Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Баскетбол в Європі
| Оновлено 27 травня 2024, 18:44
3166
1

Фінал чотирьох Євроліги: тріумф Пао, колапс Реала, третій титул для Атамана

Оглядач Sport.ua ділиться враженнями про вирішальні матчі головного баскетбольного єврокубка

| Оновлено 27 травня 2024, 18:44
3166
1
Фінал чотирьох Євроліги: тріумф Пао, колапс Реала, третій титул для Атамана
Getty Images/Global Images Ukraine

Недільного вечора було поставлено крапку в поточному сезоні Євроліги – найсильнішому баскетбольному клубному турнірі на континенті. Завершилися змагання традиційним Фіналом чотирьох, який було довірено провести німецькому Берліну. До цієї стадії дістався квартет дуже міцних колективів: чинний чемпіон в особі мадридського «Реала», грецькі клуби «Панатінаїкос» та «Олімпіакос», а також турецький «Фенербахче». Кожна з цих команд пройшла свій шлях по сезону, з неминучими на довгій дистанції (турнір тривав майже вісім місяців) спадами та підйомами, але у вирішальних матчах всі колективи опинилися абсолютно заслужено.

Родзинки фінальній стадії додавав той факт, що цього разу серед четвірки учасників не було яскраво вираженого стовідсоткового фаворита. Звичайно, виділявся «Реал», який посів перше місце в регулярному чемпіонаті і найсильніше виглядав по ходу сезону, але мадридці точно не були безумовним кандидатом на чемпіонство.

День перший. Півфінали

Відповідно до турнірної сітки у півфіналах на всіх любителів баскетболу чекали протистояння між грецьким «Пао» та турецьким «Фенером» та особлива страва у вигляді повторення торішнього фінального поєдинку між мадридським «Реалом» та «Олімпіакосом». Матчі очікувалися дуже інтригуючими, втім, забігаючи наперед, скажу, що вони трохи розчарували щодо градусу боротьби за перемогу.

Першими на паркет вийшли баскетболісти «Панатінаїкоса» та «Фенербахче». Варто зазначити, що грецька команда повернулася до вирішальної стадії Євроліги після довгої дванадцятирічної перерви. Однак дуже сильна і фінансово щедра трансферна кампанія минулого міжсезоння, а також відмінна тренерська робота від Ергіна Атамана швидко дали свій результат і «зелені» явно були налаштовані на серйозні досягнення в Берліні.

Старт поєдинку проти «Фенербахче» підтвердив амбіції греків. Представники Афін розпочали зі стартового ривку – 12:0 та швидко змусили наставника «Фенера» Шарунаса Ясікявічуса брати екстрений тайм-аут. Після нього турки вирівняли гру, але довгий час не могли відіграти втрачене на початку поєдинку. Проблиск надії для колективу зі Стамбула блиснув наприкінці першої половини, коли після низки вдалих дій в атаці та кількох помилок на обох сторонах майданчика від «Панатінаїкоса», номінальні гості зуміли підібратися на дуже близьку відстань. Сирена на перерву зафіксувала мінімальну перевагу греків – 38:36, і друга половина гри обіцяла стати дуже напруженою та видовищною.

Проте сталося зовсім інакше. У третій чверті обидві команди не дуже результативно зіграли в атаці, зробивши безліч помилок та неочевидних кидків. Особливо прикро за «Фенербахче». Завдяки пробуксуванню підопічних Ергіна Атамана турки мали кілька чудових можливостей для того, щоб відіграти відставання і вийти вперед, але жодну з них вони не зуміли втілити в життя, так і залишившись у ролі сторони, що наздоганяє.

А у четвертій десятихвилинці зіграло класичне правило для всіх ігрових видів спорту – не забиваєш ти, забивають тобі. Греки, нарешті, налагодили атаку і організували ривок – 9:2, який, разом з уже наявною перевагою, відніс їх на дуже комфортні +13. Далі «Фенер» намагався щось змінити, але у них мало що виходило, а під завісу поєдинку турки й зовсім розвалилися, за підсумком набравши лише сім очок за чверть. «Панатінаїкос» переміг – 73:57 і першим застовпив за собою місце у головному матчі сезону.

Наступними на берлінську «Убер Арену» були «Реал» та «Олімпіакос». Мадридський клуб у цьому матчі був явним фаворитом і з перших хвилин почав підтверджувати свій статус. Вже до середини першої чверті іспанці оформили для себе двозначну перевагу, а закінчили перший відрізок гри вони й зовсім з просто величезним для такої стадії відривом – 28:10. У другій десятихвилинці «Реал» вже відверто куражився, часом різниця в рахунку досягала 23-25 очок, а тренер «Олі» Георгіос Барцокас ніяк не міг знайти потрібних поєднань своїх гравців. На велику перерву колективи пішли з рахунком – 56:37 на користь Мадрида.

У другій половині греки налагодили гру в захисті та перестали йти за графіком на сто пропущених очок. Клуб з Пірея трохи скоротив різницю в рахунку, але все одно залишався дуже далеко. Надія на позитивний результат у «Олі» промайнула в середині четвертої чверті, коли після кількох вдалих дій від своїх гравців, насамперед від Шакіла Маккіссіка греки підібралися на мінімальні в другій половині -8. На той момент рахунок на табло показував – 77:69 на користь «Реала». Запахло гострою боротьбою, але ненадовго. Декілька помилок від баскетболістів «Олімпіакоса», зокрема від того ж Маккіссіка, дозволили мадридцям без проблем довести матч до перемоги – 87:76.

День другий. Фінал

Взагалі, перед ним був ще зіграний матч за третє місце, але він традиційно мало кого цікавить, включаючи навіть самих учасників цього поєдинку. В ньому грецький «Олімпіакос» обіграв турецький «Фенербахче» – 87:84 і трохи підсолодив собі гіркоту поразки у півфіналі.

А далі на всіх чекав головний матч у європейському клубному баскетболі нинішнього сезону. Загалом, фінали Євроліги часто-густо не тішать вболівальників високою результативністю та видовищною грою. Але тільки не цього разу. Команди провели відмінний з усіх точок зору поєдинок, в якому були і величезна напруга на майданчику, і драматичні сюжетні повороти, і яскраві хайлайти. Гра однозначно вдалася.

Тон всьому поєдинку завдала перша чверть. Вона розпочалася із восьми очок поспіль від наймолодшого баскетболіста у складі «Реала» Елі Ндіайє. Від нього вже точно ніхто не очікував стартового міні-ривку для «вершкових» – 8:3. Далі Ндіайє під оплески партнерів по команді сів на лаву і за справу взялися його більш статусні колеги. Мадридці грали яскраво та результативно, а відсоток реалізації кидків у підопічних Матео Чуса був високим. «Панатінаїкос» намагався відповідати їм тією ж монетою, але тягатися з «Реалом» в атакуючий баскетбол дуже важко будь-якій команді в Європі. Така гра на зустрічних курсах призвела до того, що перша чверть завершилася з рахунком – 36:25, і вона стала другою за результативністю десятихвилинкою в історії Фіналів чотирьох Євроліги.

На старті другого відрізку гри мадридці продовжили гнути свою лінію. На піку перевага «Реала» становила чотирнадцять очок – 41:27. У ті хвилини здавалося, що іспанці без проблем обіграють другого грецького гранда за три дні та завоюють титул. Але тут у справу вступив тренерський геній Ергіна Атамана. Наставник «Панатінаїкоса» зрозумів, що тягатися з «Реалом» у швидкій грі смертельно небезпечно, знайшов потрібні поєднання баскетболістів та ігрові схеми, і його команда почала сушити гру. Дуже допомогли своєму тренеру гравці задньої лінії Костас Слукас та Кендрік Нанн, які набирали важливі очки та диригували атакуючими діями «зелених». А у фронткорті просто домінував на обох сторонах майданчика бігмен «Пао» Матіас Лессор, який начисто обігравав своїх опонентів у особах Венсана Пуар'є та Еді Тавареша. І якщо француз ще намагався чинити опір і також відзначився низкою непоганих моментів, то Тавареш (до речі, MVP минулого Фіналу чотирьох і просто один з найкращих центрових у європейському баскетболі) взагалі провалив фінал.

