Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
|
3087
7

Крах 6-разового чемпіона Франції. Що відбувається з клубом Данила Ігнатенка

«Бордо» був понижений до третього дивізіону, а потім подав заяву про банкрутство…

Крах 6-разового чемпіона Франції. Що відбувається з клубом Данила Ігнатенка
Getty Images/Global Images Ukraine. Данило Ігнатенко

23 липня «Бордо» – клуб, який відіграв сезон-2023/24 у французькій Лізі 2 та має у складі українського легіонера Данила Ігнатенка, – офіційно оголосив про те, що приймає санкції, накладені на нього рішенням DNCG (організацією, що здійснює фінансовий нагляд за діяльністю футбольних клубів у Франції). З цієї причини «жирондинці», незважаючи на фініш на 12-му місці в минулому сезоні у рамках Ліги 2, розіграш чемпіонату-2024/25 мають розпочати в Насьональ 1, яка є третім за рангом дивізіоном у тамтешній ієрархії футбольних ліг.

Цікаво, що «Бордо», зазначаючи про прийняття санкцій, наголосив на тому факті, що клуб відмовився подавати апеляцію на рішення DNCG, тим самим висловивши готовність добровільно опуститися на один дивізіон. Чому так? Тут все якраз дуже просто: у перспективі ситуація для «жирондинців» могла стати ще гіршою – аж до вильоту в четвертий чи п'ятий дивізіон!

Справа в тому, що для оцінки аргументів стосовно апеляції «Бордо» довелося б знову надати оновлену клубну фінансову звітність органам DNCG, а це, на думку аналітиків та експертів, могло б дати додатковий привід для контролюючої організації зробити своє рішення ще більш суворим.

У такій складній ситуації 6-разовий чемпіон Франції («Бордо» ставав найсильнішою командою своєї країни за підсумками сезонів-1949/50, 1983/84, 1984/85, 1986/87, 1998/99 та 2008/09) опинився через «дірки» у клубному бюджеті на загальну суму близько 40 мільйонів євро. Виправити ситуацію останнім часом активно намагався власник «Бордо» 52-річний громадянин Люксембургу Жерар Лопес, котрий має також іспанський паспорт, однак зробити це функціонеру, який у минулому працював президентом «Лілля», а нині також є міноритартним акціонером португальської «Боавішти» та має вельми неоднозначну репутацію в європейському футболі, не вдалося.

ФК Бордо. Жерар Лопес

Буквально до останнього моменту надії на порятунок вболівальників «Бордо» були пов'язані із американським спортивним холдинговим конгломератом Fenway Sports Group, ключовим активом якого в європейському футболі є «Ліверпуль». Віра у те, що співпраця із заокеанським інвестором може допомогти врятувати «Бордо» від пониження у класі зберігалася практично до передостаннього тижня липня, а ще на самому початку другого місяця літа Жерар Лопес навіть розповідав, які оптимістичні варіанти виходу із ситуації існують.

«Перший варіант для порятунку «Бордо» від санкцій – це здатність знайти інвестора буквально в останню хвилину. До нас звернулися багато людей, але які, на жаль, не мають необхідних коштів. На перший погляд, це найоптимістичніший варіант, але затикання дірок зараз лише відкладе проблему на потім. Другий варіант – ліквідація та повне зникнення клубу. Зрештою, є приклад порятунку клубів шляхом переходу до нижчих дивізіонів, даючи собі два-три роки перерви для відновлення», – говорив Лопес.

Також власник «Бордо» відверто розповів, із ким контактував останніми місяцями щодо порятунку клубу від санкцій за «дірку» в бюджеті, а ще пояснив, чому переговори зрештою не принесли успіху.

«Першим [потенційним інвестором] був фонд, який у січні хотів мати спортивну впевненість в тому, що ми здатні повернутися до елітарного дивізіону (Ліги 1 – прим. авт.). Ми не змогли дати таку гарантію. Другим був банк, який у березні хотів отримати гарантію, що ми не вилетимо у Насьональ 1, яку ми змогли надати лише наприкінці сезону. Потім, у квітні, з нами знову зв'язалася компанія Fenway Sports Group, і з'явилися два важливі елементи. По-перше, експлуатаційні витрати клубу та особливо стадіону, включаючи річну орендну плату та заборгованість (за попередніми оцінками, це близько 42,5 мільйонів євро). Другий аспект, найбільш катастрофічний для нас: невирішене питання про телевізійні права. Проаналізувавши все це, Fenway Sports Group зрештою й відійшли убік», – пояснив власник «жирондинців».

