Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
| Оновлено 20 червня 2024, 14:25
9911
2

Нова зірка українського волейболу Євген Кісілюк

Від лави запасних до MVP

| Оновлено 20 червня 2024, 14:25
9911
2
Нова зірка українського волейболу Євген Кісілюк

Догравальник збірної України та ВК “Епіцентр-Подоляни” Євген Кісілюк став найобговорюванішим волейболістом після здобуття MVP фіналу Золотої Євроліги. Це перший сезон у кар’єрі Євгена, коли він грав в основному складі та зміг гучно заявити про себе в матчі проти Хорватії, здобувши 19 очок. Яким був його шлях до успіху, про мотивацію національної команди та зміни в підготовці під керівництвом нового тренера читайте в ексклюзивному інтерв'ю.

— Вітаємо з отриманням звання MVP фіналу. Глядачі, коментуючи фінал Євроліги, відмічають, що ви були “в ударі”. Що вас найбільше мотивувало та допомогло, на вашу думку, досягти успіху?

— Цьогоріч кожна гра була для мене особливою, а фінал — це взагалі підвищений рівень відповідальності. Якщо раніше я виходив на заміну й був гравцем, який більше допомагає, то в цьому сезоні виконував функцію основного гравця команди. Був одним із лідерів. Я не міг підвести команду й усіх, хто в нас вірить, а також важливо було довести навіть самому собі, що достойний грати на майданчику.

Уся команда була дуже мотивована. Чотири роки поспіль збірній не вдавалося підкорити цю вершину. Ми отримали два срібла у 2021 та 2023 році, а також завоювали бронзу у 2022-му. Кожного разу не вистачало зовсім трішки, тому цього разу були налаштовані лише на перемогу. Ми розуміли, буде нелегко, у збірній Хорватії є гравці з топ-чемпіонатів Італії, Польщі, Франції, але були готові боротися до останнього й показати, що ми теж вміємо грати у волейбол.

— Які матчі для вас є особливо важливими?

— Кожна гра важлива. Якщо говорити про збірну України, то вперше мене викликали у 2016 році, але найбільше запам’ятався чемпіонату світу-2022. Тоді неймовірні емоції подарували матчі зі збірними Пуерто-Рико та Нідерландів. Важливими досягненнями волейбольного клубу “Епіцентр-Подоляни”, де граю уже три роки, є два Кубки та два Суперкубки України.

Але найважливішим для мене на сьогодні, звичайно, є фінальний матч Золотої Євроліги-2024.

— Які моменти гри проти збірної Хорватії були для вас найважчими, а які – найяскравішими?

— Коли згадую фінальний матч, у мене мурахи по тілу. Однозначно найяскравішими були емоції. Гра пройшла динамічно, ми показали характер. Додаткового запалу додавали суперечки з противником і заряджали на перемогу. Ми проявили бойовий дух і психологічну стійкість: програючи 5-6 очок, робили драматичні камбеки й вигравали сет.

З негативних моментів були прикрі помилки, але у волейболі без цього не обійтися. Головне – не допускати їх надто багато, аналізувати й робити висновки на майбутнє. Загалом я задоволений собою, але розумію, що завжди можна краще.

— Як збірна готувалася до Золотої Євроліги? Що допомогло забезпечити якісну підготовку?

— Підготовка почалася з тренувального збору в Городку Хмельницької області на базі спортивного комплексу “Епіцентр”. Компанія “Епіцентр” створила всі умови для якісної підготовки: відмінний зал, чудове харчування, проживання в одному місці, все необхідне для відновлення, включаючи сауну, басейн, лікаря, масажиста та обладнання для реабілітації.

У спорткомплексі тренер вивчав кожного гравця та аналізував нашу гру. Ми багато працювали над технічними моментами, відточували майстерність приймання, що було особливо важливо для догравальників і ліберо. Тому, коли інші гравці займалися в тренажерному залі, ми додатково по 1—1,5 години відпрацьовували ще техніку з м’ячами.

Після цього продовжили підготовку в місті Мелець (Польща). Там також були високі стандарти тренувального процесу, що дозволило команді якісно підготуватися до вирішальних матчів турніру.

— Чи були якісь особливі тренування у зв’язку з приходом нового тренера?

— Наші тренування кардинально змінилися і були дуже довгі. У Рауля Лосано свій підхід, якщо чесно, ми до такого не звикли. Із самого ранку тренування 3—3,5 години з розподіленим навантаженням. Спочатку це було шоком для нашого організму, але тривалі навантаження краще готують до ігор та дають змогу зберігати сили й концентрацію у 5-му сеті, коли це потрібно.

— Як прогресувала збірна України з волейболу порівняно з минулим роком? Який ефект мало оновлення команди?

— Не можна порівнювати цю збірну з минулорічною, це абсолютно різні команди. Залишилися я, Юрій Семенюк, Максим Дрозд, Олександр Бойко, але загалом склад оновився кардинально. Основним показником прогресу є наша перемога в Золотій Євролізі.

У цьому сезоні відбулося багато змін. З одного боку, прийшло багато нових амбітних гравців і вони були дуже мотивовані. З іншого — на кожного з нас впливала віра тренера в наші сили. Рауль Лосано давав можливість грати всім протягом турніру. Навіть були випадки, коли хтось не потрапляв у заявку, а на наступний матч виходив в основному складі. Багато ротацій і експериментів дозволили гравцям проявити себе й довести, що вони заслуговують грати.

Звичайно, гравці, які не взяли участь, могли б підсилити команду. Попереду на нас чекають чемпіонати світу та Європи, де буде набагато важче, але до збірної доєднаються нові гравці, які зроблять команду більш потужною.

— У чому вбачаєте подальший розвиток потенціалу команди? Над чим варто працювати?

— Попереду Кубок претендентів у Китаї. Зараз ми повертаємось у Польщу, де розпочнемо підготовку. Перша гра буде з Чилі. Налаштовуємося показати максимальний результат. Будемо відпрацювати моменти з допасовкою м’ячів і покращувати техніку, адже завжди є над чим працювати незалежно від рівня гравця.

— Що Вас мотивує досягати високих результатів на майданчику? Які особисті цілі ви ставите перед собою у кар'єрі?

— Одним із моїх мотиваторів є дівчина. Вона теж волейболістка і ми більшість часу знаходимось далеко одне від одного. Тому маю мрію зіграти з нею в одній країні, в одному чемпіонаті, щоб ми могли радіти перемогам одне одного не в режимі онлайн.

Зараз моя ціль спільна із збірною — показати достойну гру на Кубку претендентів і, як мінімум, зіграти краще на чемпіонаті світу, ніж торік.

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Житичі-Полісся став переможцем передсезонного турніру
Волейбол | 23 вересня 2024, 22:11 0
Житичі-Полісся став переможцем передсезонного турніру

Змагання були присвячені пам'яті президента клубу, який пішов із життя у середині вересня

Педріньо пояснив, чому Шахтар не зумів переграти Верес у 8-му турі УПЛ
Футбол | 27 вересня 2024, 23:56 2
Педріньо пояснив, чому Шахтар не зумів переграти Верес у 8-му турі УПЛ

27 вересня гірники зіграли внічию з командою із Рівного з рахунком 1:1

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stanislav Matusevych
А ось і пояснення, чому волейбольна збірна стрибнула вище голови. Власне, це було зрозумілим одразу, Кісілюк підтвердив здогадки. Праця і ще раз праця з новим головним тренером, знаним фахівцем. До сьомого поту, до язика на плечах. І прийшов результат. Вкотре висловлюю респект і тренеру, і команді.