Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Молодіжні турніри
| Оновлено 31 липня 2024, 12:51
3744
21

Другорядні

Валерій Василенко – про безславний виліт нашої футбольної Олімпійської збірної

| Оновлено 31 липня 2024, 12:51
3744
21
Другорядні
Getty Images/Global Images Ukraine

Після безславного вильоту нашої збірної з Олімпіади не залишає відчуття дежавю. Чорт забирай, я це вже бачив. Зовсім недавно. На Євро-2024. Там теж наша збірна провалила першу гру, героїчно повернулася після другого туру і не змогла отримати потрібний результат у заключному поєдинку.

Більше того, обидві ситуації майже ідентичні в тому сенсі, що шансів виграти в останньому турі практично не було ні в команди Сергія Реброва, ні у колектива Руслана Ротаня, адже об'єктивно Бельгія та Аргентина виглядають сильнішими.

Однак від усвідомлення цього факту не стає легше. Як і від нашого провалу. І на Євро-2024, і на ОІ-2024.

Водночас особисто мені впадає у вічі несумірність наших сподівань від цих двох футбольних турнірів.

На перший, тобто на континентальний форум, ми проводжали нашу команду, як проводжають єдину дитину в перший клас. Вся країна, починаючи від президента держави до глави УАФ, не кажучи вже про простих уболівальників, жила тим турніром. Більше того, не просто жила, а ще й збирала по крихтах. То на потреби нашої національної асоціації, то на потреби нашого фронту.

Навіть спеціальну марку «Укрпошта» випустила із цього приводу. Аякже, адже наші славетні футбольні козаки мають проставляти нашу країну на такому представницькому змаганні. Мусимо кричати на весь світ про те, що ми є, що ми не здаємося, про нашу війну проти рашизму. Повинні зрештою показати всьому світу наш бойовий дух, наш характер, нашу волю.

Getty Images/Global Images Ukraine

Що зрештою з того вийшло – не хочу навіть згадувати. Зауважу лише, що козаками наші футболісти на полях Німеччини не постали. Хіба що сіромахами, які одразу ж після фінального свистка у матчі проти Бельгії дружно відбули на заморські курорти. Бо втомились.

Але Бог їм суддя. Я зараз скоріше про те, що на Євро нашій збірній від усіх нас було дано і зелене світло, і режим найбільшого сприяння. А ось нашій Олімпійській збірній про подібне не доводилося навіть мріяти. І цей факт мене вибиває з колії. Це дуже м'яко кажучи.

***

Я застав ті часи, коли футбольна Олімпіада вважалася головним турніром для збірної. Так, ще для тієї збірної, не нашої, одягненої у червоні футболки із серпом та молотом, але у складі якої було дуже багато українців. І у вже дуже далекому березні 1976 року київське «Динамо» не дуже старалося у чвертьфіналі Кубка чемпіонів проти французького «Сент-Етьєна» насамперед тому, що найвище партійне керівництво країни (та й не лише партійне) «акцентувало» головну увагу тренерського штабу «Динамо» й водночас Олімпійській збірній СРСР на монреальській Олімпіаді, що відбулася влітку того року.

На тій Олімпіаді радянська футбольна збірна посіла третє місце, яке було розцінене, як грандіозний провал, і Валерій Лобановський дуже боляче отримав тоді по «шапці».

Getty Images/Global Images Ukraine

Пам'ятаю я й інші часи, що вже більш наближені для багатьох нинішніх наших уболівальників. Ті часи, коли на всілякі футбольні Універсіади ми відправляли бойові склади. Під час перебування президентом національної федерації Григорія Суркіса. І брали там медалі. І найвищої проби також. Дрібниця, але приємно. Але ж Олімпіада – зовсім не дрібниця. Дуже навіть не дрібниця. Невже Андрій Шевченко цього не розуміє?

Так, часи з того часу змінилися. Кардинально. Але в мене особисто все одно не вкладається в голові, як можна було так байдуже ставитися до турніру, на який наша футбольна команда потрапила вперше в історії, і на якому можна було б і треба було б на весь світ голосно кричати про ситуацію в нашій країні, кричати про війну, кричати про звірства рашистів. І паралельно показати всьому світу все те, що нам не вдалося показати на Євро-2024.

Так, я все розумію, що Олімпіада не входить до календаря ФІФА, і що клуби не зобов'язані відпускати своїх гравців на цей турнір. І що самі гравці не зобов’язані їхати на цей турнір. Усе це зрозуміло. Але у нинішній ситуації мені цього не зрозуміти. Зовсім не зрозуміти.

