Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 22 травня 2024, 18:45
3637
1

Жертва одного сезону: Дарвін Нуньєс не може знайти себе у Ліверпулі

Розповідаємо про проблеми уругвайця на Енфілді

| Оновлено 22 травня 2024, 18:45
3637
1
Жертва одного сезону: Дарвін Нуньєс не може знайти себе у Ліверпулі
Getty Images/Global Images Ukraine. Дарвін Нуньєс

Ліверпуль не належить до тих клубів, які можуть дозволити собі будь-якого гравця. Але періодично "червоні" все ж таки здійснюють досить гучні трансфери. "Мерсисайдці" часто вгадують з новачками, але іноді, як і інші англійські клуби, можуть ухвалити поспішне рішення. Поки всі обговорюють майбутнє головної зірки Ліверпуля – Мохамеда Салаха – у червоних постало ще одне важливе питання, пов'язане з іншим футболістом. І хоча його контракт розрахований ще на 4 роки, насправді все не так однозначно.

Влітку 2022 року мерсисайдців залишив Садіо Мане. Велике атакуюче тріо розпалося після рішення сенегальця перейти до Баварії. Ліверпулю потрібно було зміцнити атаку після втрати такого гравця. "Червоні" обрали Дарвіна Нуньєса. Молодий форвард Бенфіки провів дуже хороший сезон, забивши 26 м'ячів у чемпіонаті Португалії. Зрозуміло, що топ-клуби не могли пройти повз такого футболіста. Проте не всі поспішали розпочинати переговори з "орлами". По-перше, відомо, що вони дуже високо цінують своїх гравців. По-друге, уругваєць провів лише один хороший сезон.

"Мерсисайдці" ризикнули. На Енфілді вважали підписання молодого та енергійного нападника правильною ідеєю. Він не був прямою заміною Мане, але мав зайняти місце Роберто Фірміно, який покинув клуб через рік після приходу новачка. Ліверпуль заплатив за Нуньєса 85 млн євро, зробивши його найдорожчим гравцем в історії клубу. Звичайно, після яскравого сезону в Бенфіці та гучного переїзду на Енфілд, до хлопця була прикута велика увага. Таким був і тиск. Від форварда, за якого платять величезну суму, неодмінно чекають голів.

Дарвін дуже добре дебютував у АПЛ. Вже в першому матчі сезону проти Фулхема він забив гол і віддав результативну передачу, провівши на полі лише 39 хвилин. Проте вже в наступній грі він отримав червону картку, через яку пропустив 3 поєдинки. Повернувшись на поле, Нуньєс забивав важливі голи у матчах проти Арсенала, Вест Хема, Саутгемптона та Ньюкасла, але робив це нерегулярно. Не дуже високу результативність у АПЛ форвард частково перекривав у Лізі чемпіонів, де забивав у чотирьох матчах поспіль. Загалом за весь сезон нападник забив 15 м'ячів у 42-х матчах у всіх турнірах.

Однак 9 голів у АПЛ – малувато для гравця за 85 млн євро. Це розуміли всі, тому на Дарвіна поступово чинився дедалі більший тиск. Але якщо у першому сезоні йому ще можна було зробити знижку на переїзд та адаптацію, то у другій кампанії від нього чекали прориву. Цього не сталося. З одного боку, в плані результативності Дарвін справді провів другий сезон краще, ніж перший. На його рахунку 11 м'ячів у АПЛ – на 2 більше, ніж торік. Але цього все одно мало, навіть дуже мало, зважаючи на те, як часто він б'є по воротах і як багато промахується.

Getty Images

У нинішному сезоні відсоток реалізації Нуньєса становить трохи більше ніж 10% (11,11). Це катастрофічно мало для форварда топ-клубу, який до того ж більшу частину кампанії боровся за чемпіонство. Саме погана реалізація стала головною причиною того, що Ліверпуль уже ні на що не претендує, про це говорив навіть Хосеп Гвардіола. У цьому винен не лише Дарвін, але він найбільше у команді б'є по воротах. У поточному сезоні Прем'єр-ліги у нього 106 ударів і лише 11 голів. Роком раніше у футболіста було 9 забитих м'ячів із 85 ударів. А у свій зірковий сезон у Бенфіці уругваєць за такої ж кількості ударів забив 26 голів.

У нинішній кампанії Нуньєс не реалізував 27 потенційно гольових моментів у АПЛ. Більше тільки у форварда Манчестер Сіті Ерлінга Холанда (32). Однак у норвежця 27 забитих м'ячів, що є найкращим результатом у лізі, а його команда очолює турнірну таблицю. У Нуньєса все набагато гірше, хоча обидва гравці прийшли до АПЛ одночасно, а за Холанда заплатили на 25 мільйонів менше. За 2 сезони уругваєць забив 20 м'ячів у Прем'єр-лізі, завдавши сумарно 191 удару. У всіх турнірах у нього 33 голи з 281 удару. При цьому Нуньєс ще й найчастіше в лізі опиняється в офсайді – 32 рази за поточний сезон.

Але не може бути все лише погано. Повинні бути позитивні моменти. Вони є. Дарвін – непоганий асистент. Цього сезону Прем'єр-ліги він віддав 8 результативних передач. Це хороший показник за асистами і другий найкращий для нього за всю кар'єру. Він віддає в середньому 0,36 передачі за 90 хвилин, що також непогано. Ще у Нуньєса склалася гарна зв'язка із Салахом. П'ять із своїх восьми асистів він віддав на єгиптянина. Це можна буде вигідно використати в майбутньому, якщо обидва гравці залишаться на Енфілді. З єгиптянином поки що все невизначено, та й з уругвайцем теж.

Відразу кілька колишніх гравців Ліверпуля закликали "червоних" замислитись про доцільність продовження співпраці з Дарвіном. Це можна зрозуміти. За 2 сезони він не відпрацював і половини тієї суми, яку за нього заплатили. У зв'язку з цим виникає питання, чи зможуть "мерсисайдці" вигідно продати гравця за таких обставин. Можливо, варто дати Нуньєсу ще один шанс. Судячи з усього, наступним тренером Ліверпуля стане Арне Слот, який любить і вміє працювати з молоддю. Може, з цього щось і вийде.

Ситуація з Дарвіном нагадує історію іншого хлопця, який після одного блискучого сезону в Бенфіці пішов, здавалося б, на підвищення до Атлетіко, але за фактом не отримав нічого, окрім величезних потоків критики. Одного хорошого сезону в португальській лізі може бути достатньо, щоб перейти в топ-клуб. Але, як показує час, немає жодних гарантій, що в такому клубі вдасться закріпитись. І все ж таки прихід Слота повинен обнадіяти уругвайця. Фахівець підписував у Феєнорд форварда Сантьяго Хіменеса практично без голів, а зараз він найкращий бомбардир команди. Однак Дарвіну пора брати себе в руки. Час працює проти нього.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гол+асист. Названо найкращого гравця матчу Іспанія – Хорватія
Футбол | 15 червня 2024, 23:15 0
Гол+асист. Названо найкращого гравця матчу Іспанія – Хорватія

Фабіан Руїс став найкращим гравцем поєдинку

Де дивитись онлайн матч Євро-2024 Румунія – Україна
Футбол | 15 червня 2024, 00:19 0
Де дивитись онлайн матч Євро-2024 Румунія – Україна

17 червня о 16:00 відбудеться матч 1-го туру Євро-2024 у німецькому Мюнхені

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
T-800
и на Ливерпуль найдется свой Азар