Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 23 серпня 2024, 14:29
3034
17

Найбільш багатообіцяючі молоді футболісти кожної з команд УПЛ

З'ясовуємо, до кого в сезоні українського чемпіонату, що стартував, варто придивитися в першу чергу

| Оновлено 23 серпня 2024, 14:29
3034
17
Найбільш багатообіцяючі молоді футболісти кожної з команд УПЛ
ФК Динамо. Назар Волошин

Напевно, вболівальники практично кожної футбольної команди у переважній більшості відчувають слабкість до клубних вихованців або молодих талантів, яких їхні улюбленці встигли підписати у ранньому віці з інших колективів. Стежити за прогресом та розвитком таких виконавців завжди дуже цікаво, і це представляє особливу інтригу у будь-якому чемпіонаті.

Сьогодні ми пропонуємо вам авторську версію списку найбільш багатообіцяючих молодих футболістів кожної з команд УПЛ сезону-2024/25, з якою ви маєте повне право як погодитися, так і будь-що оскаржити. Для цього, як зазвичай, завжди «відчинені двері» в коментарях під даним матеріалом. Єдине, що відзначимо – в якості «стелі» за віком було прийнято рішення взяти 21 рік…

Лівий Берег – Руслан Непейпієв

Вік: 21 рік
Громадянство: Україна
Амплуа: вінгер

ФК Лівий Берег. Руслан Непейпієв

У поточному складі «Лівого Берега» зовсім небагато молодих футболістів, які встигли в тій чи іншій мірі засвітитися. Команда з Києва багато в чому спонтанно опинилася в УПЛ, через що до закриття літнього трансферного вікна у її лавах може статися чимало кадрових змін, але прямо зараз молодим футболістом, на якого варто звернути увагу у складі «лелек» є 21-річний вінгер Руслан Непейпієв.

Цей молодий вінгер до своїх 21 років має непогану футбольну базу, тому що пройшов через академії «Буковини», «Карпат» та «Руху». Власне, із «жовто-чорними» в Руслана діючий контракт до літа 2027 року, а кольори «Лівого Берега» молодий футболіст у сезоні-2024/25 захищатиме на правах оренди. Якоїсь феєрії від Непейпієва в елітному дивізіоні українського футболу очікувати, безумовно, не варто, проте придивитися до цього виконавця буде не зайвим. Раніше він у складі «Руху» мав досвід виступів у Юнацькій лізі УЄФА, а також з другою командою львівського клубу брав участь у Другій лізі в минулому сезоні, причому у 25 поєдинках записав на свій рахунок 7 результативних дій (5 голів та 2 асисти).

Оболонь – Денис Теслюк

Вік: 21 рік
Громадянство: Україна
Амплуа: центрфорвард / вінгер

ФК Оболонь. Денис Теслюк

Денис Теслюк є вихованцем академії «Волині» й саме за першу команду луцького клубу дебютував у професійному футболі. В 2022 році нападник перебрався до «Руху», де за два роки зіграв 22 матчі та забив 1 м'яч у складі першої команди. Втім, серйозної довіри з боку тренерського штабу «Руху» Теслюк не мав, а тому влітку нинішнього року для нього настала черга щось змінити.

В результаті Денис опинився у «Оболоні», яка фактично замінила ним Ігоря Краснопіра, який відбув у зворотному напрямку (в «Рух»). Поки вкрай малоймовірно, що Теслюку з ходу вдасться безболісно замінити для «пивоварів» їх колишнього голеадора, проте в цілому Денис є досить непоступливим гравцем із бійцівським характером, що й може допомогти йому показати серйозний прогрес в команді, де досвідчених футболістів та навіть ветеранів у рази більше, аніж у перспективної молоді.

Верес – Дмитро Годя

Вік: 19 років
Громадянство: Україна
Амплуа: центральний атакувальний півзахисник

ФК Верес. Дмитро Годя

Прізвище таланта «Вереса» Дмитра Годі стало відоме широкому колу вітчизняних уболівальників ще восени минулого року, коли ЗМІ спершу повідомляли про інтерес до цього футболіста з боку «Шахтаря» та «Динамо», а потім у пресі розгорнулася ціла епопея навколо зірваного переїзду півзахисника у «Карпати». Тоді угода не відбулася через агентів гравця, а сам він, як здавалося, опиниться без шансів проявити себе у першій команді «Вереса», але…

Згодом Годя був повернутий до роботи з основним складом, й зараз саме Дмитра варто називати найбільш багатообіцяючим молодим талантом рівненського клубу. Це гравець, наділений гарними технічними та швидкісними якостями, а ще він досить тонко розуміє футбол, і як мінімум на юнацькому рівні був здатний творити буквально чудеса. Щоправда, до фізично значно потужнішого українського футболу на рівні УПЛ Годя поки що, вочевидь, не готовий, проте по ходу сезону обов'язково придивіться до цього хлопця, адже немає сумнівів, що ігрову практику він отримуватиме у рівненському колективі обов'язково.

Чорноморець – Роман Савченко

Вік: 20 років
Громадянство: Україна
Амплуа: центральний захисник

ФК Олександрія. Роман Савченко

Ім'я Романа Савченка зовсім не нове для вболівальників, які пильно стежать за перипетіями в УПЛ. У минулому сезоні цей центральний захисник на правах оренди із «Шахтаря» виступав за «Олександрію», зігравши на рівні елітарного дивізіону 868 хвилин в рамках 14 поєдинків.

У «Шахтарі», якому належить контракт Савченка, вочевидь, досить серйозно розраховують на Романа в середньостроковій перспективі, оскільки віддали перевагу тому, щоб відпустити гравця в ще одну оренду, причому в клуб, де шанси на потрапляння в основний склад у Савченка дуже великі. Що ж, оренда в «Олександрії» точно пішла на користь захиснику, тепер подивимося, як складеться його період перебування у Одесі.

Інгулець – Іван Лосенко

Вік: 20 років
Громадянство: Україна
Амплуа: центральний півзахисник

ФК Інгулець. Іван Лосенко

Наразі складно стверджувати категорично, проте є розуміння, що Іван Лосенко є свого роду проектним футболістом для «Шахтаря». В перспективі цей вихованець академії «гірників» може замінити у першій команді Георгія Судакова чи Артема Бондаренка, якщо тих вдасться вигідно продати, проте прямо зараз конкуренція у центрі поля в донеччан настільки серйозна, що Лосенка було вирішено віддати в оренду до клубу, де він зможе отримувати набагато більше ігрової практики на дорослому рівні.

Важливо розуміти, що Лосенка «Шахтар» віддав до «Інгульця», вочевидь, ще й тому, що головним тренером команди з Петрового є добре знайомий менеджменту «гірників» Василь Кобін. Цей фахівець загалом вміє допомагати молоді розвивати свої таланти, хоча на старті сезону наставник «Інгульця» поки що максимально сфокусований на результаті й не демонструє прагнення ризикувати. Втім, незабаром Лосенко, найімовірніше, все ж таки з'явиться на полі у футболці «Інгульця» в рамках УПЛ, й звернути на нього особливу увагу, безумовно, варто.

Колос – Артем Гусол

Вік: 18 років
Громадянство: Україна
Амплуа: вінгер

ФК Колос. Артем Гусол

18-річний вінгер «Колоса» Артем Гусол є, мабуть, одним з найкращих футболістів турніру U-19, який проводиться серед клубів-учасників УПЛ. На юнацькому рівні Гусол, котрий має гарний баланс між технікою, швидкістю, розумінням футболу, а також має поставлений удар та добротну антропометрію, видавав низку абсолютно феноменальних поєдинків, через що однозначно заслужив свій шанс у першій команді та на рівні Прем'єр-ліги.

В останні два сезони наставники «Колоса» воліли вкрай дозовано підпускати Гусола до ігор за першу команду, але зараз, вочевидь, настає момент, коли зрозуміти Олександра Поздєєва буде просто неможливо, якщо екс-коуч «Колоса» U-19 не дозволить Артему спробувати досягти прогресу у дорослому футболі. А ще краще буде, якщо Поздєєв, який чудово знайомий із потенціалом Гусола, зробить усе від себе можливе, аби перехід в Артема із молодіжного до дорослого футболу стався максимально безболісним і точно без проблем психологічного характеру. А якщо свій потенціал Гусол розкриє хоча б відсотків на 70-80, то немає сумнівів, що надовго у «Колосі» він не затримається, й клуб із Ковалівки згодом зможе зробити гарні гроші на трансфері свого вихованця, подавши правильний приклад для решти юних талантів.

Рух – Ілля Квасниця

Вік: 21 рік
Громадянство: Україна
Амплуа: вінгер

ФК Рух. Ілля Квасниця

У нинішньому «Русі» зібрана ціла плеяда молодих та талановитих виконавців, в яких може бути велике майбутнє у професійному футболі. Втім, найбільше з молоді виділяється все ж таки Ілля Квасниця. Можливо, тому, що він грає на атаку та ще й демонструє дуже пристойну, як за мірками УПЛ і як для свого віку, результативність.

