Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Туреччина
| Оновлено 03 червня 2024, 19:15
16418
1

Твої дні полічені. Чи триватиме ворожнеча Моуріньо з екс-лідером Шахтаря?

Португальський наставник очолив «Фенербахче», де одним з його підопічних знову стане Фред…

| Оновлено 03 червня 2024, 19:15
16418
1
Твої дні полічені. Чи триватиме ворожнеча Моуріньо з екс-лідером Шахтаря?
Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо

Літо 2018 року. Донецький «Шахтар» здійснює один з найуспішніших трансферів у своїй історії: бразильський півзахисник «гірників» Фред за 59 мільйонів євро перебирається на «Олд Траффорд», де йому обіцяють чудові перспективи у команді, якою на той момент ще керує Жозе Моуріньо. Проте дуже швидко стає зрозуміло, що насправді португальський коуч не розраховував на Фреда й хотів бачити у своїй команді зовсім інших виконавців, а перехід екс-лідера «Шахтаря» сприйняв виключно як можливість отримати хоч когось у вигляді потенційного підсилення, якщо клуб не зумів гарантувати залучення потрібних «Особливому» гравців.

Відносини Фреда та Моуріньо не склалися практично із самого початку. Бразильцеві була потрібна допомога при адаптації і, вочевидь, настільки ж трепетне та дбайливе ставлення з боку головного тренера, яким він був оточений у «Шахтарі». В Україні хавбека справді плекали та берегли, поступово підпускали до виступів на топ-рівні й ніколи різко не критикували під час провалів. В Англії, особливо у кризовому «Манчестер Юнайтед» часів пізнього Моуріньо, Фред одразу ж зіткнувся з іншою реальністю – там ніхто не збирався із ним панькатися, а експерти та вболівальники почали з ходу вимагати якісної та результативної гри. Коли бразильцю не вдалося відповідати очікуванням з ходу, захисника в особі Моуріньо він так і не отримав.

Та й на той момент Моуріньо сам потребував захисника. Справи його команди йшли настільки погано, що восени 2018-го у повітрі вже почали витати чутки про майбутнє звільнення «Особливого». Але ключові події у взаєминах між Фредом та Моуріньо сталися вже на початку зими. Згодом стало відомо, що 12 грудня 2018 року після матчу групової стадії Ліги чемпіонів проти «Валенсії» (1:2) португальський наставник прямо заявив бразильському півзахисникові, що дні того в «Манчестер Юнайтед» полічені.

Тоді Моуріньо ще й уявити собі не міг, наскільки він помилявся, адже вже 18 грудня боси «Манчестер Юнайтед» все ж таки зважилися звільнити «Особливого», місце якого біля керма першої команди «червоних дияволів» згодом зайняв норвежець Уле-Гуннар Сульшер, під керівництвом якого МЮ так і не вдалося повернутися до когорти найсильніших команд Англії та усього європейського континенту, проте Фред зіграв 121 поєдинок, в яких відзначився 4 голами та 7 асистами.

Незадовго до звільнення Моуріньо із посади головного тренера «Манчестер Юнайтед» Фред в інтерв'ю британським журналістам відкрито заявляв, що його не влаштовує позиція наставника, який не бачить бразильця у основі.

«Звичайно, я був роздратований, але мені потрібно знати, як справлятися зі зневірою, аби потім зробити крок уперед. Тренер [Моуріньо] вирішив не включати мене до заявки. Це його вибір. Я, як і раніше, виконую свою роботу, й не можу дозволити цьому вплинути на моє мислення, я не можу дозволити цьому потрясти мене», – говорив бразильський легіонер «червоних дияволів».

Через тиждень після цих слів Фреда Моуріньо заявив хавбеку, що той більше не потрібен клубу, а ще через шість днів із «Манчестер Юнайтед» викинули самого португальця, а не бразильського легіонера, котрого коуч із самого початку сприйняв вороже.

Чому відносини Моуріньо та Фреда в «Манчестер Юнайтед» склалися саме так? Як вже згадувалося вище, першопричиною цього стала відмова керівництва англійського клубу йти назустріч трансферним побажанням португальського наставника. Фактично боси «червоних дияволів» повідомили «Особливого», що не мають реальних альтернатив Фреду для підсилення центру поля команди, і Моуріньо був змушений погодитися на цей варіант, хоча від самого початку не був до нього схильний.

Тоді ж, влітку 2018-го, у британській пресі подейкували, що піти на вельми несподівану для багатьох покупку Фреда босів «Манчестер Юнайтед» підштовхнув інтерес до бразильця з боку «Манчестер Сіті». У червоній половині Манчестера чудово пам'ятали, як влітку 2013 року «містяни» виграли в них конкуренцію за ще одного екс-лідера півзахисту «Шахтаря» Фернандіньо, фактичним наступником якого по позиції в стані «гірників» згодом й виявився Фред.

Getty Images/Global Images Ukraine. Фред і Жозе Моуріньо

Фернандіньо вдалося вибудувати феноменально успішну кар'єру на Туманному Альбіоні у футболці «Манчестер Сіті», а тому, коли «містяни» знову активно включилися у торги із «Шахтарем», але тепер вже стосовно Фреда, боси «Юнайтед» просто не могли дозволити залишити себе в дурнях двічі. З цієї причини переговори йшли фактично за спиною Моуріньо, який не розглядав Фреда як потенційно ключового хавбека для своєї команди. Все це згодом і далося взнаки на виступах бразильця у перші півроку за нову команду, коли Фреда не критикував хіба що ледачий, а головний тренер «Манчестер Юнайтед» замість того, аби захищати свого підопічного, було відчуття, що навпаки, лишень тішився провалом виконавця, на якого із самого початку не розраховував.

Власне кажучи, шляхи Фреда та Моуріньо розійшлися всього лише через кілька місяців, після того, як бразилець та португалець опинилися в одній команді. Після того у ЗМІ було безліч різних неприємних для «Особливого» повідомлень, які вказували на не найкоректнішу поведінку Жозе по відношенню до футболіста. Зокрема, у квітні 2020 року авторитетне видання Bleacher Report прямо написало, що Моуріньо обдурив Фреда при організації переходу того з «Шахтаря» до «Манчестер Юнайтед».

Після звільнення з «Манчестер Юнайтед» Моуріньо встиг попрацювати у «Тоттенхемі» та «Ромі», а ось Фред провів в таборі «червоних дияволів» п'ять років кар'єри, перш ніж влітку минулого року за 9,74 мільйонів євро поїхав у «Фенербахче». Поїхав відверто догравати, причому на непогану зарплату й у чемпіонат із значно меншою інтенсивністю, аніж англійська Прем'єр-ліга. Для Фреда «жовті канарки» стали непоганим вибором, після якого 31-річний бразилець, очевидно, воліє повернутися на батьківщину, де й повісить бутси на цвях. За планами це має статися десь у районі 2027-2028 років, коли в хавбека закінчиться термін дії контракту з «Фенербахче».

У стамбульському гранді Фреду досить швидко вдалося стати одним з важливих членів першої команди. У сезоні-2023/24 бразилець провів за «жовтих канарок» 35 офіційних матчів, у яких відзначився 3 голами та 8 асистами. В перерахунку на один поєдинок, Фред відзначався 0,31 результативною дією, у той час як в «Манчестер Юнайтед» цей показник у нього становив лише 0,15 (14 голів та 18 асистів у 213 матчах).

Взяти у дебютному сезоні в Туреччині титул чемпіона Суперліги Фреду у футболці «Фенербахче» завадив лише феєричний виступ «Галатасарая». Якщо «жовті канарки» у 38 матчах зуміли набрати 99 очок, то «леви» перевершили їх й переступили за «сотню» – 102 пункти! І це при тому, що «Фенербахче» у Суперлізі-2023/24 програв лише один поєдинок (у листопаді «Трабзонспору» із рахунком 2:3), а ось в «Галатасарая» у пасиві було дві поразки. Однак «леви» рідше втрачали очки, граючи внічию (3 випадки проти 6), що зрештою й зіграло на їхню користь.

Що стосується персонально Фреда, то бразилець став четвертим найкращим асистентом команди за підсумками сезону в Суперлізі, а ще посів сьоме місце всередині колективу за загальною кількістю проведеного на полі в рамках чемпіонату-2023/24 ігрового часу. Для «Фенербахче» бразилець є беззаперечною зіркою першої величини, від якості та рівня виступів якої залежить чимало.

І ось зараз ситуація із кар'єрою Фреда у «Фенербахче», здається, набуде нової інтриги. Справа в тому, що головним тренером «жовтих канарок» замість Ісмаїла Картала став ніхто інший як старий знайомий бразильського екс-лідера «Шахтаря» Жозе Моуріньо! В команду, де у Фреда все складалося дуже успішно, прийшла людина, котра одного разу заявила бразильцеві досить образливі для будь-якого гравця-професіонала слова: «Твої дні полічені».

Як складуться стосунки бразильського хавбека, котрий з того часу встиг ще більше заматеріти у європейському футболі топ-рівня, і португальського тренера, чиї успіх та слава, навпаки, останніми роками поступово сходять нанівець, а прізвисько «Особливий» згадується вболівальниками чи у ЗМІ скоріше в іронічному, аніж у звеличувальному контексті?

Відповідь на це питання нам дасть лише сезон-2024/25. Але вже зараз варто відзначати, що вирішити завдання щодо повернення «Фенербахче» чемпіонства (а іншого перед головним тренером цієї команди, тим паче, якщо йдеться про фахівця калібру та амбіцій Моуріньо, просто й стояти не може) португальському коучу буде дуже та дуже непросто, враховуючи ту обставину, наскільки фундаментальний та цікавий проект збудував по сусідству у Стамбулі 50-річний коуч «Галатасарая» Окан Бурук. А ще не варто забувати, що влітку минулого року, за чутками, у послугах Фреда була дуже зацікавлена ​​«Рома», причому цього разу затятим прихильником запрошення бразильця був саме Моуріньо. Чи варто повторювати, куди зрештою вирішив податися бразилець, і чи це не є проявом його справжнього ставлення до персони «Особливого»? Ось тільки чого аж ніяк не міг передбачити Фред влітку 2023-го, погоджуючись на трансфер у «Фенербахче», то це можливості «возз'єднатися» з Моуріньо тепер вже на «Шюкрю Сараджоглу». Ось вже чим точно цікавий футбол, так це поєднанням та непередбачуваністю комбінацій, причому як на полі, так і за його межами…

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SamojlovS
Да, интересный поворот. Но, если в МЮ Моур Фреда не видел в составе, это еще не значит, что он считал его слабым игроком или не знал его, просто он ему НЕ ПОДХОДИЛ там. Именно поэтому, уже в другом клубе, Роме, он наоборот, хотел, чтобы ему купили Фр... Так что еще не ясно, подойдет ли ему бразил. в Фенере. Вполне может быть, что и да.