Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 20 жовтня 2024, 08:23
1105
0

Команда Слота: як виглядає Ліверпуль після Клоппа

Оцінюємо «червоних» під керівництвом нового тренера

| Оновлено 20 жовтня 2024, 08:23
1105
0
Команда Слота: як виглядає Ліверпуль після Клоппа
Getty Images/Global Images Ukraine

«Манчестер Юнайтед» і «Арсенал» переживали непрості часи після відходу Алекса Фергюсона та Арсена Венгера. Тому здавалося очевидним, що те саме має статися з «Ліверпулем», коли Юрген Клопп покине клуб. Але після 10-ти матчів під керівництвом Арне Слота «червоні» набрали максимальну кількість очок у Лізі чемпіонів та посідають перше місце у Прем'єр-лізі. Слот - перший тренер мерсисайдців, який виграв 9 з перших 10-ти матчів. Здається, все йде досить добре.

Одним із особливо вражаючих аспектів «Ліверпуля» у новому сезоні стала форма команди на виїзді. Крім перемоги над «Міланом» з рахунком 3:1 на «Сан-Сіро» у їхньому першому матчі Ліги чемпіонів, «червоні» також мають 100-відсотковий показник перемог у гостьових матчах ліги, обігравши «Іпсвіч», «Манчестер Юнайтед», « Вулверхемптон» та «Крістал Пелас». Мерсисайдці виграли лише 9 із 19-ти виїзних поєдинків минулого сезону АПЛ. Четверту гостьову гру «Ліверпуль» виграв лише у грудні. Зараз усе набагато краще, хоча потрібно враховувати те, що у «червоних» був досить вдалий календар на старті сезону.

З іншого боку, переможців не судять. У всіх матчах, окрім поєдинку з «Ноттінгем Форест», мерсисайдці виглядали дуже добре. Одним із ключів плавного переходу «Ліверпуля» від Клоппа до Слота є те, що стилі гри двох тренерів багато в чому схожі. Вони обоє віддають перевагу четвірці захисників і роблять вінгерів ключовими гравцями в атакуючій групі. Структура півзахисту трохи змінилася, але зрештою її функція, як і раніше, полягає в закладанні основ для атаки та виконанні «брудної» роботи для решти команди.

Якщо порівняти показники «Ліверпуля» цього сезону з показниками під керівництвом Клоппа, то вже можна помітити деякі відмінності. На відміну від минулого сезону, коли середній показник ударів по воротах за матч у «червоних» становив 20,8, що було найвищим показником у лізі, у нинішній кампанії мерсисайдці трохи знизили ударну міць. «Ліверпуль» Слота в середньому завдає 15,3 удару за гру в АПЛ. За часів Клоппа менше було лише в сезоні 2018/19 (15,1). Однак це не заважає нинішній команді «червоних» забивати та перемагати.

Getty Images/Global Images Ukraine

Те саме стосується контролю за грою та володіння м'ячем. У середньому мерсисайдці виконують 570 передач за гру в нинішній кампанії Прем’єр-ліги, що нижче, ніж за всі сезони Клоппа. При цьому хоч вони й роблять менше передач, їхня точність (86,6%) вища, ніж у будь-якому сезоні під керівництвом німця. Середнє володіння м'ячем «Ліверпуля» у 60,3% є найнижчим показником з кампанії 2015/16, але при цьому є третім за величиною в нинішньому сезоні АПЛ після «Манчестер Сіті» (63,5%) та «Тоттенхема» (62,4%).

«Червоні» намагаються більше контролювати події на полі, у той час як їхні ігри були хаотичнішими в останні кілька років. Слово «контроль» почало часто використовуватися під час обговорення виступів мерсисайдців. Вони стали втрачати набагато менше моментів, ніж минулого сезону. Це говорить про те, що «Ліверпуль», можливо, став краще контролювати гру під керівництвом Слота.

В останні сезони роль Трента Александра-Арнольда була ключовою у побудові атак, але тепер вона, схоже, більше розподілена по всій команді. У минулій кампанії він у середньому торкався м'яча 100 разів за 90 хвилин, але цього сезону у нього всього 76,9 дотиків за матч. Це може бути пов'язано з тим, що Трент став дотримуватися більш традиційної позиції правого захисника, ніж у попередніх сезонах, коли він часто переміщався в півзахист. З тієї ж причини в обороні з'явилося більше послідовної структури та балансу.

«Ліверпуль» пропустив 41 гол у минулому сезоні АПЛ, тоді як після семи матчів під керівництвом Слота «червоні» пропустили всього 2 м'ячі. Наступними найкращими показниками у захисті відзначились «Арсенал» та «Ноттінгем Форест», у яких по 6 пропущених голів. Мерсисайдці стали менше пресингувати. «Ліверпуль» відбирає володіння м'ячем у суперника в останній третині поля в середньому 4,3 рази за гру, що нижче, ніж будь-коли за часів Клоппа. Однак це можна пояснити тим, що «червоним» непотрібно відіграватись, як часто траплялося минулого сезону. У нинішній кампанії вони лідирують у матчах довше, ніж решта команд (58% ігрового часу).

Слот неодноразово заявляв, наскільки важливим для нього є те, щоб гравці вигравали єдиноборства у суперників. Футболісти «Ліверпуля» виграли сумарно 51,3% своїх дуелей у поточному сезоні АПЛ. Цей показник ніколи не піднімався у «червоних» вище 50% із сезону 2019/20. Важливим гравцем у цьому плані для Слота є Ібраїма Конате, у якого були труднощі минулого року. У нинішній кампанії француз виграв 30 з 36 повітряних єдиноборств (83,3%) у всіх турнірах порівняно зі 110 із 157 минулого сезону (70,1%), і забив уже 2 голи, не забивши жодного м'яча у попередніх двох кампаніях.

Getty Images/Global Images Ukraine. Раян Гравенберх став одним із лідерів півзахисту червоних

Ще один гравець, який дуже добре справляється зі своєю роботою, — Раян Гравенберх. Екс-гравець «Аякса» та «Баварії» став ключовою частиною півзахисту Слота, вигравши 59,3% своїх єдиноборств у всіх турнірах. Він 61 раз повертав володіння м'ячем своїй команді й виконав 19 перехоплень — більше, будь-який його одноклубник. Крім того, хавбек віддає 89,7% точних передач. Щодо атаки, там спостерігається великий прогрес у Луїса Діаса. Колумбієць забив 5 м'ячів у семи матчах АПЛ, забивши всього 8 голів за весь минулий сезон. Він став менше бити по воротах, але робить це точніше, ніж у попередній кампанії.

Поки що все працює добре, але, як і у випадку з будь-якою командою, травми будуть важливим фактором. Гравці «Ліверпуля» здебільшого уникали їх у перші тижні сезону. Харві Елліотт був єдиною кадровою втратою, але потім до нього приєднався Аліссон. Втрата основного голкіпера – це серйозно. До цього «червоні» мало пропускали і мали найнижчий у лізі показник очікуваних пропущених голів. Після міжнародної перерви у «червоних» піде серйозний календар: «Челсі», «Арсенал», «Брайтон», «Астон Вілла», «Манчестер Сіті» плюс ще будуть матчі Ліги чемпіонів. Усі ці випробування покажуть, наскільки амбітна команда Слота, і чого від неї можна буде очікувати навесні.

Сергій ЗАВАЛКО, за матеріалами The Analyst

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.