В минулому сезоні Квасниця відзначився 16 результативними діями (8 голів та 8 асистів) у 30 поєдинках УПЛ, а зараз має на власному рахунку вже 2 забиті м'ячі у 2 іграх чемпіонату-2024/25. Цікаво, що поки що «Руху» вдається втримувати Іллю у своїх лавах, незважаючи на те, що ще минулої зими до футболіста був серйозний інтерес з-за кордону – наприклад, від швейцарського «Базеля».

Полісся – Пайшао

Вік: 20 років
Громадянство: Бразилія
Амплуа: вінгер / центрфорвард

ФК Полісся. Пайшао

Відверто кажучи, літній новачок «Полісся» Пайшао значною мірою все ще залишається «темною конячкою» для більшості вітчизняних експертів та шанувальників футболу. Можливості цього бразильця на полі поки далеко не такі очевидні, як у більшості з перерахованих вище гравців у нашому списку, проте чимало цікавого Пайшао вже встиг продемонструвати у своїх перших поєдинках за «вовків».

Пайшао активний й напористий в атаці, намагається до кінця йти на м'яч, чим може завдавати чимало проблем захисникам команди-суперниці. У «Васко да Гама», вихованцем якого вінгер є, на юнацькому рівні футболіст показав себе дуже й дуже непогано та навіть відзначився 3 забитими м'ячами у 4 поєдинках Копіньї (молодіжного кубка Сан-Паулу) сезону-2024. З цієї причини вкрай цікаво буде спостерігати за прогресом Пайшао в Україні, ще й розуміючи той факт, що «Полісся» поки що лише орендувало цього гравця, проте прописало в угоді із «Васко да Гама» опцію на викуп.

Карпати – Олег Очеретько

Вік: 21 рік
Громадянство: Україна
Амплуа: центральний атакувальний півзахисник

ФК Карпати. Олег Очеретько

Вихованець академії «Шахтаря» Олег Очеретько має на своєму рахунку вже 18 офіційних матчів за першу команду «гірників» і, вочевидь, його перспективи у стані донеччан на даний момент бачаться цілком райдужними, особливо якщо стан чинного чемпіона України вчасно покинуть Георгій Судаков та Артем Бондаренко, яких зараз або максимум через півроку-рік настане час продавати до Європи.

Минулий сезон Очеретько почав у «Шахтарі», але виграти абсолютно шалену конкуренцію у центрі поля не зумів, й на початку 2024-го Олега відпустили в оренду до «Дніпра-1», де він досить швидко перетворився на одного з мозкових центрів цієї команди. В перспективі Очеретько здатний вирости у гравця, котрого можна порівняти за рівнем розуміння футболу та якістю роботи із м'ячем на полі як мінімум з Олександром Піхальонком. І поки Олег також певною мірою повторює кар'єрний шлях свого екс-партнера по «Дніпру-1» – грає в оренді за інші команди, зберігаючи надію рано чи пізно по-справжньому знадобитися «Шахтарю». Втім, не забігатимемо вперед та поспостерігаємо за Очеретьком у сезоні-2024/25 в «Карпатах», де він вже, здається, досить швидко прийшовся до двору та навіть встиг забити у ворота «Динамо».

Кривбас – Денис Кузик

Вік: 21 рік
Громадянство: Україна
Амплуа: вінгер

ФК Кривбас. Денис Кузик

Фланговий півзахисник Денис Кузик є вихованцем академії «Динамо», проте за першу команду київського клубу не провів жодного офіційного поєдинку. «Біло-сині» віддавали футболіста в оренду «Чорноморцю», «Колосу» та «Львову», завдяки чому Денис у молодому віці отримав можливість провести кілька десятків поєдинків на рівні УПЛ. І хоча результативними діями Кузик у перерахованих трьох командах вболівальників особливо не балував, його розвиток та становлення як професійного гравця у цей період проходило «за планом».

У серпні минулого року Кузик, на рахунку якого 4 матчі за збірну України U-21, на правах вільного агента перейшов із «Динамо» до «Кривбасу». І це кар'єрне рішення вкрай позитивно вплинуло на розвиток професійних навичок Дениса. У сезоні-2023/24 Кузик зіграв за команду з Кривого Рогу, яка стала «бронзовим» призером першості, 25 поєдинків в рамках УПЛ та відзначився в них 9 результативними діями (5 голів та 4 асисти). У новому сезоні Кузик вже має на своєму рахунку одну результативну передачу у двох поєдинках чемпіонату, й цілком очевидно, що на цьому хавбек зупинятися не планує.

Ворскла – Ілля Крупський

Вік: 19 років
Громадянство: Україна
Амплуа: фулбек

ФК Ворскла. Ілля Крупський

В нинішньому році правий захисник «Ворскли» Ілля Крупський встиг дебютувати за збірні України U-21 та U-23, а також зіграв у всіх трьох поєдинках «синьо-жовтих» в рамках футбольного турніру на Олімпійських іграх у Парижі. Про талант цього гравця наразі говорять багато, й він став цілком очевидним ще протягом минулого сезону, коли Крупський зумів стати гравцем основного складу «Ворскли» та провів 23 матчі в УПЛ, відзначившись 1 забитим м'ячем та 2 результативними передачами.

Подейкують, що у «Ворсклі» вже встановили досить високий цінник на Крупського. Бажаючим підписати талановитого фулбека доведеться заплатити полтавцям щонайменше 3 мільйони євро. Втім, зрозуміти керівництво «Ворскли» можна, адже талант Крупського та його якість виступів справді вражають, про що ми на сторінках Sport.ua інформували своїх читачів ще на початку січня 2023-го – в рамках спеціального матеріалу…

Зоря – Олександр Яцик

Вік: 21 рік
Громадянство: Україна
Амплуа: центральний півзахисник

Фото Аліни Ярофеєвої. Олександр Яцик

21-річний центральний хавбек «Зорі» Олександр Яцик є випускником академії «Динамо». За першу команду київського клубу футболіст наразі провів 3 офіційні поєдинки, проте потім у стані «біло-синіх» вирішили, що для кращого розвитку Яцику варто залишити «Динамо» та пограти в іншому клубі на правах оренди. На горизонті саме виник варіант із «Зорею», за яку Олександр виступає з літа минулого року.

В минулому сезоні Яцику вдалося стати футболістом основного складу «Зорі» та провісти 20 матчів в рамках УПЛ, у яких він відзначився 3 забитими м'ячами та 1 результативною передачею. Влітку в «Динамо» не побажали повертати Яцика, й «Зорі» без особливого клопоту вдалося погодити продовження оренди хавбека ще на сезон. Очевидно, що в поточному розіграші УПЛ від Олександра варто очікувати ще кращих результатів. Як мінімум почав футболіст дуже непогано і вже має на власному рахунку дві результативні дії (гол та асист) у трьох поєдинках на старті сезону.

ЛНЗ – Айді Дайко

Вік: 21 рік
Громадянство: Албанія
Амплуа: центральний захисник

ФК ЛНЗ. Айді Дайко

Цього літа дуже цікавого футболіста вдалося підписати ЛНЗ. Скаути цього клубу пригледіли 21-річного албанського центрбека Айді Дайко, за якого було заплачено, за даними Transfermarkt, 200 тисяч євро компенсації. Кар'єра цього футболіста починалася в Греції, де він встиг пройти через академію ПАОКа та чимало пограти за молодіжну команду «Астераса» й дубль АЕКа.

Влітку 2023-го Дайко повернувся до Албанії, де підписав контракт із «Лачі», й всього через сезон пішов на підвищення, переїхавши до УПЛ. Очевидно, що в ЛНЗ на Айді роблять ставку як на одного з ключових центрбеків першої команди, незважаючи на те, що албанський легіонер ще дуже молодий, як для гравця цього відповідального амплуа. Втім, класні захисники, як правило, саме так себе й виявляють, проходячи шлях з низів до верхів, не фокусуючись на назві клубу, а акцентуючи увагу на стабільній ігровій практиці. На старті сезону Дайко загалом залишив про себе позитивне враження, а тому до нього однозначно варто придивитися уважніше.

Олександрія – Хуан Альвіна Безерра

Вік: 21 рік
Громадянство: Бразилія
Амплуа: вінгер

ФК Олександрія. Хуан Альвіна Безерра

Як і його співвітчизник Пайшао з «Полісся», Хуан Альвіна Безерра є вихованцем академії «Васко да Гама». З цього клубу на початку осені минулого року «Олександрії» й вдалося переманити вінгера, причому на правах вільного агента, що в цілому можна вважати успіхом для «містян». У сезоні-2023/24 Безерра спочатку грав вельми епізодично. Йому знадобився значний час на адаптацію, проте наприкінці минулого чемпіонату бразилець розігрався та видав серію із чотирьох матчів з результативними діями!

