Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 18 червня 2024, 01:19
11994
7

П'ять причин, чому Франція виграє Євро-2024

Олексій Сливченко впевнений, що якщо вже не англійці, то точно французи будуть тріумфаторами

| Оновлено 18 червня 2024, 01:19
11994
7
П'ять причин, чому Франція виграє Євро-2024
Getty Images/Global Images Ukraine

Партнер проєкту — ліцензійний букмекер GGBET з найширшою лінією, понад 70 видів спорту та дисциплін кіберспорту. Компанія створює унікальний україномовний контент на YouTube та розвиває культуру відповідальної гри. Отримай неймовірний бонус до 150 000 грн від GGBET! Тримай лінію на Євро 2024 разом з GGBET!

Футбольне прогнозування завжди було цікавою забавою як для журналістів, так і для вболівальників. Тут, хто і як би не намагався надувати щоки, а усі практично завжди рівні – часом передбачати події просто неможливо. Зрештою, хто у 2004 році міг, перебуваючи у здоровому глузді та за тверезого розуму, спрогнозувати перемогу на чемпіонаті Європи національної збірної Греції?

Втім, невдалі спроби прогнозів ніколи не зупиняли навіть великих – згадайте Пеле із його горе-передбаченнями… Тому й автор цих рядків вирішив пройти далі «слизькою доріжкою» прогнозування в аспекті ймовірного тріумфатора Євро-2024. І, керуючись принципом, що завжди потрібно мати варіант на випадок провалу плану А (нагадаємо, таким був прогноз, що континентальну першість цього року виграє збірна Англії, до вашої уваги пропонується «резервна версія» цього футбольного передбачення.

Отже, якщо не англійці, то точно французи будуть переможцями Євро-2024. При тому, що існує висока ймовірність, що ці команди можуть зійтися вже у півфіналі турніру (як мінімум, якщо обидві спершу займуть перші місця у своїх групах, а потім успішно подолають 1/8 та 1/4 фіналу). Аргументи? Вони наступні…

Надійна оборона

У відборі на Євро-2024 збірна Франції продемонструвала зразок приголомшливої ​​роботи оборонної лінії. У восьми поєдинках кваліфікаційного турніру «триколірні» пропустили лише три м'ячі у власні ворота. Причому два з них у сітку французів відправили греки у грі останнього туру, що принесла нічию 2:2, коли підопічним Дідьє Дешама вже не було нічого потрібно з турнірної точки зору, й вони вийшли на поле напівосновним, як заведено казати у таких випадках, складом та без належного рівня мотивації.

Менше за Францію у рамках відбіркового турніру на Євро-2024, пропустила лише збірна Португалії – два м'ячі у десяти поєдинках. Однак серед суперників в піренейців й близько не було команди рівня Нідерландів, а другу сходинку зайняла Словаччина, яку навіть міцним середняком за європейськими мірками називати можна тільки із певною натяжкою.

Погляньмо на список захисників, яких на Євро-2024 взяв Дідьє Дешам. Це Жонатан Клосс («Марсель»), Тео Ернандес («Мілан»), Ібраїма Конате («Ліверпуль»), Жюль Кунде («Барселона»), Ферлан Менді («Реал»), Бенжамен Павар («Інтер»), Вільям Саліба («Арсенал») та Дайо Упамекано («Баварія»). Кожен з них у сезоні-2023/24 на клубному рівні був основним у своїй клубній команді, й фактично кожен (окрім, хіба що Клосса з «Марселя») має статус зірки, принаймні, за мірками сучасного футболу.

При цьому, мотивація проявити себе на чемпіонаті Європи має бути на найвищому рівні у кожного з перерахованих, оскільки з них лише Бенжамен Павар вигравав із «триколірними» чемпіонат світу в 2018 році, а досягнення інших на міжнародній арені поки що обмежуються значно скромнішим рівнем у вигляді перемоги в Лізі націй-2020/21.

Тому в оборонній лінії у тренерського штабу збірної Франції проблем не повинно бути. Це не тільки високомотивовані та якісні професіонали, але ще й футболісти, які добре розуміють та знають ігрові звички один одного, а також мають багатий досвід протидії найкращим гравцям атаки сучасності. Все це має допомогти французам грати біля своїх воріт спокійно і впевнено, тим паче, що й у «рамці» після завершення міжнародної кар'єри Уго Льорісом, є на кого покластися – це і Меньян, і Ареоля, і Самба. Не сказати, що це три рівнозначні голкіпери, але те, що усі вони воротарі високого рівня – це безперечно.

Перформанс Грізманна

Орієнтовний склад збірної Франції на Євро-2024

Очевидно, що на Євро-2024 серйозна ставка у французької збірної робитиметься на одного з трьох ключових ветеранів команди – Антуана Грізманна, котрий представляє мадридський «Атлетіко». На рахунку цього гравця 129 матчів та 44 забиті м'ячі за національну збірну Франції. Також він відзначився 38 результативними передачами у цих поєдинках за «триколірних».

Прямо зараз Грізманн – четвертий у списку гравців із найбільшою кількістю матчів за збірну Франції в історії. Також Антуан четвертий і в історичному списку бомбардирів «триколірних», тому від того, у якому настрої та в якій формі буде Грізманн для французів, з точки зору підсумкового результату, залежатиме дуже багато.

Важливо відзначати, що на переможному для французів чемпіонаті світу 2018 року Грізманн відзначився чотирма забитими м'ячами, ставши другим у списку найкращих бомбардирів того турніру. На мундіалі 2022 року в Катарі Антуан вже не забивав, проте зосередився на іншій важливій функції – асистентській, і в результаті записав до активу три результативні передачі, чим суттєво допоміг Франції на шляху до фіналу, де європейці лишень у серії пенальті поступилися Аргентині.

На чемпіонатах Європи Грізманн також проявляв себе із найкращого боку. Щоправда, Євро-2020 видалося для нього не найвдалішим, зате на домашній першості континенту у 2016 році Антуан забив аж 6 м'ячів (причому два в 1/8 фіналу, один – у 1/4 фіналу та два – у 1/2 фіналу), завдяки чому став найкращим бомбардиром турніру.

Тому у фінальних стадіях чемпіонатів світу та Європи від Антуана Грізманна, як правило, безпосередньо залежить успішність виступів збірної Франції. Перформанс цього гравця може стати визначальним чинником і для перемоги «триколірних» на Євро-2024 у Німеччині. Тим більше, що для самого Грізманна ця континентальна першість, вочевидь, стане останньою у кар'єрі, адже через чотири роки Антуану буде вже 37. А це додаткова індивідуальна мотивація!

📌 Експерти GGBET оцінюють шанси Франції на перемогу на турнірі коефіцієнтом 5.0.

Надія на Мбаппе

Getty Images/Global Images Ukraine. Кіліан Мбаппе

Як не крути, а фактор лідера та капітана команди скидати з рахунків також не можна в жодному разі. Від дій Кіліана Мбаппе результат збірної Франції, очевидно, залежатиме не менше, аніж від перформансу Грізманна.

25-річний Мбаппе вже вигравав із французами чемпіонат світу у 2018 році та Лігу націй у 2021-му, проте у фіналі Євро-2016 він не грав, бо дебютував за «триколірних» лише у березні 2017-го. На чемпіонаті Європи-2020, який через пандемію ковіду відбувся у 2021 році, Мбаппе зіграв чотири матчі, але покладених на нього надій не виправдав, бо не забив жодного м'яча, нехай і відзначився двома асистами.

Зараз Мбаппе перебуває на піку кар'єри. Цього літа в його житті відбуваються фундаментальні зміни: він зважився на відхід із «Парі Сен-Жермен» та вже оформив 5-річний контракт з мадридським «Реалом» – клубом, кольори якого мріяв захищати ще з дитинства. Звичайно, до Мадрида Кіліан вже їде у статусі суперзірки світового футболу, однак щоб стати своїм для вболівальників на «Сантьяго Бернабеу» французу ще доведеться як слід попрацювати. Статус улюбленця трибун можна заслужити лише завдяки великій кількості забитих м'ячів, тільки тоді фанати «Реала» зрозуміють, що Мбаппе справді може вважатися рівним у сучасній історії клубу з Кріштіану Роналду чи Карімом Бензема.

Крім того, для Мбаппе вже критично важливо починати реально боротися за «Золотий м'яч» – нагороду, яка довгі роки була ледь не особистою власністю Ліонеля Мессі та Кріштіану Роналду, але зараз через природні причини буквально вислизає з чіпких рук аргентинця й португальця. І тріумф на Євро-2024 разом із статусом головної зірки цього турніру буде одним з ключових кроків для Мбаппе до виграшу престижної індивідуальної премії від France Football. Зрештою, наздоганяти за вістами Джуда Беллінгема, в активі якого цього року вже є перемога у Лізі чемпіонів, якось треба…

Роль головного тренера

Getty Images/Global Images Ukraine. Дідьє Дешам

Дідьє Дешам – справжній ветеран тренерського цеху, якщо йдеться про роботу із топовими збірними континенту. Він обіймає свою посаду з вже досить далекого 2012 року, і під його керівництвом «триколірні» встигли зіграти 153 матчі, у яких здобули 99 перемог за 28 нічиїх та 26 поразок.

З Дешамом на чолі французи вже грали на двох чемпіонатах Європи (2016 та 2020), а також трьох чемпіонатах світу (2014, 2018 та 2022). Лише на ЧС-2014 та Євро-2020 «триколірні» виступили не надто вдало: зупинилися у 1/4 фіналу в першому випадку та у 1/8 фіналу – в другому. Натомість на Євро-2016 Франція була у фіналі, ЧС-2018 виграла, а на ЧС-2022 знову була у фіналі, і програла Аргентині лишень у футбольній лотереї під назвою післяматчова серія пенальті.

Дешама багаторазово вже «звільняли» на сторінках деяких авторитетних європейських та французьких видань, проте Дідьє, як і раніше, залишається на посту й продовжує доводити здатність добиватися результатів. При цьому, довгі роки «в потилицю» цьому тренеру дихає його екс-партнер по збірній Франції Зінедін Зідан, котрий не приховує бажання попрацювати з «триколірними», але не має такої можливості через успіхи Дешама.

Чинний контракт Дешама з Федерацією футболу Франції розрахований до літа 2026 року. Тобто, боси Дідьє апріорі не проти, аби той продовжив свою роботу і після Євро-2024, а для цього досвідченому тренеру потрібно лише одне – гідно виступити у фінальній частині турніру. Для цього, звичайно, не обов'язково перемагати, але як мінімум вийти до півфіналу чи фіналу необхідно, перестраховка нікому не завадить.

Хоча й амбіції для того, аби зробити Францію тріумфатором в Дешама мають бути присутніми, й вони далеко не обмежуються виключно фінансовими чи кар'єрними міркуваннями. Тут справа ще й у можливості увійти в історію, причому в статусі, коли це досягнення буде неможливо перевершити, а вдасться колись лише повторити. Якщо Дешам виграє зі збірною Франції Євро-2024, то стане першою людиною в історії, яка ставала чемпіоном світу та Європи як у статусі футболіста, так і у ролі головного тренера. Погодьтеся, це приголомшлива додаткова мотивація, навіть для такого досвідченого та загартованого баталіями топ-рівня генія футболу як Дешам.

Фактор штучного інтелекту

Зрештою, як і у випадку зі збірною Англії, згадаємо прогнози штучного інтелекту. Тут ситуація така, що однозначними фаворитами Євро-2024 суперкомп'ютерам компаній Opta та Sportradar бачаться саме англійці та французи. Причому шанси обох цих збірних суттєво вищі, аніж у решти претендентів, чи то німці, італійці, іспанці чи хтось ще…

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Harun Bakircioğlu
Пять причин, почему Аргентина не выиграет Евро
Saar
О, а вам "п'яти причин" Англії вже не достатньо, чи регламент дозволяє двох чемпіонів!???🤣🤣🤣🤣
WildeKater
Коли чекати статю "5 причин чому Грузія виграє Євро-2024"?
Chrupke
Є як мінімум 5 причин, чого цей повний брєд нікому не варто читати.
avk2307
А мені здається що саме Франція і буде чемпіоном...
Fuz1982z
швейцарія буде чемпіоном 
McLay
...І тут Остапа понесло!😁😂 Такий собі недолугий прогнозер, хто там наступний у чемпіони?😂