Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 30 липня 2024, 06:09
777
0

Перша медаль, така очікувана. Як минув 3-й день ОІ

Медальних очікувань від понеділкової програми було значно більше

| Оновлено 30 липня 2024, 06:09
777
0
Перша медаль, така очікувана. Як минув 3-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Ольга Харлан

Головний підсумок дня – Україна буквально вистраждала першу нагороду Олімпіади-2024. Сподівалися, і небезпідставно, у понеділок на більше, але практика показує, що жоден досвід і старі досягнення медалей не ґарантують.

Героїня дня

Три роки тому вона пережила справжню драму. Ольга не приховувала, що їде в японську столицю за єдиною нагородою, якої їй бракує в багатій спортивній колекції – олімпійським золотом в індивідуальній першості шаблісток. Тоді Харлан програла в стартовому бою непримітній китаянці Ян Геню і вперше повернулася з Олімпіади без нагороди. Втихомиривши плач, українка тоді проаналізувала невдачу за гарячими слідами. Сказала, що через брак змагальної практики втратила тонус.

Минуло три роки. Харлан нині 33. Покоління, з яким вона змагалася в далекому Пекіні-2008 на чолі з легендарною Маріель Заґуніс зі США давно завершило виступи. А наша прима шаблі залишилася. Бо ще мала що сказати. І нехай у цьому олімпійському циклі вона не виглядала непереможною (з досягнень – командні срібло і бронза чемпіонатів Європи й індивідуальне золото Європейських ігор), у світовому рейтингу вона була лише п’ятою, ніхто не сумнівався: Харлан у Парижі здатна перемогти.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ольга Харлан

До півфіналу українка добралася на одному диханні: бронзову призерку чемпіонату світу-2022 Шігомі Фукушіму з Японії вона перемогла 15:9; чемпіонку Європи-2022, натуралізовану Азербайджаном Анну Башту просто не помітила (15:6); чемпіонці світу-2023 в команді Анні Мартон завдала поразки 15:7. У півфіналі Харлан зійшлася з однією з ключових і, можливо, найважчих своїх суперниць – Сарою Бальцер із Франції, якій програла попередніх два поєдинки. І не змогла впоратися з опоненткою, яка на попередній Олімпіаді вигравала срібло в командній першості, зараз. Чи то тиск десятитисячних переповнених трибун «Ґран-Пале», чи то кураж суперниці, чи то хвилювання, чи одне, друге й третє разом узяте, але виграла Бальцер дуже переконливо – 7:15. А потім був драматичний поєдинок за бронзу. В якому Ольга поступалася 5:11, але зуміла вирівняти становище, а потім у ситуації без права на помилку нанесла переможний удар – 15:14!

«Де взяла сили на камбек з кореянкою? Я українка. У нас є сили, у нас завжди будуть сили. Ми завжди будемо боротися», - сказала Ольга через миті після здобуття медалі.

Можливо, три роки тому в Токіо, так само, як і в Ріо-2016, бронза засмутила б нашу легендарну фехтувальницю. Але тепер вона напевне усвідомлює, який величезний шлях пройдений і що то означає, виграти п’ять нагород на п’ятій у кар’єрі Олімпіаді. Таким чином, у шестиразової чемпіонки світу, восьмиразової чемпіонки Європи, чемпіонки Пекіна-2008, у команді Парижа-2024 в індивідуальній першості, тепер є три олімпійських бронзи в особистих першостях, а також золото і срібло в команді. Чи знайде Харлан мотивацію виступати й далі? Хоча навіщо зараз про це? Радіємо, в нас є перша медаль Ігор-2024!

Достойно відборолася, не дивлячись на виліт в 1/16 фіналу, ще одна українка, срібна призерка чемпіонату світу-2015 і Олімпіади-2016 у команді Олена Кравацька. В попередньому раунді вона перемогла 15:8 незручну суперницю Сауссен Будіаф із Алжиру, після чого зустрілася з чинною чемпіонкою світу Місакі Емурою. То був рівний бій, доля якого вирішилася одним ударом за рахунку 14:14. На жаль, нанесла його Емура. Котра, втім, поступившись в 1/8 фіналу тій самій кореянці Чой Се-Бін, не змогла піднятися на п’єдестал. Тій же суперниці програла у чвертьфіналі й її землячка Чжон Га-Йон, котра в стартовому колі перемогла 15:8 ще одну українку Аліну Комащук.
Між тим, Сара Бальцер програла фінальний поєдинок землячці Манон Апіті-Брюне. Натомість золото в чоловічій рапірі другу Олімпіаду поспіль виграє Чен Ка Лон з В’єтнаму, котрий переміг у фіналі Філіппо Маккі.

Надія дня

До 1/8 фіналу добралися дві наших тенісистки. 19 ракетка світу Марта Костюк не без пригод, але доволі впевнено переграла в 1/32 фіналу француженку Клару Бюрель (WTA №55) – 7:6(3), 6:2. Марта начебто вклалася у мінімальних два сети, але легкою цю перемогу не назвеш. Матч розтягнувся на дві години. Достатньо сказати, що один із геймів у другому сеті тривав цілих 22 хвилини. Втім, ця сторінка вже перегорнута. В 1/8-й Костюк зіграє з однією з головних фавориток олімпійського турніру, грекинею Марією Саккарі (WTA №8), котра в перших двох раундах Олімпіади перемогла Юе Юань з Китаю і Данку Ковініч з Чорногорії. Костюк і Саккарі досі зустрічалися тричі: на US Open-2021 і в Ґвадалахарі-2022 перемогла Марія, на Wimbledon-2023 – Марта.

Еліна Світоліна пізнього вечора здолала шосту ракетку світу Джессіку Пеґулу зі США. Програвши перший сет 4:6, у двох наступних найкраща тенісистка в українській історії домінувала тотально – 6:1, 6:3. В 1/8 фіналу Світоліна зустрінеться з десятою ракеткою світу, чинною переможницею Wimbledon і чемпіонкою Roland Garros-2021 Барборою Крейчиковою з Чехії. Барбора в стартових двох раундах Олімпіади перемогла іспанку Сару Соррібес-Тормо та китаянку Сі Ю Ван. Єдиний раз Світоліна і Крейчикова зустрічалися між собою на переможному для чешки Roland Garros-2021. Тоді Барбора перемогла в двох сетах.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світолина

А ось Даяна Ястремська (WTA №28) боротьбу на олімпійському турнірі припинила, поступившись 83-й у світовому рейтингу Камілі Осоріо з Колумбії – 6:7(4), 4:6. Ключовим фактором поразки стала більша кількість невимушених помилок: 45 проти 32-х у суперниці.

Зате продовжує боротьбу Ястремська в парному розряді, де вона грає в дуеті з Мартою Костюк. У стартовому колі наші дівчата, які сіяні під сьомим номером, перемогли польок Маґду Лінетт і Алісію Росольську – 6:4, 6:1. У другому колі Даяна і Марта зустрінуться з тайванською парою Се Шувей / Чіа Ї Цао.

Подолали перший раунд у парному турнірі й сестри Людмила та Надія Кіченок. Вони впевнено, за годину і 23 хвилини перемогли китаянок Сінь Ю Ван / Сайсай Чжен – 6:1, 6:4. В 1/8 фіналу українки зіграють з переможницями пари Деспіна Папаміхаїл / Марія Саккарі (Греція) – Даніель Коллінс / Дезіре Кравчик (США).

Драма дня

Мусимо констатувати, що дива не сталося. Ми всі в нього вірили. Як і вірили в зірку Дарини Білодід. Але чудеса в сучасному спорті бувають вкрай рідко. Ковідна пауза вкрала в Дарини час. Вкрала нагоду завершити непереможну трирічну каденцію, впродовж якої зібрані по два золота чемпіонатів світу і Європи, головною звитягою – золотом Токіо-2020. Ту Олімпіаду перенесли на рік, і Білодід вже не могла боротися з власною вагою. В Токіо вона ще виграла бронзу, а потім змушена була змінювати вагу, а з нею і специфіку боротьби.

