Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Тренування
| Оновлено 12 червня 2020, 11:23
8804
0

Плавання - найкращий вибір на шляху до здоров’я

Як почати займатись плаванням?

| Оновлено 12 червня 2020, 11:23
8804
0
Плавання - найкращий вибір на шляху до здоров’я

Вчені кажуть, що життя виникло в воді. Тому сьогодні розкажемо про користь походів до басейну.

Плавання і калорії

Проблема

700 калорій = 2 шматки піци «4 сиру» + склянка коли

Рішення

1 годину плавання батерфляєм = 700 калорій

Плавання і м'язи

Активність

15 м'язів задіяні при кролі на спині

Альтернатива

Стільки ж м'язів працюють при занятті лижним спортом

Вплив плавання на здоров'я

Під час плавання працюють м'язи всього тіла. Але через те, що вода підтримує тіло, навантаження на суглоби мінімальна. Тому плавання включають в комплекс лікування переломів, ожиріння, серцево-судинних захворювань і хвороб дихальної системи. Якщо є можливість, вирушайте всією сім'єю для оздоровлення до басейну.

5 причин почати займатися плаванням

Синхронне плавання або одиночне однаково позитивно впливають на здоров'я й організм в цілому. Якщо вас поки не приваблюють заняття у воді, то поспішаємо вас закохати в цей вид активності в басейні:

  1. Після плавання підвищується рівень гормону ендорфіну. Тепла вода й активність викликають прилив сил, покращують настрій і заряджають оптимізмом. При регулярних заняттях в басейні депресія не виникне.
  2. Плавання брасом або іншими стилями включає в роботу всі м'язи організму.  За  годиною водної активності спалюється 255 калорій.
  3. Одиночне плавання підходить для людей будь-якого віку, комплекції та рівня фізичної підготовки. Вода в 8 разів щільніша за повітря. Навіть слабкій людині простіше утримувати своє тіло к водному середовищі. Різні види плавання та аква аеробіка рекомендована навіть вагітним і матусям, які нещодавно народили.
  4. Різноманітність тренувань. Синхронне плавання, брас, батерфляй, аквааеробіка, аквафітнес, джоггінг – тренери в басейні підберуть той вид тренування, який зацікавить вас. Сьогодні у вас плавання для спини, а завтра виділите час для розтяжки в воді.
  5. Плавання – вид відпочинку для всієї родини. Похід в басейн – відмінна альтернатива посиденьок перед телевізором. Плавання для дітей зміцнює поставу, у дорослих – знімає стрес.

Що потрібно для початку?

 Якщо вас зацікавило одиночне плавання, але відсутній досвід заняття в басейні, то спочатку:

  • проконсультуйтеся з сімейним лікарем. Хоча заняття у воді рекомендують всім, але похід в басейн має протипоказання. Така активність не підходить людям з респіраторними захворюваннями, шкірними хворобами в активній фазі, вірусними захворюваннями. Заняття в басейні протипоказані при активній формі туберкульозу, сифілісу, вадах серця і легенів, нестабільності хребта, хворим на епілепсію. При цих недугах людина ризикує сам отримати травму в басейні й піддає оточуючих ризику. Якщо протипоказань немає, то дерматолог та гінеколог видають відповідну довідку:
  • підберіть критий басейн або варіант з підігрівом води. Так тренування не будуть припинятися навіть у негоду і в холодну пору року;
  • візьміть індивідуальні тренування. Якщо людина боїться води, то наставник допоможе побороти страх практичними порадами. Тренер поставить правильне дихання, відкоригує стиль.

Чому плавання – найкращий вибір на шляху до здоров'я

Плавання – спорт, який позитивно впливає на тіло і психіку. Почнемо з того, що вода в 8 разів щільніша за повітря. В такому середовищі наше тіло легке. Навіть при хворобі суглобів, наявності зайвої ваги водна активність дається легко. Тому вся сім'я може провести час з користю в басейні, починаючи від немовлят і вагітних і закінчуючи бабусями й дідусями. Аквааеробіка, водна гімнастика покращують якість життя, повертають рухливість суглобів, застосовуються для лікування депресій і неврозів.

Плавання – це один з видів кардіо тренування. Під час заняття не тільки тренуються м'язи спини, преса, рук, але і розширюються судини, активніше вентилюються легені. Якщо у людини є хвороби, пов'язані зі зменшенням обсягу легких, застійними явищами в них, наслідками пневмонії, то плавання стане порятунком.

Стилі та типи плавання

Плавання для схуднення включає різні стилі та техніки:

  • брас рекомендують вагітним і людям похилого віку. Така техніка відмінно розвиває м'язи спини, підтягує тіло. Для школярів плавання брасом – кращий спосіб відкоригувати сколіоз, поліпшити поставу. У офісних співробітників такий стиль сприяє швидкому розслабленню, прибирає мігрень, невралгії, безсоння;
  • плавання кролем сприяє зміцненню грудних м'язів. Цей стиль підходить для боротьби з кіфозом, плоскостопістю. Плавання кролем рекомендують підліткам;
  • батерфляй. Стиль підійде для бажаючих скинути вагу. Людина за годину заняття втрачає 700 калорій. Також батерфляй рекомендують тим, хто мріє отримати красиві плечі та рельєфний прес. Але цей вид не підійде при наявності захворювань хребта;
  • кроль на спині. При ньому не збивається дихання, а саме тренування сприяє відновленню опорно-рухового апарату, підтягує тіло після пологів і прибирає сутулість.

