Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Тренування
| Оновлено 12 червня 2020, 11:00
12214
0

Біг - користь для здоров’я

Як почати бігати і навіщо?

| Оновлено 12 червня 2020, 11:00
12214
0
Біг - користь для здоров’я

Одні кажуть: «Біг підтюпцем — ліки проти всіх хвороб і кращий фітнес тренер». Інші стверджують, що бігові тренування — одне із занять, «яке вбиває» коліна і хребет. І взагалі, в біговій темі більше піару і показухи, ніж реальної користі. Сьогодні спробуємо розібратися в темі «біг», знайти плюси таких тренувань, розвінчати популярні міфи.

Чим корисний біг? 5 причин почати бігати

Довголіття

Рішення: регулярний біг в комплексі з правильним харчуванням уповільнює старіння на 10 років 

Проблема Гіподинамія стає причиною розвитку ішемічної хвороби серця в 30% випадків

Зайва вага («спалюємо» 1 тістечко — 360 калорій)

Рішення: біг на 5 км 

Альтернатива: 1 годину мити автівку вручну

Якщо і ці факти не переконали вийти на пробіжку, то наводимо 5 переваг бігу:

1. Найбюджетніший спорт. Для тренувань треба тільки спеціальні кросівки. Можна підтримувати своє тіло у формі без абонементів в спортзал, плану харчування, покупки спеціального інвентарю та форми.

2. Насичення крові киснем. Під час заняття бігом активність кровообігу збільшується в 5 разів. А значить газообмін і метаболізм в клітинах проходить також активно.

3. Заняття бігом «очищає голову». Під час такого навантаження виключаються думки, ритмічне дихання вводить в стан медитації. Тому, часто під час бігу або відразу після нього з'являються креативні ідеї.

4. Біг підходить для людей будь-якої комплекції й рівня фізичної підготовки. Адже біг підтюпцем — це дуже швидкий крок. А крокувати можуть всі. До речі, найчисленніша вікова категорія бігунів-аматорів - 45+.

5. Зміцнюються м'язи та зв'язки. Біг підтюпцем позитивно позначається на всьому опорно-руховому апараті. Тому це найкраща профілактика артритів, артрозів, остеопорозів.

На які показники здоров'я може вплинути біг

1. Ми менше нервуємо і переживаємо. Бігова активність збільшує концентрацію гамма-аміномасляної кислоти (ДАБК). Ця речовина — нейромедіатор спокою, вона бореться зі стресом.

2. Ми відчуваємо себе щасливішими

Біг для схуднення, вранці або перед сном, не тільки покращує фігуру, але також викликає відчуття щастя. Справа не тільки в психологічному: «Я вийшов на пробіжку, я пробіг, я молодець», а цілком реальних гормонах ендорфіну і ендоканабіноїдах. Ці речовини виступають анальгетиками, які знеболюють м'язи та зв'язки. Також, під час бігу виробляється дофамін і серотонін. Серотонін -  мега корисний для здоров'я, бо протидіє  депресії, поганому настрою, низькій самооцінці та психосоматичним захворюванням.

3. Ми мислимо ясніше, навіть з віком. Насичений киснем мозок активно починає працювати, в голові виникають креативні ідеї та нестандартні шляхи розв'язання проблем.

4. Ми повільніше старіємо. При метаболічному стресі (тривалий біг) клітини тіла переводяться в режим енергозбереження і відновлення. Після тренування насичена киснем кров запускає регенерацію тканин і активізує синтез еластину і колагену (білків молодості).

5. Ми стаємо здоровішими. Регулярні заняття бігом за будь-який погоди загартовують імунітет і підвищують фізичну витривалість.

Біг для початківців

Для регулярних бігових занять необхідно підготувати апарат стопи. Тому початківцям -бігунам рекомендують крім тренувань робити СБВ (спеціальні бігові вправи). Наприклад, біг з закиданням ніг назад, так, щоб торкнутися сідниці. Хороший варіант стати носочками на невелике підвищення (сходинку) так, щоб п'яти звисали, і підійматися на носках по 10 разів в 3 заходи. Таке навантаження зміцнить гомілковий суглоб і допоможе при бігу.

Як почати бігати?

Просто: купити спеціальні бігові кросівки на 0,5 розміру більше звичайного взуття (під час фіз навантаження стопа набрякає), знайти зручний одяг і вийти на бігову доріжку з хорошим настроєм. Не завадить новачкам вступити в біговій клуб. У колі однодумців тренуватися буде простіше та не виникне проблем із соромом або мотивацією. Плюс, завжди буде компанія для пробіжок.

Техніка бігу підтюпцем

Все просто: робимо поштовх ногою, виносимо ногу вперед, приземлюючись на носок, а потім на п'яту. При цьому корпус трохи нахиляємо вперед, а руки, зігнуті в ліктях, рухаються в такт ногам.

У правильній техніці бігу підтюпцем важлива частота кроків (каденс). Налаштувати їх допоможе ритмічна музика в плеєрі. При правильному каденсі бігун не зависає в повітрі, рівномірно розподіляє навантаження і підтримує стабільну швидкість на великих дистанціях.

Налаштувати положення тіла і частоту кроку перший час буде важко, але тіло швидко звикне до навантажень.

План тренувань вам не потрібен

Якщо ваша мета не участь в забігах, а поліпшення якості життя, то просто починайте бігати по 15 хвилин щодня. Слідкуйте за пульсом і диханням, поступово додаючи час щотижня (по 5 хвилин). Скільки в кінцевому результаті тренуватися (тривалість забігу і дистанція) — вибирайте самі. Для новачків понад 30 хвилин перші тижні не бажано бігати. Краще пробігти 15 хвилин і потім додати вправи на гнучкість в кінці тренування.

Де краще бігати

«А де можна бігати?», — таке питання  ставлять всі новачки. Поради тренера й особистий досвід відомих бігунів називають найкращою локацією для тренувань спеціальні бігові доріжки з прогумованим покриттям на стадіонах або в парках, бігові манежі. У холодну пору року заняття можна проводити на бігових доріжках. Біг для початківців — завдання з подоланням фізичного і психологічного дискомфорту. Для цього підійдуть бігові або ґрунтові доріжки в лісопарках, лісах, рекреаційних зонах.

Ранковий або вечірній біг?

Все залежить від режиму дня, графіка роботи та від того: «жайворонок» ви або «сова». Біг вранці пробудить краще за будь-який будильник, а мозок, заряджений киснем, до початку робочого дня буде підготовлений. Але такий формат вимагає підйому в 4.30- 5 ранку. Розминка, сам біг, заминка, душ, сніданок, вихід і дорога на роботу — від цього нікуди не дітися. Тому ранкову пробіжку часто вибирають фрілансери, творчі люди, працівники з плаваючим графіком.

Біг перед сном — ідеальне рішення для «сов». Фізична аеробне навантаження розвантажить мозок, прибере наслідки стресу після трудового дня. Насичення киснем і приємна м'язова втома допоможуть швидше заснути. Плюс, немає обмежень часу, бігун сам регулює тривалість, інтенсивність тренування.

Правильне дихання під час бігу

Для бігу в повільному і середньому темпі рекомендують робити 1 вдих на 3-4 кроки, і такої ж тривалості видих. Для бігунів початківців такий темп допоможе захистити легені від гіпервентиляції, уникнути поколювання в печінці та запаморочення.

Скільки потрібно бігати

Кращим варіантом для новачка стане інтервальний біг, коли час бігу чергується з ходьбою. Наприклад, 5 хвилин біжіть, 5 хвилин відновлюйте дихання і ритм. Інтервальний біг  може складатися з 3 таких чергувань на початку, поступово нарощуючи дистанцію і час.

Про користь тренувань науково та об'єктивно

Як же насправді впливає бігова активність на якість і тривалість життя? Вчені в ході масштабних досліджень виявили, що регулярні пробіжки скорочують ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 45%. В середньому бігуни живуть на 3 роки довше, ніж їх однолітки, які не люблять пробіжки.

Програма тренувань з бігу

Якщо ваша мета — не тільки здоров'я, а й хороші показники в забігах, то без бігових планів не обійтися. Рівень навантажень, тривалість бігу і дистанція залежить від віку, фізичної форми, рівня підготовки людини. І біговий план це враховує.

