Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 16 червня 2024, 18:31
13227
10

П'ять причин, чому Англія виграє Євро-2024

Здається, для Гарета Саутгейта настав час закінчувати із безтрофейним застоєм «трьох левів»

| Оновлено 16 червня 2024, 18:31
13227
10
П'ять причин, чому Англія виграє Євро-2024
Getty Images/Global Images Ukraine

Партнер проєкту — ліцензійний букмекер GGBET з найширшою лінією, понад 70 видів спорту та дисциплін кіберспорту. Компанія створює унікальний україномовний контент на YouTube та розвиває культуру відповідальної гри. Отримай неймовірний бонус до 150 000 грн від GGBET! Тримай лінію на Євро 2024 разом з GGBET!

6 червня головний тренер збірної Англії Гарет Саутгейт оголосив остаточний список із 26 футболістів, які візьмуть участь у фінальній частині чемпіонату Європи-2024. Своїм рішенням залишити за бортом команди Гаррі Магуайра, Джека Гріліша та Джеймса Меддісона наставник «трьох левів» як мінімум здивував багатьох, однак є відчуття, що цього разу Саутгейт якраз підійшов до формування остаточної версії заявки на великий турнір не з точки зору включення туди «улюбленців» та футболістів, які втратили форму, а виключно на підставі професійних якостей гравців та рівня їх досягнень по ходу клубного сезону-2023/24.

На минулому Євро, яке через пандемію коронавірусу відбулося не у 2020, а в 2021 році, Англія, нагадаємо, дісталася фіналу, де в Лондоні на «Вемблі» зіграла проти Італії. Фаворитом того поєдинку однозначно вважалися острів'яни, але команда Саутгейта не змогла переграти опонента ані в основний, ані в додатковий час, а потім поступилася в серії пенальті (2:3), яка вже довгі-довгі роки взагалі є ахіллесовою п'ятою англійської збірної.

Втім, на Євро-2024 Англія знову їде виключно за трофеєм. І зараз ми пропонуємо виділити п'ять ключових причин, чому «три леви» у Німеччині все ж таки виграють своє перше в історії звання найсильнішої команди Європи…

Гаррі Кейн на піку форми та кар'єри

Влітку минулого року Гаррі Кейн нарешті залишив «Тоттенхем» і за 95 мільйонів євро перебрався до «Баварії». Здавалося б, забивний англієць їде до Мюнхена за трофеями, оскільки «червоні» як мінімум за мірками рідної для них Німеччини привчили до постійних перемог та тріумфів, але… Сезон-2023/24 виявився абсолютно розчаровуючим для «Баварії», яка не змогла виграти ані Лігу чемпіонів, ані Бундеслігу, ані навіть Кубок Німеччини, через що Гаррі Кейн знову залишився без жодного трофею в кар'єрі.

Втім, для самого Кейна минулий клубний сезон виявився найкращим у кар'єрі. Гаррі у 45 офіційних поєдинках за «Баварію» зумів відзначитись 44 забитими м'ячами – показник, який у європейському футболі в сезоні-2023/24 не зміг перевершити ніхто, а повторив лише не менш геніальний, аніж сам Кейн, бомбардир Кіліан Мбаппе. Однак французу потрібно було зіграти на 3 поєдинки більше, а також він відзначився меншою кількістю асистів (10 проти 12).

36 м'ячів Кейн забив в рамках розіграшу Бундесліги. Жоден з форвардів з топ-5 європейських ліг не зумів дістатися навіть до позначки у 30 забитих м'ячів, а найближчим переслідувачем Гаррі у суперечці за «Золоту бутсу» виявився сенсаційний Сіру Гірассі зі «Штутгарта», ​​в активі якого виявилося 28 голів. Більш того, гольовий результат Кейна став найвищим серед усіх гравців у їхньому дебютному сезоні в Бундеслізі із моменту заснування турніру у 1963 році. Тому до Євро-2024 англійський топ-бомбардир однозначно підходить на піку форми та кар'єри, що не може не обнадіювати фанатів «трьох левів».

📌 Експерти GGBET оцінюють шанси Англії на перемогу на турнірі коефіцієнтом 4.5.

Джуд Беллінгем – молодий геній дотиків

Другою ключовою зіркою (хоча, можливо, вже й першою) нинішнього складу збірної Англії є 20-річний центральний атакувальний півзахисник «Реала» Джуд Беллінгем, котрому зміна клубу влітку минулого року (англієць подався на Піренеї зі складу дортмундської «Боруссії») також пішла виключно на користь.

У складі «бланкос» Беллінгем став чемпіоном Іспанії та переможцем Ліги чемпіонів, причому в обох турнірах його внесок у підсумковий успіх був неймовірно значним. У 42 офіційних іграх за «Реал» в рамках сезону-2023/24 Джуд відзначився 23 забитими м'ячами та 13 результативними передачами. Це абсолютно приголомшливі показники для гравця, якому лише наприкінці червня виповниться 21 рік, і який довів усім скептикам, що президент мадридського клубу Флорентіно Перес влітку 2023-го не дарма віддав за нього 103 мільйони євро. Більше того, за підрахунками фахівців OptaAnalyst, Беллінгем не тільки багато забивав та асистував, але ще й чинив найінтенсивніший тиск у Лізі чемпіонів-2023/24 як загалом у турнірі (572), так і конкретно в рамках його стадії плей-офф (344).

Прямо зараз Джуд Беллінгем справді є генієм дотиків як для «Реала», так і для збірної Англії. Важливо й те, що із урахуванням всього доданого часу в сезоні-2023/24 Беллінгем відіграв у клубних турнірах 3944 хвилини – це менше, аніж у 14 інших футболістів із поточного складу збірної Англії. І це означає, що в ногах Джуда має бути ще багато сил та енергії, які, напевно, отримають ще й величезне психологічне підживлення після перемоги «Реала» у фіналі Ліги чемпіонів на «Вемблі» над дортмундською «Боруссією» (2:0).

Феноменальний атакувальний потенціал

Загалом атакувальний потенціал цієї збірної Англії по-справжньому вражає. Окрім Кейна та Беллінгема з їхніми 44 та 23 забитими м'ячами відповідно, у розпорядженні Гарета Саутгейта буде ще п'ятеро футболістів, які зуміли в сезоні-2023/24 у рамках англійської Прем'єр-ліги, яку по праву вважають найсильнішим національним чемпіонатом світового футболу, забити 15 або більше м'ячів.

Мова йде про Коула Палмера з «Челсі» (22 голи), Оллі Воткінса з «Астон Вілли» (19), Філа Фодена з «Манчестер Сіті» (19), Букайо Сака з «Арсенала» (16) та Джеррода Боуена з «Вест Хема» (16). На п'ятьох ці виконавці наколотили в рамках минулого сезону в найсильнішій лізі світу – тільки вдумайтеся – аж 92 м'ячі! Фантастика, і це без показників Кейна та Беллінгема!!!

Маючи настільки результативних гравців в атакувальній лінії, Саутгейт навіть зміг собі дозволити відмовитися від послуг 26-річного форварда «Борнмута» Домініка Соланке, який забив 19 м'ячів у минулому розіграші АПЛ, як і Фоден з Воткінсом. Складно навіть сказати, який ще тренер у своїй національній збірній в наш час може «розкидатися» футболістами із результативністю Соланке на рівні Прем'єр-ліги, однак у випадку із «трьома левами» справа складається саме так.

Та й взагалі, аналізуючи склади конкурентів збірної Англії на Євро-2024, можна виділяти, що лише у двох збірних є два або більше (хоча тут зовсім без «більше» – виключно по два!) гравця атаки, котрі у сезоні в клубах із чемпіонатів топ-5 забили 20 або більше м'ячів у всіх турнірах. Це Франція із Кіліаном Мбаппе (44 голи за ПСЖ) та Антуаном Грізманном (24 голи за «Атлетіко»), а також Бельгія із Ромелу Лукаку (21 гол за «Рому») та Лоїсом Опенда (28 голів за «Лейпциг»). Що називається, відчуйте ще раз, наскільки феноменальний атакувальний потенціал у нинішньої збірної Англії!

Тактичні рішення Саутгейта

Getty Images/Global Images Ukraine. Гарет Саутгейт

Наскільки сильна атака в Саутгейта, настільки ж проблемною в останні роки у англійців є оборона. Тут, мабуть, завжди є претензії практично до кожного виконавця, проте загалом наставнику «трьох левів» вдається у тій чи іншій мірі вирішувати ці негаразди. Зокрема, на трьох останніх топових міжнародних турнірах Англія щонайменше діставалася до стадії чвертьфіналів (четверте місце на ЧС-2018, фінал на Євро-2020 та чвертьфінал на ЧС-2022), тому не можна казати, що Саутгейт не вміє знаходити правильні тактичні рішення.

Варто зазначати, що на двох останніх чемпіонатах світу, а також на Євро-2020, Англія без урахування пенальті, але із урахуванням додаткового часу, сумарно пропустила лишень 12 м'ячів у власні ворота. А зіграно було 19 матчів, тому говорити про надзвичайну проблему острів'ян в обороні навряд чи доводиться.

У перерахунку на 90 хвилин ігрового часу англійці пропустили менше м'ячів у цих трьох турнірах (0,59), аніж такі команди, як Франція (0,75), Іспанія (0,83), Бельгія (0,73) та Німеччина (1,6). Середня очікувана кількість пропущених м'ячів (xGA) за 90 хвилин (0,72) серед провідних європейських країн була кращою лише у Франції (0,67) та Італії (0,54).

Безумовно, уболівальникам «трьох левів» хотілося б, аби на повну було використано потенціал їхніх топових гравців атаки, проте Саутгейт все одно буде змушений діяти достатньо обережно та десь навіть балансувати. На попередніх трьох топових турнірах у якийсь момент Гарет все ж таки «обпалювався» і, як той міфічний Ікар, падав униз, не досягаючи успіху. Можливо, цього разу Саутгейту та його підопічним все ж поталанить більше?

Орієнтовний склад збірної Англії на Євро-2024

Прогноз суперкомп'ютерів

Можливо, хтось зараз усміхнеться, але в епоху систем штучного інтелекту, які активно впроваджуються у всіх сферах життєдіяльності, буде вкрай безглуздо як мінімум не поцікавитися думкою «машин». А вони однозначно кажуть, що переможцем Євро-2024 стане збірна Англії.

Принаймні, у цьому впевнені два суперкомп'ютери. Перший, який «опитували» фахівці Opta, дав 19,9% на перемогу англійців на чемпіонаті Європи. Другий, використаний аналітиками компанії Sportradar, видав для команди Саутгейта ще більш успішний результат щодо підсумкових шансів на перемогу – аж 24%.

Що ж, як мінімум «на папері» шанси збірної Англії виграти Євро-2024 справді виглядають надзвичайно високими. Як думаєте, чи вдасться підопічним Саутгейта обійти усі «яри» цього разу?

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Він не зможе грати у топ-лігах». В Португалії розкритикували Трубіна
Футбол | 25 червня 2024, 10:19 12
«Він не зможе грати у топ-лігах». В Португалії розкритикували Трубіна

Роберто Рівеліно не вразив перший сезон Трубіна за «Бенфіку»

Євро-2024: календар, результати, таблиці, анонси, трансляції
Футбол | 25 червня 2024, 07:29 18
Євро-2024: календар, результати, таблиці, анонси, трансляції

Чемпіонат Європи з футболу відбудеться в Німеччині з 14 червня до 14 липня

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
andre_lui
Не читав статтю, але з посилом погоджуюсь. Ця Англія ходить дуже близько біля трофею. Мабуть дійсно можуть виграти.
Saar
Не вірю в англійців! Як тільки в офіційних матчах вони попадають на німців, італійців чи французів- вилітають. Нічим не кращі вони за інших збірних з ТОП-4
Saar
Ні. Але англійці в трійці.
Octopus
У Англии должна быть главная причина - тот, кто будет тащить команду, когда все плохо или неочевидно. Только так и выигрываются крупные трофеи. Кто это будет, Беллингем? Сомневаюсь. Тащили Реал Винисиус и Хоселу. Сака и Кейн? Про последнего и количество его трофеев уже легенды ходят, а первого даже свои болельщики в Арсенале не выбрали игроком сезона. Райс и Фоден? Возможно.
Либо этот турнир воспитает настоящего лидера сборной Англии, либо англичане как всегда бесславно его покинут.
Sit Simurg
Одна причина , чому цього не буде ---- ще ніколи за останні 20 років  сама збалансована та краща за всіми  рейтингами команда не вигравала ЧЕ !  (статистика ) ..)
SuperMario
Англии,что бы выиграть нужно было от Кейна избавится,но уже поздно поэтому шансов 0..