Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 25 серпня 2024, 13:41
3990
15

Клінічна смерть та відсутність шокової терапії

Валерій Василенко – про неготовність «Шахтаря» до старту сезону

| Оновлено 25 серпня 2024, 13:41
3990
15
Клінічна смерть та відсутність шокової терапії
ФК Шахтар Донецьк

Давно такого не було, і ось знову. Дуже складно пригадати, коли «Шахтар» так невдало розпочинав чемпіонат країни. Найщедріші інвестиції в команду Рината Ахметова дозволили дуже швидко забути лихоліття початку-середини дев'яностих, коли «Шахтар» то злітав на медальний п'єдестал, то бовтався десь у середині турнірної таблиці.

Однак після того, як команда потрапила до чіпких рук молодого власника «Донгорбанку», ситуація кардинально змінилася. І команда нижче за друге місце у підсумковій турнірній таблиці не опускалася.

Але відносні провали в чемпіонаті траплялися і у «Шахтаря» каденції Ахметова. Подібний нинішнього провалу на старті вітчизняного сезону я пам'ятаю лише один – на початку сезону 2008 року. Тоді команда Луческу у чотирьох стартових турах здобула лише одну перемогу (та й ту над «Іллічівцем»), дві нічиї та одну поразку.

ФК Шахтар Донецьк

Провалилася тоді команда й у групі Ліги чемпіонів. Однак саме той сезон вважається найвдалішим в історії «Шахтаря», адже потім команда зуміла перемогти у фіналі Кубка УЄФА.

Ситуація у сезоні 2024/2025 дуже нагадує події 16-річної давнини. З тією різницею, що тепер на чолі «Шахтаря» не Луческу, а Пушич, і що роль тодішнього «Іллічівця» зараз зіграла «Ворскла».

Рубікон Маріно Пушича
Читайте також:
Рубікон Маріно Пушича

***

Розгром у стартовому турі УПЛ полтавської команди напевне зіграв злий жарт із «гірниками». Можна стверджувати, що команда Долганського в тому поєдинку злякалася власної тіні, проте заслуги опонента теж не можна применшувати. Чемпіон розпочав сезон явно чемпіонською грою. Із запасом, як тоді здалося. Марино Пушич був дуже радий і сипав компліменти на адресу не лише героя матчу Матвієнка, а й усієї своєї команди.

«Я задоволений тим, як ми розпочали сезон. Не лише з огляду на результат, а й на гру, яку ми продемонстрували. Цілком задоволений тим, як ми як команда поводилися на футбольному полі й за його межами. Я повністю задоволений тим, як ми проявили себе від перших хвилин з погляду високого пресингу, нашої віддачі та того, як ми провели весь матч. Звісно, ​​було кілька моментів, які можна покращити. Постійно говорю своїм гравцям: завжди є простір для покращення. Але той результат та рівень гри, які сьогодні продемонстрували мої гравці – фантастичні». Це слова Пушича після гри з «Ворсклою».

ФК Шахтар Донецьк

Однак далі неймовірна легкість шахтарського буття кудись зникла. У другому турі «гірники» зіграли проти «Полісся», що зазнало єврокубкового фіаско. Здавалося, що команда Пушича просто закидає шапками команду Ашура. Але трапилося майже навпаки. Ось що тоді після гри казав Пушич.

«Гру можна поділити на дві частини. У першому таймі ми були недостатньо агресивними на м'ячі, виявили недостатньо бажання вигравати в протиборствах і діючи без м'яча в цілому, тому програли першу половину. Щодо другого тайму, я не маю претензій до команди. Було кілька контратак, які на щастя для нас не закінчилися чимось серйозним. Ми створили багато моментів у другій половині зустрічі, але нам не вдалося забити. Втім, я задоволений тим, як моя команда зреагувала на невдалий перший тайм. Це для нас урок, з якого можна багато чого отримати, щоб продовжувати працювати і покращуватися щодня».

Тоді правда здавалося, що «Шахтар» випадково оступився у грі проти житомирської команди. Ну, з ким не буває? Гранд недооцінив вискочку. Але у наступних турах гранд обов'язково поверне своє. З лишком.

Ага, як би не так. Матч проти абсолютного дебютанта УПЛ – «Лівого берега» - «Шахтар» виграв лише завдяки спірному рішенню (назвемо це м'яко так) суддів, які зарахували гол Сікана, який забивав на межі офсайду. А може, й без межі.

Суддям ВАР довелося малювати лінії, і, схоже, через незрізаний ніготь на великому пальці ноги у захисника «ЛБ» визначили, що положення поза грою тоді у нападника «гірників» не було.

Пушич за інерцією продовжив хвалити свою команду. Але вже не дуже переконливо.

ФК Шахтар Донецьк

«Звичайно, головною метою у футболі залишаються перемоги та здобуття трьох очок, і сьогодні нам вдалося цієї мети досягти. Гра проходила за досить складним сценарієм, особливо на початку – у першій половині. І, звичайно, ми очікували, що наш опонент буде досить складним та непоступливим, що ви могли побачити на полі. Однак, я дуже задоволений тим, як моя команда відпрацювала. Особливо задоволений тим, як ми зіграли у другому таймі, як ми змогли коригувати деякі неточності. Вважаю, що ми могли забити більше за один гол. Суперник створив за фактом один момент, що прийшов після наших індивідуальних помилок. Проте хочу похвалити свою команду за старання, за продемонстрований рівень».

***

У грі проти «Олександрії» донеччанам не вдалося продемонструвати свій «рівень». Команда програла, виграючи 2:0. І Пушич після матчу, нехай і витіювато, але все-таки визнав, що це провал.

