Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
|
3130
0

Боруссія: і Едін в полі воїн

Оглядач Sport.ua – про головного героя головної сенсації нинішньої Ліги чемпіонів

Боруссія: і Едін в полі воїн
Getty Images/Global Images Ukraine

У 2013 році «Боруссія» на стадіоні «Уемблі» грала фінал Ліги чемпіонів проти «Баварії». Мюнхенський гранд був фаворитом того протистояння, однак і шанси «Дортмунда» котирувалися досить високо. Насамперед тому, що «жовто-чорних» тренував шалений Юрген Клопп, а на вістрі атаки діяв нестримний Роберт Левандовськи.

Тим не менш, той фінал імпозантна та впізнавана «Боруссія» програла. Хоча й рубалася до останнього за перемогу зі своїм найпринциповішим суперником.

З того часу минуло дуже багато часу, проте команду, яка програла у фіналі ЛЧ-2013, згадують не менше, ніж переможця тодішньої чемпіонської Ліги. А все тому, що не полюбити ту команду з Дортмунда було практично неможливо. Навіть якщо ви фанат «Байєрна» з дитинства.

Навіть попри те, що «Боруссія» виграла єдиний трофей Ліги чемпіонів під керівництвом Оттмара Хітцфельда в 1997-му, саме Юргена Клоппа вболівальники «джмелів» називають найкращим тренером в історії «Боруссії». Ну і, звичайно, Роберт Левандовськи: в історії «Дортмунда» не було такого яскравого гравця останнім часом, хоча саме там «починалися» і Обамеянг, і Беллінгем, і Санчо, і Дембеле, Холанд.

І ось через одинадцять років «Боруссія» з Дортмунда знову грає у фіналі Ліги чемпіонів. І знову грає на лондонському «Уемблі». За бажання можна згадати, що і цього разу «джмелі» виграли «групу смерті», а на стадії півфіналу зустрілися з колективом, з яким грали у групі.

Але на цьому, мабуть, аналогії закінчуються. Закінчуються передусім тому, що з погляду «ваги», статусу, впізнаваності нинішня «Боруссія» не має й половини того, що мала тоді, 2013-го, коли зіграла свій другий фінал ЛЧ. Цьогорічна «Боруссія» - це головна сенсація поточного розіграшу Ліги чемпіонів, її головний парадокс. І якщо «Дортмунд» програє у перший день літа у столиці Великобританії, чого я йому щиро не бажаю, то цю команду навряд чи згадуватимуть через роки так, як згадували і продовжують це робити команду Юргена Клоппа. З тієї простої причини, що у теперішній «Боруссії» немає ексклюзивного почерку, немає колишньої експресії. Однак у сьогоднішній «Боруссії» є одна зірка, яка при вдалому збігу обставин може затьмарити самого Клоппа.

Getty Images/Global Images Ukraine. Едін Терзич

***

На тренерському містку «Дортмунда» дуже комфортно розміщується зараз людина, яка вболівальником не пропускала жодного домашнього матчу за участю «Боруссії» Юргена Клоппа.

Едін Терзич, як і його кумир Юрген Клопп, не здобули особливої слави на футбольній ниві. Але ось на тренерському шляху на них чекав куди більший успіх. І якщо Терзичу першого червня вдасться підняти над своєю головою Кубок чемпіонів, то нещодавній ноунейм затьмарить на довгий час найулюбленішого фанатами наставника в історії дортмундської «Боруссії».

Едін рано зав'язав із кар'єрою футболіста. І так само рано скуштував тренерського хліба. Він працював у структурі «Боруссії», у молодіжних командах, поетапно крокуючи до дублюючого складу, а потім і до першої команди.