Ось так «Панатінаїкос» потихеньку, без яскраво вираженого ривка став підбиратися до суперника та скорочувати своє відставання. На велику перерву команди пішли за рахунку – 54:49. Іспанці ще були попереду, але ігрова перевага вже почала переходити до грецького клубу.

У третій чверті все продовжилося. Тільки тепер до ігрових проблем «Реала» крім величезних складнощів у передній лінії додалися фол-трабл у основного розігруючого Факундо Кампаццо і просто жахливий «нелетун» триочкових кидків. Дальні мазали всі, особливо досягли успіхів у цьому Маріо Хезонья (підсумкові 1 з 7) та Джанан Муса (1 з 6), але мадридці чомусь все одно продовжували робити ставку на цей компонент гри. Третя десятихвилинка стала найнерезультативнішою для «Реала» в нинішньому сезоні Євроліги (і як невчасно вона припала саме на фінал), по її ходу іспанці набрали лише сім очок. Логічно, що на останню перерву греки пішли лідерами – 61:64.

А далі «Панатінаїкос» відчув кров. Підопічні Матео Чуса стрепенулися на старті четвертої чверті, потім відіграли ще один ривок «Пао», але Костас Слукас та Кендрік Нанн у котрий раз створили для «Панатінаїкоса» перевагу в рахунку. Джеріан Грант показав, чому він вважається фахівцем із захисту, а Матіас Лессор, незважаючи на чотири фоли і ризик достроково завершити зустріч, продовжував просто знищувати своїх опонентів у трисекундній зоні. І навіть Костантінос Мітоглу, який провів тьмяний поєдинок, закинув багато в чому вирішальний триочковий кидок. Підопічні Ергіна Атамана виграли цей матч насамперед ментально. Після вкрай невдалого старту вони змогли розгорнути фінальний поєдинок на 180 градусів, нав'язали супернику необхідний ігровий ритм, а самі зіграли у свій найкращий баскетбол. Під завісу зустрічі «Реал» вже навіть не чинив опору. Фінальна сирена зафіксувала впевнену, видовищну та закономірну перемогу «Панатінаїкоса» – 80:95. Титул переможця Євроліги 2023/2024 вирушає до Афін.

Індивідуальні нагороди

Титул MVP Фіналу чотирьох отримав захисник «Пао» Костас Слукас (24 очки + 2 підбирання + 3 передачі у фінальній грі). Можливо, тут доречна деяка дискусія. Адже бігмен Матіас Лессор провів фінальний поєдинок як мінімум не гірше, а у півфіналі француз точно виглядав краще за Слукаса. Але, враховуючи загальний вплив грецького захисника на переможний маршрут своєї команди протягом сезону, та й у сумі відзначаючи його багаторічну гру в Євролізі на топовому рівні, індивідуальна нагорода для Костаса виглядає цілком заслужено.

Getty Images/Global Images Ukraine. Костас Слукас

Також неможливо пройти повз досягнення Ергіна Атамана. Турецький наставник втретє за останні чотири сезони привів свою команду до перемоги в Євролізі. Звичайно, йому ще далеко до історичної спадщини Желька Обрадовіча та інших найкращих тренерів в історії турніру, але той факт, що він є найуспішнішим європейським баскетбольним клубним тренером на поточному відрізку часу, не підлягає сумніву.

***

Фінал чотирьох став чудовим завершенням цього сезону в найсильнішому баскетбольному клубному турнірі Європи. Команди порадували вболівальників напруженими матчами, індивідуальними перфомансами, гейм-віннерами та іншими яскравими сюжетами. Незважаючи на те, що Фінал чотирьох мав низку організаційних недопрацювань, свято баскетболу в Берліні однозначно вдалося. Євроліга 2023/2024 – вже історія. З нетерпінням чекатимемо на наступний розіграш.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
T-800
ПАО - КОРОЛЬ ЕВРОЛИГИ! МОЛОДЦЫ!!!