Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 03 жовтня 2024, 10:34
2638
55

Невдалий візит до стоматолога, або Чому Шахтар провалив гру з Аталантою

Валерій Василенко намагається зрозуміти, що хотів зробити наставник «гірників» у грі з «Аталантою»

| Оновлено 03 жовтня 2024, 10:34
2638
55
Невдалий візит до стоматолога, або Чому Шахтар провалив гру з Аталантою
Getty Images/Global Images Ukraine

У матчі проти «Болоньї» команда Марино Пушича відверто страждала. «Шахтар» відмовився від свого футболу. Від того футболу, що прийнято називати «шахтарським»: видовищного, атакувального, результативного.

Власне, через відсутність такого футболу було звільнено попереднього тренера «гірників». І призначено нинішнього, який вважався апологетом «краще красиво програти, ніж некрасиво виграти».

Минулого сезону – і на внутрішній арені, і на міжнародній – принципи та критерії ігрової філософії Марино Пушича збігалися з ігровою філософією донецької команди. Але цього сезону щось пішло не так.

Про провал чемпіона у чемпіонаті України треба говорити окремо. І ми вже про це не раз говорили. Очевидно, невдачі команди в УПЛ наклали свій відбиток і на виступ «Шахтаря» у Лізі чемпіонів. І головною причиною невдач на всіх фронтах особисто я вважаю головного тренера «Шахтаря» Марино Пушича.

Як було сказано вище, «Шахтар» у грі проти «Болоньї» відмовився від своїх «заводських налаштувань». Команда грала відверто другим номером, відмовившись від коротких та середніх передач. Довгі закидання в надії на ривки гравців атаки. Насамперед Сікана. Ось і все, що зміг вичавити із себе «Шахтар» у Болоньї.

У дуже схожому ключі «гірники» розпочинали минулий сезон чемпіонської Ліги. І дуже скоро творця нудного футболу Патріка ван Леувена було звільнено. Марино Пушич поміняв усе за «15 хвилин», і, здавалося, «Шахтар» знову став «Шахтарем».

Однак нинішнього сезону боснійський хорват раптом різко почав зраджувати самому собі. Про красу гри говорити вже не доводиться. Доводиться говорити про суцільні, що розтягнулися вже на місяці, ходіння по муках. Особисто я не можу зрозуміти, чому це відбувається. Якщо побудована раніше структура дозволяла видобувати прийнятний результат, то навіщо її знадобилося ламати саме зараз?

А те, що Пушич цю побудовану систему ламає, я не маю сумнівів. Дамо спокій стартовому поєдинку «помаранчево-чорних» у нинішній ЛЧ. Зрештою, очко вони там заробили. І це таки краще, ніж взагалі без очок.

Однак у грі другого туру Пушич начудив так, що банально перемудрив себе. І не тільки перемудрив, а й висік.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марино Пушич

Стартовий вибір четвірки захисників не виправдав себе. Більше того, Грама вже зараз можна сміливо порівнювати за ефективністю із горезвісним Міроші.

Але це ще півбіди. Біда далі. У півзахисті та атаці. Після гри з «Аталантою» Пушич неодноразово наголошував на силі свого опонента, порівнюючи гру з ним з походом до стоматолога. Схоже, Марино вирішив здивувати стоматолога створенням контрольованого хаосу у середній та передній лінії.

Але насправді виявилося, що Пушич лише насмішив цього стоматолога. І замість хворих корінних зубів Гасперіні запросто висмикнув у недбалого пацієнта й здорові зуби.

А за бажання чи удачі міг взагалі залишити «Шахтар» беззубим. Пошкодував, мабуть. Адже і 3:0 – більш ніж достатньо.

Конкретно розбирати індивідуальні дії футболістів «Шахтаря» у матчі проти «Аталанти» не бачу ні сенсу, ні потреби. Фактично, всі випали із гри. Не в останню чергу тому, що, як на мене, просто не знали, що робити на полі.

Мені здається, якби Пушич спробував зіграти так, як у попередній зустрічі, то можна було б бодай на щось розраховувати. Але Пушич почав винаходити велосипед. Вийшов одноколісний самокат. Дуже потворний, до речі.

Після фінального свистка наставник «гірників» намагався виправдовуватися, мовляв, не все так погано, хоч і нуль ударів у площину воріт. Мовляв, ми створювали «багатообіцяючі перспективні ситуації».

Зізнаюся, більш відвертої маячні я ще не чув, бо такі «багатообіцяючі перспективні ситуації» може створити і відвертий лузер, який програв із двозначним рахунком.

А за фактом там не було зовсім нічого. Перший по-справжньому небезпечний момент біля воріт чемпіона України був відразу конвертований у забитий м'яч.

А далі чемпіон України банально розсипався. Як збірна України розсипалася у стартовому поєдинку Євро-2024, пропустивши перший м'яч від румунів.

Я тоді запитував у наших футболістів – «а де ж ваш характер»? Подібне можу адресувати і футболістам «Шахтаря». Тільки користі від цього не буде. Втім, як не було користі і в першому випадку.

Getty Images/Global Images Ukraine

Я не знаю, що буде з цим «Шахтарем» далі. Якщо Пушич досидить на своєму робочому місці до наступного матчу Ліги чемпіонів, то він, напевно, продовжить свої незрозумілі експерименти. Експерименти заради експериментів.

Чи не краще його прибрати прямо зараз, як прибрали за гарячими слідами його попередника, який відмовився від «шахтарського» футболу?

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 55
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ВЕЛИКИЙ И МАГУЧИЙ ШАХТЁР
МАРИНЕ НАДА ДАТЬ ШАНС К ФЕРГЮСОНА  МАНЧЕСТЕРЕ ТАКЖЕ НЕ СРАЗУ ПАЛУЧИЛОСЬ   
yurij-corotkoruchko.com.ua
Интересно,у какой команды из нынешней ЛЧ столько ударов в створ ворот 1!!! удар и тот с пенальти!!!! за два матча.
Falko
Пане Валерію, так Пушич гірший за Реброва чи кращий? Уточніть, будь ласка.
potemkin78
а  у меня другой вопрос: почему на Олимпиаду не отпустили игроков Шахтёра если по итогу они оказались не готовыми к играм ЛЧ
FunnyCat_____
Дарійо Срна: «До Пушича повна довіра»
Так, малахольные, разбежались!
Глыба тренерского дела остается на своем месте, с чем я вас и поздравляю 🍾 
FunnyCat_____
Оставить Пушича, дайте время и не мешайте работать Профессионалу!
George Abuladze
Пушич просто фантазер і звичайний фізрук, тренера і Срну у відставку
Burevestnik
Йовичевіч, якого Шахтьор переманив з другого клубу,
який виграв чемп з тими гравцями  хто залишився,
якого вигнали  бо не терплять таких авторитетнів...
- - - -
Кротік
лошари, мавпи бразильскі вже не ті, поверніть Йовічевіча і його український Шахтар
AK.228
«Игра с Аталантой это как визит к стоматологу» говорил Гвардиола…. Нафига вы Марину сюда приклеили!?)
Tower Bridge
А вспомним Байер.   Как писал тогда  Сергей Рипьюк : "...прессинг никуда не девался, к чему «Байер» откровенно не был готов." )
https://sport.ua/news/685258-bayer-prerval-superseriyu-atalanta-vyigrala-li
gu-evropy
Xvalenok03
Убрать можно
А рулить кто будет?
Очереди не видно.
Remark
Мені, як вболівальнику ДК, до вподоби така довіра така Пушича. 
Умник
Еще раз.
0 игроков в ю21.
Мне кажется Ринат отказывается от Шахтера.
Далее это клуб будет на самообеспечении.
Потому что Бондаренко Крыськива Судакова Матвиенко из академии заменить некем
avk2307
Дайте шанс человеку  с ЛНЗ. Тем более вещи у него в Украине. 
А если выиграют, то до конца октября продлите хотя бы.
Нельзя так с тренером, у которого нет претензий к игрокам и которого игроки за15 первых минут тренировки поняли .
Пусть рулит...
DK1961
У пана Василенко рецепт всегда один - убрать тренера, немедленно! Аналитик с пана Василенко...ну просто обижать не хочется. Глубинные причины лежат в ржавой психологии, которая ВСЕГДА основывалась на сильных бразильцах, подкупе судей (во внутреннем чемпе по крайней мере), фортуне, которая почти всегда улыбалась псевдогорнякам во многих матчах ЛЧ (вспоминаю обе игры с шотландцами в прошлом цикле ЛЧ), массовой симуляции игроков во время игры (бразильцев особенно). Сейчас это всё потихоньку разваливается. И оказалось, что король - голый, чемпион - фейковый.
Brian
Динамо и Шахтёр наглядно показало как это играть с минимальным количеством легионеров. 0-6 на двоих! наши футболисты ни на что не способны.