Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 22 травня 2024, 15:31
9037
11

Ситуація в Челсі: залиш надії кожен, хто сюди входить

Маурісіо Почеттіно вивів «аристократів» до єврокубків, але його звільнили

| Оновлено 22 травня 2024, 15:31
9037
11
Ситуація в Челсі: залиш надії кожен, хто сюди входить
Getty Images/Global Images Ukraine. Маурісіо Почеттіно

Не шукайте логіки у футболі, говорив колись незабутній Віктор Прокопенко. Вкотре про правильність слів колишнього наставника «Чорноморця» та «Шахтаря» можна переконатись на прикладі «Челсі». Власне, «Челсі» та логіка – це речі взагалі не сумісні.

Трохи більше, ніж тиждень тому співвласник «аристократів» Тодд Боулі публічно висловлював своє захоплення грою довіреної йому команди. За його словами, він ніколи ще не бачив таких разючих змін на краще. Додаючи, що нинішній «Челсі» - довготривалий проект. Час – ось головний нюанс, який зараз потрібний клубу.

Але не встиг до ладу завершитися нинішній сезон, як «Челсі» та Маурісіо Почеттіно припинили співпрацю. За фактом – розірвали угоду «за згодою сторін», але якщо називати речі своїми іменами, то йдеться про банальну відставку. Просто таким способом Боулі підстрахував самого себе від необхідності виплачувати аргентинському фахівцю серйозну компенсацію.

А виплачувати там було що. «Пенсіонери» та Почеттіно домовилися співпрацювати до літа 2026 року. Отже, у разі дострокового розриву лондонський клуб мав заплатити тренеру та його штабу цілу купу грошей. За підрахунками британських ЗМІ, йдеться про десять мільйонів фунтів стерлінгів. Оскільки зараз навіть у «Челсі» виникли проблеми з фінансами, то Боулі і вирішив зійтись на ось цьому варіанті – «за згодою сторін».

Знову ж таки, якщо вірити англійським таблоїдам, розставання «Челсі» та Почеттіно пройшло дуже цивілізовано, без взаємних звинувачень. Як кажуть у подібних випадках, сторони «потиснули один одному руки».

Тож виносити сміття з хати лондонського клубу Маурісіо навряд чи буде. Не така він людина.

Разом з тим, з іншого боку, про причину, яка спонукала «Челсі» змінити тренера (а якщо за фактом, то звільнити), досі не було сказано. Адже одна справа, коли тренер іде наприкінці сезону після того, як не виконав турнірне завдання, і коли йому вже підшукали гідну заміну, і зовсім інша, якщо наставнику вказують на двері просто так, піддавшись якомусь емоційному імпульсу.

Нічого, крім вищезгаданого імпульсу, у рішенні «Челсі» немає. Для мене особисто – не спостерігається. І так, я не є шанувальником цієї команди, так що особисто мені складно інкримінувати в даному випадку заангажованість, суб'єктивність або той таки імпульс.

На мій погляд, якщо клуб такого рівня збирається міняти наставника, то має з цього приводу існувати хоч якась стратегія. У тому сенсі, що футболістам та вболівальникам треба виразно розжувати причину відставки, а нового тренера мають ось-ось представити. Ні першого, ні другого немає.

Більше того, «Челсі» все більше перетворюється на клуб, який втрачає серйозну репутацію. Маурісіо Почеттіно - п'ятий тренер, звільнений зі «Стемфорд Брідж» за останні двадцять місяців. Аргентинець не пропрацював на новому місці й року.

***

Чому я тут розпилююся про те, що Почеттіно не заслуговував на відставку? Та все просто. Тому що фактично не було аргументів, щоб його прибрати. Навпаки, було багато аргументів на користь того, щоб його залишити.

Ще в лютому «Челсі» бовтався у середині турнірної таблиці. Якщо конкретно, то команда була на 11 позиції. Вдалі матчі тоді були рідкістю, частіше були бліді та незрозумілі поєдинки. Але під кінець сезону «аристократам» вдався справжній спурт. Команда підбадьорилася, почала грати у видовищний та цікавий футбол.

Якщо говорити конкретно про другу частину сезону, то за набраними очками «Челсі» посідає четверте місце (після «Сіті», «Арсенала» та «Ліверпуля»). До того ж треба враховувати, що взимку клуб вирішив не виходити на трансферний ринок.

А ще треба враховувати, що «Челсі» все ще залишається наймолодшою командою АПЛ. Середній вік команди – трохи більше 24 років. Ну й коню має бути зрозуміло, що конкурувати з досвідченим складом «МанСіті» цей дитячий садок поки що не може.

Однак Почеттіно вдалося за досить короткий час досягти прогресу від свого «дитсадка». Наочний приклад – Коул Палмер – однозначно найкращий молодий гравець нинішнього сезону АПЛ.

Getty Images/Global Images Ukraine. Маурісіо Почеттіно і Коул Палмер

З Почеттіно почали прогресувати й інші молоді таланти «Челсі». І наш Михайло Мудрик у тому числі. Та що там Мудрик, якщо почав показувати осудну гру навіть такий не дуже зрозумілий товариш, як Ніколас Джексон.

Однак, водночас, дуже складно вимагати від цього молодняку потрапляння до Ліги чемпіонів. Так, уболівальники клубу звикли, що їхня команда нещодавно була не тільки завсідником найпрестижнішого євротурніру, а й його фаворитом, але зараз ситуація змінилася. «Челсі» проходить хворобливий процес перезавантаження, і вимагати від цієї команди потрапляння до ЛЧ – значить, вимагати неможливого. До речі, минулого чемпіонату Англії «Челсі» посів лише 12 місце.

Обов'язково слід згадати і ще ось про що. Нинішнього сезону «Челсі» віч-на-віч зіткнувся з такою страшною хворобою, як травмопад. Британські журналісти підрахували, що протягом цьогорічного чемпіонату футболісти «Челсі» мали 55 пошкоджень різного ступеня тяжкості. І через ці пошкодження Почеттіно дуже рідко вдавалося виставити оптимальний стартовий склад.

Потрібно розуміти й наступне. Маурісіо Почеттіно – тренер чудовий, але вельми специфічний. Це не кризовий менеджер. Він вправний лише на довгих дистанціях. І приклад із «Тоттенхемом» – зайве тому свідчення й доказ. Мені здається, Боулі мав розуміти цей нюанс. Мав розуміти, що аргентинцю потрібен час, щоб завершити розпочате. Щоб завершити будівництво за фактом нової команди.

Але часу Маурісіо ніхто не дав. Хоча той самий Боулі сам не раз і не двічі стверджував, що його проект не розрахований на блискавичний вихлоп.

Ну, тепер уже й не зрозумієш, на що розрахований проект під назвою «Челсі».

Хоча, якщо судити з першоджерел, то клуб має намір шукати молодого тренера. Але, водночас, такого, який здатний вивести команду до Ліги чемпіонів.

Зрозуміло, що бажаючий звалити на себе такий невдячний тягар у підсумку все одно знайдеться, адже, незважаючи на весь абсурд, що коїться в стані «пенсіонерів», гроші там не перевелися. Але якщо далі умовний Де Дзербі провалить завдання і розчарує Боулі, що тоді робити?

Поки ж ситуацію в «Челсі» найкраще ілюструє фраза, розміщена над брамою пекла в незабутній «Божественній комедії» Данте Аліг'єрі: «Залиш надії, кожен, хто сюди входить». Почеттіно вже не має жодних надій. Подивимося, що буде з його наступником...

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
KIEWADIM
Цей тренер міг навести порядок в команді, і його робота вже давала результати, і ось на тобі. Як грім серед ясного неба- звільнення. Сіркус купив челсі? Що за бардак? 
Gargantua
при переводе поэзии надо проявлять немного творчества, а то сильно ходульно звучит при сравнении с крылатым "оставь надежду всяк сюда входящий"
в данном случае лучше бы звучало "Залиш надію хто сюди заходить"
vazazh
Ну, так звані "аристократи" завжду були щось середеє між гівном та полгівном, за рідким виключенням. Там вже засрали А.Шеву. А взагалі між тренером та володарем мусить бути порозуміння, хто чим керує. В даному випадку йогго не було і думаю, наступнику не пощастить також.
mostepicfail
вчора-позавчора сам спорт.юа давай статтю де писав шо Почеттіно може піти з Челсі тому що хоче контролю над трансферами а керівництво проти. сьогодні, після відставки Почеттіно, спорт.юа пише "нічого, крім імпульсивного рішення, тут не спостерігається". якщо б було рішення звільнити Почеттіно без причини, він, як і будь-який інший тренер, не відмовився б від виплати компенсації. а тут, якраз по причині того, що сторони розійшлись без компенсації, майже очевидно що рішення взаємне і причина цьому якраз наведена вище.
kadaad
Правильно сделали, человек не в состоянии сделать это сборище единой командой.
Ostap Sweet Cherry
Теперь Мудрик будет капитаном