Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Йога та медитація
| Оновлено 11 червня 2020, 19:02
45736
0

Користь медитації

Як навчитися медитації новачку?

| Оновлено 11 червня 2020, 19:02
45736
0
Користь медитації
YouTube

Поняття "медитація" жваво увійшло в наш побут. Сьогодні мова про те, чим саме корисна медитація, і як навчитися медитувати новачкові.

Медитація і тривожність

Рішення:

 5 хвилин щоденної медитації знижують рівень адреналіну в крові

Альтернатива:

Седативні препарати, психотерапія долають тривожність за 21 день

Медитація і старіння

Рішення:

Щоденні медитації протягом 5 років продовжують життя на 7 років

Альтернатива:

Правильне харчування впродовж 5 років продовжує життя на 7 років

Основні принципи й методики медитації

Почнемо з азів. Що таке медитація? Це ряд дихальних, психологічних практик, що застосовуються з метою розслаблення, самопізнання, розкриття потенціалу.

У східних навчаннях налічується понад 40 методів медитації. Їх мета — підвищити концентрацію, відключити сторонні думки й розслабити людину. Найвідоміші:

  • дихальні практики під удари серця;
  • медитація на полум'я свічки;
  • наспывування мантр;
  • чакральная медитация;
  • медитація на порожнечу;
  • медитація на внутрішній світ.

Основи медитації

  1. Під час практики не поспішайте, не відкривайте очі й не дивіться на годинник. Дозвольте собі розслабитись.
  2. Не дорікайте собі, якщо практика не йде. Коучі в таких випадках радять потримати руки під проточною водою 5 хвилин, зробити 3 глибоких вдихів і приступити до практики.
  3. Якість важливіша за кількість. Нехай ви тільки 5 хвилин помедитуєте, але з глибоким зануренням в себе, інсайдами, розслабленням, ніж 1 годину, рахуючи хвилини.

Користь медитації

Така духовна практика дає приголомшливий ефект на фізичне тіло і здоров'я. Наприклад:

  • тотальне розслаблення. Ритмічне дихання, вдихання пахощів, розслаблююча музика створює заспокійливий ефект для нервової системи. Систематичне медитування хоча б по 10 хвилин на день прибирає наслідки стресу, бореться з безсонням і лікує панічні атаки, тривожність, дратівливість;
  • дихальна практика за рахунок концентрації та розслаблення знімає м'язові затиски й патерни ("сліди" пережитого стресу в тілі). Люди, які їдуть на ретріти на 3 тижні, де медитація перед сном — обов'язкова частина програми, після повернення додому помічають, що великі зморшки розгладжуються,  проходять болі в спині, шиї;
  • за рахунок глибокого розслаблення налагоджується гормональний фон.

Вплив медитації на мислення

Трансцендентальна медитація допомагає сконцентруватися на досягненні конкретної мети, прибрати з голови негативні й нав'язливі думки, приборкати розум. Людина, яка глибоко займається духовними практиками, отримує найголовніший бонус: стає господарем своїх емоцій, почуттів і думок. Звичка медитувати й концентруватися розвиває креативне мислення та ораторський талант.

Як почати медитувати

Бажаючі розпочати практику можуть зробити це 4 способами:

  1. Домашня медитація перед сном. Цей підхід підійде самоорганізованим людям, які можуть виділити час, володіють знаннями для проведення заняття. Використовуючи базові моменти практики, наші поради, ви легко ввійдете в медитативний стан в будь-якому місці у відповідний час доби. Так медитувати можна по дорозі на роботу, в пробці, на обідній перерві, відразу після пробудження.
  2. Групова медитація в духовному центрі, на хатха-йозі або кундаліні-йозі. Коуч, вчитель або тренер делікатно занурює групу в медитативний стан. Наявність зворотного зв'язку, можливість отримати відповіді на питання ідеально підійдуть новачкові.
  3. Он-лайн медитація — варіант для інтровертів. Знаходьте запис в інтернеті й медитуйте під мантру або слова духовного вчителя.
  4. Ретрит. Це найпродуктивніший варіант. Виїзд на природу, коло однодумців, лекції та практика, супровід вчителів допоможуть початківцю максимально швидко і делікатно зануритися в атмосферу медитації та духовного розвитку.

Прості рекомендації для медитації

1. Техніки медитації

Існує понад 40 технік медитації. Найпопулярніші:

  • трансцендентальна медитація — техніка, що включає приховані резерви головного мозку, свідомості й підсвідомості. Для цього достатньо вибрати зручну позу і протяжно вимовляти "ом" протягом 5 хвилин. Така трансцендентальна медитація врівноважує, заспокоює та обов'язкова для робітників розумової праці;
  • медитація в русі. Виконуючи асани в йозі або просто ритмічно крокуючи, концентруйтесь на стані спокою, внутрішньому "я";
  • візуалізація. Виберіть об'єкт в приміщенні (ваза, картина, вікно). Закрийте очі та уявіть його до найдрібніших деталей.

2. Споглядання

Практикуючи медитацію, вчіться, відключаючи думки, просто спостерігати за природою, оточуючими, рідними. Така відстороненість зберігає душевну рівновагу.