На Іграх-2024 23-річна українка виступала навіть не у вазі до 52 кг, а у категорії до 57 кг. Так, Дарина стала у цій вазі цьогоріч чемпіонкою Європи. Але головні її опонентки – не європейські. І, на превелике нещастя, з найсильнішою опоненткою Білодід зустрілася вже в 1/8-й. До того українка ефектно, всього за шість секунд, з допомогою внутрішньої підніжки виграла в Нери Тібви з Кірібаті. Але потім була сутичка з Фарукою Фунакубо з Японії, може, дзюдоїсткою не найвидатнішою, але точно в порівнянні з Білодід фізично міцнішою. Дарина шукала підходи до суперниці всі чотири хвилини основного часу, але так і не змогла їх знайти. А потім почала підсідати фізично. І зароблене на golden score за заборонений захват третє шидо, яке означало поразку, є наслідком цієї втоми.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дарина Білодід

Фунакубо в підсумку здобула лише бронзу. Вона програла в чвертьфіналі француженці Сарі-Леоні Сізік і добралася до медалі лише через втішні сутички. А золото здобула канадійка Кріста Деґучі, котра перемогла в фіналі головну фаворитку Ха Мі-Мі з Кореї.

У чоловічому дзюдо у ваговій категорії до 73 кг золото виграв чинний чемпіон світу Хідаят Гейдаров з Азербайджану, котрий переміг у фіналі француза Йоана-Беньяміна Ґабу.

Крок від п’єдесталу

Дуже близькими до п’єдесталу були в командній першості українські гімнасти. В принципі, враховуючи, що на олімпійські медалі в цьому виді програми ми не претендували з далекого 2000-го, коли вбитому донькою комуніста Мартинюка Олександру Берешу, нинішньому бійцеві Сил оборони Русланові Мезенцеву і компанії вдалося виграти срібло Сіднея, ми вже зробили великий крок уперед.

Наші гімнасти претендували на медалі Парижа-2024 буквально до останньої зміни. Поки там на злощасній для себе поперечині не напомилявся наш найіменитіший гімнаст Олег Верняєв. В Ріо-2016 саме на поперечині Олег втратив золото в індивідуальному багатоборстві. Сьогодні Верняєв отримав за виступ на цьому снаряді низькі 12,800 і цим погіршив шанси команди на потрапляння в трійку призерів. Зрештою, дорікати Олегові складно. На інших снарядах він виступав дуже пристойно; бруси – 15,000; кінь – 14,833; опорний стрибок – 14,800; кільця – 13,666. Надзвичайно потужно на брусах виступив також Ілля Ковтун – 15,433. Назар Чепурний знову, як і в кваліфікації, показав сильний виступ в опорному стрибку – 14,900. Дуже пристойно виступив також юний Радомир Стельмах: 14,333 – на брусах, 14,033 – на коні. Досвідчений Ігор Радівілов показав рівень у коронному опорному стрибку (14,766) І кільцях (14,000). Проте кожен на окремому снаряді десь потрохи недопрацював і звідти – п’яте місце з результатом 254,761.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ілля Ковтун

Зрештою, критикувати українців надто суворо складно. Китайці перед цим фіналом здавалися майже незламними, а їхній технічний рівень – захмарним. Проте не пішли виступи в 24-річного Су Вейде. В опорному стрибку він заробив оцінку 12,766, а на поперечині взагалі двічі зірвався, отримав оцінку 11,600 і фактично вивів на перше місце японців, залишивши власну команду зі сріблом. Японці Даїкі Гашімото, Кадзума Кая, Шінносуке Ока, Такаакі Суґіно, Ватару Таніґава перемогли з результатом 259,594, випередивши китайців на 0,532 бала. Бронзу виграла збірна США.

Провал дня

Усім нам до останнього хотілося закривати очі на невдалі результати плавця-стаєра Михайла Романчука протягом останніх двох сезонів. І вірити, що як професіонал, на головний старт чотириріччя Михайло збереться і проявить свій справжній потенціал. Тим паче, передумови ніби й були: на червневому чемпіонаті Європи українець виграв золото на кролевій 800-метрівці. Нехай і з поганеньким часом. Час, здавалося, поліпшиться на Олімпіаді. Проте прийшла Олімпіада. 800-метрівку в кваліфікації Михайло проплив за 7.49,75 і з 17-м результатом до фінальної вісімки, звісно, не потрапив. На згадуваному вже чемпіонаті Європи в червні Романчук подолав за 7.46,20. А його особистий і національний рекорд, встановлений на ЧС-2022, становить 7.40,05. Звісно, надія на те, що Михайло зможе здивувати на дистанції 1500 м кролем, вмирає останньою.