Оптимальний режим плавання

Незалежно від мети походу в басейн (плавання для схуднення або просто підтягнути тіло) тренери рекомендують:

  • не плавати на повний шлунок. Між прийомом їжі та тренуванням повинно пройти мінімум 1 годину (оптимальний час);
  • тренування вимагають збалансованого харчування. Люди, які займаються спортом, знають, що в меню плавця повинн ібути складні вуглеводи.

Правила водного руху

Плавання для дітей і дорослих, як і будь-який спорт, вимагає певних правил:

  • по крайнім доріжкам плавати новачки, впевнені плавці займають центральні доріжки;
  • вибирати напрямок. Як і у звичайному русі, плавати потрібно по правій стороні доріжки, уникаючи середини або лівого краю, щоб не зіткнутися з іншим плавцем;
  • обганяти плавця тільки з лівого боку;
  • поважати час тренера. Якщо вам призначене індивідуальне тренування в басейні, то постарайтеся не спізнюватися, щоб не порушувати графік занять інших спортсменів.

Помилки під час плавання

Правильне заняття плаванням приносить користь для організму, розслаблює м'язи. Але новачки часто припускаються помилок в техніці, через які болять м'язи спини та шиї, навіть виникають проблеми з судинами.

Найчастіше це:

  1. Задирання голови. Від цього положення вся користь плавання зводиться нанівець. Закинута голова перенапружує м'язи комірцевої зони, збільшує навантаження на хребет. Тривалі навантаження з задертою головою з часом вимагатимуть лікування шиї. Персональні тренування допоможуть уникнути неправильного положення новачкові.
  2. Задишка. Правильне дихання під час тренування – систематичне.  Правильно: вдихати через рот, видихати через ніс.
  3. Переохолодження. Без руху вода швидко охолодить тіло плавця. Тому намагайтеся не гаяти час тренування на відмокання біля бортику. Правильна поведінка після запливу – 20 хвилин на зігрів.

Поради новачкам

  1. Починайте тренування з розминки. Тіло і м'язи вимагають підготовки. Тому виділіть час (5 хвилин) для розігріву. Інакше можна легко травмувати спину або спровокувати розвиток хвороб.
  2. Спочатку освойте один стиль. Нехай організм звикне, виробиться динамічний стереотип і налаштується дихання. 
  3. Включайте спортивний азарт. Сьогодні в житті, як і в спорті, без духу змагання нікуди. Тому змагайтеся самі з собою, намагаючись з кожним заняттям поліпшити час, техніку, витривалість.
  4. Поважайте інших плавців. Всі любителі водної активності – одна сім'я.

Будьте доброзичливими й відкритими.

Екіпірування для занять

Плавання для дітей і дорослих вимагає спеціальних аксесуарів:

  • спеціальні плавки або закритий купальник. Спорт вимагає спеціальної форми. Плавки та купальник не будуть обмежувати рухів на тренуванні. Для спорту та аматорських занять краще підбирати моделі з лайкри;
  • окуляри для плавання. Вони захищають очі від хлорованої води. Вони повинні щільно прилягати до обличчя і не заважати диханню. Сьогодні можна замовити дешеві окуляри через інтернет
  • шапочка для плавання. Вона захищає волосся від хлорованої води. Та й іншим людям буде неприємно плавати серед чужого волосся;
  • гумові капці (сланці). Захистять від дерматологічних хвороб стопи;
  • рушник. Необхідний для витирання тіла після душу.

Рекомендований режим занять

  • тренування повинно тривати 1 годину. У цей час входить розминка, одиночне або синхронне плавання і заминка;
  • якщо плавання для схуднення, то в тиждень має бути мінімум 3 походи до басейну;
  • відразу після тренування необхідний час, щоб м'язи охололи. Вода відмінно розігріває тіло. Тренери рекомендують хвилин 20 провести в приміщенні та тільки потім виходити на відкрите повітря.

Питання, які часто задаються

1. У мене недавно була травма спини. Чи можу я займатися плаванням кролем?

Хоча вода розслаблює, відмінно підтримує тіло, але плавання не всім підходить. При наявності захворювань і травм опорно-рухового апарату тільки після консультації ортопеда або хірурга можна приступати до тренування. Самодіяльність може погіршити стан спини. Спочатку закінчіть лікування, а потім поправляйте здоров'я.

2. Нещодавно вийшла в декрет. Хочу перед пологами поправити здоров'я, походити до басейну. Який стиль плавання мені підійде?

Користь плавання для майбутніх мам колосальна. Зміцнюються всі м'язи, тренування покращуються настрій і стан спини, що дуже стане в нагоді в подальшому житті. Сьогодні фітнес-клуби пропонують масу варіантів тренувань для вагітних у воді.

Щоб не виникло проблем з диханням, спробуйте плавати на спині. І в ідеалі, щоб на тренуванні майбутню маму супроводжував тренер. У вагітних часто бувають судоми. Навчена людина допоможе в такій ситуації.

3. Для заняття в басейні підійде звичайний суцільний купальник?

Ні. Спортивні моделі пошиті з лайкри, яка не боїться хлорованої води, не деформується. Спеціальний крій гарантує свободу рухів. Такими якостями не володіють модельні купальники.

4. Коли можна починати займатися плаванням дитині?

З народження. Є спеціальні курси плавання для новонароджених. Поцікавтеся в басейнах вашого міста про наявність таких груп.

5. Чи існують вікові обмеження для відвідування басейну?

Так. Діти до 13 років перебувають в басейні разом з супроводжуючим-дорослим. З 15 років  можна відвідувати заклад самостійно.

 
Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин