Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фітнес
| Оновлено 14 грудня 2020, 20:55
167350
0

Схуднення

Дієта, вправи та мотивація - як правильно все поєднати

| Оновлено 14 грудня 2020, 20:55
167350
0
Схуднення

Негарно, небезпечно для здоров'я, додає віку — все це наслідки зайвої ваги. Сьогодні поговоримо про способи швидкого і легкого повернення стрункої фігури.

Зайва вага і здоров'я

Проблема

10 кг зайвої ваги скорочують тривалість життя на 5 років

Рішення

4 тижні монодієти прибирають 10 кг

Зайва вага і діабет

Проблема

10 кг зайвої ваги збільшують шанси розвитку цукрового діабету 2 типу на 20 %

Рішення

Палеодієта допомагає скинути вагу і знижує шанси появи цукрового діабету

Як ефективно схуднути за місяць і не набрати вагу

Швидке схуднення перед важливою подією або відпочинком — мета похвальна. А досягти її допоможуть такі способи: виснажливі тренування в спортзалі й дієта. Щоб результат старань не пропав, дієтологи рекомендують:

  • не налаштовувати на швидкі темпи скидання ваги. Норма втрати ваги — 7-10% від початкової маси тіла;
  • не проводити "сушку" тіла. Це режим харчування і тренувань з різким обмеженням води. Тіло стає рельєфним, але через густу кров ризик інсультів зростає в рази.

Схуднення за місяць

Почати треба зі зміни харчових звичок:

  • 1,5 л води щодня;
  • не пропускати сніданок;
  • ⅓ раціону овочі;
  • відмова від солодощів, газованої води, алкоголю, випічки;
  • урізання порцій до розміру долоні.

Швидке схуднення

Швидко скинути вагу допоможуть монодієти, кетонові й інші дієти. Але їх важливо дотримувати не більше 2 тижнів.

Схуднення в турбо режимі виправдане, якщо треба скинути 5-10 кг перед важливою подією. Тоді дієта в допомогу. Якщо необхідно позбутися від 15 і більше кілограм, то налаштуйтесь на довгий шлях, що включає спорт, правильний режим дня і збалансоване харчування, а не дієту.

Програма правильного схуднення

Схуднення за правилами включає:

  1. Ведення харчового щоденника (чого і скільки з'їли за день).
  2. Режим дня (сон не пізніше 22.00).
  3. Щоденну фізичну активність протягом 30 хвилин.
  4. Обов'язковий сніданок і ще 4 прийоми їжі.

Мотивація схуднення

Найкраща мотивація схуднення — це прочитати чиюсь історію схуднення. В інтернеті є спеціальні групи, де люди, що скинули вагу, розповідають свою історію з демонстрацією фото "до" і "після".

Мотивація схуднення може бути й грошовою. Пообіцяйте собі за кожен скинутий кілограм відкладати 10 доларів. Заощадження підуть на оновлення гардеробу, гаджетів або подорож.

Вправи для схуднення

Схуднення буває швидким і не шкодить здоров'ю, якщо включає фізнавантаження. Наприклад, велопрогулянки, піші прогулянки протягом 30 хвилин, біг, плавання. Ці навантаження прискорюють метаболізм. Хороший результат дають: вправи зі скакалкою, піднімання ніг на фітболі, планка на прямих руках, присідання з відведенням ноги.

Історія схуднення за місяць на 10 кг

Джанет Джексон вдалося після вагітності в 50 років скинути 50 кг за 9 місяців. Причому від перших 10 вона позбулася протягом 1 місяця з допомогою кетогенної дієти. Жорсткий режим і тренування довели, що навіть в 50 років реально швидко привести себе до форми. Ця історія схуднення — приклад для наслідування.

Схуднення до і після

Життя в ритмі "схуднення до і після" відрізняється кардинально. Після перетворення у людини з'являються крила за спиною і сили згортати гори, підвищується самооцінка.

Щоб нове струнке тіло радувало довше, виконуйте поради дієтологів:

  • харчування дрібними порціями. Розмір порції — 1 долонька, кратність прийомів їжі — 5 разів;
  • випивати за день не менше 1,5 літра води;
  • вживати клітковину. Це може бути 2 ст. л. висівок або постійно салати з капустою, листовою зеленню.

Результат "схуднення до і після" також допоможе зберегти фізична активність. Якщо не любите спорт, то хоча б гуляйте по 20-30 хвилин в день.

П'ять найефективніших дієт

Схуднення за місяць в експрес-режимі перед важливою подією — річ реальна. Для цього ідеально підходять найкращі дієти:

  • Дюкана;
  • Піопі;
  • Кетогенна;
  • Палеодієта;
  • Монодієта.

Дієта Дюкана

Швидке схуднення і дієта Дюка давно стали синонімами. Її суть — вживання високобілкової їжі з обмеженням вуглеводів. Найбільш звичні продукти й дитячий режим дозволяють скинути від 10 кг на місяць. В ході такого харчування білкові дні чергуються з днями, коли можна їсти білки та овочі (вуглеводи). Обов'язкова умова — 1 столова ложка висівок щодня  та пити понад 1,5 літра води.