Також сьогодні виступала дебютантка Ігор Ніка Шарафутдінова. У кваліфікації стометрівки на спині вона з результатом 1.01,47 стала 22-ю і теж у півфінал не потрапила. До особистого рекорду, встановленого на чемпіонаті Європи-2024 (1.00,91), Ніка не добрала пів секунди. А до результату Катарін Беркофф зі США, яка виграла кваліфікацію (57,99 сек.) – ціла вічність.

Getty Images/Global Images Ukraine. Михайло Романчук

Ввечері ж плавці розіграли п’ять комплектів нагород. Чотириразова чемпіонка світу Саммер Макінтош із Канади виграла перше в кар’єрі олімпійське золото на 400-метрівці комплексом. Вона перемогла з результатом 4.27,71. Після того перше золото Румунії на 200-метрівці вільним стилем приніс дворазовий чемпіон світу Давид Поповічі. Переможний результат – 1.44,72. 23-річний італієць Томас Чеккон, який на попередній Олімпіаді здобув дві медалі в естафетах, здобув з часом 52,00 сенсаційну перемогу на стометрівці на спині. Стометрівку брасом серед жінок виграла чемпіонка попередньої Олімпіади на вдвічі довшій дистанції Татьяна Сміт з Південноафриканської республіки. Її результат – 1.05,28. Нарешті на 200-метрівці вільним стилем перемогу здобула австралійка Моллі О’Келлаґан. Виграла Моллі з олімпійським рекордом – 1.53,27. Символічно, що на фініші чемпіонка випередила попередню власницю олімпійського рекорду, чинну рекордсменку світу, землячку Аріарне Тітмус.

Реалії дня

Стрибуни у воду Олексій Середа і Кирило Болюх посіли п’яте місце в синхронних стрибках з десятиметрової вишки. З результатом 412,65 українці відстали від третього місця, яке посіли Рілан Вієнс і Натан Зомбор-Мюррей із Канади, майже на десять балів.

«Зробив дуже маленький крок уперед, - сказав після завершення змагань Середа. – На попередній Олімпіаді я був шостий, тепер – пʼятий. Результатом незадоволений. Зробив помилку на пʼятому стрибку з коефіцієнтом складності 3,7. Зробив на пʼять балів. Ну, що сказати? Дурень. Була травма, але для мене це не виправдання. Я готувався, на розминці в мене інколи цей стрибок виходив. Звичайно, я готувався трохи менше, ніж інші, але все одно, я так себе не можу виправдати. Просто лопушара. Ну, по факту».

Виграли ці змагання з величезною перевагою китайці Ян Гао та Лянь Цзюньцзе (результат – 490,35). Китайці до першого в кар’єрі олімпійського п’єдесталу виграли відповідно шість і п’ять золотих нагород чемпіонатів світу.

Нокаут дня

Боксер Дмитро Ловчинський, котрий представляє найважчу категорію, завершив шлях на Олімпіаді в Парижі дуже швидко, за неповних три хвилини. Чемпіон Європи серед молоді 2022 року тричі побував на помості в ході першого раунду бою з могутнім австралійцем Теремоаною Теремоаною. Згідно з правилами аматорського боксу, третій нокдаун протягом раунду автоматично стає нокаутом. Варто сказати, що цьогоріч у лютому Дмитро перемагав цього набагато габаритнішого суперника завдяки одноголосному рішенню суддів. Проте цього разу опонент шансів українцеві не залишив.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Ловчинський

Тож тепер українські надії в боксі пов'язані лише з Айдером Абдураїмовим (до 57 кг) і Олександром Хижняком (до 80 кг), перші бої яких у Парижі ще попереду.

Невдача дня

Українські пістолетники не змогли пробитися до фіналу вже в другому виді олімпійської програми. Сьогодні олімпійська чемпіонка Афін-2004 Олена Костевич і триразовий чемпіон Європи Віктор Банькін, яким тренерський штаб вирішив замінити Павла Коростильова, боролися в кваліфікації стрільби з пневматичного пістолета у міксті. Система відбору у дисципліні, в якій Костевич на попередніх Іграх виграла бронзу разом із Олегом Омельчуком, дуже сувора: в півфінал відбираються лише чотири найкращих пари з 17-ти.

