Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 15 жовтня 2024, 12:58
2588
31

Давайте віддамо нашій збірній належне: краще вона зараз не зіграла б

Валерій Василенко – про презентабельність, яка лише зовнішня

| Оновлено 15 жовтня 2024, 12:58
2588
31
Давайте віддамо нашій збірній належне: краще вона зараз не зіграла б
Getty Images/Global Images Ukraine

Після матчу з Чехією не залишає відчуття, що жовтневі подвиги нашої збірної – це пізно, яке хоч і краще за ніколи, але все одно пізно.

Після чотирьох турів Ліги націй національна збірна України все одно посідає останнє місце у групі. Ситуація для нас не покращала ні після жвавої перемоги над Сакартвело, ні після бойової нічиєї проти Чехії.

Тепер нам не залишається нічого іншого, крім як вигравати в двох матчах, що залишилися - в обох виїзних поєдинках проти – Грузії та Албанії.

Теоретично це завдання бачиться цілком здійсненним. Але якщо практично - є серйозні сумніви. Ми можемо лише здогадуватись, у якому стані наші потенційні збірники підійдуть до листопадових матчів. Ми можемо лише здогадуватись, у якому стані підійдуть до тих поєдинків і наші опоненти. І, тим більше, звідки нам знати, з якої ноги тоді встане головний тренер збірної України Сергій Ребров.

Тобто, розмірковувати про два останні тури ЛН прямо зараз не є об'єктивною нагодою. А якщо просто говорити на цю тему, то Україна має невеликі шанси на перше місце, але водночас наша команда має реальні шанси і на виліт у дивізіон С.

Зрозуміло лише одне: навіть якщо «синьо-жовті» виграють матчі проти Грузії та Албанії, наша доля не буде в наших руках, бо багато залежатиме від того, як у паралельних поєдинках гратимуть наші конкуренти.

Власне, головний підсумок чотирьох зіграних турів Ліги націй для нашої національної команди: ми залежні. Ми залежні не лише від власної форми чи власних тарганів у голові, а й від результатів наших суперників за квартетом.

Більше того, перша ж осічка для нашої команди на фініші може стати останньою. Наприклад, програш у найближчому матчі – у Тбілісі – не лише фактично позбавляє нашу команду надій зайняти одне з двох перших місць, а й майже автоматично відправляє збірну України до дивізіону С.

І у зв'язку з цим вкотре доводиться жалкувати про дебютний провал нашої команди. Розбирати його причини вкотре немає ні бажання, ні сенсу. Все вже давно сказано. І не відіграєш назад, і не переграєш. Потрібно виходити із того, що є.

Те, що є зараз, виглядає цілком презентабельно. Це якщо зайнятися простою констатацією. Бо виходить, що у жовтневому ігровому циклі наша головна команда країни дуже гідно виглядала у матчах проти двох найкращих команд нашого квартету. І за це наша команда в будь-якому випадку заслуговує на похвалу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Михайло Мудрик і Сергій Ребров

Про причини нашого «ренесансу» говорити складніше. Я далекий від думки, що Сергій Станіславович після вересневих ляпасів і зневажливої ​​критики раптом різко переосмислив прожите і взявся за голову. Мені здається, що якщо наставник нашої збірної і провів роботу над помилками, то зробив це лише для галочки. З тієї простої причини, що і тактично, і стилістично збірна України жовтневого зразка виглядала ідентично вересневому зразку.

Мені здається, Реброва врятувала епідемія травм. Як це не парадоксально звучить, але ті гравці, які виходили на поле замість тих, хто був на лікарняному, виявилися значно вмотивованішими. Не знаю, чи це заслуга Сергія Станіславовича, чи це винятково індивідуальна, приватна ініціатива Калюжного й товаришів, але факт очевидний: запалу та настрою в третьому-четвертому турі було на порядок більше, ніж у двох перших поєдинках.

Я вже говорив після гри зі збірною Грузії, що наша команда помітно додала в русі. Ця тенденція простежувалася і у грі проти команди Івана Гашека. Безперечно, це позитивний момент.

Але наша біда в тому, що в цьому більш інтенсивному русі немає навіть натяку на системність. Тактика «розумного хаосу», який застосовував Валерій Лобановський у «Динамо» наприкінці дев'яностих років минулого століття, і яку так намагається втілити у своїй команді учень Метра і паралельно один з головних механізмів тієї блискучої київської команди, у виконанні нинішніх футболістів збірної України перетворюється на просто хаос.

При русі, навіть інтенсивному, обов'язково потрібна думка. Пробачте, але думки як такої у виконанні футболістів збірної України і в двох останніх матчах було не так вже й багато. І якщо говорити конкретно і без купюр, то перемогу над Сакартвело принесли насамперед індивідуальні дії Мудрика, а нічию над Чехією – шалений пенальті, що взявся на рівному місці.

