Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 26 серпня 2024, 17:32
471
0

Перемоги і помилки Рогліча, повернення Маса. Підсумки першого тижня Вуельти

Sport.ua підбиває підсумки першого тижня Вуельти-2024

| Оновлено 26 серпня 2024, 17:32
471
0
Перемоги і помилки Рогліча, повернення Маса. Підсумки першого тижня Вуельти
Getty Images/Global Images Ukraine

Ван Арт знову відчув смак перемог

Спринтерські баталії на першому тижні цьогорічної Вуельти вийшли досить цікавими. Несподівано цікавими, враховуючи дуже скромний спринтерський склад на нинішній гонці. В якості головних фаворитів до рівнинних етапів нинішньої Вуельти підходили Воут Ван Арт і Кейден Гроувз. З огляду на досить скромне поле суперників, здавалося, що вони будуть на голову сильнішими за всіх інших на спринтерських етапах Вуельти. І бельгієць з австралійцем на двох виграли три з чотирьох спринтерських етапи на першому тижні, але беззаперечною їхня перевага над суперниками не була.

У той час, як Гроувз в останні роки був домінуючою силою в спринтах на Вуельті, Ван Арт на іспанському Гран турі цього року дебютує. Недавня Олімпіада в Парижі дозволила говорити про те, що Воут подолав важкий відрізок у своїй кар'єрі та повернув собі свою найкращу форму. Форму, в якій він вигравав, зокрема, і спринтерські етапи Тур де Франс у набагато більш конкурентному середовищі.

На першому тижні Воут виграв два етапи, але показав, що його кондиції ще не оптимальні: думаю, у своїй формі зразка 2020 – 2022 років гонщик «Visma Lease a Bike» виграв би всі чотири етапи. На першому спринтерському фініші на другому етапі він у чистій очній боротьбі програв Гроувзу. Ван Арт почав спринт з першої позиції, і Кейден хрестоматійно скористався повітряним мішком і вчасно вийшов у нього з колеса. Наступного дня сценарій спринту був дзеркальним, і Ван Арт здобув свою першу в кар'єрі перемогу на Вуельті.

Перша перемога для Воута з 25 лютого, коли він виграв Куурне-Брюссель-Куурне. Після цього було важке падіння і травма на Дварс доор Фландерен і необхідність повністю перекроювати свій календар на сезон. На Гран турах Ван Арт взагалі не перемагав більше двох років: з часів Тур де Франс-2022.

На п'ятому етапі до Севільї схибили і Гроувз, і Воут. «Alpecin Deceuninck» влаштувала Гроувзу просто ідеальне розвезення, проте австралієць перед початком свого ривка навіщось озирнувся назад, втратив на цьому швидкість і вже не зміг позмагатися з Ван Артом. Втім, і гонщик «Visma Lease a Bike» перемогти не зумів: в останню мить у нього з-за спини вискочив 21-річний Павел Біттнер із «DSM Firmenich» і здобув сенсаційну перемогу. Найкращий доказ того, що фінішні швидкості у Ван Арта ще не на піковому рівні.


Getty Images/Global Images Ukraine. Воут Ван Арт

Другу перемогу Ван Арта суто спринтерською назвати важко. Сьомий етап до Кордоби був досить непростим за рельєфом, і більшість чистих спринтерів на ньому відсіялися. Гроувз щосили намагався зачепитися за хвіст пелотону, проте на вершині перевалу Альто дель 14% примудрився впасти, і на цьому його боротьба за спробу взяти участь у фінішному спринті була завершена.

У залишках пелотону Ван Арт був беззаперечно найсильнішим спринтером, і мав би легко забрати цей етап на фінішній прямій. Однак контролювати просіяну групу було непросто, тим паче, що в розпорядженні бельгійця залишився лише один партнер по команді – капітан-генеральщик Сепп Кусс. І американець, забувши про власні амбіції, сумлінно працював на Ван Арта, закриваючи пізню атаку Марка Солера.