Типовий розклад бігуна виглядає так:

1. Понеділок: 5 хвилин розминки, 15 хвилин бігу, 5 хвилин заминки (розтяжка).

2. Вівторок: біг підтюпцем 20 хвилин.

3. Середа: вихідний день.

4. Четвер: 5 хвилин розминки, біг підтюпцем 15 хвилин, заминка.

5. П'ятниця: 20 хвилин інтервального бігу (5 хвилин — крок, 5 хвилин — біг).

6. Субота: біг підтюпцем 15 хвилин + розтяжка.

7. Неділя: вихідний.

Позбавлення від зайвої ваги: ​​більше ходіть

Мрієте привести тіло в тонус, і підтягнути силует? Тоді здорове харчування та біг підтюпцем не допоможуть. Але для людей з ожирінням 2 і 3 стадії краще починати з піших прогулянок.

Іншим дієтологи та тренери радять:

● для схуднення бігайте на низькому пульсі. Спеціальні датчики або смарт годинник подають сигнал, коли пульс перевищує позначку 160 ударів. Тоді сповільнюйтесь або переходьте на крок. Таке навантаження підійде тим, у кого є зайва вага і не тренована серцево-судинна система;

● тривалість заняття — від 30 хвилин. Екзогенний жир (підшкірний жировий прошарок) починає танути після пів години аеробних навантажень. Якщо не вистачає витривалості, то спочатку перейдіть у швидкому темпі 15 хвилин, а 15 хвилин — біг підтюпцем.

Біг і хребет

Біг підтюпцем — не тільки відмінне кардіо тренування, але й випробування для опорно-рухової системи. Бігуни - любителі й професіонали дають одну пораду: не економте на якісних бігових кросівках з хорошою амортизацією. Їх має бути кілька пар для різних трас, пори року, тривалості пробіжки.

Щоб уникнути травм тренери радять новачкам:

● не гнатися за інтенсивністю тренувань;

● стежити за диханням і пульсом;

● бігати у світлий час доби.

Біг і стрес

Біг вранці або перед сном здатний замінити психолога й антидепресанти. Тривалі аеробні фізичні навантаження, розмірене дихання врівноважують роботу симпатичного і парасимпатичного відділу периферичної нервової системи. Саме він, а не центральна нервова система, найбільше страждає від наслідків стресу (тремор, підвищене потовиділення, порушення сну, запаморочення, м'язова слабкість).

Якщо щодня бігати по 1-1,5 години, то організм синтезує колосальну кількість ендорфіну, дофаміну, серотоніну — гормонів зі знеболюючим і антидепресантним ефектом. Ось відповідь, чому виникає бігова залежність у людей різного віку та рівня фізичної підготовки.

Головне підібрати зручний час для тренування. Нехай це буде ранок або вечір, бігова доріжка в спортзалі або парку. Наступний крок — відпустіть всі думки, і просто біжіть, дихайте.

Питання, які часто задаються

1. Хочу почати бігати, але маю гіпертонію і вік уже злегка за 55. Чим корисний біг для пенсіонера-сердечника?

Заняття бігом — вид кардіо тренувань. Такі навантаження нормалізують роботу серцево-судинної й дихальної системи, зміцнюють м'язи, підвищують витривалість.

2. Скільки часу потрібно бігати, коли тобі за 40

Біг для початківців у вашому віці — це легкий біг підтюпцем на час, а не на кілометри. Спочатку пробіжить 5 хвилин, потім 10, і так поступово нарощувати тривалість занять. При щоденних навантаженнях тиск нормалізується, здоров'я і самопочуття поліпшаться.

3. Можна тренуватися в звичайних кедах?

Небажано. Таке взуття не створює амортизацію стопи. Біг в кедах загрожує травмами стопи та коліна.

4. Чи можна бігати через 3 місяці після пологів?

Так, якщо починати з 15 хвилин підтюпцем, поступово нарощуючи час тренувань.

5. Бігаю по 10 км щодня, але не худну. В чому справа?

Вам треба пройти обстеження. Можливо, порушений баланс гормонів, які впливають на обмін речовин. Додатково перегляньте калорійність раціону.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин