Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 25 серпня 2024, 11:23
4700
16

Рубікон Маріно Пушича

Олексій Сливченко шукає відповідь на питання: чи позначиться на роботі боснійця суботнє фіаско

| Оновлено 25 серпня 2024, 11:23
4700
16
Рубікон Маріно Пушича
Getty Images/Global Images Ukraine. Маріно Пушич

4-й тур української Прем'єр-ліги розпочався із сенсаційного результату та матчу, в якому було забито одразу сім м'ячів. Мабуть, якщо не згадувати про несподіванку, а просто констатувати той факт, що «Шахтар» забив «Олександрії» тричі, то будь-який вболівальник, який не мав можливості побачити поєдинок та не знає його рахунок, легко сказав би, що цієї фори вистачило «гірникам» для переконливої ​​перемоги. Але насправді все вийшло зовсім інакше – незважаючи на перевагу на табло (2:0), яка в них була до середини першого тайму, підопічні Маріно Пушича програли команді Руслана Ротаня із рахунком 3:4.

Цей результат навряд чи може залишити байдужим усіх, хто намагається активно стежити за перипетіями в українській Прем'єр-лізі. Втім, характеризувати його можна лишень як очевидне фіаско «Шахтаря», інших формулювань та визначень тут просто не повинно й бути. Та й взагалі «гірники» виглядали настільки слабко та розбалансовано, що деякі експерти (наприклад, екс-форвард «Олександрії» Сергій Чуйченко) дійшли висновку, що давно не бачили настільки безпорадної версії «Шахтаря» як напередодні вдень.

ФК Шахтар Донецьк

Щоправда, головний тренер «Шахтаря» Маріно Пушич у своєму післяматчовому коментарі неабияк здивував, коли заявив буквально наступне: «Один момент все змінив – і це перший м'яч «Олександрії». Ми грали прекрасно, я був задоволений усім, що було на полі до першого гола суперника. Потім ми пропустили ще раз, це був неймовірний по виконанню м'яч. Ми самі винні у своїх проблемах».

А потім боснійський фахівець додав на прес-конференції ще й таке: «Коли ви граєте у такий чудовий футбол, як ми зіграли у першій половині зустрічі, маючи перевагу 2:0, і після робите з нічого подарунки супернику, таким чином ви також надаєте їм можливість перевернути гру у плані моралі. І коли відбувається щось подібне – ви граєте фантастично, перемагаєте з рахунком 2:0, повністю контролюєте гру і потім помиляєтеся таким чином, – у такому разі давайте не говоритимемо про Лігу чемпіонів. І якщо це відбувається, звичайно, не обійшлося без везіння, але і його потрібно заслужити. Після цього ви пропускаєте гол з відстані 25 метрів, ударом здалеку, і, як наслідок, повинні починати все із самого початку. І ми були налаштовані на другу половину зустрічі, хоча це складно, коли ви перемагаєте 2:0, бачити потім на табло 2:2, це викликатиме у вас справжній подив, це справді складно для вашої команди».

Складно сказати, про який «прекрасний» чи «чудовий» футбол з боку «Шахтаря» йдеться, так само як і навіщо Пушич акцентував увагу на голі з «відстані у 25 метрів», автором якого виявився олександрієць Калюжний… Зрештою, два перші м'ячі «гірників» були не менш фартовими, аніж другий гол «Олександрії», а от, до прикладу, про перше взяття воріт своєї команди, коли у захисті відверто «наварив» Азаров Пушич чомусь вважав за краще замовчати…

Втім, жодного слова Пушич не сказав і про дуже складне входження «Шахтаря» у сезон-2024/25. Після тріумфальної виїзної перемоги над «Ворсклою» (5:0) у першому турі УПЛ багато експертів чи не одразу ж «віддали» черговий чемпіонський титул до рук «гірників», проте майже слідом за цим із командою Пушича почали відбуватися незрозумілі речі: спершу була алогічна у всіх сенсах поразка від «Полісся» (0:1) у другому турі, потім трапилася вкрай непроста перемога над абсолютним дебютантом турніру «Лівим Берегом» (1:0), який показав на тлі «гірників» вельми непоганий футбол та міг розраховувати на значно кращий підсумковий результат, а у четвертому турі відбулося це саме фіаско від «Олександрії».