У певний момент Ван Арт вирішив, що більше не варто експлуатувати Кусса, і за 11 км до фінішу сам пішов у сольну атаку, яку, втім, розвинути не вдалося. Незважаючи на цю атаку, Ван Арт зберіг достатньо різкості в ногах, щоб впевнено виграти етап у фінішному спринті.

Сьомий етап, до того ж, змінив дуже багато чого в спринтерському заліку. Гроувз через своє падіння в пелотон повернутися не зумів, і залишився без очок, тоді як Ван Арт набрав максимум. На перший день відпочинку бельгієць пішов із 41-очковою перевагою над своїм суперником. Відіграти це відставання австралійцю буде дуже важко з огляду на універсалізм суперника: попереду ще чимало горбистих етапів, на яких Гроувз залишиться з бубликом, а от Ван Арт цілком може перемогти.

Тактичні помилки «Red Bull Bora» дарують шанси суперникам

Підведення Пріможа Рогліча до Вуельти викликало багато запитань щодо його кондицій. Участь словенця в гонці довгий час була під великим питанням, з Класики Сан-Себастьян він знявся в останній момент.

Проте з перших днів Вуельти Рогліч почав доводити, що він у повному порядку. Капітан «Red Bull Bora» солідно проїхав стартову розділку в Лісабоні, після чого забрав два поспіль гірських фініші. До словенця навіть повернувся його знаменитий фінішний панч у гору, який завжди був головним фактором його успіхів на іспанських (і не тільки) дорогах. При цьому Прімож, якого часто звинувачують у надто пасивній манері їзди, на етапах з гірськими фінішами діяв з позиції сили, і працював не просто на перемогу на етапі, а й на те, щоб привезти чистий час прямим конкурентам по загальному заліку. І досягав у цій роботі чималих успіхів.

Однак дев'ятий етап показав, що кондиції Рогліча все ж не оптимальні. На маршруті з подвійним проходженням важкого перевалу Альто де Асальянас (7,1 км, середній градієнт – 9,6%) Прімож спочатку був налаштований привозити час прямим конкурентам, проте під час другого проходження Асальянас відчув себе не дуже добре. І лише наявність 20-кілометрового спуску перед фінішем у Гранаді дозволила йому уникнути серйозних часових втрат відносно Енріка Маса в загальному заліку.

Стара проблема Рогліча з відновленням знову дала про себе знати. Словенець, як і в старі-добрі часи, зазнав проблем з відновленням наприкінці тижня в зв'язці з двох гірських етапів поспіль. І наприкінці другого і третього тижнів на Пріможа чекають ще набагато важчі зв'язки етапів, де програти можна буде дуже багато часу. Так, сам словенець після дев'ятого етапу скаржився на болі в спині, проте проблеми з відновленням у нього в кар'єрі траплялися занадто часто, щоб приймати його слова за чисту монету.

Додають головного болю Роглічу і тактичні помилки його команди, «Red Bull Bora». На перших гірських фінішах ціла низка потенційно небезпечних суперників за загальним заліком програли багато часу, і, здавалося, втратили всі шанси в генеральній классифікації. Однак «Red Bull Bora» деяким з них дозволила повернутися в боротьбу в загальному заліку. Наприклад, на дев'ятому етапі вони відпустили дуже численний і серйозний за іменами відрив.

Були в ньому і такі люди як Адам Єйтс і Річард Карапас. Вони якраз входили в число тих потенційно небезпечних генеральщиків, які провалилися на попередніх гірських етапах. І обом дозволили повернутися в боротьбу за високі місця в загальному заліку. Єйтс дев'ятий етап виграв і відіграв 3 хвилини і 45 секунд відносно Рогліча і компанії, піднявшись з 27-го на 7-ме місце. Карапас відіграв менше (2 хвилини і 6 секунд), але капітан «EF Education EasyPost» і програвав менше: він піднявся аж на третє місце в генеральній класифікації і програє Роглічу всього 39 секунд.

Обидва вони – потенційно дуже небезпечні суперники за загальним заліком, але обидва, навіть отримавши такі подарунки від «Red Bull Bora», все одно наразі йдуть позаду Рогліча.


