Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

US Open
| Оновлено 26 серпня 2024, 00:29
373
0

Два національні рекорди, скандальний Сіннер і великий шанс українок

Прев'ю до US Open 2024

| Оновлено 26 серпня 2024, 00:29
373
0
Два національні рекорди, скандальний Сіннер і великий шанс українок
Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

144-й розіграш Відкритого чемпіонату США з тенісу традиційно відбудеться в Національному тенісному центрі USTA імені Біллі Джин Кінг у Нью-Йорку. Змагання відбудуться на 17 кортах, включно з трьома основними аренами: Стадіон Артура Еша, Стадіон Луї Армстронга і Grandstand.

Спортсмени боротимуться за рекордний призовий фонд – 75 мільйонів доларів США. Учасники першого раунду основи в одиночному розряді отримають за участь по 100 тисяч доларів, переможці зірвуть куш у розмірі $3,6 млн.

Не зіграє на US Open 2024 чотириразовий чемпіон турніру Рафаель Надаль. Іспанець поки не вирішив, коли завершить кар'єру, але багато хто вважає, що він піде після Кубка Лейвера у вересні.

Варто зазначити, що цього року американські вболівальники не побачать на кортах Нью-Йорка традиційного турніру візочників, оскільки деякі гравці замість цього братимуть участь у Паралімпійських іграх у Парижі.

Чоловіки

Основні турніри, що передували US Open

ATP 500 Вашингтон. Фінал
Себастьян Корда – Флавіо Коболлі – 4:6, 6:2, 6:0

ATP Masters 1000 Монреаль. Фінал
Алєксєй Попирін – Андрєй Рубльов – 6:2, 6:4

ATP Masters 1000 Цинциннаті. Фінал
Яннік Сіннер – Френсіс Тіафо – 7:6(4), 6:2

Після паризької Олімпіади золотий медаліст і чинний чемпіон US Open Новак Джокович взяв час на відпочинок перед заключним мейджором сезону, де він може завоювати свій 25-й титул Grand Slam. Лідер світового рейтингу Яннік Сіннер не грав у Франції через хворобу, але повернувся до старту змагань у Монреалі. Там у нього вийшло не дуже вдало, італієць в 1/4 фіналу програв Андрєю Рубльову. «Нейтральний» тенісист у підсумку дійшов до фіналу, де поступився головній сенсації – Алєксєю Попиріну. Крім перемоги над Рубльовим австралієць на шляху до фіналу зупинив Шелтона, Димитрова, Хуркача і Корду – титул абсолютно заслужений.

Сіннер розігрався вже в Цинциннаті, де йому вдалося взяти реванш у Рубльова, а також видати тригодинну битву з Александром Звєрєвим у півфіналі та переграти американця Френсіса Тіафо у фіналі. Після цього з'явилася інформація про те, що навесні Сіннер уникнув дискваліфікації за два провалених допінг-тести під час Мастерса в Індіан-Веллсі, де він дійшов до півфіналу. Тенісистові вдалося довести, що заборонена речовина потрапила до його організму з вини фізіотерапевта, який перед масажем обробив свої рани на руках спреєм, до складу якого входив клостебол.

Покарання вийшло дуже умовним: мінус 400 рейтингових очок і 320 тисяч доларів призових за виступ в Індіан-Веллсі. Ситуація непроста, і якби на місці італійця був звичайний тенісист, то уникнути тривалого бану йому б точно не вдалося. Італієць зумів викрутитися завдяки наявності практично необмежених ресурсів і того, що його представляли найкращі юристи в цій справі. За словами фахівців, помилка фізіотерапевта обійшлася Янніку в півмільйона доларів. Не дивно, що в команді італійця вже відбулася кадрова чистка.

Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер

Якщо повернутися до гри на корті, то чемпіон двох останніх турнірів Grand Slam Карлос Алькарас після завоювання срібної медалі в Парижі практично не був помітний на американському харді. У Монреалі іспанець не грав взагалі, а в Цинциннаті з ним розібрався 37-річний Гаель Монфіс. У тому матчі Алькарас втратив контроль над своїми емоціями і розбив ракетку, чого за ним раніше не спостерігалось. Чоловік Еліни Світоліної після цього ще й виграв виставковий турнір UTS у Нью-Йорку, заявивши, що підходить до Відкритого чемпіонату США у чудовій формі. На одному з тренувань перед US Open Алькарас ще й пошкодив щиколотку, але пізніше заявив, що з ним усе гаразд.

US Open

Результати цьогорічного жеребкування точно порадували фанатів Новака Джоковича, адже Алькарас опинився в іншій половині турнірної сітки з Сіннером. Туди ж вирушив і Даніїл Медведєв, який знає, як обігрувати серба в Нью-Йорку.

Перша чверть виглядає дуже конкурентною. У компанії Сіннера і Медведєва опинилися Стефанос Циципас, Томмі Пол, Фелікс Оже-Альяссім, Артур Фіс, Флавіо Коболлі та інші.

У другій чверті до Алькараса потрапили Хуберт Хуркач, Алекс де Мінаур, Себастьян Корда, Маттео Арнальді, Джек Дрейпер. Уже в другому раунді Карлос може змагатися з канадцем Денисом Шаповаловим.

У верхній частині нижньої половини сітки, як це часто буває, найбільша інтрига. Тут знаходяться Александр Звєрєв, Каспер Рууд, Тейлор Фрітц, Хольгер Руне, Лоренцо Музетті та багато тенісистів, які можуть створити їм конкуренцію. Якщо ви слідкуєте за Монфісом, то Гаель розпочне виступи матчем з ексвосьмою ракеткою світу Дієго Шварцманом, який подолав кваліфікацію. Аргентинець планує завершити кар'єру в лютому 2025-го, але поки що не повісив ракетку на цвях. У разі виходу до другого кола чоловік Еліни Світоліної, ймовірно, гратиме з восьмим сіяним Руудом.

У нижній чверті окрім Джоковича є Попирін, Рубльов, Григор Димитров, Їржі Легечка, а також Френсіс Тіафо. У першому колі торішній півфіналіст Бен Шелтон змагатиметься проти чемпіона US Open 2020 Домініка Тіма – дуже яскрава вивіска для матчу такої ранньої стадії.

Букмекери вважають головними фаворитами на взяття титулу Джоковича (коефіцієнт на перемогу – 2,75) і Алькараса (3,0). Недалеко втік і Сіннер (4,0). Певні шанси залишають Звєрєву (9.0), а далі коефіцієнт 50 і вище.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас

Щодо втрат серед чоловіків, то окрім Надаля в Нью-Йорку не зіграє тільки британець Кемерон Норрі (травма передпліччя).

Орієнтовний склад чвертьфіналів

Яннік Сіннер [1] – Даніїл Медведєв [5]
Карлос Алькарас [3] – Алекс де Мінаур [10]

Тейлор Фрітц [12] – Александр Звєрєв [4]
Їржі Легечка [32] – Новак Джокович [2]

Наші

На превеликий жаль, цього року ніхто з українських чоловіків не зміг потрапити навіть до кваліфікації. Минулого року у відборі грали Віталій Сачко та Олексій Крутих, але перший через рік опинився на 396-й позиції в рейтингу ATP, а другий – на 495-й.

Жінки

Основні турніри, що передували US Open

WTA 1000 Торонто. Фінал
Джессіка Пегула – Аманда Анісімова – 6:3, 2:6, 6:1

WTA 1000 Цинциннаті. Фінал
Аріна Соболенко – Джессіка Пегула – 6:3, 7:5

WTA 500 Монтеррей. Фінал
Лінда Носкова – Лулу Сан – 7:6(6), 6:4

У серпні Джессіка Пегула, єдина з топових американок, яка не потрапила у великий скандал на Олімпіаді в Парижі, видала найкращий відрізок у своїй кар'єрі. Спочатку вона блискуче провела захист титулу на Відкритому чемпіонаті Канади, ставши чемпіонкою і в Монреалі, і в Торонто. За п'ять матчів на турнірі Пегула віддала лише один сет у фіналі своїй співвітчизниці Анісімовій. Аманда торік не грала після квітня, взявши тривалу паузу через емоційне вигорання. Не можна сказати, що після повернення багато чого змінилося, але в її активі з'явився фінал турніру категорії WTA 1000, раніше такого не було.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джессіка Пегула

Перша ракетка світу Іга Свьонтек після прикрої «бронзи» в Парижі повернулася тільки в Цинциннаті. Полька грала посередньо і легко обіграла тільки Марту Костюк, яка сама віддала їй матч. У півфіналі Іга поступилася майбутній чемпіонці Аріні Соболенко, яка у Вашингтоні і в Торонто набирала форму.

Що стосується чинної чемпіонки US Open Коко Гофф, то після Олімпіади вона виграла лише один матч на двох турнірах.

US Open

Букмекери найбільше вірять у перемогу саме Соболенко (3,25). Далі йдуть Свьонтек (4,5), Гофф (8,5), Рибакіна (10,0) і Пегула (12,0). На шостому місці якимось дивом опинилася Наомі Осака (23,0), хоча останній топовий матч у неї був ще на Ролан Гаррос проти Іги.

За результатами жеребкування Свьонтек і Пегула потрапили в першу чверть. Також з ними зіграють Даніель Коллінс, Людмила Самсонова, Кеті Бултер, Мірра Андрєєва та інші. З українок тут тільки Катерина Байндл. У першому раунді буде цікаве протистояння між чемпіонками хардових турнірів Grand Slam Еммою Радукану та Софією Кенін. Переможниця, ймовірно, вийде на Пегулу, яка спочатку відправить на пенсію Шелбі Роджерс, що гратиме останній турнір у кар'єрі.

У другій чверті представлені Єлена Рибакіна, Жасмін Паоліні, Альона Остапенко, Беатріс Хаддад Майя, Лейла Фернандес, Лінда Носкова, Каролін Гарсія, Кароліна Мухова, Каролін Возняцкі, Юлія Путінцева та Анна Калінська. Паоліні стартує матчем із Б'янкою Андреєску, а Остапенко з Наомі Осакою. Добре, що тут немає українок.

У найцікавішій для українських уболівальників чверті зібралися Коко Гофф, Барбора Крейчикова, Паула Бадоса, Емма Наварро, Марія Саккарі та Вікторія Азаренко. Також тут є Марта Костюк, Еліна Світоліна, Ангеліна Калініна та Юлія Стародубцева. За такою сіткою Костюк чи Світоліна мають реальні шанси на півфінал, і це не буде сенсацією.

У найнижчій частині турнірної сітки до Аріни Соболенко потрапили Чжен Ціньвень, Медісон Кіз, Дар'я Касаткіна, Донна Векич, Катерина Александрова, Елізе Мертенс. З українок тут можна побачити Даяну Ястремську та Лесю Цуренко.

Пропустять турнір чотири тенісистки: Сорана Кирстя перенесла операцію на стопі й вибула до кінця сезону, Маркеті Вондроушовій прооперували плече, Онс Жабер знялася в останній момент також через травму плеча, а причина неподання заявки на участь від Чжу Лінь невідома.

Орієнтовний склад чвертьфіналів

Іга Свьонтек [1] – Джессіка Пегула [6]
Єлена Рибакіна [4] – Кароліна Мухова / Лейла Фернандес [23]

Барбора Крейчикова [8] / Паула Бадоса [26] – 🙏🙏🙏
Чжен Ціньвень [7] – Аріна Соболенко [2]

Наші

Цього року українки встановили одразу два національні рекорди на американському мейджорі. Вперше в історії відразу 7 представниць України зіграють в основній сітці. Якщо не брати до уваги господарів (21), то за цим показником на US Open 2024 ми поступаємося тільки Австралії та Китаю (по 8), Чехія і Франція нарівні з нами. Також вперше на заключному мейджорі сезону три українки будуть сіяними.

Марта Костюк розпочне виступи на кортах Нью-Йорка з непростою американкою Маккартні Кесслер, якій організатори видали вайлд-кард. Запрошення повністю заслужене, на тижні перед мейджором Кесслер виграла турнір WTA 250 в Клівленді. Якщо у Маккартні залишаться сили, легкої прогулянки для українки не буде. Далі, найімовірніше, поєдинок проти британки Херрієт Дарт, після чого визначальна зустріч із 13-ю сіяною Еммою Наварро.

Еліна Світоліна розпочне виступи з представницею Аргентини Марією Лурдес Карле, де буде однозначною фавориткою. Як і в наступному матчі проти Ангеліни Калініної або Осеан Доден. У третьому раунді можлива зустріч із Коко Гофф, яка покаже, на що може претендувати українка на цьому турнірі. Поки що в цьому протистоянні паритет. В 1/8 фіналу можлива зустріч першої та другої ракеток України, це був би великий подарунок для всієї країни.

Про перспективи Калініної багато писати сенсу немає, для неї головне обіграти француженку в першому раунді. У нинішній формі є великі сумніви, що Ангеліна зможе щось протиставити Еліні. Якщо чесно, то й не хотілося б.

Даяна Ястремська проводить найкращий сезон на мейджорах у кар'єрі, хоча після ОІ-2024 на американському харді й програла 2 матчі з 2. Сітка у Даяни непогана, можна перемагати і Юле Німаєр, і вигравати матч другого раунду. А ось далі буде дуже складно – хтось із тріо Чжен/Анісімова/Андрєєва. Але якщо полетить, як у Мельбурні, то чому б і ні. Хоча третій раунд більше схожий на максимум для Даяни за нинішних реалій.

Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Леся Цуренко в першому раунді змагатиметься з прогресуючою американкою Пейтон Стернс. На папері представниця США має більше шансів, хоча не можна недооцінювати досвід Лесі. Тим не менш, останнім часом результати Цуренко зовсім не радують.

Юлія Стародубцева успішно пройшла четверту кваліфікацію на турнірах Grand Slam цього року, але отримала далеко не найприємнішу суперницю. У першому раунді Юлі доведеться вийти на корт проти Вікторії Азаренко. Експерша ракетка світу травмувала стегно в Торонто, знявшись згодом зі змагань у Цинциннаті. Складність травми невідома, але навіть 35-річна Азаренко на харді – це на рівень вище, ніж у Стародубцевої. Надія тільки на поганий матч від Вікторії або взагалі зняття. У другому і навіть третьому раунді може бути легше.

Катерина Байндл використала «заморожений» рейтинг і приїхала в Нью-Йорк за чеком, що вже непогано. Якихось реальних шансів у матчі з Елізабеттою Коччаретто, яка й сама зараз зірок з неба не хапає, не проглядається.

У парному розряді виступлять п'ять українок, але всі в парах із тенісистками з інших країн. Традиційно найбільші надії на Люду Кіченок у дуеті з латвійкою Альоною Остапенко та на Марту Костюк у тандемі з румункою Єленою-Габріелою Русе. Також у парному розряді виступить Надія Кіченок із титулованою угоркою Тімеа Бабош, Ангеліна Калініна і Мартіна Тревісан з Італії та Катерина Байндл з американкою українського походження Кеті Волинець. Останні потрапили в першому колі на дует Костюк/Русе.

Як ви вже встигли помітити, за результатами жеребкування 6 із 7 українок потрапили в нижню частину сітки, яка стартує в понеділок. Перший ігровий день буде максимально насичений поєдинками за участю українок, тож готуйтеся. У цьому є і невеликий плюс, починаючи з другого кола стежити за матчами за участю українок можна буде через день, є шанс добре відпочити в проміжні дні.

Розклад матчів на US Open за участю українських тенісисток на 26 серпня

US Open. Перше коло одиночного розряду

Корт №5. 1 запуск (18:00)
Еліна Світоліна (№28 WTA) [27] – Марія Лурдес Карле (№86 WTA)

Корт №6. 1 запуск (18:00)
Даяна Ястремська (№33 WTA) [32] – Юле Німаєр (№100 WTA)

Корт №10. 2 запуск (20:00*)
Ангеліна Калініна (№54 WTA) – Осеан Доден (№83 WTA)

Корт №11. 2 запуск (20:00*)
Леся Цуренко (№82 WTA) – Пейтон Стернс (№47 WTA)

Корт №12. 4 запуск (23:30*)
Марта Костюк (№19 WTA) [19] – Маккартні Кесслер (№98 WTA) [WC]

Grandstand. 4 запуск (не раніше 01:00 у ніч на вівторок)
Юлія Стародубцева (№146 WTA) – Вікторія Азаренко (№20 WTA)

*орієнтовний час початку за Києвом

Як завжди, нагадую, що за рахунку 6:6 у заключному сеті тенісисти грають тринадцятий гейм до 10 виграних очок на всіх турнірах Grand Slam.

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

МАРЕСКА: «Я очікую від Мудрика більш якісну гру»
Футбол | 25 серпня 2024, 21:12 19
МАРЕСКА: «Я очікую від Мудрика більш якісну гру»

Коуч Челсі незадоволений грою українця в матчі проти Вулвергемптона

Легендарний Майк Тайсон назвав шість найкращих боксерів за всі часи
Бокс | 25 серпня 2024, 07:32 0
Легендарний Майк Тайсон назвав шість найкращих боксерів за всі часи

«Залізний Майк» виділив боксерів різних поколінь

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.