Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 15 липня 2024, 14:32
17699
165

Іспанія – переможець Євро-2024

У фіналі підопічні де ла Фуенте переграли Англію

| Оновлено 15 липня 2024, 14:32
17699
165
Іспанія – переможець Євро-2024
УЄФА

Очевидно, що футбольний клубний сезон триває набагато довше, проте інтенсивність чемпіонату Європи-2024 в Німеччині була настільки шаленою, що цей місяць пролетів немов на одному диханні. І ось він – фінал у Берліні, де місцевий «Олімпіаштадіон» бачив чимало історичних подій, тож ця вирішальна гра поміж збірними Іспанії та Англії стала ще однією славною сторінкою його історії.

Шлях команд до цієї події був, як багато хто вважає, нерівнозначним. Команда Гарерта Саутгейта важко долала турнірну сітку від гри до гри, тоді як для колективу Луїса де ла Фуенте це була просто долина смерті з Італією, Хорватією, Німеччиною та Францією на шляху. І кожного суперника «Фурія Роха» при цьому здолала. Тож, здавалося б, у неї мав бути вищий ігровий тонус. Але в футболі не завжди збуваються передбачення.

Getty Images/Global Images Ukraine

Хоча багато до початку гри казали про те, що це буде більше схоже на боротьбу, аніж на безпосередньо футбол. І ці віщуни виявились праві. Занадто багато знали один про одного суперники, тож щоб вони не робили, а ефекту несподіванки створити до перерви так і не зуміли. Тож ми в підсумку закрили перший тайм фіналу з одним ударом у площину воріт. Погодьтесь, не надто яскравий підсумок.

Але за тактичною «начинкою» цей матч, безумовно, був на кілька рівнів вище, аніж будь-яка гра цього Євро-2024 до того. Просто два майстри грати в прагматичний футбол зійшлись на тренерських посадах, а ми були лише глядачами на їхній виставі, тож мусили просто змиритись із правилами гри. Один удар Фодена під саму перерву з гострих епізодів – нічого страшного, то треба було для збереження інтриги. Як і баланс загалом у першому таймі. Жодна з команд не взялась ризикувати, і це також можна було передбачити.

Getty Images/Global Images Ukraine

Друга половина гри виявилась повною протилежністю тому, що ми бачили до цього. Іспанія її такою зробила. Швидкий гол Вільямса вже на другій хвилині після відновлення гри все вирішив. А передачу на нього до лівого флангу штрафного віддав ніхто інший, як Ямал. Наймолодший найкращий асистент у історії чемпіонатів Європи віднині – куди ж без чергового рекорду.

І від цього моменту вже почалась зовсім інша гра. Англії нікуди було подітись, окрім як іти за голом у відповідь. Однак команда Саутгейта ризикувала й голову не встигнути підняти, як пропустила би вдруге. Пощастило, що Ольмо хибив із убивчої позиції, а Пікфорд не дав статись ще й голу від цього чудернацького юнака іспанської «фурії».

Але вже ж таки англійці свого домоглись. Не без допомоги Саутгейта, який вгадав із появою на полі Палмера на 70 хвилині, а вже за три оберти секундної стрілки після того Коул побіг святкувати свій прицільний дальній постріл із правого флангу під протилежну стійку воріт Сімона.

Getty Images/Global Images Ukraine

Проблема «трьох левів» при цьому полягала в тому, що ці емоційні кульбіти зробили дуже вразливим її й без того не надто надійний захист у другому таймі цієї гри. Англійці в підсумку пропустили на 86 хвилині ще раз, при чому в дуже простому розіграші від суперників через лівий фланг, коли Оярсабаль побіг до центру штрафного замикати пас Кукурельї, якого сам до цього й знайшов у вільній зоні.

Після цього почалась гонитва за часом і дуже близькою була команда Саутгейта до порятунку вдруге за цей матч, якби не дивовижний подвійний сейв від Сімона та Ольмо на 90 хвилині під час подачі кутового з лівого флангу. Тоді м’яч вибивався прямо з лінії воріт, а далі команда де ла Фуенте просто цинічно вбила компенсований час.

Збірна Іспанії таким чином здобула свій четвертий у історії кубок Анрі Делоне, тоді як Англія за чотири роки спробує знову.