Getty Images/Global Images Ukraine. Прімож Рогліч

А ось найбільш небезпечна помилка австрійсько-німецької команди пов'язана з Беном О'Коннором. На першому гірському фініші на четвертому етапі капітан «Decathlon Ag2r» програв 1 хвилину і 11 секунд, і багато хто поспішив викреслити австралійця з числа претендентів на високі місця в загальному заліку. І на шостому етапі О'Коннора відпустили у відрив дня.

Там він повторив той самий трюк, що і на Тур де Франс-2021. З відриву Бен видав просто космічний перфоманс, привіз чотири з половиною хвилини найближчому переслідувачу (ним став ще один учасник відриву дня, Марко Фріго), і шість з половиною хвилин – пелотону на чолі з Роглічем. О'Коннор в одну мить вийшов у лідери загального заліку, при чому з запасом у майже п'ять хвилин над словенцем.

Так, цього року ми вже неодноразово говорили про ті слабкі сторони, які є у Бена як у багатоденника. Так, на першому ж гірському фініші він програв понад хвилину. Але, в будь-якому випадку, давати таку фору людині, яка фінішувала на четвертому місці в загальному заліку на Турі і на Джиро (причому, на «Корса роза» – в нинішньому сезоні) – дуже дурна і дуже небезпечна помилка «Red Bull Bora», якій після цього доводиться витрачати дуже багато зусиль, щоб це відставання відіграти. Набагато більше, ніж ті зусилля, яких треба було докласти на шостому етапі, щоб не відпустити О'Коннора занадто далеко.

Так, на восьмому етапі майже хвилину з цієї переваги О'Коннор розгубив, але цілком міг цього уникнути. Австралієць погнався за Роглічем, намагався не вилетіти в нього з колеса, заліз у борг своєму організму і почав пропускати повз себе одного гонщика за іншим. Хоча комфортний запас Бена дозволяє йому діяти набагато більш холоднокровно і йти у власному ритмі. І якщо О'Коннор засвоїть урок зі своїх помилок (тим паче, що схожий прорахунок він уже зробив на початку Джиро-2024, коли спробував погнатися за Тадеєм Погачаром на етапі до Оропи), то у Рогліча можуть виникнути дуже великі проблеми з тим, щоб відіграти відставання, яке на сьогоднішній день становить 3 хвилини і 54 секунди. Особливо враховуючи, що в розпорядженні О'Коннора є такий сильний гірський грегарі, як Фелікс Галль.

Тактика «Red Bull Bora» викликає багато запитань не лише в таких глобальних речах, як відриви О'Коннора, Адама Єйтса та Карапаса, а й у більш дрібних рішеннях. Наприклад, дуже незрозумілими були дії Александра Власова у розв'язці сьомого етапу. Гонщик «Red Bull Bora» чомусь вирішив закривати пізню атаку не дуже небезпечного з точки зору загального заліку Павла Сівакова, і тим самим фактично приніс перемогу Воуту Ван Арту на блюдечку. Роботу Власова ще можна було б пояснити намірами Рогліча взяти участь у фінішному спринті і поборотися за боніфікаційні секунди. Але в підсумку Прімож навіть не спробував поборотися за потрапляння в топ-3.

З огляду на те, що Ван Арта протягом останнього року наполегливо сватали до «Red Bull Bora», можна було б вибудувати напівконспірологічну теорію щодо того, що австро-німецька команда допомагала своєму майбутньому партнеру по команді. Але й тут не сходиться: Ван Арт нещодавно продовжив контракт із «Visma Lease a Bike». Так багато запитань і так мало відповідей...

Мас може поборотися за перемогу

Раз по раз на Вуельті чарівним чином перевтілюється в кращу сторону не тільки Рогліч, а й Енрік Мас. Регулярно провалюючись на Тур де Франс, іспанець при цьому вже тричі в кар'єрі фінішував другим на Вуельті, і цього року йому під силу знову заїхати на подіум. А то й поборотися за довгоочікувану перемогу.