І якщо ще глибше заглиблюватись у гру нашої команди, то доведеться з прикрістю констатувати, що гра зі стандартів поблизу наших воріт була і залишається ахіллесовою п'ятою збірною України. До того ж, наша команда поступилася супернику в пресингу. Гра в атаці – знову розчарування: надія на Мудрика цього разу не виправдалася, а Довбика відрізали від м'яча.

Getty Images/Global Images Ukraine. Артем Довбик

Не найкраще проявив себе в критичний момент і Ребров. Я маю на увазі своєчасність замін. Заміна Коноплі напрошувалася значно раніше, ніж на 80 хвилині. Чому Яремчук вийшов замість Довбика, а не в пару до нього? Що, нас влаштовувала нічия? Чому не випустити бодай наприкінці матчу швидких Назаренка, Кабаєва чи Ваната? Знову ж таки, хіба нас влаштовувала нічия? Чи в такий ось спосіб Ребров намагався цю нічию втримати?

Загалом, якщо подивитися гру нашої команди проти чехів під «мікроскопом», то в очі впаде багато непривабливого. Але чи варто тупцювати на боязких паростках надії, намагаючись дістатися до суті?

Не треба цього робити. Художник малює так, як може. Об'єктивно наша збірна зараз із різних причин краще грати не здатна. І тренерський штаб зараз краще працювати не зможе. Тому давайте приймати те, що трапилося, за належне. А саме: жовтневі підсумки збірної України виглядають цілком презентабельно.

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Дворазовий тріумфатор ЛЧ давав за таланта Динамо 10 млн. Відома відповідь
Футбол | 15 жовтня 2024, 07:48 7
Дворазовий тріумфатор ЛЧ давав за таланта Динамо 10 млн. Відома відповідь

Тарас Михавко зацікавив «Порту»

Екс-арбітр ФІФА оцінив призначений пенальті у матчі Україна – Чехія
Футбол | 15 жовтня 2024, 03:40 0
Екс-арбітр ФІФА оцінив призначений пенальті у матчі Україна – Чехія

Ступар вважає, що незважаючи на складність епізоду, 11-метровий призначений правильно

