Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Перша ліга
| Оновлено 21 травня 2024, 16:44
12420
12

Амбіції Буковини. Головний фаворит нового сезону Першої ліги вже відомий?

У кулуарах подейкують, що Володимир Дубинський готовий суттєво розщедритися на футбол

| Оновлено 21 травня 2024, 16:44
12420
12
Амбіції Буковини. Головний фаворит нового сезону Першої ліги вже відомий?
ФК Буковина

У січні поточного року в Першій лізі українського футболу сталася непересічна подія – «Буковина» з Чернівців отримала нового потужного спонсора в особі компанії Dmart, яка належить бізнесмену Володимиру Дубинському. На той момент вже було зрозуміло, що жодних шансів з ходу підвищитися у класі, вже за підсумками сезону-2023/24, у «жовто-чорних» немає, і що співпрацю «Буковини» з бізнесом Дубинського варто розглядати виключно та як мінімум як проект на найближчі кілька років.

І навесні «Буковина» справді почала демонструвати, що має амбіції в найближчому майбутньому всерйоз замахнутися на повторення свого найкращого на поточний момент результату в історії українського футболу часів незалежності – шостого місця в елітарному дивізіоні. Поки що «жовто-чорні» виступають у групі вильоту Першої ліги, де з нинішніми можливостями та складом почуваються більш ніж спокійно. Останній фактор дозволяє керівництву «Буковини» вже зараз потроху готуватись до нового сезону у Першій лізі.

Нещодавно клуб з Чернівців відправив у відставку з посади головного тренера команди Андрія Мельничука, після чого в пресі одразу ж почало з'являтися безліч чуток про те, хто може очолити «жовто-чорних» у новому сезоні. Причому прізвища називаються вельми й вельми авторитетні у вітчизняному футболі – це і виконуючий обов'язки головного тренера «Полісся» Сергій Шищенко, і екс-коуч молодіжки «Шахтаря», а також «Металіста 1925» та «Зорі» Валерій Кривенцов.

ФК Металіст 1925. Валерій Кривенцов

Як би там не було, але боси «Буковини» вирішили вже зараз продемонструвати футбольній громадськості свої амбіції, адже звільнення Мельничука (працював на посаді із серпня 2022 року), причому під час другої частини сезону, де «жовто-чорні» в принципі вже виконали ключове завдання, є нічим іншим, як свого роду декларацією про наміри вже наступного сезону явити футбольній Україні значно потужніший та амбітніший проект, аніж поточна «Буковина».

Для цього новий генеральний спонсор «Буковини», за чутками обізнаних джерел, збирається вже найближчим часом витратити колосальні за мірками Першої ліги кошти. Йдеться про 8,5 мільйонів доларів, причому це виключно під вирішення найближчих завдань щодо виходу в УПЛ. А от якщо реалізувати початкові амбіції Володимира Дубинського вдасться, то бюджет клубу нібито може бути збільшений аж до 25 мільйонів доларів, з яких близько 15 мільйонів підуть на підсилення команди, а решту коштів буде вкладено у розвиток інфраструктури.

Втім, сам Дубинський вже спростував чутки про «космічні бюджети», хоча й дав зрозуміти, що покращувати інфраструктуру чернівецького клубу справді необхідно, проте навряд чи мова зайде про інвестиції на десятки мільйонів доларів.

Чутки про такі щедрі інвестиції Дубинського в «Буковину» справді викликають певну частку сумнівів. Справа в тому, що власник компанії Dmart не є новачком для вітчизняного спорту. Володимир Дубинський ще у 2018 році створив СК «Прометей», основою якого стали однойменні баскетбольна та волейбольна команди, причому представлені як чоловічими, так і жіночими складами.

Інвестувати у професійний спорт Дубинський починав у фактично рідному для нього місті Кам'янське Дніпропетровської області. І тут, в аспекті нинішньої ситуації з «Буковиною», цікаво буде згадати про те, що, згідно із чутками, Дубинський з самого початку розглядав можливість свого заходу саме у професійний футбол. У 2018 році, нагадаємо, з української Прем'єр-ліги якраз вилетіла «Сталь», яка представляла в еліті місто Кам'янське (що правда лише формально, адже через відсутність інфраструктури належного рівня «сталевари» домашні матчі проводили то в Дніпрі, то у Києві та Київській області), що й звільнило «нішу» для інших інвесторів.

Однак тоді Дубинський разом із радниками вирішили, що для входження у футбол потрібно значно більше інвестицій, аніж для реалізації планів у баскетболі та волейболі. Тому СК «Прометей» так і не обзавівся професійною футбольною командою, а через кілька років, після розбіжностей Дубинського з міським головою Кам'янського Андрієм Білоусовим, й зовсім перебрався до селища Слобожанське, яке фактично є географічною околицею обласного центру – Дніпра.

