Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 14 липня 2024, 21:31
31648
27

Іспанія – Англія. Прогноз і анонс на фінал Євро-2024

Четвертий титул для «Фурії» або перший для «трьох левів»

| Оновлено 14 липня 2024, 21:31
31648
27
Іспанія – Англія. Прогноз і анонс на фінал Євро-2024

Партнер проєкту — ліцензійний букмекер GGBET з найширшою лінією, понад 70 видів спорту та дисциплін кіберспорту. Компанія створює унікальний україномовний контент на YouTube та розвиває культуру відповідальної гри. Отримай неймовірний бонус до 150 000 грн від GGBET! Тримай лінію на Євро 2024 разом з GGBET!

14 липня о 22:00 за київським часом на знаменитому берлінському «Олімпіаштадіоні» відбудеться головний поєдинок Євро-2024: фінал. У сутичці за континентальну корону зійдуться триразовий чемпіон Європи Іспанія та фіналіст минулого Євро Англія. Суперників розсудить Франсуа Летексьє із Франції.

Іспанія

Ніколи не кажи ніколи. Здавалося, що епоха великої «Фурії Рохи», яка виграла два Євро (поспіль) та один Мундіаль, завершилася після чемпіонату Європи 2012 року. З того часу збірна Іспанії не вражає на великих турнірах. Півфінал Євро-2020 – найвагоміше досягнення Іспанії після перемоги на ЧЄ-2012.

«Тікі-така» залишилася в минулому – разом із її апологетами: Хаві, Іньєстою, Вільєю, Бускетсом. До нових реалій нове покоління збірної Іспанії пристосовувалося дуже болісно. Проте нове покоління «Фурії» змогло дуже голосно заявити про себе на нинішньому Євро: команда де ла Фуенте блискуче пройшла груповий етап і всі стадії плей-оф, і вийшла у фінал.

Без перебільшення можна відзначити, що збірна Іспанії – найяскравіша команда цьогорічного Євро. Піренейці чудово розпочали груповий турнір, розгромивши збірну Хорватії 3:0, і з того часу не скидають обертів.

До того ж слід зазначити, що «Фурія» потрапила в справжню «групу смерті» – окрім хорватів, бронзових призерів останнього Мундіалю, там були й чинні чемпіони Європи – італійці, а також бойова Албанія.

Усіх цих суперників іспанці перемогли. Із загальним рахунком 5:0. І завчасно вийшли до 1/8 фіналу з першого місця, ставши єдиною командою турніру, яка не пропускала на груповому етапі.

У першому раунді плей-оф підопічні де ла Фуенте впоралися з головним відкриттям турніру – збірною Грузії. Іспанці першими пропустили, але потім зуміли забити чотири м'ячі.

У чвертьфіналі на Іспанію чекав більш досвідчений суперник – Бундестім. Вперше на Євро-2024 іспанці не домінували над опонентом. Більше того, якби німці дотиснули «Фурію» в овертаймі, то такий результат протистояння сприйняли б у всіх таборах, як належне.

Однак саме Іспанія дотиснула «Манншафт» на останніх хвилинах другого екстратайму. Іспанці забили головою (відзначився Меріно).

У півфіналі збірна Іспанії зустрілася з одним із головних фаворитів турніру – французами. У грі проти «мушкетерів» де ла Фуенте не зміг розраховувати одразу на трьох гравців основи. Захисники Ле Норман та Карвахаль змушені пропустити півфінал Євро через перебір карток. А ось Педрі не зіграв через травму. Для півзахисника «Барси» турнір вже закінчено.

Тим не менш, Іспанія виявилася сильнішою за свого грізного суперника. «Фурія» здобула вольову перемогу 2:1. Цікаво, що в тому поєдинку іспанці завдали лише шість ударів у площину воріт суперника, і два з них виявилися результативними. А ось, наприклад, у грі першого раунду плей-оф – проти Грузії – іспанці завдали майже сорока ударів по воротах опонента.

Французи першими відкрили рахунок, але іспанці зрівняли його зусиллями «школяра» Ямаля, який забив класним ударом здалеку. А за кілька хвилин Ольмо забив другий і переможний гол Іспанії.

Після матчу лідери «Ле Бльо» Грізманн та Мбаппе визнали справедливість перемоги суперника. Але найбільше у складі команди Дешама дісталося не їм, а півзахиснику Рабйо, котрий перед грою «наїхав» на Ямаля. Після фінального свистка юний Ямаль не стримував своїх емоцій. «Говори зараз, говори зараз», - репетував він у камеру, явно звертаючись до Рабйо. Але навряд чи тому було що сказати.

До речі, для іспанців ця перемога стала восьмою поспіль. Востаннє вони не вигравали у березні цього року у матчі проти Бразилії (3:3). Це досягнення – другий найкращий результат Іспанії в її історії. Влітку 2010 року переможна серія команди під керівництвом Вісенте дель Боске складалася із 12 матчів.