 Дієта складається з 4 фаз:

  • атака на жирові клітини. Залежно від кількості зайвої ваги вона триває 3-10 днів. Можна їсти рибу і птицю без шкіри, сир, знежирені натуральні йогурти;
  • круїз. Тривати від кількох місяців до років. Дні з білковим раціоном чергуються з днями м'ясо + овочі. Правила дозволяють їсти: запечені, варені сирі кабачки, броколі, цвітну капусту, артишоки, огірки, гарбуз, селера, помідори, салат і інші овочі, що не містять крохмаль;
  • закріплення. Кожен скинутий кілограм закріплюємо 10 днів. У цей період можна додати одну порцію фруктів в день і дві порції вуглеводів (картопля, паста) на тиждень. Також дієтологи дозволяють 2 рази в тиждень їсти те, що хочеться і в будь-якій кількості;
  • стабілізація. Людина повертається на звичне меню, зберігаючи правило: 3 ст. л. висівок щодня і 1,5 літра води. Ось і всі секрети.

Дієта фараонів (вона ж — дієта Піопі)

Без шкоди для здоров'я отримати тонку талію і струнку фігуру можна і на видозміненій середземноморській дієті. Прості продукти (тушкована яловичина, риба, овочі, оливкова олія) сприяють поліпшенню здоров'я, скидання зайвої ваги. На такому харчуванні за місяць реально схуднути на 10 кг. Зниження ваги відбувається плавно. Цьому сприяє відмова від солодощів, вуглеводів і постійні фізичні навантаження.

Кетогенна дієта

Меню цієї дієти складається з горіхів (пекан, волоські, мигдаль, кеш'ю), насіння, овочів, жирної риби, молочних продуктів (сир, сир, молоко), яєць в будь-якому вигляді. Здається, що запиваючи яєчню з овочами кавою з вершками без цукру, схуднення за місяць і не світить. Але на тлі дефіциту вуглеводів і білків, організм спалює жири, намагаючись заповнити запаси енергії. Така програма схуднення —— улюблений метод зірок швидко скинути вагу перед червоною доріжкою.

Палеодієта

Худнемо за раціоном первісної людини. Така програма схуднення включає відмову від злаків, цукру, оброблених продуктів, молочки. У домашніх умовах доведеться харчуватися овочами, фруктами й м'ясом. Низьковуглеводне харчування ефективне не тільки проти зайвої ваги, але і знижує ймовірність розвитку цукрового діабету другого типу, серцево-судинних захворювань.

Мінус — фізичні вправи будуть даватися тяжко. Часто ті, хто сидить на палеодієті, скаржаться на запаморочення, слабкість, нездужання.

Монодієта

За такою схемою актор Крістіан Бейл втратив 35 кг під час зйомок фільму "Машиніст". Суть: меню людини складається тільки з 1-2 корисних продуктів (печені або сирі яблука, сир, відварна риба, авокадо, банани, варені яйця, гречана каша, овочеві соки). Харчуючись тільки ними, вага скидається  легко, відсутнє почуття голоду. Але здоровим після монодієти не будеш. При обмеженому харчуванні організм відчуває гіповітаміноз. Найкраще рішення — не харчуватися так понад 2 тижнів і приймати вітамінно-мінеральні добавки.

Помилки при схудненні:

  1. Різке зниження калорійності харчування. Працююча, активна людина не може день прожити на 1 вареному яйці, 1 авокадо і парі яблук. Таке схуднення буде швидким. Але протягом 3 тижнів після цього людини повернеться  до колишньої ваги і навіть надбавки у вигляді пари кілограмів.
  2. Наднавантаження. Правильне схуднення включає харчування і фізичну активність. Але, коли людина ходить на тренування по 6 раз в тиждень  з метою отримати ідеальне тіло, то це виснажує організм. Оптимальна перерва між тренуваннями — 48 годин.
  3. Прийом засобів для схуднення. Часто жінки, намагаючись скинути вагу швидко, вдаються до спеціальних чаїв. Так, вага буде йти швидко, але з нею і вода, мінеральні солі, мікрофлора кишечника.

Питання, які часто задаються

1. У травні минулого року 2 тижні просиділа на гречці. Вагу скинула, але почало сипатися волосся. Що робити?
Монодієти часто провокують гіповітаміноз. Тому для системного зниження ваги краще перейти на збалансоване правильне харчування, наприклад, середземноморську дієту.

2. Хочу перед весіллям скинути 10 кг, але ненавиджу овочі. Яку дієту порадите?
Для вас порятунок білково-жирова кетодієта. Сир, риба, горіхи, м'ясо дозволяють швидко скинути вагу і не допускають відчуття голоду.

3. У мене гастрит шлунку. Яка дієта мені підійде?
Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту заборонені дієти для схуднення. Підтримувати вагу в нормі допоможе правильне харчування.

4. Дочка-підліток має зайву вагу. Навесні сіла на жорстку дієту з яблук і знежиреного сиру. Які наслідки можуть бути?
Тривала монодієта в період статевого дозрівання може вплинути на репродуктивне здоров'я (порушується менструальний цикл), погіршить стан волосся і шкіри (акне, лущення, висипання, ламкість волосся), провокує проблеми зі шлунком, анемію.

5. Різко скинула 15 кг протягом 3 місяців. Що робити, щоб вага не повернулась?
Переходьте на правильне збалансоване харчування, здоровий спосіб життя, ведіть підрахунок калорій.

 
Оцініть матеріал
(69)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин