Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 12 вересня 2024, 11:43
636
1

Сергій КОВАЛЕЦЬ: «Збірна України рівно не провела ще жодного матчу»

Головне, на думку тренера, командна гра

| Оновлено 12 вересня 2024, 11:43
636
1
Сергій КОВАЛЕЦЬ: «Збірна України рівно не провела ще жодного матчу»
Getty Images/Global Images Ukraine

Думками про чергову невдачу збірної України у Лізі націй, коли не вдалося взяти бодай одне очко у поєдинку із Чехією в Празі (2:3), з кореспондентом Sport.ua поділився один із досвідчених українських тренерів Сергій Ковалець.

– Я, як і всі, був розчарований результатом. Та й сама гра залишала бажати кращого. Передусім, з точки зору відповідальності. У цьому поєдинку у складі української збірної була ротація – в порівнянні з поєдинком проти Албанії у «старті» з’явилося шість нових гравців.

Я вважаю, що збірна Чехії з урахуванням результату у першому матчі Ліги націй була під більшим тиском, ніж наша команда. Після програшу грузинам з рахунком 1:4 у стані чехів відчувалась нервозність. Та й самі гравці збірної Чехії говорили, що було важко. До того ж, вони зазначали, що в української команди була така підтримка, яка складала враження, що матч відбувався не у Празі, а у Львові чи Києві.

З точки зору усіх моментів гра нам давалась. Але виграє той, хто менше помиляється. А помилки були у командних діях, і їх, на жаль, було досить багато. І знову ми говоримо про стандартні положення, про боротьбу, підбори. А хто виграє боротьбу – той виграє матч. Взяти як приклад пропущений Україною другий м’яч. Програли підбір – і отримали гол. Так було і у поєдинку з Албанією. Якщо уважно подивитись, то на підступах до воріт було сім гравців у жовтій формі і лише троє у червоній. Однак це не завадило албанцям забити другий м’яч. Найважчий елемент у футболі у плані техніки – це відбір м’яча. Якщо у тебе людей сім його не відбирають, а тільки імітують відбір, то, звичайно ж, досить важко виграти такий матч. Що стосується атаки, то у цьому компоненті гри легше психологічно: ти біжиш, прагнучи створити гол. Багато про це говорять гарних слів: атака, розумний пас, хороший удар, ефектне завершення. Але ж командні дії нашої збірної залишають бажати кращого.

– На підставі двох вересневих матчів збірної Сергію Реброву доведеться робити висновки. Як ви вважаєте, у цьому процесі він більше акцентуватиме уваги по складу загалом чи по якихось конкретних гравцях?

– Звичайно, тренерському штабу збірної України потрібно досить продуктивно попрацювати. Сергій Ребров говорить, що працює три тижні з командою. Так, у збірній період підготовки до матчів дуже маленький, тому що є дати ФІФА. Але велике значення має робота після проведених поєдинків. Маю на увазі їхній ретельний аналіз. Знову ж ми говоримо про захист, «стандарти», підстраховку, пресинг та гру на результат. Саме у цьому потрібно багато працювати, щоб дати інформацію. І я переконаний, що наш тренерський штаб так і робить. Однак, попри це, помилок все ж надто багато. Згадайте, скільки ударів завдали албанці і чехи при «стандартах» і подачах з флангів.

Та як би там не було, а мені здається, що у нас хороша збірна. У нас гарний підбір гравців – це сто відсотків. А от психологічний стан не на досить хорошому рівні. І те, що наші лідери – Ярмоленко і Зінченко – підтримали тренерський штаб, я вважаю правильним. Але тут ще важливо, щоб гравці відчували відповідальність за слова щодо підтримки тренера. Команда і тренерський склад мають бути одним цілим. Незважаючи на те, що Ребров працює зі збірною вже два роки, мені здається, що баланс між командними діями в обороні і атаці поки не знайдено. Адже ми бачимо, що немає жодної гри, щоб вона була рівною від першої до останньої хвилини поєдинку. На жаль, завжди є помилки, провали – і це вже спільна робота усього колективу.

– Які перспективи бачаться вам щодо гри збірної України у жовтневих матчах? Щось зміниться на краще чи навряд?

– По матчу на «Фортуна Арені» було таке відчуття, що наша збірна грала у Львові, а не у Празі. І якщо б національна команда чи наші клуби, які беруть участь у єврокубках, дійсно проводили домашні поєдинки у тому ж Львові, Києві, Харкові, Одесі, Донецьку, Рівному чи Хмельницькому, то впевнений, що вигладали б зовсім по-іншому. Адже своя земля, рідні стіни дають великий плюс.

Та як би там не було, а хлопці повинні розуміти, що у країні третій рік йде повномасштабна війна і у цьому плані ми маємо бути готовими до того, що потрібно покладатися лише на себе. Тільки командні дії усього колективу можуть дати позитивний результат. І це очікуємо у жовтневих матчах з Грузією та тією ж Чехією.

Зараз багато говорять про досвідчених Ярмоленка, Степаненка, Зінченка та Маліновського. Стосовно них висловлю свою думку. Зараз у кожній топ-збірній є такі досвідчені лідери. Взяти хоча б Пепе, який грав за Португалію до 41 року і лише нещодавно завершив свою професіональну кар’єру. А ще можна згадати 39-річних португальця Кріштіану Роналду та хорвата Луку Модрича. А від наших досвідчених футболістів хотілося б бачити більше лідерських якостей. І не тільки на футбольному полі, а й у роздягальні, – розповів Ковалець.

Раніше колишній капітан збірної України Артем Федецький заявив, що українській команді було б доцільно змінити тактику.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Аналог Челсі у Першій лізі. Чому шлях Металіста 1925 викликає питання
Футбол | 12 вересня 2024, 09:00 4
Аналог Челсі у Першій лізі. Чому шлях Металіста 1925 викликає питання

Олексій Сливченко аналізує старт харків'ян у новому сезоні та їхню агресивну трансферну політику

Куртуа відреагував на продовження контракту Луніна з Реалом
Футбол | 11 вересня 2024, 21:25 1
Куртуа відреагував на продовження контракту Луніна з Реалом

Український воротар продовжить контракт до 2028 року

Караван гавкає, Ребров іде
Футбол | 11.09.2024, 12:08
Караван гавкає, Ребров іде
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DK1970
Ребров не тренер збірної. Він клубний тренер. Це різні речі. Це треба чесно визнати івже сьогодні шукати нового тренера.