Євро-2024. Фінал

Іспанія – Англія – 2:1

Голи: Вільямс, 47, Оярсабаль, 86 – Палмер, 73

Попередження: Ольмо, 31 – Кейн, 25, Стоунз, 53, Воткінс, 90+1

Іспанія: Сімон – Карвахаль, Ляпорт, Ле Норман (Начо, 83), Кукурелья – Руїс, Родрі (Субіменді, 46), Ольмо – Ямал (Меріно, 89), Мората (Оярсабаль, 68), Вільямс

Англія: Пікфорд – Вокер, Стоунз, Гехі, Шоу – Майну (Палмер, 70), Райс – Сака, Беллінгем, Фоден (Тоні, 89) – Кейн (Воткінс,61)

Арбітр: Франсуа Летексьє (Франція)

«Олімпіаштадіон» (Берлін, Німеччина)

ІСПАНІЯ - АНГЛІЯ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Події матчу

86’
ГОЛ ! М'яч забив Мікель Оярсабаль (Іспанія).
73’
ГОЛ ! М'яч забив Коул Палмер (Англія).
47’
ГОЛ ! М'яч забив Ніко Вільямс (Іспанія).
Оцініть матеріал
(89)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 165
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Виктор Войцеховский
Справедливо. Испания играла в самый яркий футбол на этом Евро. 
Stanislav Matusevych
Я особисто задоволений. Футбол переміг антифутбол, тренер переміг антитренера. Так, як і має бути.
Андрій Лупак
Заслужене чемпіонство 
Макс Максов
Іспанці на одному диханні пройшли це Євро!
Harun Bakircioğlu
А вы думали Кейн выиграет свой первый трофей? Как бы не так.Сборная Испании по делу выиграла финал. Трусливый футбол Саутгейта получил по заслугам. С такими игроками впервые начал наигрывать 3-4-3 перед Швейцарией это жесть. Давай до свиданья, Гарет!
an52
З однаковим рахунком Іспанія виграла і чвертьфінал, і півфінал, і фінал. По грі можна сказати, що найзапеклішим суперником була Німеччина
Кирилл Бондаренко
Как по мне,самая заслуженная победа на большом международнике вообще в истории.
7 побед на турнире
15:4
По итогу турнира,выиграть у четырех великих сборных,у крепкого орешка в виде Хорватии.
Это не ЧМ,где по ходу турнира,победителю выбадает одна-две великие сборные,а тут сразу четыри.
Испания браво!
VARioR
Цілком заслужено перемогли іспанці на Євро. З першого і до останнього матчу демонстрували хороший футбол, пройшли складну сітку. І хоч я вболівав за зб.Англії, ну не заслужили вони взяти цей трофей.
evgeniyyea
Заслуженно. Уверенно. По игре. С победой! 
KIPR ALECS
Хто би що не говорив але Іспанія дійсно по грі чемпіон. І головий фаворит на ЧС
255547
Если брать весь турнир в целом, то тут все закономерно, и дело даже не яркости футбола, хотя и это очень важно, а в том что у Испанцев была команда разнообразнее на поле, там из соперников не знает, от кого может  исходит угроза, и кто может выстрелить, это называется универсальность 
Alex T
Все закономерно 
Mac_Gyver
Шкода Харі Кейна. Не склалося додати кубок ЧЄ до колекції своїх титулів.
dadaali117788
Іспанія єдина команда, яка виграла всі матчі. При чому по всім показникам перевершила  своїх суперників. Під роздачу попали такі глиби як Хорватія, Італія, Франція, Німеччина, Англія. Вважаю що іспанці заслужено стали чемпіонами!
Андрій Шевченко
Отепер порівняйте Ямаля і Ніко з обіссяним пудриком. Хто дійсно молодий талановитий футболіст, а кому жопой крутити перед пристарілими мужиками.
Nordenus
Испанцы топ! Обыграли все сильнейшие сборные на пути к финалу. Ну а Англия снова со своей посредственной игрой чудом попала в финал... так что результат по делу!
Serhiikher
А по существу коментаторы Мегого крайне не профессиональные ребята. В прошлый раз в игре с Голландией тупо в конце топили за Англию и радовались, что явно идёт в разрез с пониманием что нужно быть нейтральным, мне и даром его эмоции не всосались, когда я болел за Голландию, иди в бар смотри и комментируйте своим друзьям кто за Англию И в финале полностью поникли после второго гола. А на вручении трофея думал будут плакать. Одно дело когда ты комментировать сборную Украины должен тут все ясно 99 процентов за Украину, в таких же матчах - это верх не профессионализма.
AndiM
Псевдомоуріньовський футбол вже віджив своє років 10 тому. При таких гравцях грати в " оце" - це просто знущання над самою грою.
Remark
Справедливо!
Nba37
Англии так и не суждено выиграть евро, а испанцы красавцы 4кратные чемпионы Европы