Перед фінальним поєдинком збірна Іспанії зазнала серйозного підсилення. Справа в тому, що після чвертьфіналу з німцями через зайві картки вибули Робін Ле Норман та Дані Карвахаль. Тепер вони можуть зіграти.

Луїс де ла Фуенте, головний тренер збірної Іспанії:

– Англія дуже сильна, у них досвідчені та загартовані гравці. Це буде дуже важкий матч. Поряд із Францією та Німеччиною Англія завжди буде одним із головних фаворитів на титул. Зрештою, ми зіграли з усіма найсильнішими командами на турнірі. Вони мають винятковий рівень підготовки, і ми сподіваємося опрацювати всі деталі. Їхня команда складається з гравців дуже високого рівня. Мені не потрібно наводити найвидатніших із них. Вони мають неоднозначні результати на міжнародних турнірах, але ми хочемо продовжувати зростати і покращувати свій рівень. Нам потрібно бути найкращою версією себе, щоб виграти фінал.

Англія

Не миттям, так катанням, але головний фаворит Євро-2024 таки пройшов у фінал чемпіонату Європи. Таким чином, головний тренер збірної Англії Гарет Саутгейт став третім тренером в історії чемпіонатів Європи, який вивів команду у два фінали поспіль. Раніше це вдавалося двом німцям - Хельмуту Шьону (ФРН, 1972 та 1976) та Берті Фогтсу (Німеччина, 1992 та 1996).

І ще одна цікава історична деталь. На чемпіонаті Європи 1996 року саме промах захисника збірної Англії Гарета Саутгейта з пенальті дозволив команді Фогтса потрапити у фінал – його удар відбив німець Андреас Кепке. І до Євро-2020 півфінал ЧЄ-1996 вважався для команди «трьох левів» найвищим здобутком на Євро. Але Саутгейт-тренер переписав історію.

Хоча те, як він це робить, викликало нарікання на Батьківщині тренера.

  • Всі найбільш яскраві моменти матчу доступні в режимі Live в Telegram Sport.ua

Англійцям дісталася не найсильніша група – із Сербією, Данією та Словенією. І Англія виграла цю групу. Але виграла блідо, непереконливо.

Так, переможців не судять, але на Батьківщині Саутгейту та його підопічним чимало дісталося. Тренера критикували за зайвий прагматизм, а його підопічних – за беззубу гру в атаці.

І критикувати справді було за що.

У стартовому поєдинку групового турніру англійці мінімально здолали Сербію (1:0), не продемонструвавши навіть натяку на чемпіонську гру. А далі було ще гірше. Нічия з Данією – 1:1, і суха нічия зі Словенією. Справді, як тут утриматись від критики?

У першому раунді плей-оф англійцям випав не найсильніший опонент – збірна Словаччини. Але з ним підопічним Саутгейта довелося добре помучитися: обіграли лише у додатковий час – 2:1. У тому поєдинку один із найкрасивіших м'ячів турніру забив Беллінгем. А переможним м'ячем відзначився головний голеадор збірної Кейн.

Ходіння по муках для Англії продовжилося і в чвертьфіналі. І знову суперник не найсильніший – Швейцарія, і знову довелося відіграватись у ході зустрічі (за Англію забив Сака), проте пройти цього суперника вдалося лише в серії післяматчевих пенальті (англійці реалізували усі п'ять ударів). До цього рахунок тримався рівним: 1:1.

Ось так зі скрипом Англія вдруге поспіль пробилася до півфіналу Євро.

Не без скрипу британці пробилися і до головного матчу турніру. Гра проти Нідерландів вийшла дуже складною. Втім, як і всі поєдинки команди Саутгейта у плей-оф.

Нідерландці першими відкрили рахунок у дебюті першого тайму, проте дуже оперативно Кейн зрівняв рахунок із пенальті. Щоправда, у справедливості призначення того одинадцятиметрового засумнівався після гри не лише наставник «помаранчевих» Куман, а й багато британських експертів.

Другий тайм вийшов менш цікавим, проте він став переможним для англійців. На 80 хвилині матчу Саутгейт провів дві заміни, які виявилися вирішальними. Він прибрав з гри Кейна з Фоденом, і випустив Воткінса й Палмера, які на першій доданій хвилині й спорудили переможне взяття воріт.

Гарет Саутгейт, головний тренер збірної Англії:

– Я дуже пишаюся тим, що мені вдалося вивести збірну Англії до першого закордонного фіналу. Тепер ми хочемо виграти в Іспанії, яка була найкращою на турнірі. Це буде непросто. Ми даруємо людям приголомшливі вечори. Ми подарували нашим уболівальникам одні з найкращих вечорів за останні 50 років. Я дуже пишаюся цим.

Я радий, якщо всі вдома почуваються так само, як і ті, хто був на стадіоні. Але ми ще не закінчили. Я той, хто повинен вибрати команду, щоб подарувати їм такий самий особливий вечір, який був у півфіналі. Фінал проти Іспанії? Спочатку ми маємо відібрати у них м'яч! Вони дуже добре пресингують, тому нам доведеться бути винятковими з м'ячем і винятковими без нього.

Але це фінал, ви очікуєте на це. Коли я прийшов на цю роботу, у мене було два роки досвіду як менеджера Прем'єр-ліги; тепер у мене за плечима понад 100 міжнародних матчів, і я багато чого навчився. Кожен досвід, через який ти проходиш, допомагає тобі вчитися. Попередній фінал був першим на Євро. У нас не все вийшло, але цього разу ми намагатимемося бути кращими.

  • Прогноз на цей матч від ліцензійного букмекера GGBET: прохід Іспанії (коефіцієнт 1,67). Подивіться лінію GGBET з 70+ видів спорту та знайдіть для себе цікавий матч! Отримай неймовірний бонус до 150 000 грн від GGBET! Тримай лінію на Євро 2024 разом з GGBET!

Історія протистоянь

«Вічні» гранди європейського футболу грали між собою не так часто. Майбутній поєдинок стане їхнім 28-м очним протистоянням. Поки що перевага на боці родоначальників футболу. В активі британців – 13 перемог, тоді як у «Фурії» – 10 вікторій. Внічию команди зіграли лише чотири рази. Різниця забитих та пропущених м'ячів – також на користь команди «трьох левів»: 45-32.

Вперше суперники зустрілися на чемпіонаті світу 1950 року. Тоді іспанці здобули мінімальну перемогу 1:0. Однак надалі в «міжсобойчиках» сильнішими були англійці.

Востаннє на великих турнірах опоненти зустрічалися вже далекого 1996 року, на домашньому для Англії Євро. Тоді господарі здолали іспанців у серії післяматчевих пенальті.

Після Євро-1996 Іспанія та Англія перетиналися лише у матчах Ліги націй (2018 року). Тоді команди обмінялися перемогами.

Прогноз

Найяскравіша команда Євро-2024 (Іспанія) зіграє проти найсильнішої команди цьогорічного ЧЄ (Англії). Іспанці блискуче пройшли усі попередні стадії Євро. Вони отримали підсилення перед фіналом (повернулися дискваліфіковані гравці), вони мають юну зірку Ямаля. Однак нинішня Англія – більш топова, більш сильна, більш збалансована команда. І те, як ця команда пройшла у фінал, говорить про те, що вона має характер. Припустимо, що Англія виграє в Іспанії з перевагою один м'яч.

Орієнтовні склади:

Іспанія: Сімон – Карвахаль, Ле Норман, Ляпорт, Кукурелья – Родрі, Фабіан Руїс – Ямаль, Ольмо, Вільямс – Мората

Англія: Пікфорд – Вокер, Стоунс, Хехі, Тріпп'єр – Райс, Мейну – Сака, Беллінгем, Фоден – Кейн.

14 липня, неділя

Іспанія – Англія
Берлін. «Олімпіаштадіон». 22:00
ТБ-трансляція на відеосервісі MEGOGO
Арбітр: Франсуа Летексьє (Франція)
ІСПАНІЯ - АНГЛІЯ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ
Прогноз Sport.ua – 1:2

Опитування

Голосів 157
Спрогнозуйте, хто виграє ⚽️ фінальний матч 🏆 Євро-2024, в якому зустрінуться збірні Іспанії та Англії (14 липня о 22:00 у Берліні)

Іспанія (ігровий час)

88 голосів 56.05 %

Іспанія (по пенальті)

7 голосів 4.46 %

Англія (по пенальті)

18 голосів 11.46 %

Англія (ігровий час)

42 голоса 26.75 %

Не знаю

2 голоса 1.27 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(65)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Сергій МІЗІН: «Шовковський не прогадав із замінами»
Футбол | 14 серпня 2024, 14:38 0
Сергій МІЗІН: «Шовковський не прогадав із замінами»

Колишній захисник «Динамо» вважає, що кияни по праву пройшли «Глазго»

Дивно програний сет. Світоліна не без проблем стартувала в Цинциннаті
Теніс | 14 серпня 2024, 04:21 2
Дивно програний сет. Світоліна не без проблем стартувала в Цинциннаті

