Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 13 жовтня 2024, 13:09
2664
6

Сергій КОВАЛЕЦЬ: «Збірній потрібно ще пару таких, як Калюжний»

Всю боротьба у групі Ліги націй ще попереду

| Оновлено 13 жовтня 2024, 13:09
2664
6
Сергій КОВАЛЕЦЬ: «Збірній потрібно ще пару таких, як Калюжний»
УАФ. Сергій Ковалець

Думками про поєдинок збірної України з Грузією у поточному розіграші Ліги націй УЄФА (1:0) із Sport.ua поділився колишній гравець нашої національної команди, а нині відомий фахівець Сергій Ковалець.

– Пригадується, ще Валерій Лобановський говорив, що має бути баланс між захистом і атакою, – розпочав розмову тренер. – Багато про це у пресі писалось: якщо ти програєш боротьбу та підбирання, то виграти матч або хоча б зіграти внічию немає шансів. І ми багато говорили про те, що у «Динамо», «Шахтаря» та збірної України з цим є проблема. Аналізуючи поєдинки українських клубів у єврокубках, я якось сказав, що у чемпіонаті України є лише один гравець півзахисту, який відбирає м’яч – це Іван Калюжний. У матчі з Грузією, який наша збірна виграла, якраз цей баланс між захистом і атакою був. В епізоді, який передував взяттю воріт грузинів, був колективний відбір м’яча в зоні атаки. У завершальній фазі це зробив Судаков, від якого м’яч потрапив до Мудрика і той став автором голу. Це те, про що не раз говорилося: якщо ти загубив мяч, відразу ж потрібно вступати у відбір. У цьому компоненті мені сподобалась гра нашої збірної. І на мою думку, Левом матчу є дебютант національної збірної Калюжний. Те, скільки відборів та перехватів він зробив, заслуговує на відзнаку. Як говорив той же Лобановський вже в наш час, потрібно шукати боротьбу. Якщо в тебе не йде гра, то всі гравці повинні це робити. Вони мають боротися, підбирати, доганяти, випереджати. Часом дивишся гру кращих збірних із провідних футбольних країн – таких, скажімо, як Італія, Німеччина, то усвідомлюєш: для того, щоб вигравати матчі, все із вищеназваного необхідно робити. Причому, не окремим гравцям, а кожному без винятку футболісту.

– Ви згадали про Івана Калюжного, гру якого у матчі з грузинами відзначив і сам Сергій Ребров. Вважаєте, що це саме той гравець, якого збірній не вистачало на цій позиції?

– Так. Він один з тих виконавців, який має бути у збірній. У нас є багато гравців у середині поля, про яких ми можемо говорити. Однак, крім Степаненка, який був травмований і не міг взяти участь у поєдинку з Грузією, у збірній України більше ніхто активно не відбирає м’яч. У нас всі працюють, стараючись зіграти на перехопленні. Як тут не згадати улюблену фразу Йожефа Сабо «Покажіть мені ваш півзахист – і я скажу, яка у вас команда». Тому у цьому плані потрібно шукати подібних Калюжному гравців і неодмінно запрошувати до національної команди.

– Збірна Грузії, на ваш погляд, зіграла у Познані з Україною нижче своїх можливостей?

– Коли я прочитав інтерв’ю футболістів Грузії, у яких вони заявляли, що обіграють Україну – мовляв, ми лідери, ми в порядку, то я зрозумів, що шансів у грузинів немає. Як-то кажуть, їх трішки понесло. Так, вони непогано відіграли на чемпіонаті Європи та вдало стартували в обох матчах у нинішньому розіграші Ліги націй, однак видно, що тренер не керував цим процесом. До цього грузини вели себе скромно, а тут почали надто багато говорити слів, які зводились до того, що збірна України нібито слабка команда. І коли перед грою Україна – Грузія я аналізував цей матч, то сказав, що буде наша перемога 3:1. Вважав, що переграємо грузинську збірну за рахунок того, що своїми інтерв’ю її гравці самі дали підстави нашим хлопцям показати характер і зіграти хороший матч.

– Ви прогнозували перемогу з різницею у два м’ячі, а вийшло тільки в один. У чому недопрацювали, даючи прогноз?

– Хороше питання. Чесно кажучи, вразила якість поля. Було смішно, щоб на такому високому рівні воно залишало бажати кращого. Обидві команди на ньому мучились. Ми бачили, що на полі були купини, і воно, на жаль, було не кращої якості. У цьому є багато питань. Тож тепер можна зрозуміти, чому «Динамо» і «Шахтар» свої домашні матчі у єврокубках грають у Німеччині. Та поле полем, але ми трішечки недопрацювали. Адже були у нас хороші підходи до воріт, напівмоменти.

