Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 18 червня 2024, 18:55
7107
1

Туреччина – Грузія. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Європи

Для грузинської збірної цей поєдинок стане дебютним у фінальних турнірах Євро

| Оновлено 18 червня 2024, 18:55
7107
1
Туреччина – Грузія. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Європи

В стартовій грі групи F у вівторок 18 червня у Дортмунді зустрінуться футболісти Туреччини та Грузії. Якщо для збірної Туреччини це буде вже шостий виступ у фінальних турнірах чемпіонату Європи, де вони навіть дійшли до півфіналу (2008 рік), то грузинська команда вперше братиме участь на такому високому рівні. Проте збірна Грузії цілком здатна зробити сюрприз на цьому Євро.

Туреччина

Футболісти Туреччини втретє поспіль пробилися до фінального етапу чемпіонату Європи, але у двох попередніх турнірах вони не могли вийти з групи. На чемпіонаті Європи 2016 року турецька команда виявилася третьою у групі, а у 2020 році зазнала справжнього фіаско, програвши у групі А усі три матчі із загальною різницею забитих та пропущених голів 1-8.

На нинішнє Євро збірна Туреччини кваліфікувалася з першого місця у групі D, де випередила бронзового призера чемпіонату світу 2022 Хорватію, а також Уельс, Вірменію та Латвію. Цікаво, що у тому відборі турки забили 14 голів і зробили це 12 різних гравців. Тобто в команді не було яскраво виражених бомбардирів, натомість загрози воротам суперників можна було очікувати практично від усіх польових футболістів.

Цікаво, що вже під час відбірного турніру збірну Туреччини очолив відомий у недалекому минулому італійський гравець, а нині тренер Вінченцо Монтелла. І у своєму дебютному матчі його нові підопічні у гостях перемогли Хорватію з рахунком 1:0. Цей успіх став ключовим у завоюванні першого місця у групі.

А от контрольні поєдинки перед чемпіонатом Європи у 2024 році збірної Туреччини не зовсім вдалися. Спочатку вона програла Угорщині 0:1, потім з розгромним рахунком 1:6 зазнала поразки від Австрії, зіграла внічию з Італією 0:0 і поступилася Польщі 1:2. Тому якими ми побачимо підопічних Вінченцо Монтелли на цьому Євро, залишається загадкою. А може, італійський наставник спеціально вводить в оману своїх суперників по групі?

Грузія

Для збірної Грузії вже сам вихід у фінальний етап є величезним досягненням. Багато поколінь грузинських футболістів, серед яких були справжні зірки, не змогли цього зробити. Натомість ця команда, якою вже четвертий рік керує екс-гравець збірної Франції (58 матчів), а нині наставник Віллі Саньйоль, уперше відібралася на великий турнір.

Втім, з першої спроби це не вдалося. У відбірковій групі А грузини посіли лише 4 місце серед 5 учасників, зазнавши чотирьох поразок і лише двічі перемігши головного аутсайдера Кіпр 2:1 та 4:0. Але на допомогу прийшла Ліга націй, де збірна Грузії посіла перше місце у групі С4. Далі у стикових матчах грузинська збірна перемогла Люксембург 2:0 та у вирішальному матчі здолала Грецію у серії пенальті 4:2 (основний та додатковий час завершилися внічию 0:0).

Найяскравішим гравцем нинішнього складу збірної Грузії, безумовно, є 23-річний атакуючий півзахисник Хвіча Кварацхелія. Його сезон 2022-2023 років в італійському «Наполі» був найкращим у його кар'єрі, і він дуже допоміг неаполітанському клубу втретє у своїй історії стати чемпіоном країни. Попередній сезон вийшов не таким яскравим, Кварацхелія багато часу пропустив через травму. Тепер, головне, щоб лідер грузинської збірної зумів повністю відновитися та бути готовим показати свою яскраву гру.

Є ще у заявці збірної Грузії футболісти, які добре знайомі українським уболівальникам. Георгій Цитаїшвілі народився в Ізраїлі, потім переїхав до України та є вихованцем київського «Динамо». Він провів багато матчів за юнацькі та молодіжні збірні України різного віку, але потім ухвалив рішення виступати за національну збірну країни своїх предків. Є у збірній Грузії також нинішній представник донецького «Шахтаря» Георгій Гочолеішвілі та екс-гравець харківського «Металіста 1925» захисник Соломон Кверквелія.

Статистика матчів

На рівні національних збірних суперники зустрічалися чотири рази. Це були два поєдинки відбіркового турніру до чемпіонату світу 2006 року та два товариські матчі. У Туреччині дві перемоги 5:2 та 3:1, один раз виграла Грузія 1:0 та ще одна зустріч завершилася внічию 1:1. Цікаво, що останній раз команди зустрічалися у 2012 році, і тоді ворота збірної Грузії захищав Георгій Лорія, який потрапив у заявку своєї збірної на нинішній турнір. Нині йому 38 років.

Орієнтовні склади:

Туреччина: Гюнок, Мюльдюр, Бардакджі, Акайдін, Айхан, Озджан, Чалханоглу, Актюркоглу, Кахведжі, Кілічсой, Йилмаз

Грузія: Мамардашвілі, Кашія, Квірквелія, Какабадзе, Двалі, Китеїшвілі, Чакветадзе, Шенгелія, Цитаїшвілі, Кварацхелія, Зівзівадзе

Прогноз на протистояння:

Більший досвід турецької збірної проти бажання дебютантів турніру показати себе у всій красі. Гра повинна вийти цікавою та видовищною. Поставимо на перемогу Туреччини 2:1.

18 червня, вівторок

Туреччина – Грузія
Дортмунд. «Вестфаленштадіон». 19:00
Пряма ТБ-трансляція – відеосервіс Megogo и Суспільне
ТУРЕЧЧИНА - ГРУЗІЯ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ
Арбітр: Факундо Тельо (Аргентина)
Прогноз Sport.ua — 2:1
Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Вот где эмоции.
Gomarjoba genacvalli)))
Saul nissan arkadash!!!