Еліна переграла Ван Яфань у 1/32 фіналу турніру WTA 1000 у США

Коментарі 27
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владислав Антонов
Статистика перемог у фіналах за Іспанію, рівень гри теж за Іспанію, і вболіваю з початку турніру теж за них.
Тому Vamos!
gusev80 .
Досить дивно читати про те, що у Іспанії група смерті тому що Італія, а от Англійцям дістався "суперник не найсильніший - Швейцарія". При тому що ця Швейцарія цю Італію досить впевнено перемогла по грі.  Так, ще була Хорватія, але це вже не та Хорватія, коли Модріч був у розквіті. 
Грузія, хоч і добре виступила, як для дебюту, але перемогу над немотивованою Португалією я б не ставив вище, ніж перемогу Словаччини над Бельгією. Хоча у Бельгії також "золоте покоління" поступово відходить, але у Португалії присутність Кріштіану в поєднанні з його статусом відверто шкодить атакуючому потенціалу. 
Франція, хоч і номінально мала статус одного з фаворитів, але по факту іспанцям забила тільки перший м'яч з гри на турнірі. Нідерланди виступали набагато яскравіше. 
Тому я не вважаю що Англії дістався набагато легший шлях до фіналу. Єдина відмінність - Німеччина, тут дійсно недарма цей матч назвали прихованим фналом, і якщо Іспанці відносно легко виграють сьогодні, то можна буде сказати що справжній фінал був з німцями. 
cooperchack
Англия 
Saar
Певне, прогноз дав той, хто давав прогноз з іспанців з французами, бо що там, що тут, розхвалювання Іспанії, оди, а потім прогноз в кінці: 1-0 на користь французів і 2-1 на користь англійців   . Почерк автора прогноза ідентичний)))
Я теж вважаю, що Англія здобуде кубок, але фраза "Яскравій Іспанії дісталася найсильніша збірна Євро Англія", викликає лиш здивування: чим найсильніша? У фінал попали дві команди і найсильніша буде з Кубком після фіналу! 
Вірю, що це буде Англія!  
Orcas419
Какой прогноз на свет? Отключат или дадут посмотреть?
OtsoCity
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
antt
Може Англія і заслужила на титул як родоначальник футболу, як найбагатша футбольна ліга, як збірна не з гіршим підбором гравців, зокрема через наявність Белінгема і Кейна особливо. Але як вони грали в плейоф. Спочатку за хвилину уникнули вильоту за хвилину до завершення матчу, потім виграли у швайців через один їх невлучний удар в серії пенальті, і забили такий незручний переможний гол на 90-ій хвилині проти Голандії, яка також давно нічого не вигравала. Чи не свідчить це що Англійці в кожному раунді плейоф могли залишити і то справедливо турнір. І то найбільша ймовірність була у матчі з словаками ще в восьмифіналі. Але сьогодні шанси 50 на 50. Тим більше чим далі в плейоф тим англійцям було простіше проходити далі, хоч як написав в кожному матчі могли полишити турнір досить легко.
Лига
Остался один шаг , Англия должна выиграть евро, испанцы машина ,ну Англия должна показать свою лучшую игру сегодня 
serhiy
На початку Євро було опитування хто виграє чемпіонат і я проголосував за Англію.  Не знаю, як з таким футболом вони це зробили і вийшли в фінал ) Я не страдаю ставками і стараюся не прогнозувати ,але залишуся при своїй початковій думці і побажаю англійцям перемоги ! 
Boodya
В даному випадку взагалі незнаю за кого вболівати в фіналі, бо що Іспанія що Англія вийшли далеко не чисто (я все одно стою на тому, що за руку повинні були давати пенальті в ворота Іспанії, а в Англії навпаки, пенальті не було)
evgeniyyea
Англия - это как Греция на ЧЕ 2004. В том плане, что унылое, скучное и неинтересное. Более того не играющее в футбол. Такое можно и в чемпионате Украины посмотреть. Поэтому надеюсь испанцы покажут и игру, и победят конечно! 
luceorius
 Непереможна Армада візьме реваншза за 1588 рік. Шторму не передбачається і лише Фортуна у формі рефері  може допомогти англійцям.
Snooker
Испания выиграет Ольмо ,Родри и Ямаля не остановить 
Romjkee
За Іспанію ! Навіть 1000 поставив на них 😁
Віталій Ткачук
Ліві пасажири. Що одних, що інших тут не має бути. Німці і Нідерланди, такий мав би бути фінал. Що є , то є). Буду вболівати за Іспанію, вони хоч в футбол грали. Але виграє Англія.
232121
Хтось з іспанців зробить,, подряпинку'' на задниці Кєйна, і var це побачить, потім звичайно за таку подряпинку, чи, як тепер модно говорити серйозне пошкодження, рефері, який буде переглядати царапину декілька разів кінці кінців це пенальті,..... Б'є Кєйн, і Англія родить. ⚽⚽⚽
Фанькин кот
Только Испания, только "барселоновцы", которым я давненько симпатизирую. Уверен, что они уверенно победят. И опять прогноз сайта окажется "кошаку под хвост"😁