Однак ми їх не використали (це стосується ударів Судакова, флангових передач, Мудрик ще раз, та й Довбик могли пробити). Та як би там не було, а результат на користь України. Важливо, що ми не пропустили, адже до цього у кожному матчі зберігати ворота «сухими» нам не вдавалося. Взагалі я вважаю, що по такій грі рахунок 1:0 краще, ніж 3:1. Повторюсь: тому що ми забили і при цьому не пропустили.

– Яким вам бачиться розвиток подальших подій у групі після здобуття трьох очок у грі з грузинами?

– Все залежить від самих футболістів. Завдання, яке стоїть перед Сергієм Ребровим та його тренерським штабом – вихід на чемпіонат світу 2026 року. Голова УАФ Андрій Шевченко також вважає, що саме так має бути – Ребров повинен допрацювати контракт. У нас дуже хороша національна команда, яка має кваліфікованих гравців. Більшість з них грає у європейських топ-чемпіонатах, де показали свій високий рівень і є на хорошому рахунку. Однак наша збірна має бути агресивнішою. Наступний поєдинок з Чехією, який відбудеться у понеділок, 14 жовтня, повинен показати, куди ми рухаємось – до перемоги і стабільності чи продовжуватимемо тупцювати на місці. Перемога над Грузією повинна зняти напругу і дати впевненість нашим футболістам. Якщо три наступних матчі Україна виграє, то може посісти перше місце у групі і вийти до Ліги А.

Раніше ми повідомляли, що експерти оцінили шанси України в матчі проти Чехії в Лізі націй.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Провокатор від Бога». Мілевський назвав найважчих суперників у кар'єрі
Футбол | 13 жовтня 2024, 13:01 0
«Провокатор від Бога». Мілевський назвав найважчих суперників у кар'єрі

Колишній нападник «Динамо» відзначив Серхіо Рамоса, Олександра Кучера та Даріо Срну

«Хто такого чекав?» Вацко назвав героя матчу Україна – Грузія. Це не Мудрик
Футбол | 12 жовтня 2024, 20:06 0
«Хто такого чекав?» Вацко назвав героя матчу Україна – Грузія. Це не Мудрик

Відомий український коментатор у захваті від гри Івана Калюжного

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sania
Та заспокойтесь вже з тим Калюжним. Один матч і то не ідеально, червону замалим не вхопив. Багато хто в збірній видавав матч і тоді здувався. Час покаже.
Argon_76
На рахунок Калюжного скажу таке, потрапить він на серйознішого суперника і  просто не буде встигати. Плюс на одній самовіддачі і великим очам далеко не заїдеш. Просяде в наступному ж матчі. Показником буде стабільність
romanchik.8409
Которые будут отбирать,а дальше не понимать,что делать...Ну такое
TarasTaras94
Калюжний непоганий матч провів, дійсно дуже солідно, особливо як для дебюту. Але всі ці завищені оцінки від того, що від нього ніхто не очікував, ефект новачка. Ті ж гравці яких звикли зневажливо називати "зірками" і тд. не менше самовіддачі продемонстрували та у боротьбі були не гірше
Nick.Grabowski
Погоджуюсь з Ковальцем.
В захисній фазі потрібні відповідальні та працьовиті гравці з таким ставленням до діла, яке продемонстрував Калюжний.
А тренери збірної мають підказати щодо обережності фолів (карток) та їх необхідності в залежності від сценарію гри. 
Деякі представників ДК та ШД, частина легіонерів м'яко кажучи давно зажралися (ще з часів Шевченка)... бо вважають що їм місце в збірній гарантоване. Їх самовіддача та працездатність в матчах за збірну (прикладами можуть слугувати матчі з Румунією та Албанією, 1й тайм з Чехією) була або на низькому, або на посередньому рівні.
І ще... слова - це лише слова, там багато води.
Потрібна фахова, індивідуальна аналітика на кожного гравця після кожного матчу:
- скільки пробіг (дистанція, швидкості, користь);
- скільки ТТД;
- скільки відборів;
- скільки пасів без толку;
- скільки пасів з толком;
- скільки боротьби виграв, який пресинг був, тощо.
Тоді картина по збірній та гравцям буде більш чіткою та об'єктивною.