На перших гірських фінішах він програвав Роглічу в спринті, але обидва рази уникав втрат чистим часом. А на мультигірському дев'ятому етапі ми побачили дуже вагому демонстрацію сили у виконанні Маса. Під час другого штурму Альто де Асальянас капітан «Movistar» дуже швидко зрозумів, що зі словенцем не все гаразд і пішов в атаку. І до вершини перевага Маса над групою Рогліча сягнула вже цілої хвилини.


Getty Images/Global Images Ukraine. Енрік Мас

На жаль для іспанця, попереду його чекали майже 20 км спуску до фінішу в Гранаді. І, скільки б ми не говорили про те, як Мас перетворюється на Вуельті, проблеми з даунхілами не діваються нікуди. Для початку Енрік зробив грубу помилку в одному з поворотів і дивом уникнув падіння. Після цього Мас ще намагався втримати свою перевагу, однак на більш силових ділянках ближче до фінішу встояти одному проти доволі численної групи переслідувачів було дуже складно.

Капітана «Movistar» добрали, але його демонстрація сили в горах була вражаючою. І, як уже було сказано вище, наприкінці другого і третього тижнів шанси розправитися з Роглічем будуть. І є дуже навіть ненульова ймовірність того, що «вічно другий» Мас цього року таки дістанеться до своєї довгоочікуваної перемоги в загальному заліку Вуельти.

«UAE Emirates» та інші: зіркові невдахи першого тижня

Характерною особливістю Вуельти є те, що на папері іспанський Гран тур збирає дуже значний за іменами склад учасників. Але для більшості грандів Вуельта не є головною метою в сезоні, і їдуть вони її «як Бог на душу покладе»: вийде – поборемося, ні – нічого страшного. Через це вже на першому тижні Вуельти (яка традиційно набагато більш насичена в плані гір, ніж на Джиро чи Турі) дуже багато іменитих невдах серед генеральщиків, які відразу ж втратили всі шанси. Не винятком став і нинішній рік.

У прев'ю до Вуельти ми говорили про те, що найсильніші склади на гонку привезли «UAE Emirates» і «Red Bull Bora». Але при цьому зазначали, що жоден з потенційних лідерів «Red Bull Bora» не вселяє впевненості у своїй готовності боротися за перемогу, і що вся ця сильна на папері команда може в одну мить розсипатися як картковий будиночок.

Але за підсумками першого тижня можна констатувати, що, якщо хто і розсипався як картковий будиночок, так це «UAE Emirates». Адам Єйтс з перших же етапів почав програвати багато часу в загальному заліку, і лише подарунок суперників дозволив британцеві повернутися до топ-10. З незрозумілими перспективами поборотися за щось більш високе.

В інших потенційних претендентів на загальний залік зі складу «UAE Emirates» все ще гірше. Для Жоау Алмейди цьогорічна Вуельта була особливою, адже стартувала в його рідній Португалії. Однак на восьмому етапі Алмейда був не схожий сам на себе і програв Роглічу майже п'ять хвилин. І вже наступного дня виявилося, що в Алмейди коронавірус: на старт дев'ятого етапу він не вийшов.


Getty Images/Global Images Ukraine. Жоао Алмейда

Ще однією надією «UAE Emirates» був Ісаак Дель Торо. Але й у мексиканського вундеркінда з точки зору загального заліку не вийшло нічого. Так, на перших гірських етапах він виглядав непогано (на восьмому – так взагалі був кращим у складі своєї команди), проте на дев'ятому етапі Ісаак провалився: 114-те місце з відставанням у понад 35 хвилин. Схоже, «UAE Emirates» тепер доведеться перейти на режим полювання за окремими етапами, і Дель Торо в цьому тактичному малюнку може виявитися дуже важливим гравцем: мексиканець уже довів, що в окремі дні він може бути дуже сильним.

Серйозних невдач на першому тижні зазнали не лише гонщики «UAE Emirates». Антоніо Тібері до старту дев'ятого етапу виглядав дуже серйозним претендентом на подіум, проте під час недільної гонки зловив сонячний удар і був змушений зійти.