3. Занурюючись у свій внутрішній світ

Для глибокого занурення в себе, самодослідження внутрішнього "я" духовні вчителі рекомендують практики:

  • 3 хвилини для себе. Протягом 3 хвилин прислухайтеся до кожного руху в тілі, відчуттів, почуттів. Буквально прислухайтеся до себе. Така техніка занурення у внутрішній світ добре розслабляє;
  • слухайте думки. Замість команди "думки, стоп", навпаки зверніть увагу на те, що думаєте під час практики. Чому це вас хвилює? Що саме заважає розслабитися? Що стає причиною занепокоєння? Якщо щодня хоча б по 10 хвилин слухати свої думки, то  зникає тривожність, з'являється концентрація.

4. Медитація перед сном

Медитація на ніч — краще снодійне. Подякуйте Всесвіту за всі події минулого дня, рідних і близьких, дах над головою і їжу, попросіть спокійного сну і легкого пробудження. В ідеалі медитація на ніч може проводитися під заспокійливу східну музику, пахощі сандалу або ладану (якщо немає на них алергії).

5. Ранкова медитація

Навіть наукові статті свідчать, що ранкова медитація дає заряд на весь день. Вчителі рекомендують медитувати на світанку (4-6 годин ранку) і на порожній шлунок. Якщо це занадто рано для вас, то вставайте на 15 хвилин раніше вашого графіка. Легка медитація з елементами йоги пробуджує свідомість і тіло краще кави.

Важливі моменти медитації

Медитація для початківців повинна включати такі аспекти, як:

  • місце. На природі чи вдома в спальні, на балконі — головне, щоб під час заняття ніхто не заважав і не відволікав;
  • одяг — натуральні тканини, вільний крій;
  • поза — сидячи, поза лотоса, по-турецьки, зі складанням пальців в мудри .

Інші параметри (музика, пахощі, тривалість медитації) кожен вибирає під себе.

Музика для медитації

Медитація для початківців може проводиться в повній тиші або під музичний супровід. Вчителі та тренери йоги в якості фону рекомендують використовувати:

  • звуки природи (дощ, водоспад, щебетання птахів, шелест вітру);
  • мантри. Досягти концентрації допомагають ведичні, буддійські мантри. Співи, ритмічні повторення імен богів і молитов задають темп заняття, відключають розум і розслаблюють;
  • східна музика. Медитація для жінок і чоловіків може проходити під ритми барабанів, гру флейти, струнних інструментів. Глибоке занурення і концентрацію викликає звучання хангу (спеціальні металеві півсфери, які при ударах, доторку видають космічні звуки), «співаючі» буддійські чаші.

Записи мантр, спеціальну музику для занять можна знайти на безкоштовних ресурсах в інтернеті.

Техніка розвитку концентрації уваги

Новачкам перший час складно концентруватися і ні про що не думати. Майстри духовних практик радять спочатку концентруватися на диханні. Вдих на 4 рахунки, затримка дихання на 3 рахунки, видих на 4 рахунки.

Гарна техніка розвитку концентрації — мантри. Повторення сакральних фраз, імен ведичних божеств вводить в стан спокою і допомагає відключити потік думок.

Вищим ступенем концентрації вважається концентрація на відчуття в тілі: легкість в районі хребта, жар внизу живота, поколювання в долонях, відчуття потоку світла, спрямованого на маківку У глибоких медитативних станах такі відчуття дуже яскраві, а практика виходить насиченою і продуктивною.

Питання, які часто задаються

  1. Для мене і мого оточення медитації — це щось езотеричне, пов'язане з духами. Чи не забороняється християнам медитувати?

    Різновид медитації —— це молитва. Якщо не до вподоби  або відволікають увагу східні мантри та пахощі, то можете поставити класичну релігійну музику (органний концерт, псалми, співи), запалити ладан, сісти зручніше і помолитися улюбленому святому. Ефект від такої практики прирівнюєть до буддійської медитації, й точно не гріх.
     
  2. Зацікавила мене медитація перед сном. Після такої практики тіло розслаблене, стан спокійний. Ось тільки сни сняться яскраві постійно, а іноді важко заснути через потік думок. Що мені робити?

    Яскраві сновидіння — наслідки духовної практики та не треба їх боятися. В такому випадку духовні вчителі й психологи рекомендують протягом 5 хвилин записати на листочку, що саме турбує, чи якісь думки виникли. Вранці також можна записати сон. Така звичка допоможе усвідомлено підходити до мислення, використовувати свою креативність і мотивує зайнятися творчістю.
     
  3. Що є показником прогресу в медитації?

    Стресостійкість, спокій розуму та почуттів, креативність, доброзичливість —  ознаки того, що ви правильно практикуєте та прогресуєте.
     
  4. У мене немає часу медитувати по 30 хвилин щодня Що робити?

    Розділіть медитації на 3 сети по 10 хвилин. Вимикайте розум, занурюйтесь в себе відразу після пробудження, дорогою на роботу, перед сном. Короткі медитації допоможуть підтримувати рівновагу протягом дня.
     
  5. Мені нудно під час медитації. Що порадите?

    Перший час так і буде. Розум, який звик постійно бути в дії, страждає від стану спокою, а думки будуть проноситься, наче табун коней. При щоденній практиці через 21 день вам стане легше медитувати.
Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин