Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 24 червня 2024, 22:01
5218
2

Сільвіньо: той, хто переглянув 240 матчів, перш ніж стати героєм Албанії

Успіх не посміхнувся «орлам» при жеребкуванні Євро-2024, зате їм точно пощастило з головним тренером

| Оновлено 24 червня 2024, 22:01
5218
2
Сільвіньо: той, хто переглянув 240 матчів, перш ніж стати героєм Албанії
Getty Images/Global Images Ukraine. Сільвіньо

2 січня 2023 року Федерація футболу Албанії повідомила про призначення головним тренером національної команди країни бразильця Сільвіньо. За кілька днів до цього фахівець повечеряв із президентом цієї організації у Мілані, погодивши всі подробиці майбутньої співпраці, а потім прибув до Тирани на підписання трудової угоди разом із двома південноамериканськими помічниками – бразильцем Дорівою (пограв у Європі за «Порту», ​​«Сельту», «Сампдорію» та «Мідлсбро») та аргентинцем Пабло Сабалетою (екс-гравець «Еспаньола», «Манчестер Сіті» та «Вест Хема»).

Тоді жоден з них ще навіть і не здогадувався, що незабаром їм доведеться проводити багато часу біля екранів ноутбуків, сподіваючись знайти якнайбільше відповідних кандидатів, здатних реально підсилити збірну Албанії. Сільвіньо навіть довелося витратити багато часу на перегляд матчів «Віком Вондерерс» – команди з Ліги 1, яка є третім за рангом дивізіоном у системі професійних ліг англійського футболу.

Там, у «Віком Вондерерс», новий тренерський штаб збірної Албанії пригледів молодого вінгера Аніса Мехметі, котрий народився та виріс у Англії в родині албанських біженців. Цей футболіст, який пройшов через академії «Норвіча», «Тоттенхема» та «Фулхема», до приходу Сільвіньо ніколи раніше не викликався в розташування національної збірної Албанії, проте бразильський коуч ставив амбітне завдання перед собою та своїми помічниками – переглянути та оцінити якомога більше кандидатів на місця в команді, аби потім мати можливість обирати дійсно найкращих з найкращих.

Мехметі дебютував за збірну Албанії у березні минулого року й зіграв три поєдинки в рамках кваліфікації на Євро-2024, не зумівши відзначитися результативними діями. На той момент Аніс вже встиг перебратися у «Брістоль Сіті» – команду Чемпіоншипу, де албанцю поталанило досить швидко закріпитися в основній обоймі, й у сезоні-2023/24 зіграти 38 поєдинків (4 голи, 1 асист).

Getty Images/Global Images Ukraine. Аніс Мехметі святкує забитий м'яч за Брістоль Сіті

І нехай поки серйозного розвитку міжнародна кар'єра Мехметі не отримала, проте цей приклад дає розуміння зовсім іншого – тренерський штаб збірної Албанії із Сільвіньо на чолі з перших днів перебування на посаді позначив, що фраза головного тренера: «Ми знали, що багато таких талановитих албанців , як він [Мехметі], грають за кордоном», є не простою банальністю, а всерйоз означає, що практично кожен із потенційних кандидатів у збірну буде детально та ретельно проаналізований.

Загалом Сільвіньо та його помічники переглянули 240 відеозаписів різних футбольних матчів, участь у яких брали кандидати у збірну Албанії. Все це для того, аби зрештою скласти початковий список із 70 футболістів, який незабаром був скорочений спочатку до 39, а потім і до 23 осіб, які отримали виклик на дебютний для Сільвіньо на чолі «орлів» матч проти Польщі в рамках відбіркового турніру на Євро-2024.

Тяжка робота Сільвіньо та його помічників окупилася сторицею. Незважаючи на те, що в дебютному для бразильського фахівця поєдинку «орли» програли полякам із рахунком 0:1, надалі албанці набрали приголомшливий хід й кваліфікувалися у фінальну стадію Євро-2024 з першого місця, залишивши позаду Чехію, Польщу, Молдову та Фарерські острови. Стартова поразка від «біло-червоних» взагалі виявилася єдиною для підопічних Сільвіньо у цій кваліфікації, причому учасником чемпіонату Європи в Німеччині албанці стали ще за тур до фінішу відбіркового турніру, після чого дозволили собі розслабитися та у фінальному поєдинку вдома зіграти внічию із Фарерськими островами (0:0).

Вихід на Євро-2024, який став лишень другим в історії орлів, приніс Сільвіньо статус національного героя Албанії. Тамтешні вболівальники буквально обожнюють бразильця та ​​дуже-дуже раді, що на початку 2023-го доля занесла того саме у Тирану. Причому Сільвіньо усвідомлено відмовився від можливості жити разом із родиною в Порту, а перебрався до столиці Албанії, де мешкає просто у номері готелю.

«Я живу в готелі, який знаходиться приблизно за 2 кілометри від будівлі Федерації футболу Албанії, тому іноді я повертаюся додому через красивий парк і на вулиці мені зустрічаються фанати. Зазвичай вони підходять до мене та кажуть: «Наша повага, містере», – розповідав Сільвіньо.

І додавав: «Боси Федерації футболу Албанії сказали мені, що до них прийшло розуміння, що ідея із моїм запрошенням спрацює, як тільки я оголосив, що хочу жити саме тут, в Албанії. Це дозволило мені повністю зрозуміти місцеву ідентичність та бути на 100% зосередженим на роботі».

Getty Images/Global Images Ukraine. Сільвіньо

Сільвіньо був більш ніж відомим футболістом, діючи на лівому фланзі оборони. У Європі він пограв за «Арсенал», «Сельту», «Барселону» та «Манчестер Сіті», ставав дворазовим переможцем Ліги чемпіонів та триразовим чемпіоном Іспанії. Усі ключові титули Сільвіньо виграв у складі «Барселони», однак і з «Арсеналом» демонстрував достатньо непогані результати: ставав володарем Суперкубка Англії, а також двічі фінішував другим у англійській Прем'єр-лізі, що було вже свого роду досягненням у період тотального домінування видатного «Манчестер Юнайтед» із Алексом Фергюсоном на чолі.

У 2010 році Сільвіньо завершив кар'єру гравця, проте з футболом остаточно не розпрощався. Вже у 2011-му він повернувся у статусі тренера. Спочатку молодий та амбітний наставник виконував функції асистента, в тому числі у таких командах як «Крузейро», «Корінтіанс» та міланський «Інтер». З липня 2016 по травень 2019 років Сільвіньо був асистентом Тіте у національній збірній Бразилії, проте потім вирішив спробувати піти власним шляхом.

Так у кар'єрі бразильського наставника з'явилися спершу «Ліон», а потім і «Корінтіанс». Однак ані там, ані там Сільвіньо особливо не досяг успіху. На чолі «ткачів» провів тільки 9 матчів у рамках французької Ліги 1 (2 перемоги, 3 нічиї та 4 поразки), а потім був звільнений, а у таборі «тімау» затримався трохи довше, відігравши увесь сезон-2021 в бразильській Серії А (5-те місце), однак у лютому 2022-го також був відправлений у відставку після серії з трьох поразок поспіль.

Просидівши одинадцять місяців без роботи, Сільвіньо погодився на пропозицію очолити збірну Албанії. Одним з перших його рішень у стані «орлів» стала зміна тактичної формації, яку використовує команда – з 3-5-2, котру награвали попередники, Сільвіньо перейшов на 4-3-3. Але тут коуч практично одразу ж зіткнувся із першою серйозною проблемою – в нього банально не було лівоногого правого інсайда, щоб схема працювала саме так, як хотів би новий тренерський штаб.

Багато в чому з цієї причини Сільвіньо та його помічники були змушені поринути у базу даних футболістів, складену відповідальними співробітниками Федерації футболу Албанії, а потім переглянути тих, хто підходив за встановленими параметрами. Зрештою, у першій команді з'явився не тільки згадуваний вище Аніс Мехметі з Англії. Разом із ним за «орлів» у березні 2023 року в поєдинку проти Польщі дебютував також Ясір Асані, який на клубному рівні наразі виступає за «Кванджу» з Південної Кореї, а до цього встиг пограти у Північній Македонії, Швеції, за албанський «Партизані» та угорську «Кішварду».