Коментарі 31
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрій Заліщук
нам потрібен толковий тренер-тактик, а Ребров в цьому плані ніякий, команда у нас хороша, індивідувально технічна, їй треба просто поставити командну гру
Dimaryz81
Надо к названию обязательно дописывать, при текущем тренере.
Alehandro
З цим тренером жодного прогресу у команді не буде. Якщо команда не може впоратись з пресингом посереднього рівня суперника (а ця Чехія, визнаємо, далеко не найсильніша) і виходять із захисту через винос, а у нападі грають виключно за рахунок індивідуальних дій, а не реалізації якихось тактичних схем, то, вочевидь, роль тренера ніяка!
OLDTROLL
Не буде толку з Реброва як з тренера-просто пустушка, ні гри, ні результату!!!(((
Istm
хочу лише нагадати, як два роки назад багато дописувачів писали "Реброва тренером збірної!". Особисто мені як зараз, так і тоді, та власне ніколи не було зрозуміло, чому його вважають хорошим тренером і взагалі тренером.
Marcus
Давайте вже називати речі своїми іменами аффтар!
Ребров в черговий раз помилився зі складом на гру. Степаненко випав чи розчинився одразу, Шапаренко просто затоптали десь з 07 хвилини. Я не розумію одного. Як очевидні речі, які бачить навіть дитина з 2 класу, наше високооплачуєме лайно під назвою тренер , не хоче бачити. Так, у Степаненка величезний досвід, але що він значить без фізики , витривалості?
Шапаренко - страшна пісня . Гравець непоганий , але з одним але - він не здатний грати підвисоким тиском та пресингом. Та сама фізика, напевно очевидно він просто забив.
І цей «містер вперта неочевидність» замінив їх лише на 64! хвилині. Заміна Довбика показує також, що Ребров нажаль тактично слабкий , та просто немає іншого плана на гру. Це також показав перший тайм після пропущеного голу, гравці грали хаотично , не було зроблено ніяких коригувань. І наше велике щастя , що ми пропустили лише один м’яч. 
Але сума контракту напевно гріє більше ніж мужність визнання власних помилок та власної професійної невідповідальності займаємій посаді .
vitaha33
Я не тренер, але бляха очевидно, що з такою силовою і високою командою як Чехія треба максимально опускати м'яч в низ, грати в колективну гру. А що ми бачили? 2-3 паси і виніс... Це пройде з грузинами і без шансів з чехами. Ми жодної боротьби не виграли, жодного верхового м'яча...
MaximusOne
До самовіддачі немає питань, кожен вчора викладався по повній як міг, але в тому і проблема, є розуміння що ці гравці і цей тренер краще грати не можуть, тобто треба міняти або гравців, або тренера.
pricolist
Тренер отримав в своє розпорядження дуже гарних гравців і тупо не знає що робити. За свою роботу отримує шалені гроші і за 2 матчі ми створюємо декілька небезпечних моментів біля воріт суперників. це нікуди не годиться 
George Abuladze
Тобто тренер із зарплатою 1250000 євро в рік, і результат - останнє місце в слабкій групі ЛН для пана Василенка то норм?
Сьогодні Завтра
Ну результат не результат, а фізрук собі 2,5млн євро в кишеню поклав.
Плюс Назаренка потягав по Поььщам, давши зіграти за 2 матчі аж 5 хвилин. Ну це ж не тримати на банці ахмето-суркісних, ті можуть і по рогам наступати
GloryUkraine
Дійсно. Досвід Степаненко може допомогти? А реально, коли досвід Степаненко якось допоміг. Чому не поставити "голодного" Калюжного, особливо якщо у нього йде гра?
До Матвієнка вже всі звикли, що він за щось недоторканий. Просто займає чуже місце на полі. Про Шапаренко вже сказали тут багато. Згоден, грає він дуже погано. Чому не спробувати випустити Буяльського на поле? 
Судакова я би залишив, він бачить поле та партнерів. Хоч інколи дає відмінні паси.
Мудрик це не командний гравець. Він не бачить поля, партнерів і не знає, що робити з тим м'ячем. Всі його передачі в карному майданчику хаотичні, лише би куди.
Довбика, якби він не забив пенальті, то і не було би за що згадати( вже не перший матч). Яремчук-це холостий патрон. 
Трубін як завжди на висоті. Таловєров у другому матчі поспіль дуже добре. 
Забарний в цілому добре, правда є помилки. 
C.Пеклов
Ось в цьому матчі,з чехами, проявилися грубі прорахунки Реброва й в виборі складу,й в тактиці на гру.Що це за ротація всього одного гравця?!Невже незрозуміло, що команді якої треба перемога, потрібні в кожну лінію свіжі гравці?З перших хвилин могли б зіграти й Буяльський , й Ванат,й Назаренко , а він їх навіть на заміну не випустив.Згадайте,як після удару Зубкова зі штрафного,воротар відбив м'яча перед собою, а неповороткого Яремчука, випередили відразу 2 чехи,ось як би був Ванат ,я впевнений ,що він був би першим на добиванні.Мудрик явно підсів в середині 2 тайму-висновку від тренера ніякого.Трубін воротар класний, але при стандартах треба командувати гравцями,розтавляти їх,а так під час голу 4 наших грали проти 2 чехів,а на лінії карного нікому було заблокувати удар й сам не колихнувся.Сподіваюся гра буде проаналізована,й до наступних матчів будуть зроблено висновки.
Alex T
Самая дорогая по составу сборная на последнем месте среди таких конкурентов - провал в чистом виде.
SHN
Ну если даже Забарный чуть не привез на ровном месте,то куда уже хуже. Довбик столбом простоял,Мудрик своим однотипными действиями уже всем известен.
Осталось только Трубину начать косячить.
micha(ZAKARPATTJA)
Я би сказав так:
  1. Ми не виграємо ті два матчі.
   2. В дивізіоні С будемо всіх "рвати"
   3. Немає нічого, ні гри, ні характеру, ні чо го.
Mamay
Автор трохи лагідно але розписав все по суті тренер в нас нажаль слабенький і це всім видно крім Шевченка який буде тримати колєжку до останнього, я памʼятаю як ребров коментував гру з румунами і така думка в нього проскочила шо Лунін помилився бо в реалі мʼяч дають в ноги пас від воротаря а ми граємо на винос і мол йому не треба нічого було видумувати, а вчорашні 20 хв показали шо так пів команди грає на винос, я вже навіть не пригадую хто так грає це повне дно😡
v2341770
Зі статті Автора не зрозумів: так у нас у збУ вже все добре, чи не добре? Про яку жовтневу презентабельність команди можна стверджувати коли вона, проводячи 2 домашніх матчі ( хоча і на нейтральних полях, але ж вони для суперників були виїїздними точно) з далеко не топовими суперниками не одержує 2-х перемог? Чи може збУ була сильнішою за грою у матчах проти грузинів і чехів? І скільки небезпечних моментів біля воріт суперників створила команда у цих матчах? Отож-бо й воно. Піке команди, яке розпочалося ще на початку року продовжується. І коли закінчиться цей невдалий "політ"- не знає ніхто. Принаймні не під час цього турніру... я так думаю.
Walle
З нормальним тренером зіграла б
Олександр
А коли вони краще зіграли ?