Маріно Пушич недаремно заговорив про Лігу чемпіонів. Боснійський тренер розуміє, що доля його подальшого перебування у клубі безпосередньо залежить від якості гри та результатів «гірників» у цьому престижному загальноєвропейському турнірі. Минулого сезону боснієць змінив на чолі команди нідерландця Патріка ван Леувена саме в момент, коли «Шахтар» спершу несподівано програв у чемпіонаті «Ворсклі» (1:2), а потім якимсь дивом, продемонструвавши видатний характер та волю до перемоги, вирвав три очки у Лізі чемпіонів на виїзді проти «Антверпена» (3:2).

Подейкували, що в значній мірі рішення про звільнення ван Леувена власник та президент «гірників» Рінат Ахметов ухвалив після програшу «Ворсклі», а валідольний єврокубковий вояж до Бельгії лише зміцнив боса «помаранчево-чорних» у думці, що такий футбол йому більше не потрібний, і команда потребує термінової зміни наставника.

ФК Шахтар Донецьк

Дещо раніше за схожим сценарієм вирішувалася доля подальшого перебування на тренерському містку першої команди «Шахтаря» Ігора Йовічевіча. Незважаючи на те, що хорват зумів виграти з «гірниками» золото УПЛ-2022/23, контракт з наставником був розірваний, оскільки топ-менеджмент донецького клубу не побачив у подальшій співпраці з Ігорем стратегічної перспективи. Якщо ж знову спиратися на чутки та кулуарні розмови, то долю Йовічевіча було вирішено ще у середині березня 2023-го, коли «Шахтар» за всіма статтями був розбитий в Роттердамі у рамках поєдинку плей-офф Ліги Європи «Феєнордом» (1:7).

Висловлюючись фігурально, обидва коучі, які працювали із «Шахтарем» перед Пушичем (короткострокове сходження на тренерський місток Даріо Срни до уваги не братимемо) в якийсь момент, самі того не розуміючи, перейшли своєрідний Рубікон, який надалі прямо позначився на їхньому співробітництві з донецьким клубом. Йовічевічу не пробачили фіаско в Нідерландах, яке побачила вся Європа, а ван Леувена просто вирішили не затримувати в клубі надовго, оскільки результати на старті минулого сезону були настільки строкатими, як забарвлення найбільш екзотичного та незвичайного виду папуг з тропічних лісів Амазонки.

У зв'язку з цим саме по собі напрошується питання: а чи не стане для Маріно Пушича вчорашня поразка від «Олександрії» своєрідним Рубіконом, який раніше вартував роботи у «Шахтарі» Ігору Йовічевічу та Патріку ван Леувену? Причому мова тут може і не йти про миттєву відставку, проте як мінімум Рінат Ахметов вже зараз може задуматися про доцільність початку активних пошуків нового головного тренера для свого улюбленого футбольного дітища.

Швидше за все, очікувати швидкої розправи над Пушичем не варто, навіть незважаючи на те, що у чотирьох матчах нового сезону УПЛ «гірники» під керівництвом Маріно встигли програти рівно стільки разів, як і в усьому попередньому чемпіонаті з боснійцем на чолі. Очевидно, тренеру дадуть можливість виправити ситуацію та показати свої таланти на груповій стадії Ліги чемпіонів, проте якщо там справи «гірників» також підуть не дуже добре, то автор цих рядків не поставив би й ламаного гроша на те, що Пушич допрацює цей сезон на чолі «помаранчево-чорних» до кінця.

Справа в тому, що це раніше Рінат Ахметов був звиклим до тривалої співпраці з одним наставником. Епоха Мірчі Луческу, а потім стабільно успішні три сезони із Паулу Фонсекою призвели до того, що президент «Шахтаря», як здавалося багатьом, просто розучився швидко розлучатися із тренерами «гірників». Однак, як довели кейси як мінімум Йовічевіча та ван Леувена, останнім часом у логіці кадрових рішень Ахметова почали відбуватися тектонічні зміни, й наразі власник «Шахтаря» знову не готовий довго терпіти відверті невдачі, нехай навіть йому з усіх боків й розповідатимуть про «прекрасний» та навіть «чудовий» футбол команди.

Головна проблема Пушича, як і Сергія Палкіна із Даріо Срною, полягає в тому, що президент «Шахтаря» досить давно та серйозно перебуває у футбольній темі. Він дуже добре розуміє, як розвивається футбол в Україні і на континенті, яку віддачу він, як власник, в праві очікувати від інвестицій, зроблених у підсилення складу, а також без особливих зусиль здатний самостійно визначити, з яким ступенем ефективності справляється із покладеними на нього завданнями головний тренер. І якщо Ахметову здасться, що результати команди не відповідають тому, що має бути з урахуванням нинішніх обставин, то навряд чи хтось виявиться здатним захистити позиції Пушича. Навіть така легенда, як Даріо Срна, який є людиною, котра, по суті, й пролобіювала призначення боснійця у стан «помаранчево-чорних».