Getty Images/Global Images Ukraine. 29-річний Ясір Асані раптово став одним із лідерів збірної Албанії

«Ми дивилися відео з його виступами в угорському футболі [за «Кішварду»], і я раптом подумав: «Стоп, хто це?» В нього було усе, що ми шукали: він був чудовий у ситуаціях віч-на-віч, міг якісно пробивати по воротах, а ще був неймовірно швидким. В результаті кілька вихідних поспіль нам доводилося приходити в офіс на 9 ранку, аби переглядати його ігри в Південній Кореї у прямому ефірі, що було спричинене різницею у часі», – розповідав Сільвіньо.

І Асані справді став справжньою знахідкою для тренерського штабу Сільвіньо. Уродженець Північної Македонії, який на юнацькому рівні виступав саме за цю країну, надав суттєву допомогу «орлам» у кваліфікаційній кампанії на Євро-2024, зігравши 8 матчів та відзначившись в них 6 результативними діями (3 голи та 3 асисти).

У фінальній частині Євро-2024 албанці із Сільвіньо на чолі вже встигли провести два матчі. Спочатку вони мінімально поступилися Італії (1:2), а потім змогли відібрати очки у Хорватії (2:2), причому у другому поєдинку Асані знову був досить помітною фігурою на полі й залишив його із результативною передачею в активі.

Тепер Албанії належить у третьому турі групової стадії зіграти ще й проти іспанців, які у чудовому стилі виграли два попередні поєдинки проти хорватів (3:0) та італійців (1:0). Фаворитами підопічні Сільвіньо у цій зустрічі точно не є, і для гарантованого виходу в плей-офф з другого місця їм потрібно не тільки обігравати «червону фурію», а й сподіватися на перемогу Хорватії над Італією. Варіант, м'яко кажучи, казковий, проте для Сільвіньо значно важливіше те, як він зумів проявити себе як у кваліфікації на Євро-2024, так і безпосередньо на самому турнірі.

Наприкінці липня у Сільвіньо закінчується термін дії контракту з Федерацією футболу Албанії, і поки що незрозуміло, чи забажає бразилець залишитися, чи спокуситися на якусь пропозицію, котру може отримати вже після завершення Євро-2024. Зараз очевидно тільки одне: якщо Сільвіньо обере перший варіант, то в очах албанських фанатів він буде вже не просто героєм – його статус точно миттєво зросте до справжньої легенди!..

P.S. До речі, не можна не відзначити, що у тренерський штаб Сільвіньо в збірній Албанії входить і такий чудово знайомий усім шанувальникам української Прем'єр-ліги зі стажем персонаж як Ервін Бульку. 43-річний фахівець до приходу в стан «орлів» штабу на чолі із бразильцем очолював Албанію U-19, але на початку лютого прийняв запрошення перебратися на роботу в головну команду країни. Щодо наших спогадів, то Бульку із 2007 по 2010 роки виступав за «Кривбас», в футболці якого провів 58 офіційних поєдинків (2 голи, 3 асисти).

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Не Іспанія чи Німеччина. Суперкомп'ютер назвав переможця Євро-2024
Футбол | 28 червня 2024, 07:01 2
Не Іспанія чи Німеччина. Суперкомп'ютер назвав переможця Євро-2024

Завершився груповий етап ЧЄ

Вінісіус Тобіас повернувся в Шахтар. Як минули два роки його оренди у Реалі
Футбол | 28 червня 2024, 10:55 2
Вінісіус Тобіас повернувся в Шахтар. Як минули два роки його оренди у Реалі

Бразилець вже 2,5 роки на контракті у «гірників», але не провів за них жодного офіційного матчу

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
New Zealander
Короче, судя с того что я прочитал, топовый тренер. Надо Украине его приглашать пока не ушёл тренировать какого-то топчика. 
DK1961
Не по теме: т.к. спорт уа перестал об этом информировать: контракт Динамо с колумбийцев НЕ СОРВАН. Идёт обсуждение: сам игрок согласен перейти в Динамо, отец (с ним приехавший) был против, но сейчас смягчил свою позицию. Решение будет принято до конца завтрашнего дня, не позже 21.00 официальный сайт Динамо об этом сообщит. И ещё: не верьте лживым бурбасовским инфам. Ни про Динамо, ни про Днепр-1. Это все обычные подлянки лохметовской ИПСО