Вибачте за безглузде запитання, але не можу його не поставити. От якби кацапи мали можливість відрядити свою недоношену футбольну збірну до Парижа на Олімпіаду, вони б теж туди відрядили «лівих» футболістів? Це питання риторичне, відповідати не обов'язково. Але я більш ніж упевнений, що весь їхній сраний футбольний цвіт був би у столиці Франції. І вони б показували і доводили всьому світу свій смердючий руський мір.

***

Чому ми апріорі не мали наміру показувати всьому світу нашу правду, адже правда на нашому боці? Чому ми самі, без жодних заборон та умовлянь, перетворили футбольну Олімпіаду на другосортний турнір? Чому Андрій Шевченко, який грає на будь-якому більш-менш значущому закордонному змаганні своїм обличчям, не захотів донести до керівників наших футбольних клубів і футболістів важливість нашої футбольної місії на Олімпіаді? Чому? Адже, як би там не було, футбол був і залишається головним видом спорту не лише у нас, а й у всьому світі. Чому не можна було використовувати такий крутий майданчик, як Олімпійські Ігри, для просування нашої правди, нашої віри, нашої сили, нашої країни, зрештою? Чому ми все це похерили?

Getty Images/Global Images Ukraine

Адже як було б круто, якби наша Олімпійська збірна на Іграх у Парижі здобула медаль. Причому будь-якої проби. Це була б одна із найцінніших Олімпійських медалей в історії нашої країни. Це була б приголомшлива нагода вкотре нагадати світу про те, що ми є. Що ми боремося. І що ми сильні.

Як нагадала усьому світу Ольга Харлан. А ви уявляєте, що було б, якби подібним здобутком відзначилися наші футболісти? Забарний, наприклад. Чи Мудрик. Або Лунін. Або Довбик. Або Циганков. Або навіть Ярмоленко. Як було б це круто.

Але натомість на Олімпіаду поїхав Хлань. Поїхав Крупський. Поїхав Мартинюк. Поїхав Фесюн…

Я в жодному разі не хочу зараз мочити в багнюку обличчям тих пацанів, які захищали честь нашої країни на ОІ. Захищали, як могли. Вони, напевно, зробили все, що в їхніх силах. Але чомусь я впевнений, що якби Україна привезла до Парижа всіх тих, кого дійсно хотів бачити у складі Ротань, ми б там так не зганьбилися.

За фактом ми самі себе висікли. Ми самі себе виставили у негарному світлі. Ми самі себе загнали у куток. З красивої мрії залишилася лише негарна обгортка.

Як нас після цього можна поважати, якщо ми не поважаємо самі себе?

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Костюк із камбеком обіграла 8-му ракетку і вийшла до 1/4 фіналу Олімпіади
Олімпійські ігри | 30 липня 2024, 19:22 47
Костюк із камбеком обіграла 8-му ракетку і вийшла до 1/4 фіналу Олімпіади

Марта здолала Марію Саккарі у трьох сетах у 3-му раунді Олімпійських ігор у Парижі

Олімпіада-2024 (футбол): розклад, результати, таблиці, сітки плей-оф
Олімпійські ігри | 31 липня 2024, 08:45 0
Олімпіада-2024 (футбол): розклад, результати, таблиці, сітки плей-оф

