільйонів доларів?
- Це небо і земля, навіть порівнювати складно. Середній бюджет клубу в першій лізі складає від 12-ти до 18 мільйонів гривень. А гарантії треба давати на 10 мільйонів доларів. А які можуть бути гарантії? У більшості клубів нічого не має, усе орендовано. Це складне питання. Правда, спілкувався із керівниками «Буковини», вони запевнили, що готові надати такі гарантії. Не знаю, пробачимо. Відповідні листи ми уже направили у Федерацію.

- Вважаєте, що «Буковина» може у наступному сезоні грати в еліті?
- Рішення ще не прийнято. Їм потрібно встигнути вирішити питання із інфраструктурою. У них же крім стадіону нічого не має. Зрештою, і стадіон не їхній, а муніципальний. В «Буковини» немає тренувальної бази, не має тренувальних полів.

- А сам стадіон в Чернівцях підходить для команди із Прем’єр-ліги?
- Наскільки я знаю, підігріву не має, табло не працює, є питання стосовно службових приміщень та роздягалень. Усе потрібно ремонтувати.

- Тож, в клубу нічого не має, але через місяць він хоче бути в когорті прем’єр-ліговських команд…
- Так виходить. Чернівчани кажуть, що упродовж шести місяців владнають усі ці питання із інфраструктурою.

- Мілетію Володимировичу, ситуація, коли нікому із першої ліги переходити в елітний дивізіон, може повторитися і через рік. Як можна зменшити різницю між представниками цих ліг?
- Щоби хоч якось владнати ситуацію у першій та другій лізі потрібно розробити програму по раціональному використанню клубами коштів. В Прем’єр-лізі 5-7 клубів підняли зарплати до такого рівня, що навіть Європа до нього не дістає. За таких умов між елітою та іншими лігами і далі буде така велика різниця. Вважаю, настав час будувати діяльність клубів таким чином, щоби вони вчилися самостійно заробляти кошти. Професійні клуби повинні відповідати нормам українського законодавства. В Україні, можливо, тільки 2-3 клуби мають прибуток.

На жаль, ситуація у футболі не відповідає нормам Закону про фізичну культуру та спорт. Тому такі проблеми в учасників першої ліги, зрештою, вони є і в команд елітного дивізіону. Мені здається, можна говорити про тотальну кризу українського футболу. Вона напряму пов’язана зі стагнацією економіки нашої країни. Не може бути в державі, яка животіє в економічному плані, бути усе гаразд у футболі.

- Що саме ви пропонуєте змінити?
- Потрібно внести зміни до закону про оподаткування. Непотрібно нічого вигадувати, варто подивитися на Захід. Там бізнесмен, кий вкладає кошти у соціальні програми, має податкові канікули від 2 до 7 років. Спілкуюся із нашими бізнесменами. Багато з них запевняють, що готові підтримувати спорт. Але доходить до смішного. Хто фінансує футбольний клуб, дає свої гроші на команду, повинен з цих коштів ще сплатити податки. Ситуацію в спорті можна покращити тільки на законодавчому рівні.

Гліб Ваколюк, Футбол24

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Таблица УПЛ. Шахтер увеличил отрыв от конкурентов после победы над Зарей
Футбол | 19 апреля 2024, 06:45 172
Таблица УПЛ. Шахтер увеличил отрыв от конкурентов после победы над Зарей

Горняки могут попасть напрямую в групповой раунд Лиги чемпионов 2024/25

Таблица коэффициентов УЕФА. Англия лидирует, Италия почти догнала Испанию
Футбол | 19 апреля 2024, 16:30 8
Таблица коэффициентов УЕФА. Англия лидирует, Италия почти догнала Испанию

Украина завершила сезон на 18-й позиции 5-летнего рейтинга

Комментарии 17
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
abramovo
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Biluk
Буковине нужен нормальный папик, а выйти и попасть в капусту и потом во 2 лиге играть, лучше пусть еще сезон поиграют в 1 лиге, у этих бездельников апетиты во какие, а в элите еще больше нахлебников!!!!!
Vlado700
Зря конечно!"Буковина" как раз подходила в УПЛ по её спортивному духу!
Мина конечно была заложена ФФУ и УПЛ.Они должны были обязать клубы ,выступающие в Первой лиге,в течении определённого времени(скажем два года) подогнать инфраструктуру и стадионы под нормы клубов,выступающих в Премьер-лиге!Тогда и небыло бы таких сюрпризов как в этом году.
bambarbiya11
БиКльЧоС ви не оХрініли???? табло працюце ліпше за вашого Хера!
роздягалки зроблять за місяць! а те що немає підігріву то це не проблема. ось в Дніпрі і пігрів не допомагає))
bw1n
а как же ФК Сумы , все есть и стадион и юношеская школа барса
serg_zp_city
у нас в Запорожье нормальный стадиончик
Djimirji
Нету денег - не играй. А как же спортивный принцып?
Вот он футбол по Донецки (((
dimaprog
Че Бальчос? Мало те таких денег, да?
Eurospring
"немає" у вищезазначених випадках пишеться разом!
alexsanju
у каких команд товарищи есть норм стадион кроме ДД ШД МХ ДК ЧО ??? Арсенал??? Таврия?? Илличи?? Полтава?? Луганск??? Луцк??? Говерла??
alexsanju
пишы нормально названия !! БУКОВИНА!!Алег
nikolay1987dd
Освободим Ахметова от всех налогов!!!
olegm555
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
rubey
Без четкой перспективы на достойное финансирование нечего Буковине пихаться в ПЛ. Это будет односезонное утешение болезненного честолюбия кучке болел и все.
manger_roman
не пойму, как табло не работает???? я лично видел как все работает, да старое не 10на10 телик но все таки есть
Дьявол
Мда, нет денег, нет подогрева, табло... Хоть бы не получилось, что Буковина за один год потратит деньги, рассчитанные на пять лет... И потом будет болтаться где-то во второй лиге, и это в лучшем случае... По-моему, поторопилась Буковина... Хотя, возможно, все известный нам спонсор обещал помочь взамен на очки... Фу, нет, это моя паранойя - у нас футбол чистый!!!!))
manger_roman
жаль что буко не берут ПЛ, да и флаг им