Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 16 червня 2024, 12:15
6728
15

Блискавичного м'яча не вистачило. Італія подужала Албанію в Дортмунді

Команда Спаллетті обпеклась уже на перших секундах, проте після цього підтвердила свій високий клас

| Оновлено 16 червня 2024, 12:15
6728
15
Блискавичного м'яча не вистачило. Італія подужала Албанію в Дортмунді
Getty Images/Global Images Ukraine

На чемпіонаті Європи-2024 вже починають вирувати пристрасті й поступово всі країни-учасниці фінального турніру долучаються до великої гри. У перший повноцінний день групового етапу мали бути завершені всі зустрічі в рамках квартету B, який через представництво команд із південних країн Європи можна було назвати «курортним». Але точно не для його учасників.

Протистояння Іспанії та Хорватії – це була яскрава афіша, як для настільки раннього етапу змагань, і вона могла де в чому кинути тінь на інший двобій ігрового дня в цьому квартеті. Однак залишити поза увагою матч поміж Італією та Албанією було б просто кричущою помилкою, бо обидві команди підходили до гри в ситуації, коли наче й фаворит заздалегідь усім відомий, але темна конячка цього турніру все одно погрожувала всіх здивувати своєю грою. Хто є хто в двобої поміж командами Лучано Спаллетті та Сілвінью, зайвий раз нагадувати не варто.

Getty Images/Global Images Ukraine

Вочевидь, італійці про це думали аж занадто багато й у підсумку на старті гри виявились настільки пихатими, що привезли у власні ворота швидкий пропущений м’яч не те, щоб на першій хвилині, а ще до її завершення. Дімарко кинув аут із лівого флангу до штрафного на Бастоні, однак м’яч до того так і не долетів, опинившись на нозі в Байрамі, який одразу ж і пробив у ближню дев’ятку. Трибуни стадіону в Дортмунді тоді просто розірвало від емоцій.

Проте це в підсумку виявилась чи не єдина вдала дія в атаці від Албанії до перерви. Уже незабаром стала помітна перевага італійців у банальній виконавчій майстерності, а разом із тим дедалі частіше поставало питання – а як із таким захистом команда Сілвіньйо взагалі змогла пройти відбірковий цикл. Як тільки суперники починали зв’язувати хоч якусь серію передач, так одразу ж і проблеми виникали.

Getty Images/Global Images Ukraine

«Орли» в підсумку протримались із перевагою за рахунком зовсім недовго. «Скуадра Адзурра» спочатку якісно розіграла кутовий на лівому фланзі, коли Пеллегріні подав на дальню для Бастоні, а потім і Барелла скористався відскоком у зоні перед чужими володіннями. Якщо не брати до уваги всі ті мікромоменти, які виникали у Італії до та після цього, то й такої здобутої переваги було достатньо, щоб Доннарумма не дуже переймався про безпеку власних воріт – суперники до перерви до них більше не наближались, і радше б пропустили знову, аніж щось змінили в цьому плані.

Існуючої на той момент переваги італійцям би вистачило й на подолання суперників у другому таймі без жодних проблем. Але вони цим не скористались. Ми знову побачили ту «Скуадру Адзурру», яка трясеться через страх утратити здобутий результат і відмовляється ризикувати. Як відомо, без ризику в сучасному футболі нікуди. Тим паче, що й суперники це почуття страху в команди Спаллетті добре відчували.

Getty Images/Global Images Ukraine

Заміни в складах обох команд не дуже впливали на хід протистояння, проте в підсумку просто повторився сценарій вирішального матчу Італії проти України у відбірковому раунді. Албанія в ролі «синьо-жовтих» отримала момент перед початком компенсованого часу, однак Манай із гострого кута на правому фланзі штрафного перекинув Доннарумму так, що легкого дотику спини того вистачило, аби врятувати вечір від справжньої сенсації. Так там і арбітри ще й помилились, не призначивши кутовий. Нічого ця хиба не нагадує? Але ні, Італію не «тягнули» до перемоги, вона себе сама ледь не втопила.

У наступному турі збірна Італії зіграє проти Іспанії в Гельзенкірхені, тоді як Албанія протистоятиме Хорватії в Гамбурзі.

Чемпіонат Європи-2024. Груповий етап. Група B. 1-й тур.

Італія – Албанія - 2:1

Голи: Бастоні, 11, Барелла, 16 – Байрамі, 1

Попередження: Пеллегріні, 21, Калафіорі, 51 – Броя, 52, Ходжа, 74

Італія: Доннарумма – Дімарко (Дарміан, 82), Калафіорі, Бастоні, Ді Лоренцо – Барелла (Фолоруншо, 90+2), Жоржиньо – К’єза (Камб’язо, 77), Пеллегріні (Крістанте, 77), Фраттезі – Скамакка (Ретегі, 82).

Албанія: Стракоша – Мітай, Аєті, Джимсіті, Хісай – Байрамі (Мучі, 86), Рамадані, Аслані – Сефері (Лячі, 69), Броя (Манай, 77), Асані (Ходжа, 68).

Арбітр: Фелікс Цваєр (Берлін, Німеччина).

Стадіон: «Зігналь Ідуна Парк» (Дортмунд, Німеччина).

Удари (у площину): 15 (5) – 8 (1)
Кутові: 5 – 3
Офсайди: 2 – 1.

ІТАЛІЯ - АЛБАНІЯ. ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Температура: 19°C

Події матчу

16’
ГОЛ ! М'яч забив Ніколо Барелла (Італія).
11’
ГОЛ ! М'яч забив Алессандро Бастоні (Італія).
1’
ГОЛ ! М'яч забив Недім Байрамі (Албанія).
Оцініть матеріал
(46)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

РЕБРОВ: «Я не кричав у перерві. Найголовніше, що ми показали свій дух»
Футбол | 21 червня 2024, 18:45 12
РЕБРОВ: «Я не кричав у перерві. Найголовніше, що ми показали свій дух»

Головний тренер збірної України прокоментував перемогу над Словаччиною

Уже воїни, але ще не герої
Футбол | 21 червня 2024, 22:21 4
Уже воїни, але ще не герої

Оглядач Sport.ua Валерій Василенко – про першу перемогу України на Євро-2024

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Diesel
Респект Албанії за гру.
Молодці. Виклалися на повну з чинними володарями евро. 
Такі матчі цікаво дивитись. 
serg8220100
комментатор истерит,смотреть невозможно,второй нормально комментирует
pol-55
*Цыплят по осени....*Кажись Албанию будуть згадувати на цьому Евро,можливо тільки за самий швидкий гол із-за помилки захисника,більше ніяких загроз супернику не створила до 90хв,там ще була одна нагода.
maxno
Нудный второй тайм. Катание мяча вокруг штрафной площади.
_Per4ecter_
Італія - найбільше розчарування цього євро.
AndiM
З фаворитів , Італія поки сама нікчемна. Ну так не даремно їх тренерує окацаплене лисе пдріло.
Первый Среди Равных
Албанія - сама достойна із команд.
Шотландія, Хорватія і Угорщина - позорні дніща.
_Per4ecter_
На біса присутній VAR на матчах, коли рефері продовжують приймати помилкові рішення щодо деяких епізодів. Непризначений штрафний в бік воріт італійців, коли вони гравця збірної Албанії затиснули біля кутового прапорця. Чітко видно поштовх у спину - а це фол. Непризначений кутовий на останніх секундах компенсованого часу, на повторі чітко видно, як Доннарума робить сейв. Бо ці помилки залишаються помилками. І хто зна, можливо це ключові помилки арбітра в матчі. Тоді виходить, що суддя зробив гру для італійців. 
GloryUkraine
Поки самий цікавий та напружений матч на чемпіонаті.