Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 23 липня 2024, 10:19
2464
0

В Евертоні неспокійно. Чи доведеться продавати лідерів, включаючи Миколенка

Навіть в англійській Прем'єр-лізі у клубів трапляються серйозні фінансові проблеми…

| Оновлено 23 липня 2024, 10:19
2464
0
В Евертоні неспокійно. Чи доведеться продавати лідерів, включаючи Миколенка
Getty Images/Global Images Ukraine. Віталій Миколенко

Англійський клубний футбол останніми роками не є надто проблемним з точки зору фінансів. Навпаки, більшість найуспішніших та найбагатших клубів Європи наших днів знаходяться саме на Туманному Альбіоні і є учасниками Прем'єр-ліги – національного турніру, який, мабуть, є найсильнішим серед інших та точно найбільш привабливим для спонсорів й інвесторів.

Однак і в АПЛ не обходиться без проблем. І якщо брати до уваги репутацію та статус, то на першому місці серед проблемних, безумовно, знаходиться «Евертон» – клуб з Ліверпуля, за який із січня 2022 року виступає фулбек збірної України Віталій Миколенко. Ось вже кілька років «іриски» перебувають у відверто підвішеному стані, маючи перманентні проблеми із боргами.

Проблеми з фінансами «Евертона» пов'язані в основному із рішенням клубу побудувати новий стадіон. Зведення сучасної арени в доці Бремлі-Мур, яка має незабаром замінити старий добрий «Гудісон Парк», призвело до того, що лише за офіційними звітами борги «ірисок» наразі становлять 400 мільйонів фунтів. Насправді, ситуація з фінансами в «Евертоні» настільки заплутана та проблемна, що в пресі та експертних колах легко зустріти й іншу цифру, куди більш значнішу й практично рівнозначну 1 мільярду фунтів.

Getty Images/Global Images Ukraine. Загальний вигляд нового стадіону Евертона в доці Бремлі-Мур

Недивно, що власник «Евертона» ірано-британський бізнесмен Фархад Моширі всерйоз задумався над продажем власної частки у 94,1% з метою залучення до клубу нового інвестора, здатного не лише витягнути «ірисок» з боргової ями, а й забезпечити клубу сталий розвиток як мінімум на кілька найближчих десятиліть.

Минулого року Моширі та компанія 777 Partners, що базується в США і має ключові частки в італійській «Дженоа», бельгійському «Стандарді», німецькій «Герті», бразильському «Васко да Гама» та французькому «Ред Стар», уклали угоду про перехід права власності на клуб, яку в результаті так і не було виконано.

Після провалу цієї угоди Моширі, здавалося б, вдалося дуже швидко знайти іншого перспективного покупця, й також із США – Дена Фрідкіна, котрий вже є власником клубу італійської Серії А «Рома». Його компанія Friedkin Group була близькою до придбання «Евертона» приблизно за 500 мільйонів фунтів, проте 19 липня стало відомо, що американські інвестори раптово відмовилися від угоди.

Подейкують, що Дена Фрідкіна врешті-решт відлякала заплутана ситуація навколо реальних боргів «Евертона». Фактично американці розраховували на одну суму, яку їм називали в самому клубі, однак вивчивши деталі фінансових операцій «ірисок» докладніше, аудитори Friedkin Group дійшли висновку, що в майбутньому компанія може мати проблеми із боргом приблизно у 200 мільйонів фунтів, які встигли інвестувати в розвиток «Евертона» 777 Partners.

Ризикувати Ден Фрідкін не захотів, проте повідомив Моширі, що буде готовий повернутися до переговорів щодо покупки «Евертона», якщо ірано-британському бізнесменові вдасться врегулювати спірні боргові зобов'язання перед 777 Partners. Крім того, Friedkin Group вже встигла стати реальним кредитором «ірисок». Американська компанія власника «Роми» заплатила 100 мільйонів фунтів MSP Sports Capital – фірмі, яка допомагає реалізувати проект будівництва нового стадіону в доці Бремлі-Мур вартістю 500 мільйонів фунтів стерлінгів, офіційне відкриття якого заплановане на сезон-2025/26.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ден Фрідкін

Фрідкін дав зрозуміти, що не збирається у середньостроковій перспективі вимагати у «Евертона» погашення боргу, проте переговори щодо купівлі самого клубу згорнув. З цієї причини Моширі тепер доводиться знову придивлятися до потенційних покупців та домовлятися із ними, хоча через вищезгаданий борг перед 777 Partners це може стати дуже непростим завданням.

Важливо розуміти одне: незважаючи на неспокійну ситуацію в «Евертоні», який в минулому сезоні англійської Прем'єр-ліги через фінансові проблеми був оштрафований на 8 очок, через що в певний момент реально перебував під загрозою вильоту до Чемпіоншипу, зовнішня адміністрація «ірискам», на щастя, не світить. Фархад Моширі, хай і хоче розпрощатися з клубом, однак у короткостроковій та навіть середньостроковій перспективі готовий відшукувати кошти для підтримки діяльності клубу та завершення будівництва нового стадіону.