Олімпійський турнір із футболу відбудеться з 24 липня по 10 серпня

Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SerSan
олимпийцы играли очень даже хорошо, во всяком случае хотелось смотреть,в отличие от старших,а Шева явно не на своем месте- не знает что делать,чем заняться,
TolsTIyELF
Кто второсортен? Крыськив забивший гол? Фесюн, отбивший кучу мячей? Рубчинский и Краснопир? Может ещё всю нашу нацию второсортной назвать? Евреи тоже вылетели - давай и про них напиши что они второсорные сразу назовут нациком.
C.Пеклов
Після драки кулаками не машуть.Махати треба було раніше .А Забарний весь рік грав,в АПЛ зим.перерви немає,нема чого в нього камінь кидати!
Alex Komnin
Автор забагато рефлексує. Щодо того, що Бельгія була сильніша по складу на Євро, та з чого це? Декілька старих бельгійців, маленький пруткий африканець на фланзі й усе. Захист у Бельгії - 0, воротар - аби що. То Україна не захотіла ризикувати, знаючи про договірняк у паралельній грі.
Щодо Олімпікс. Туди виходила інша команда, як вже й написав. Гравці - професіонали і не можуть так ризикувати. Можна отримати травму з полуаматорами з Іраку чи з якоюсь Зеландією, а потім клуби АПЛ зпишуть гравця кудись і кар'єра піде донизу. Той самий Забарний має шалений попит, його, якщо не взимку, то наступного року хтось з великих клубів забере.
Щодо майданчику, щоб заявити про себе...Це настільки збитий штамп, що він приївся. Усі й так вже знають про війну у світі й більшого вичавити (спортом) вже не вдасться. Та й окрім футболу про Україну нагадають тенісистки, Магучіх, боксери, борці, пловці, фехтувальниці...Хіба мало?
І так, дійсно - Олімпійські ігри з футболу - це навіть третьорядний турнір, бо приїжджають напіваматори, з котрих третина потім піде грати в маловідомих клубах з нищих ліг чи охоронцем в маркет. Гвінея, Зеландія, Домінікана, Узбекістан, Єгипет, Малі, Ізраїль, Парагвай... Це із-за комерційної складової футболу. Ніхто зараз не грає (ризикує здоров'єм) безкоштовно.
Щодо Росії, звісно вони б надіслали сюди б не тільки кращих своїх, ще й Акінфєєва з Березуцькими й Ігнашевічем пригнали б. Ще й Мостового з Карпіним змусили б грати. Бо там авторитарна система примушує й ломає людей. МВС натиснуло б на гравців-армійців/динамівців...й поїхали б. Але ж це примус на кшталт Північної Кореї. Це не є спорт, це суто забаганка тоатлітарної влади.
Автор забагато очикує і романтизує спорт, в якому вже нема романтики, а суто гроші.
ares10
Не факт що якби поїхали лідери то був б хороший результат. Мудрик, Забарний, Судаков і т.д у всіх на виду. І нічим ця Олімпіада їм особливо не допомогла б. А так поїхали футболісти із умовного Руху чи глибокого резерву Динамо. Може це початок їх кар'єри. Когось заберуть закордон, хтось зможе попасти в основу лідерів ЧУ. Результат очікуваний але міг бути краще якби трохи пощастило.
255547
Какой не профессиональный подход, сборная первый раз участвует на Олимпиаде, и ещё не основным составом,  хорошо что попали уже, а требования непомерно завышенные, такое впечатление что те кто пишет такие материалы, вобще не в курсе проблем о отечественном футболе,  пока у нас будут только локальные успехи, системных и структурных не будет, как на уровне сборных так и клубов, до тех пор, пока не будет создан фундамент и системма, которых пока нету,  неужели такие вещи непонятны 
Nick.Grabowski
Команда вперше за 30 років потрапила на Олімпіаді, де доволі адекватно виглядала загалом (крім першого матчу), не зважаючи на різні складності (склад, погана зіграність, війна тощо).
Але є безліч незадоволених. 
Олімпіада (як футбольне змагання) - це дещо другорядний турнір.
 Це просто спортивне свято, на яке запрошують і футболістів U-23. 
ortomir
Автор намагається відбілити реброва та його мільйонерів.
C.Пеклов
Ротань помилився складом.З Аргент.треба було Сікана ставити в центр захисту замість Таловера,а Краснопіра в напад в основі .До речі в основі аргів вийшло 3 свежих гравців.А так останне місце в групі...
VIPsector1
Шевченко, геть.
Phantom
Назвіть хоча б одну збірну де багато гравців є основними в своїх клубах? Не один-два, а хоча б 7 гравців
Демід Романчиков
А чем Хлань не угодил? Он как раз в порядке...Здесь вопрос к марионетке ЭэээАндрюше Шевченко..Он виноват,что не смог нажать на клубы на игроков..Точнее ему не сказали этого сделать.. .Обязаны были ехать сильнейшие,кто по возрасту и лимиту подходили 
ortomir
згадую мультик сказочная русь, де шевченко екав та мекав  та з кілібком грав. Точно так себе поводить шева як футбольний функціонер.
Xvalenok03
От осанны до анафемы три игры.
Мы все умные как моя жена потом.
v2341770
А хто в УАФ і яку відповідальність несе за провали (немає потрібного результату - значить провал) першої і олімпійської збірних? ГТ Ребров вже не причому, він же мало часу тренував, ГТ Ротань теж не причому, бо не було у складі бажаних гравців (хоча він і не дуже переймався цим, адже цей варіант забезпечує "відмастку" від відповідальності). Так хто ж винен? Напевне, в котрий раз все спишуть на ...війну, Так що тепер країні треба воювати до безкінченності, щоб прикривати  провали збірних?
TolsTIyELF
Автор, ты еба""лся или специально? Как можно во время войны писать такие статьи? Пусть ещё статься про "другорядных" повисит в закрепе целый день, пусть попортит всем настроение. 
Команде поставили левый пенальти и вообще судили фигово, как всегда. Это не мы себя высекли  - это барские уефашники высекли своих холопов. 
Но ми переможемо. 
ТвояМамка
*Второсортные