Не дуже хороші справи і у «Visma Lease a Bike». Так, Воут Ван Арт два етапи виграв, бельгієць має дуже високі шанси як поповнити свій багаж перемог, так і довезти до фінішу в Мадриді зелену майку найкращого спринтера. Але ось у загальному заліку для нідерландської команди все дуже погано. Провалив перший тиждень Кіан Уйтдебрукс. Минулий, дебютний сезон у професіоналах для бельгійського таланта вийшов дуже непоганим. Він був дуже солідний на багатоденках Світового туру, стабільно потрапляючи в топ-10 загального заліку.

Однак на другий сезон Уйтдебрукса почали ставити на Гран тури, і з'явилися проблеми. Так, на Джиро він потенційно йшов на місце в топ-10 загального заліку, але зійшов через хворобу. А ось на Вуельті у нього не виходить взагалі нічого.

Втім, головною ставкою «Visma Lease a Bike» був не він, а Сепп Кусс, який приїхав на Вуельту в статусі чинного чемпіона. Однак уже за підсумками першого тижня стало очевидно, що шансів захистити титул у американця немає. Так, Кусс на жодному етапі не провалився дуже помітно, так, він істотно допоміг Ван Арту виграти сьомий етап, але на кожному гірському етапі американець втрачає час, і на перший день відпочинку він пішов лише на 14-му місці в загальному заліку з відставанням у 8 хвилин і 16 секунд від О'Коннора. Тут навіть із потраплянням у топ-10 можуть бути великі проблеми, хоча стабільність Кусса якраз може зіграти на його користь.

Розчаровує і «Lidl Trek», обидва капітани якої, Маттіас Ск'єлмосе і Тао Геогеган Харт, пропускали Джиро і Тур. Вуельта від самого початку була для них головною метою сезону, що мало дати їм значну перевагу над суперниками, які їдуть цю гонку за залишковим принципом. Однак їм це не допомагає. Геогеган Харт одразу почав програвати дуже багато. Загалом для чемпіона Джиро-2020 нинішній сезон після перелому стегна в минулому виходить провальним. Єдиним просвітом більш-менш непоганої форми було дев'яте місце на Турі Романдії наприкінці квітня.

Ск'єлмосе виглядає не настільки плачевно, але дев'ятий етап данець провалив і відступив на 13-е місце в загальному заліку. Матіас завис у незрозумілій позиції: з одного боку, поборотися за щось більш серйозне, ніж місце наприкінці топ-10, навряд чи вийде, але при цьому відставання не настільки велике, щоб Ск'єлмосе відпускали у відриви і дозволяли боротися за перемоги на окремих етапах.

Дуже слабко на нинішній Вуельті виглядає Найро Кінтана. І зараз претензії колумбійця оскаржити капітанський статус Енріка Маса, що призвів до конфлікту в «Movistar» перед стартом, виглядають дуже жалюгідно і безглуздо. Нічого не вийшло в загальному заліку й у дуету з «Jayco AlUla» – Едді Данбара та Філіппо Дзани. Ірландець, принаймні, відзначився непоганим виступом на восьмому етапі: восьме місце, яке стало для нього першим більш-менш серйозним результатом на міжнародному рівні в нинішньому сезоні.

Багато очікували і від Дані Мартінеса, але віце-чемпіон Джиро-2024 виявився абсолютно не готовим до боротьби за загальний залік. Втім, Прімож Рогліч у повному порядку, тому готовність колумбійця для «Red Bull Bora» великою проблемою не стала. Тим паче, що сам Мартінес сумлінно працює на капітана команди.

У прев'ю до Вуельти ми закликали звернути увагу на молодого американського таланта Меттью Ріккітелло з «Israel Premier Tech». І починав він справді непогано: шосте місце на першому гірському фініші на четвертому етапі. Однак надалі з кожним наступним гірським етапом 22-річний американець виглядав дедалі гірше і гірше – відновлення на другому Гран турі в кар'єрі його підводить.

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.