ФК Шахтар Донецьк

Тому спостерігати за «Шахтарем» найближчим часом буде вкрай цікаво. Заслуги Маріно Пушича в минулому сезоні вже давно забуті, й прямо зараз на авансцену виходять останні результати, які в аспекті прийдешнього старту в Лізі чемпіонів виглядають відверто такими, що насторожують. Так, цього літа «гірники» поки що не робили настільки значущих трансферів, як 12-мільйонні переходи Кевіна або Марлона Гомеса, проте й команда на папері не виглядає ослаблою порівняно із минулим чемпіонатом, аби цим пояснювалися останні невдачі.

І Маріно Пушич може скільки завгодно читати мантри про гарний та якісний футбол, який начебто демонструють його підопічні, тільки ось все одно головним мірилом його роботи залишиться результат та «осад» від деяких матчів. Прямо зараз є відчуття, що фіаско проти «Олександрії», коли «гірники» примудрилися розтринькати перевагу в рахунку у два м'ячі й припустилися такої кількості індивідуальних помилок, що вистачило б на добрий десяток поєдинків, в майбутньому може виявитися для боснійського тренера таким же доленосним, як свого часу «Феєнорд» для Йовічевіча або «Ворскла» для ван Леувена. Головне пам'ятати, що деякі кадрові рішення у «Шахтарі» відбуваються зі зміщенням у часі, але обов'язково із урахуванням усіх колишніх «заслуг»…

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Полісся – Оболонь. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 25 серпня 2024, 11:30 0
Полісся – Оболонь. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Житомирський клуб поки що йде без поразок, а кияни ще не перемагали цього сезону

Усик назвав боксерів, з якими йому ще цікаво битися
Бокс | 24 серпня 2024, 15:41 0
Усик назвав боксерів, з якими йому ще цікаво битися

Українця цікавлять тільки повторні бої з Джошуа и Ф’юрі

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Main
Аналитик феенордовский до конца сезона не доработает 
Умник
Последняя лч для Шахтера.
Уровень игры это сейчас даже не лк.
Всему виной игнор полный украинцев которые:
1. На ходу
2. Ничем не хуже бразил
3. Дешевле.
Абсолютное не понимание переспектив команды ю19.
Итог будет виден через 2 - 3 года.
dikcher
Болид Ротаня оказался сильнее рубикона Пушича)
xxxxxxxxxxxxххх
Игра Шахтера конечно сейчас ужасная ( это я как болельщик Шахтера ещё смягчаю). Но все эти много букв от автора - переливание из пустого в порожнее. Мы и так это все знаем, помним и знаем и то, что никто накануне старта группового этапа ЛЧ менять тренера не станет. Может и к сожалению.. 
v2341770
Зараз у Шахтарі такий склад (80% складу це гравці віком 19-23 роки) з якого можна  "зліпити цукерку", принаймні на рівні УПЛ, але ж для цього треба мати тренерський хист, навіть середнього рівня, але якщо його нема, тоді отримуйте не бажаний а реальний результат.
 
Андрей⚒️
Наверное, Срна будет тренером следующим. Ахметов хочет его видеть тренером
Gargantua81
назначать второго тренера главным это всегда большой риск.
что он фишки на доске двигает это хорошо, но не факт что он окажется харизматом и мотиватором.
Андрей⚒️
Ахметов не простил Йовичечу 7 от Фейеноорда, а Пушичу не простит 4 от сашки. Это всё вопрос времени
Володимир
Шахтер стал похож на Челси , где в раздевалке 45 человек . Результат налицо .
D.Kolesan
Якщо Олександрія набере 60 балів то тоді 3 місце можливо займе але Рух Кривбас і Полісся  білий прапор незбираються піднімати борьтьба  буде   складна і якщо обьктивно скоріше   Шейхи куплять ФК  Марсель   ніж  Шахтар  займе 4 місце і буде в ЛК грати   як на цьому  сайті пишуть    
serhiy
Я чекаю ЛЧ, там все побачимо. Бо в УПЛ вже все видно,просто скидку зроблю на інше ставлення до турнірів.