Українці з сумою 193 бали посіли 13 місце і за медалі поборотися не змогли. Фактично, то була боротьба без права на помилку. Турки Сілай Ілайда Тархан та Юсуф Дікеч, які виграли кваліфікацію, підняли планку дуже високо: Тархан вибила десятки 21-м пострілом з 30-ти, а іншими поцілила в дев’ятки; Юсуф влучав «у яблучко» 22 рази, ще сім раз разів вибивав дев’ятки і одного разу влучив у вісімку. 582 бали – це повторення олімпійського рекорду, встановленого індійським дуетом у Токіо-2020.

Також показово, що в фінал не змогли пробитися обидва китайських дуети. Так чи інакше, тепер наші пістолетники мають невеликий вибір. Шанс здобути нагороди в них буде в заключних видах програми, у стрільбі з 25-метрової відстані. Ці змагання заплановані на 2-3 серпня у чоловіків і 4-5 серпня у жінок.

Олімпійською чемпіонкою зі стрільби з пневматичної гвинтівки з десятиметрової відстані стала 16-річна кореянка Бан Хйо-Чжин. В основній серії пострілів вона повторила олімпійський рекорд китаянки Ян Цянь, встановлений у Токіо-2020 (251,8), але це результат був ідентичний з тим, який показала 17-річна олімпійська чемпіонка Парижа-2024 в міксті Гуан Ютінг з Китаю. В золотій перестрілці кореянка вибила 10,4, а її суперниця – 10,3.

У чоловіків золото зі стрільби з пневматичної гвинтівки з 10-метрової відстані виграв китаєць Шен Лігао. Для нього це вже друге золото цієї Олімпіади після перемоги в міксті.

Дебютант дня

21-річний рівнянин Олександр Гудима, який змагається в маунтинбайку, посів 32 місце з 36-ти учасників. За коло до фінішу українець припинив виступ, бо відстав від лідера на коло.

А чемпіоном у крос-кантрі вдруге поспіль став британець Том Підкок. Пікантність історії полягає в тому, що чемпіон значну частину дистанції провів з пробитим колесом і вирвав перемогу лише в кінцівці.

12 років по тому

Майстер настільного тенісу Ярослав Жмуденко повернувся на Олімпійські ігри після 12-річної перерви. І знову програв у першому ж поєдинку. Але дорікнути Ярославу важко, адже зустрічався він з другою ракеткою світу Фан Чженьдуном з Китаю. Поразка 0:4 була прогнозованою.

Прорив у півфінал

Ігор Хмара і Станіслав Ковальов пробилися в півфінал двійки парної у легкій вазі в академічному веслуванні через втішний заїзд. Українці подолали дистанцію за 6.46,05, що на цілих 14 секунд швидше, ніж у кваліфікаційному заїзді і, фінішувавши слідом за бельгійцями Нільсом ван Зендвеґе та Тібо Вівеєм, тепер 2 серпня поборються за вихід у фінал Ігор.

Медальний залік

Японія зберегла за собою лідерство в медальному заліку. В них – шість золотих нагород. Ще одну медаль найвищого гатунку японцям приніс майстер скейтбординґу Юто Горіґоме. Франція з п’ятьма золотими нагородами друга. До вже згадуваних, ще одну олімпійську перемогу господарям подарував у веслувальному слаломі на каное Ніколя Жестен. Також по п’ять золотих нагород, але трохи менше срібла мають Китай, Австралія і Корея. Корейці після вчорашнього золота в командній першості зі стрільби з лука у жінок сьогодні виграли й серед чоловіків. Три золота виграли американці. У чоловічій виїздці переміг Міхаель Юнг, котрий приніс Німеччині друге золото. Також по два золота виграли Італія, Канада і Гонконґ. По одному золоту мають в активі Казахстан, Південна Африка, Бельгія, Азербайджан, Румунія та Узбекистан.

Загалом нагороди після трьох змагальних днів виграли 36 країн.

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпіада-2024 (футбол): розклад, результати, таблиці, сітки плей-оф
Олімпійські ігри | 29 липня 2024, 08:08 0
Олімпіада-2024 (футбол): розклад, результати, таблиці, сітки плей-оф

Олімпійський турнір із футболу відбудеться з 24 липня по 10 серпня

«Він закінчився». Ексчемпіон дав сміливий прогноз на реванш Усик – Ф'юрі
Бокс | 29 липня 2024, 11:05 1
«Він закінчився». Ексчемпіон дав сміливий прогноз на реванш Усик – Ф'юрі

Гвоздик очікує перемоги українця

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.