У новому сезоні тренерський штаб «Олександрії», вочевидь, планує надавати бразильському легіонеру значно більше ігрової практики та можливостей проявити свій неабиякий потенціал. Зокрема, у двох останніх матчах підопічні Руслана Ротаня багато в чому завдяки старанням Безерри вирвали перемоги у ЛНЗ (2:0) та «Зорі» (2:1), а сам Хуан Альвіна відзначився в цих поєдинках двома забитими м'ячами. Ще не таке буде!

Динамо – Назар Волошин

Вік: 21 рік
Громадянство: Україна
Амплуа: вінгер

ФК Динамо. Назар Волошин

На юнацькому рівні Назар Волошин пройшов через академії «Металіста» та «Динамо», проте з ходу влитися до лав першої команди «біло-синіх» йому не вдалося. Влітку 2022-го вінгер був орендований «Кривбасом», де видав чудову першу половину сезону, відзначившись 4 забитими м'ячами у 13 поєдинках. Недивно, що після цього в «Динамо» вирішили повернути Волошина й надати йому шанс проявити себе на зимових зборах. Після цього Назар залишився у Києві, й згодом перетворився на гравця основного складу.

Минулого сезону в рамках УПЛ Волошин відзначився 15 результативними діями (7 голів та 8 асистів) у 26 матчах. Це привернуло до молодого футболіста інтерес європейських клубів, проте поки що лише середняків та аутсайдерів із топ-5 ліг. Зокрема, говорили про «Страсбург», який нібито був готовий заплатити за українського таланта кілька мільйонів євро, проте президент «Динамо» Ігор Суркіс встановив цінник у 10 мільйонів. Враховуючи те, як розвивається кар'єра Волошина зараз і який рівень прогресу демонструє цей вінгер, подібна сума бачиться більш ніж справедливою.

Шахтар – Вінісіус Тобіас

Вік: 20 років
Громадянство: Бразилія
Амплуа: фулбек

ФК Шахтар. Вінісіус Тобіас

У «Шахтарі» звично зібрано чимало молодих та талановитих гравців, серед яких виділяються Георгій Судаков, Кевін та Марлон Гомес, вік яких поки що підпадає під задані нами із самого початку умови, проте з авторської точки зору найбільш багатообіцяючим молодим футболістом цієї команди є правий фулбек Вінісіус Тобіас. Він молодший за перелічену трійцю, й саме тому із певною часткою авансів отримав своє місце в цьому рейтингу.

Тобіас перейшов у «Шахтар» ще в січні 2022 року з «Інтернасьонала» за 6 мільйонів євро. Тоді бразильця брали під роботу із Роберто Де Дзербі, але через повномасштабну фазу російсько-української війни, яка почалася вже за місяць після приходу Тобіаса, все склалося зовсім не так, як планував менеджмент «гірників». Зокрема, юний бразилець на правах оренди перебрався у «Реал», де виступав за «Кастілью» під керівництвом легендарного Рауля й спочатку його гра викликала лише позитивні емоції. «Бланкос» навіть хотіли викупити контракт Тобіаса, але згодом прогрес бразильця, як здалося мадридцям, загальмувався, і зрештою від цієї ідеї в столиці Іспанії відмовилися. Цього літа Тобіас не побоявся повернутися в Україну, й на зборах вже показав, що незабаром здатний витіснити Юхима Коноплю зі стартового складу, а грузина Гіоргі Гочолеішвілі вже «змусив» перебратися до «Копенгагена» на правах оренди у пошуках ігрової практики. Поки офіційного дебюту Вінісіуса Тобіаса за «Шахтар» ще не відбулося, проте тим цікавіше буде дочекатися цього моменту й побачити, чи зуміє бразилець продемонструвати у «Шахтарі» свої найкращі якості – швидкість, техніку, працездатність та гарний вибір позиції.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
То есть лучше выделить заробитчанина Винисиуса чем Цуканова?)))))
Gargantua81
думаю, что у Динамо это Пономаренко а у Шахтера Кевин.
у Черноморца Присяжнюк.
а так со всем согласен, хороший материал.
luceorius
 Щоб ото було стільки перспективних вінгерів, а в ДК та збірній ходив по полі Ярмоленко - можливо, хтось пояснить, чим це спричинено. Он у фіналі Євро-24 двоє іспанських вінгерів-тінейджерів рознесли в пух та прах захист англійців і якби не Пікфорд, то рахунок був би розгромним. Незабаром стартує Ліга Націй, нехай би Ребров спробував кількох з цих молодих хлопців, практично нічим не ризикуючи, можливо, хтось з них і заграє. Тому що експериментувати у відборі до ЧС 2026 буде вже пізно.