Цілком можливо, що Едін Терзич очолив би «Боруссію» раніше, адже він встиг зарекомендувати себе не за роками зрілим фахівцем, якого поважали не лише топ-менеджери клубу, а й футболісти, якби не несподівана пропозиція зі сторони. Пропозиція від головного на той час тренера збірної Хорватії Славена Білича, який попросив Терзича допомогти йому проаналізувати гру одного із суперників «шахових» на Євро-2012.

Едін не відмовив колезі. У зв'язку з цим потрібно мати на увазі таку обставину. Незважаючи на те, що Едін Терзич народився в передмісті Дортмунда і саме Німеччину вважає своєю Батьківщиною, він має і хорватське громадянство (його мати родом з Хорватії, батько – з Боснії). Словом, він не міг відмовити колезі з історичної Батьківщини своїх батьків.

Поради Терзича наставнику збірної Хорватії виявилися вельми корисними, і після Євро-2012 Білич та Терзич стали працювати в одній упряжці. І в «Бешикташі», і в «Вест Гемі»: і там, і там Едін був помічником Славена.

Але 2018-го їхні шляхи розійшлися, і Терзич повернувся до «Боруссії». Причому повернувся не просто так, а одразу у помічники головному тренеру першої команди Люсьєну Фавру.

Після того, як Фавра звільнили, саме Терзича поставили тимчасовим наставником «Боруссії». І тимчасовий тренер не підвів. Під його керівництвом команда стала віце-чемпіоном Німеччини й виграла національний Кубок.

Проте Терзича тоді не затвердили як повноцінного наставника «джмелів». Затвердили Марко Розе. А Едін знову увійшов до тренерського штабу як перший асистент. І виявився першим, на кого впав вибір босів клубу після того, як Розе пішов. Ось так, напередодні сезону 2022/2023, Едін Терзич став «повноцінним» головним тренером «Боруссії».

Getty Images/Global Images Ukraine. Марко Ройс і Едін Терзич

Про минулий сезон «Дортмунда» було сказано надто багато. Нагадаю лише, що «Боруссія» та її молодий тренер були дуже близькими до того, щоб завоювати Срібну Салатницю. Для цього потрібно було перемогти у останньому турі. Але «Дортмунд» не переміг, і «золото» попливло до Мюнхена. А в пам'яті телевізійної картинки ще довго залишався Едін Терзич, який плакав, здається, він так і не міг зрозуміти, що трапилося.

***

Проте цьогорічний сезон на чолі «Боруссії» у чемпіонаті Німеччини Терзич провалив. Більше того, крісло під ним почало серйозно розхитуватися ще восени. Проте перемога у «групі смерті» Ліги чемпіонів уберегла тренера від відставки. Але не вберегла від підсумкового провалу в Бундеслізі: лише п'яте місце. Так низько «жовто-чорні» не падали в турнірній таблиці останні дев'ять років.

Однак у Лізі чемпіонів «Боруссія» Терзича показала себе з найкращого боку. Показала себе саме справжньою кубковою командою. На класі «Дортмунд» пройшов лише нідерландський ПСВ у першому раунді плей-оф. А далі були і гойдалки, і нерви. І у матчі проти «Атлетіко», і особливо у протистоянні з «ПСЖ». Тим не менш, саме «Боруссія» опинилася у фіналі, а не ті команди, що вважалися фаворитами.

Саме ця команда опинилася у головному матчі клубного календаря. Ця команда не має фактично нічого спільного з тією блискучою, видовищною та пам'ятною командою Юргена Клоппа. Однак ця «Боруссія» таки має перевагу над тією, 11-річної давнини: вони вміє грати насамперед на результат. Вона вміє вичавлювати максимум. Нехай не так гарно, нехай не так феєрично, але все одно вміє. Адже головне у футболі – результат на табло.

І ось у цьому нинішній головний герой «Боруссії» Едін Терзич більше схожий не на свого кумира Юргена Клоппа, а на Оттмара Хітцфельда, єдиного тріумфатора як наставника «Дортмунда» в Лізі чемпіонів.

Поки що єдиного.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.