Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 11 вересня 2024, 12:55
6603
62

Караван гавкає, Ребров іде

Валерій Василенко – про неозвучену відставку головного тренера збірної України

| Оновлено 11 вересня 2024, 12:55
6603
62
Караван гавкає, Ребров іде
УАФ. Сергій Ребров керує грою команди в матчі проти Чехії

Після поразки у Тбілісі 1:4 головний тренер збірної Чехії Іван Гашек заявив, що якщо його команда зіграє невдало і у матчі проти України, то «йому тут робити нічого».

Ось так прямо і по-чоловічому фахівець говорив про свою відставку. Причому я в цьому абсолютно не сумніваюся, розмова про можливу відставку Гашека була спровокована не тільки, або навіть не стільки розгромом від збірної Грузії, а насамперед провалом на Євро-2024. Там, нагадаю, чехи посіли останнє місце у групі.

Нині можна було б пащекувати і проводити паралелі. Мовляв, нічого не нагадує? Але я цього робити не буду, адже й так усе шите білими нитками: ситуація з Гашеком та його командою як дві краплі води схожа на ситуацію з Ребровим та збірною України. З тією лише різницею, що наш тренер не знайшов ні прямоти, ні мужності заявити про те, що «йому тут робити нічого».

Власне, Сергій Ребров заслуговував на відставку ще за підсумками Євро-2024. Але замість відставки отримав одноголосний одобрямс від УАФ. Я не топтатимуся зараз на дружбі президента нашої футбольної асоціації з першим її віце-президентом, а заодно і головним тренером національної команди. Андрій Шевченко – аж ніяк не Лі Куан Ю, і викорінювати проблеми вітчизняного футболу шляхом посадки за ґрати трьох своїх друзів він точно не буде.

Однак у цьому випадку проблема не в Андрію Миколайовичу. Я впевнений, що у цьому випадку проблема у Сергію Станіславовичу. Я завжди вважав його адекватним професіоналом. І коли він був у шкурі футболіста, і коли перейшов на тренерський шлях. Більше того, я був упевнений, що лобіювання тодішнім керівником федерації Павелком саме кандидатури Реброва на вакантну після демаршу Шевченка посаду є єдиним правильним рішенням у ситуації, що склалася.

Проте з моменту вступу на посаду головного тренера головної команди країни Сергій Ребров змінився. Минув лише рік, і замість адекватної, розумної людини особисто я бачу двоєдину тінь Олега Блохіна та Олександра Петракова. Зарозумілість, відмазки, перекладання провини, ухиляння від відповіді. Що воно, по-справжньому токсичне, це крісло головного тренера збірної?

Чи проблема все-таки не в кріслі, а в людині?

Тоді мені незрозуміла ця метаморфоза з Ребровим. І в даному випадку мені не за себе прикро, а за людину, яку я щиро вважав за адекватного професіонала. Що з ним сталося, га?

Нехай у тебе не склалося на Євро, з ким не буває. З іспанцями хіба. Але треба було бодай об'єктивно «сповідатися». Ребров обіцяв, що проведе публічний аналіз виступів збірної на ЧЄ-2024. Але цього не зробив. Мовляв, була ж прес-конференція у Будинку футболу, цього достатньо. Цього недостатньо.

Не зумів чи не захотів Сергій Станіславович ретельно підійти і до питання вибору футболістів на новий ігровий цикл – до матчів Ліги націй. Вибір було проведено формально. У цьому тепер уже немає жодної краплі сумнівів. Як немає і краплі сумнівів у тому, що викликані Ребровим гравці не стали битися за свого тренера. Не кажучи вже про таку «дрібницю», як боротися за свою країну.

УАФ

Після поразки від Албанії Ребров розніс гру своєї команди у захисті. Хоча нещодавно публічно заявляв, що критикувати своїх підопічних, перекладаючи на них провину, це неправильно.

Я не хочу грішити проти істини: певні висновки після поразки від Албанії головним тренером збірної України було зроблено. У всякому разі, у грі проти Чехії з нашого боку не було бодай апатії, хоч би безнадії. Але, чорт забирай, цього ж мало! Цього ж мізерно мало, якщо ми говоримо про справді головну команду країни, про обличчя нашого футболу.

Чесно, я не хочу бачити таке обличчя. Я більше не хочу бачити цих облич. Я не хочу більше бачити ці морди. Вибачте мені за прямоту. Але самовдоволені, цинічні, зажерливі морди, які звикли завжди жити в паралельній реальності – чи то мирний час, чи то війна – адже їм пофіг, вони в «бульбашці». Вони у своїх лондонах, мальдівах, інстаграмах, мерседесах, барбершопах. Їм пофіг на все. І всіх нас. На тих, хто з іншого боку цієї «бульбашки», хто віддає свої останні копійки на черговий збір. І на користь нашого бідного футболу також.

Тому в ситуації, що склалася, я можу лише відповісти подібним чином. Мені ви теж байдужі, самовдоволені, цинічні та зажерливі…

Але все-таки, паралельно з цим, я по-дитячому залишаю собі можливість вірити, що в нашій країні таки знайдуться футболісти, яким таки не байдужа футболка у кольорах нашого національного прапора. І що такі футболісти в найближчому майбутньому гратимуть у головній команді країни.