Справді, питання утримання «Матмют Атлантік» – футбольної арени, розташованої у Бордо та відкритої в травні 2015 року спеціально під проведення у Франції фінальної частини Євро-2016, виявилося одним із ключових. Тягнути витрати на таку споруду досить проблематично навіть для клубу Ліги 1, не кажучи вже про команду, яка виступає в Насьональ 1.

x.com/girondins

Втім, як уже говорилося вище, найближчим часом не виключалася можливість, коли ситуація для «Бордо» могла ще більш погіршиться. Незважаючи на те, що «жирондинці» відмовилися від свого права на подання апеляції, спеціальна комісія DNCG ініціювала нову процедуру перевірки фінансового стану та стягнення боргів із клубу. За інформацією авторитетного французького видання L'Équipe, згідно із регламентними нормами, спочатку має відбутися офіційне пониження покараного клубу в нижчий дивізіон, ніж той, місце в якому він мав до моменту винесення санкції. І тільки після цього може бути проведена додаткова перевірка щодо можливості наявності місця для подальших санкцій.

Як говорив Жерар Лопес, у «Бордо» погодилися із переведенням в Насьональ 1 та сподіваються, що на цьому каральні санкції щодо клубу завершаться. Шанси на це були, оскільки практика, що існує у Франції з цього питання, свідчить, що далеко не завжди діючі норми ліги інтерпретуються однаково. Втім, в «Бордо» все ж таки вирішили перестрахуватися. Буквально напередодні стало відомо, що клуб із південного заходу Франції подав заяву про банкрутство до комерційного суду міста Бордо, аби розпочати необхідну у таких випадках процедуру реструктуризації боргів.

Відкриття справи про банкрутство автоматично призведе до втрати «Бордо» професійного статусу. Однак піти на це «жирондинців» змусила ситуація, в якій вони опинилися. Враховуючи дуже стислі терміни до початку сезону в Насьональ 1, клубу довелося відмовитися від запиту про збереження свого професійного статусу, інакше він був би вимушений знову постати перед DNCG із бюджетом, що не відповідає вимогам. І це якраз, швидше за все, обернулося б для «Бордо» ще жорсткішими санкціями. А так, клубу доведеться продати тренувальну базу, але він зможе зберегти усі молодіжні команди та можливість взяти участь у сезоні-2024/25 в рамках Насьональ 1 (грати в дивізіоні можуть клуби як із професійним статусом, так і напівпрофесіонали – аматори).

Продовжувати розбиратися у всій цій тяганині компетентним органам все ще належить найближчим часом, проте важливо розуміти, що змагальний процес у Насьональ 1, згідно із раніше затвердженим календарем, має розпочатися 16 серпня – цей день є базовим для першого туру. Проте третій за силою дивізіон французького футболу повністю укомплектований і переведення туди «Бордо» призведе до непарної кількості учасників та необхідності тотально змінювати календар…

Як бачимо, подібний безлад може відбуватися не тільки в українській Прем'єр-лізі з її проблемними клубами на кшталт «Дніпра-1», а й у цілком благополучній Франції.

Що ж до особливого інтересу, який деякі українські вболівальники виявляють до «Бордо» і який пов'язаний із присутністю у лавах цієї команди українського опорного півзахисника Данила Ігнатенка, то тут, мабуть, не варто чекати сенсацій. «Жирондинці» будуть змушені розірвати контракти та попрощатися практично з усіма своїми нинішніми футболістами, серед яких виявиться і екс-гравець «Шахтаря» та «Дніпра-1». Українець і так несподівано для багатьох погодився провести аж два поспіль сезони у Лізі 2, проте продовжувати залишатися в «Бордо» після пониження цього клубу до Насьональ 1 та втрати професійного статусу – це вкрай нелогічно для гравця, котрий перебуває у розквіті сил (27 років) та має за плечима досвід виступів за збірну України (6 матчів, 1 гол).

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
anacreon
Такі банкрутства наслідок того, що топ-клуби придумали ці шалені покупки гравців за десятки мільйонів і почали платити їм мільйонні зарплати. Через що іншим клубам, середнякам та аутсайдерам теж довелося ставати в цю гонку і платити великі зарплати і купляти за міільйони гравців, аби триматися в гонці.
А потім ще й шейхи з'явилися і почали закидати все грошима.
Але в середняків нема шейхів та мільйнів фанатів, готових купляти футболки по 100 євро. А мільйонні зарплати треба платити. Тому залазять в борги. Які потім нема з чого виплачувати.
Цими шаленими трансферами і зарплатами давно треба було займатися і робити стелі зарплати і заборонити ці трансфери в 100 мільйонів. І в 50 мільйонів. Ніхто цього не коштує. Тоді б клубам без шейхів було б легше.
А так от бідний Бордо знищили. 
Vit18
Що змушує людей бути власниками декількох клубів? В чому логіка таких вчинків?
Falko
А що, у Франції не знайшлося свого Миная, який вилетів із 2 дивізіону за спортивним принципом, але тепер його можуть там залишити замість почившої в бозі Жирондени? Або можна затулити пульку між Труа, Руаном, Валансьєном і кимось там ще, забув фамілійо. О, Конкарно.
FootFun1
Почему непарное колличество участников в третьем дивизионе будет? По логике вместо Бордо кого то с третьего дивизиона то должны поднять?