Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 16 червня 2024, 19:33
3774
15

Дотиснули. Пізній гол Вегхорста приніс Нідерландам перемогу над Польщею

«Помаранчеві» здобули вольову перемогу

| Оновлено 16 червня 2024, 19:33
3774
15
Дотиснули. Пізній гол Вегхорста приніс Нідерландам перемогу над Польщею
Getty Images/Global Images Ukraine

Наступила пора стартувати на чемпіонаті Європи представникам групи D. Австрія та Франція свій матч проведуть пізніше, тому ігровий дебют у квартеті припав на збірні Польщі та Нідерландів.

Поляки після товариських матчів отримали серйозні втрати, зокрема, не міг зіграти проти Нідерландів Левандовськи. А Нідерланди звернули на себе увагу тим, що в їх стартовому складі вперше за хтозна-скільки часу не було представників амстердамського «Аякса».

Як і належить фаворитам, ініціативу захопили нідерландці. Відразу ж воротам загрожував Гакпо, удар якого з нижнього кута витягнув Щесни, та Рейндерс, який пробачив поляків після швидкої комбінації та удару з центра штрафного майданчика, пробивши поруч з правою штангою. Звично активним був Депай, яки не соромився йти в обіграші, причому часто дуже вдало.

Поляки оговталися і почали огризатися. І якщо гріх було не скаламбурити і не написати, що Букса забуксував, маючи можливість втекти на побачення з воротарем, то трохи пізніше вже було каламбурити ніяк – після кутового той же Букса виграв верхову боротьбу не в кого-небудь, а у ван Дейка, і чітко підрізав м'яч у дальній кут.

Відразу ж міг ван Дейк виправлятися в аналогічній ситуації, проте Щесни врятував. Після того відбулися ще кілька атак ніби по інерції, але далі в грі наступило затишшя, яке, в принципі, влаштовувало поляків.

Але все ж Нідерланди змусили вболівальників біля телевізорів, які трохи почали дрімати, прокинутися – після удару Гакпо з лінії штрафного Саламон невдало підставився і дезорієнтував Щесни, який полетів у кут і не зміг вже зреагувати на м'яч, який після рикошету полетів по центру.

До кінця тайму поляків зрідка можна було побачити біля чужих воріт, але до суттєвих моментів це не приводило. А Нідерланди пробували розігрувати до вірного, часто це не вдавалося, але ті кілька моментів, що дійшли до логічного закінчення, цілком могли б конвертуватися у голи, але спершу Гакпо після прострілу зліва Аке зарядив вище з лінії воротарського, а вже перед самим свистком на перерву Депай після закидання на позиції центрфорварда обробив м'яч, проте не влучив у лівий кут.

Другий тайм розпочався так, як і закінчився перший, атаками та моментами Нідерландів. Але далі тренер Польщі освіжив гру замінами, і гра різко змінилася. Польща перехопила ініціативу, центрбек Саламон більше часу проводив в атаці, ніж при виконанні своїх безпосередніх обов'язків. Підопічних Кумана закрили на їх половині і в кращому разі дозволяли грати на винос. Атаки Польщі накочувалися хвилями одна за одною, але до вірного удару довести справу так і не вдавалося. Ті удари, які все ж відбулися, для Вербрюггена були цілком робочими, тому рахунок не змінився.

Тренер «ораньє» вчасно зрозумів, що треба теж щось міняти, і випустив на заміну Малена та Вейналдума. І гра заспокоїлася, ініціатива перейшла до Нідерландів. Поляки вирішили грати на нічию, тому вибрали тактику стримування в надії на Щесни. І такі дії виявилися тимчасово правильними, оскільки дуже довго не вдавалося розпечатати ворота опонентів нідерландцям, нехай і були моменти.

Проте зіграла ще одна заміна Кумана. Вегхорст вийшов на заміна хвилин за десять до кінця і чи не першим дотиком забив, замкнувши вертикальний пас вперед від Аке з меж штрафного.

Нідерланди відчули впевненість і заспокоїлися. А поляки все ж рвонули відіграватися і, чесно кажучи, могли це зробити, але то не вистачило влучності команді після проходу Пьотровськи і пасу на Свідерськи, то дальній удар під перекладину Вербрюгген не надто впевнено, та все ж відбив. Тому рахунок не змінився, фінальний свисток зафіксував перемогу Нідерландів з рахунком 2:1.

В наступному турі «ораньє» гратимуть проти Франції, а «кадра» протистоятиме австрійцям.

Фото – УЄФА

Євро-2024. Група D. 1-й тур

Польща – Нідерланди – 1:2

Букса, 16 – Гакпо, 29, Вегхорст, 83

Верман, 15

Польща: Щенсни – Беднарек, Ківіор, Саламон (Берешинськи, 86), Франковськи, Урбаньски (Свідерськи, 55), Романчук (Сліш, 55), Залевськи, Шиманськи (Модер, 46), Зеліньськи (Пьотровськи, 78), Букса

Нідерланди: Вербрюгген – Думфріс, де Врей, ван Дейк, Аке (ван де Вен, 87), Схаутен, Рейндерс, Верман (Вейналдум, 62), Сімонс (Мален, 62), Гакпо (Фрімпонг, 81), Депай (Вегхорст, 81)

Стадіон: «ФолькспаркшТадіон» (Гамбург).

Арбітр: Артур Діаш (Португалія)

ПОЛЬЩА - НІДЕРЛАНДИ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Події матчу

83’
ГОЛ ! М'яч забив Ваутер Вегхорст (Нідерланди).
29’
ГОЛ ! М'яч забив Коді Гакпо (Нідерланди).
16’
ГОЛ ! М'яч забив Адам Букса (Польща).
Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
mastorent
ну и збсь
pol-55
Зб.Польщі не ставало *Лято*(рівно 50р в Німетччині),то біш Леандовського,може згодом ще буде гра.
v2341770
Поки що швидкість і напор (Іспанія, Нідерланди) б"є порядок і повільність (Хорватія, Польща). Ну і повеселив Депай... щось з розряду "тримайте мене семеро", правда і в нашій збірній є схожі на нього.
😼
Цікавий видався матч, в якому хтось мав перемогти, бо дуже багато моментів створили обидві команди.Поляки мали нагоду зрівняти після другого, але вважаю що Нідерланди заслужили і награли на перемогу, бо по кількості гольових моментів вони переважали поляків, все до того йшло.
Pavel_i_CO
Нідерланди заслужили перемогу. Нажаль, таким складом, Польщі мало що світить на Євро. Але подивимось, що завтра Австрія з французами покаже.
MrStepanovM .
шкода, поляки заслуговували на нічію. Вболівав за них незважаючи  на наявність явища "рольників". Так саме і Україну Нідерланди дотиснули три роки тому за 5хв до кінця
_Per4ecter_
Знову поляки злили гру. Мабуть, на заключних хвилинах уявили, що вони грають на ЧС в одній восьмій фіналу і перед ними не збірна Нідерландів, а збірна Аргентини. Малюнок гри один в один в поляків що там, що у цьому матчі.