Під керівництвом вже іншого тренера. Такого, якого не виснажить ні висока посада, ні висока зарплата. А ось нинішнього тренера ми, напевно, вже втратили…

Оцініть матеріал
(68)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 62
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mamay
Біда в тому що те кодло все в одній упряжці і тренери і федерація і журналісти і агенти і президенти і так звані експерти, тому змін не буде бо їм головне бабло а все решта насрати і тому сєрьожа себе так веде на незручні запитання ухмиляється мол ви хто такі ми тут все рішаємо😡
Boodya
Після того, як тренер переніс всю відповідальність за провал на Євро, команда приречена, бо футболісти не будуть битись за тренера, який з легкістю може на прес-конференції перейти на особистості.
Все просто, тренер себе "зашкварив" перед гравцями і вболівальниками, йому б піти, але зверхність і самовпевненість не дає.
Додати до цього тотальне невміння змінюватись і змінювати, бути авторитетом і виходить, що нас чекає "пекельне борошно", сподіваюсь, до кінця ЛН (але, нажаль, сумніваюсь, що він піде)
George1
Пёс Патрон и то лучше будет Реброва.
Boodya
Як завжди, найкращий автор на сайті, з правдивою статтею 
Володимир
Ребров тобі вся країна говорить другий лень - не будь бабою, будь мужиком. Оголоси про відставку. 
inflicted
Гарний матеріал
👮м👮у👮с👮о👮р👮а👮
После такого позора, ребров муСорило не идти должен, а бежать ко мне, чтобы быстрей пососать х#й у моей собаки.
mastorent
правильная статья. всё по делу. сборная нынче - зажравшееся быдло с такой же европеоидной гнидой во главе. кучка подкормышей, которым пасрать на всё. ну и нам на них пасрать, раз так.
SanYa_TheBest
Не треба гнати на Реброва. Він - великий тренер. Він же аж сам Ференцварош тренував!
Андрій Лупак
Пам'ятаю колись ось так стрімко та невпинно деградував наш хокей, коли дивився ще у 2008, 2009, 2010, 2011 були надії на вихід в еліту, а потім просто ми почали опускатись нижче й нижче. Таке враження, що футбольна збірна знаходить на цьому шляху і нас скоро перестане рятувати навіть те, що на Євро грають 24 збірні і туди може потрапити кожна друга європейська команда. Якщо раніше були амбіції на виграш групи, то тепер питання стоїть про те, щоби хоч не вилетіти в групу  C. 
Walle
Та ребров та шевченко це тупо потвори. Як можна від спеціалістів, яких безмежно поважаєш, впасти до рівня, коли навіть слухати та бачити їх не хочеш, вони ж просто огидні. Чергове кумівство на важливих посадах, де один одного покривають, розкрадають гроші і навіть не соромляться цього
KirTheKing
там нездоровая обстановка в команде.. на старых видео было видно, что в раздевалке шева ведет себя как хозяин, как барин.. а ребров стоит рядом и боится слово сказать.. отсюда и неуважение команды к главному тренеру думаю..
nick07
все по справі.
і відповідальність в першу чергу на тренері - якщо ці "звьозди" не бігають, то чому їх постійно запрошують? якщо кричить про помилки гравців, то чому у тих гравців абонемент у збірній? 
mig3131
Здається в нашій країні навіть супер спеціаліст з футболу нічого не змінить, його проковтнуть в перші 100 днів.
COBA
Він не йде, він  повзе в зворотному напрямку.
Xvalenok03
В 14 и 15 годах ребров выиграл чемпионат Украины. Во главе динамы. Все, динамовские в первую очередь, восхищались его талантом.
Хотя адекватные люди говорили - его успех благодаря известным проблемам конкурента, шахты. 
Потом была мадьярщина. Успех вроде подтвердил его таланты. 
Потом были арабы и их чемпионаты. Те места куда едут на заработки. Какой-то успех и дальше все хуже и хуже. 
Спасением было бронирование места главного тренера в сборной Украины. Под него даже переворот в уаф (ффу)  сделали. Заменили павелку на ручного шевченко. 
Снова, в первую очередь динамовские, все были в восторге. Ведь снова динамовские при власти. 
А потом пошло все по наклонной. 
И те кто раньше пел осанну реброву и шевченко теперь кричат - анафема.
Страдает сборная. 
Страдает Украина и ее болельщики. 
GloryUkraine
Збірна України ніколи не була стабільною тривалий час. Декілька матчів на топовому рівні, а далі знов ті самі валідольні граблі.  А нинішня команда, яка ніби прогнозувалася як дуже перспективна, і взагалі, не знаю навіть яке правильне слово підібрати, слабенька у всіх ланках. 
Я більш ніж впевнений, що знайти хорошого іноземного тренера зараз не вдасться, а підписання якогось другосортного ноунейма нічого хорошого не дасть.
Можливо Вернидуба назначити, або повернути Петракова?
Stanislav Matusevych
Я б продовжив заголовок і дописав до нього, куди саме іде Ребров. Але з ним-то усе зрозуміло давно. Не менш сумним, як робота головного тренера збірної, є факт, що тільки зараз, коли команда пробила чергове дно, так звані футбольні експерти нарешті почали ставити питання про відставку недотренера. Та й то далеко не всі. Коли насправді про деградацію команди потрібно було казати мінімум пів року тому. Оскільки нині в нашій країні добитися позитивних змін можна лише за допомогою широкого розголосу та громадянського тиску в соцмережах. А розголос пішов тільки зараз, тому на нас очікує дивізіон С Ліги націй, як мінімум, бо до того тренера ніхто не змінить. Як максимум - ще й провалений відбір до ЧС, якщо осіннього розголосу виявиться недостатньо.
Elblanko
А ви пам'ятаєте як починав шева? А потім на руках його носили....
Недовболівальники.
Elblanko
Вивів на євро2024? Молодець.
Програв на євро2024? Недотренер.
Так у вас працює логіка, недовболівальники?