«Коли відбувається щось подібне – ви граєте фантастично, перемагаєте з рахунком 2:0, повністю контролюєте гру і потім помиляєтеся таким чином, – у такому разі не говоритимемо про Лігу чемпіонів. Команді зараз не вистачає стабільності, тому що, коли ви проводите першу частину гри на такому рівні, як сьогодні, ви повинні утримувати рахунок 2:0 і, можливо, навіть покращувати отриманий результат. Однак, як наслідок, нам довелося розпочинати все з нуля у другій половині гри. Я вважаю, що те, що сталося сьогодні, – повністю провал однієї команди. Я дуже розчарований, для мене це набагато гірше, ніж почуватись злим».

Зі всього вищевикладеного головним тренером «Шахтаря» я особисто можу зробити висновок, що команда просто не готова до старту УПЛ. Цілком можливо, що Пушич, на відміну від Шовковського, свідомо не форсував підготовку до сезону, резонно вважаючи, що оптимальна форма знадобиться трохи пізніше - в середині осені, в розпал Ліги чемпіонів.

Дуже прагматична думка, якщо саме вона була першопричиною. Однак обов'язково треба говорити і про те, що розповіді тренера «гірників» про високий «рівень» його підопічних – банальна балаканина. Тому що, окрім перемоги над зашуганою «Ворсклою», у трьох інших поєдинках на старті сезону «Шахтар» відверто провалився.

ФК Шахтар Донецьк

Якби був один такий невдалий матч, то Бог із ним. Справді, з ким не буває. Але аж три, та ще й поспіль. Це провал, батечку. Це формений провал, і у «відсутності стабільності» треба звинувачувати і насамперед, і в останню чергу лише тренерський штаб. І так, це фіаско «Шахтарю» пізніше ще відгукнеться.

Відгукнеться ще й тому, що Пушич, схоже, поки що сам не розуміє, чому все так погано. Так, він від гри до гри констатує клінічну смерть своєї команди, при цьому віддаючи їй належне, мовляв, так вона все ще дихає, але як реанімувати свого пацієнта, повернути на світ Божий, він, мабуть, поки що не знає. А його злість чи розчарування – як мертвому припарки.

На мою думку, у цьому випадку потрібні інші методи. Щось із шокової терапії. Чи здатний до застосування таких методів боснійський тренер? На даний момент я не впевнений, адже він просто констатує причину, філософськи кажучи про винесені уроки й гіпотетичні можливості стати сильнішими.

Але за фактом роботи над помилками немає. Як і немає зростання сили.

Тому особисто я не впевнений у тому, що нинішній сезон для «Шахтаря» може стати одним із найкращих у його історії.

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Spaceman
Якась однобока статєйка...То виходить, що інші команди - це хлопчики для побиття? Чи інші команди не тренуються? Не ставлять за мету покращувать свою гру та виходить на кращий рівень гри?
sania
Трохи в'їдливо, але десь справедливо. Пушич здається втратив важелі керування командою, та завалив підготовку до сезону. Новачки виглядають інопланетянами, а інші спіймали зірку і грають в що самі хочуть.
DK1961
 Посмотрим, что запоют журналисты и фаны ФК Крыса после следующей игры. С Кривбассом
Vovan78
Пояснення провалу Шахтаря дуже просте. Це надлишкова самовпевненність. Молоді гравці які зіграли за збірні України різного віку мабуть подумали, що все вони боги українського футболу, а ще після розгромної перемоги над Ворсклою ця думка заполонила їхні голови. Всі комади повинні виходити на поле і боятися, а насправді все вийшло по-іншому. Суперники виходили на поле і билися за результат і у гравців Шахтаря починався ступор, вони не знали що робити!
kotofej1964
Авторам статейки не мешало бы хотя бы освежить в памяти прошедший чемпионат. После четырех игр Шахтер имел восемь очков при двух победах, двух ничьих и с очень невыразительной игрой. А в предыдущем розыгрыше Шахтер хоть и набрал 10 очков после четырех туров, но все три победы были с разщницей в один мяч и очень на тоненького.  Так что у вас либо с памятью плохо, либо читать не умеет. Либо и то, и другое. 
Burevestnik
авт0ри Сливченко і Василенко дуетом вилили дешеву статтю...
_Quantum19_
Ви вже визначіться нарешті, хто з вас автор цієї статті - Сливченко чи Василенко? Чи, можливо, це обопільна праця, хтось з вас починав, хтось завершував?
Чого паніку розводите? Ну, скопіювали "Олександрія" та "Полісся" найнахабнішим чином стиль гри "гірників". Подивилися, як "Шахтар" зіграв з "Ворсклою" і такі собі: "А ми чим гірші?" І грав "Шахтар" у пісумку не проти умовного "Полісся" чи умовної "Олександрії", а проти самого себе. А коли доводиться грати проти самого себе - велика вірогідність програти. Що власне і трапилось. Не є виключенням, що Суркіс добрячу суму відвалив за перемогу над гірниками і тим, і іншим. 
shoko
Останнім часом на спорт.юа багато однобоких опусів з  аналітичними висновками висмокченими, як то кажуть, з пальця. )) Цікаво, професійні автори вже не хочуть співпрацювати зі спортом.юа? )) Бажання в подальшому читати подібні матеріали на спорті відпадає.
Southeast*
Никто  же не знает к чему они готовились.  Может к новому формату ЛЧ, где каждая победа это куча денег.  А УПЛ оставили на что получится.