Розраховувати «Евертон» може не лише на гроші від телевізійних прав, а й на прибуток від трансферної діяльності. Зокрема, від трансферу 22-річного бельгійського опорного півзахисника Амаду Онана в «Астон Віллу», за який «іриски», згідно інформації з кулуарів, отримали близько 50 мільйонів фунтів.

У той же час навряд чи варто очікувати, що намагання Моширі продати клуб якнайшвидше виправдаються у найближчій перспективі. З-поміж тих інвесторів, які знайомилися із можливістю реального придбання клубу на горизонті, схоже, не залишилося нікого. 777 Partners та Friedkin Group вибули, а місцеві бізнесмени Енді Белл і Джордж Даунінг, схоже, насторожилися невдалим досвідом колег зі США та як мінімум у найближчій перспективі не будуть готові «торпедувати» угоду.

Це означає, що період економічної невизначеності та перманентної фінансової кризи для «Евертона» буде продовжений і на сезон-2024/25. Клуб певною мірою буде змушений економити на трансферах, проте – що головне – поки що про масовий розпродаж лідерів команди не йдеться. Ситуація із Амаду Онана, як стверджують в самому «Евертоні», є окремим випадком і ніяк не пов'язана із тотальним розпродажем найкращих гравців.

Онана, якщо спиратися на оцінки порталу Transfermarkt, справді був найдорожчим гравцем «Евертона». Його трансферна вартість до переходу в «Астон Віллу» оцінювалась експертами у 50 мільйонів євро. На другому місці – 22-річний англійський центрбек Джарред Брантуейт (42 мільйони євро), а на третьому – 25-річний український лівий бек Віталій Миколенко (28 мільйонів євро).

Getty Images/Global Images Ukraine. Віталій Миколенко

Цікаво, що і до Брантуейта, і до Миколенка зараз є більш ніж предметний інтерес на ринку, через що фанати «Евертона» й відчувають певну занепокоєність за майбутнє команди. Зокрема, Джарред цікавий «Манчестер Юнайтед», який вже купив у «Лілля» талановитого центрбека Лені Йоро, але також націлений на трансфер як мінімум ще одного футболіста в цю ігрову ланку. Перша пропозиція «червоних дияволів» на 45 мільйонів фунтів за Брантуейта була відхилена босами «Евертона», які запросили за гравця 70 мільйонів, проте цю суму манчестерський гранд, ймовірно, не зможе собі дозволити через обмеження, що існують за правилами фінансової стійкості, котрі діють для клубів АПЛ.

Щодо Миколенка, то згідно з останньою інформацією, підписати українця своїх шефів просить головний тренер «Наполі» Антоніо Конте. Втім, поки що позиція керівництва «Евертона» категорична: розставання з українцем до їхніх планів не входить, тим паче, що наставник «ірисок» Шон Дайч наклав вето на цей перехід, давши зрозуміти, що бачить в особі Миколенка одного з лідерів свого колективу у сезоні-2024/25.

При цьому в «Евертоні» не лише не збираються розпродавати лідерів, а й планують підсилити команду кількома гравцями атаки. Зокрема, йдеться про потенційні трансфери Єспера Ліндстрема з «Наполі» та Віллі Ньонто з «Лідса». Клуб розуміє, що найбільш перспективною кадровою стратегією наразі є придбання молодих та талановитих виконавців, яких в майбутньому можна буде продати вдвічі, а то й утричі дорожче, аніж сума початкових інвестицій.

Та й у перспективі справи «Евертона», як прогнозують експерти, мають лише покращуватись. Зокрема це пов'язане із очікуваннями від переїзду на новий сучасний стадіон наступного літа, що може бути важливою деталлю і для потенційних покупців клубу. Останні можуть подивитися на приклад «Тоттенхема», аби усвідомити, що короткострокові труднощі можуть принести довгострокову вигоду. Остаточні витрати «шпор» на будівництво нового суперсучасного стадіону на початку 2020 року оцінювалися в 1,2 мільярда фунтів, але через чотири роки у звітах Deloitte саме «Тоттенгем», який продовжує із 2008 року залишатися без будь-яких трофеїв, став найкращою командою Лондона за рівнем доходів (549 мільйонів фунтів), обійшовши і «Челсі» (512), і «Арсенал» (464).

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Манчестер Юнайтед близький до підписання експівзахисника Ювентуса
Футбол | 23 липня 2024, 10:22 0
Манчестер Юнайтед близький до підписання експівзахисника Ювентуса

Адрієн Рабьо перебуває у статусі вільного агента

Ворскла хоче знести свій стадіон у Полтаві
Футбол | 23 липня 2024, 09:15 4
Ворскла хоче знести свій стадіон у Полтаві

Біло-зелені мають намір побудувати нову компактну арену

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.