ФК Буковина

У баскетболі та волейболі Дубинський за шість років діяльності справді досяг значних успіхів. Однак про нього все одно знав та чув небагато хто, адже значно популярнішим та найпрестижнішим видом спорту у нашій країні є саме футбол. Тож до «гри мільйонів» власник компанії Dmart зрештою також дістався, тим паче, що за наявною у відкритих джерелах інформацією, після початку повномасштабної фази російсько-української війни Володимир Дубинський осів у Чернівцях, куди невдовзі передислокувалися і волейбольні команди СК «Прометей», тоді як чоловіча баскетбольна базується в Прибалтиці, і нещодавно вдруге поспіль стала тріумфатором Латвійсько-естонської ліги.

В останньому аспекті історія Дубинського у чомусь схожа на історію Геннадія Буткевича, для якого рідним краєм також є Дніпропетровщина, проте який у професійний футбол зайшов із командою з іншого українського регіону. Тільки для Буткевича відправною точкою для участі у фінансуванні, а потім і фактичному управлінні, футбольним клубом стала пандемія коронавірусу, а для Дубинського – повномасштабне вторгнення російської армії.

Немає сумнівів, що лише питання часу, коли Володимир Дубинський, як і раніше Геннадій Буткевич, перетвориться із ключового спонсора на де-факто повноцінного власника футбольного клубу. І саме остання обставина, вочевидь, здатна буде призвести до потенційно космічних інвестицій, про які ходили чутки ще на початку весни. Раніше, здається, чекати чогось подібного навряд чи варто, хоча важливо зазначати, що загалом можливості утримувати футбольний проект на рівні нинішньої УПЛ у Dmart та її власника, вочевидь, є.

Втім, поки що забігати вперед ані Дубинський, ані менеджмент «Буковини» і не збираються. Клуб оцінює можливості розпочати співпрацю із фахівцем, котрий допоможе йому вже наступного сезону кваліфікуватися в УПЛ, після чого розпочнеться копітка кадрова робота над підсиленням складу. Ще у зимове трансферне вікно «жовто-чорні» підписали кількох відомих за виступами в еліті українського футболу виконавців, серед яких особливо виділяються Максим Лопирьонок та Ігор Солдат. Також у команді є досвідчений Ігор Чайковський, але загалом поточна заявка «Буковини» не вражає, і з нею команду навряд чи можна буде вважати фаворитом Першої ліги у наступному сезоні.

ФК Буковина

Якщо ж «Буковині» влітку справді вдасться підписати Шищенка, Кривенцова чи іншого досвідченого фахівця на посаду наставника, а також оформити з десяток цікавих трансферів футболістів, то команда з Чернівців реально ще до старту сезону стане однозначним фаворитом Першої ліги, продовживши «традиції» своїх проектів-близнюків – «Полісся» та «Карпат».

Інша річ, що раніше Дубинський все-таки не мав досвіду у професійному футболі, і далеко не факт, що йому одразу ж вдасться досягти успіху. Початкові інвестиції будуть колосальною підмогою для успішного старту, проте не є фактором, що зумовлює успіх. Зрештою, гроші можуть просто розійтися «туди-сюди», а результату це так і не дасть. А от наскільки успішним виявиться менеджмент «Буковини», під роботу якого і виділятиметься фінансування від головного спонсора «жовто-чорних» – дізнаємося вже невдовзі: спершу з того, кого вдасться закликати на тренерський місток, а потім і за результатами нового сезону.

А прописну істину про те, що гроші у футболі все-таки не виходять на поле й не забезпечують результат у кожному конкретному матчі, усім нам в поточному сезоні УПЛ вже довів «Металіст 1925» – проект, у інвесторів якого більш ніж амбітні плани та немає жодних проблем із фінансами, проте який у спортивному аспекті пробуксовує настільки, що ризикує вже наступного сезону оспорювати статус фаворита Першої ліги разом із згаданою в даному матеріалі «Буковиною»…

Оцініть матеріал
(63)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Макс Максов
Хотілось би побачити буковинців в УПЛ!
Gargantua
слухи о больших финансовых возможностях Дубинских сильно преувеличены.
Ребята владеют несколькими ТРЦ и любят бюджетные тендера из которых неистово воруют.
Первый Среди Равных
Хто б що не говорив, а бабло грає в футбол. 
expik2ua
Больше команд с деньгами в вышке только плюс)
Владислав Антонов
Ну в Чернівцях принаймні можна думати про якісь довгострокові плани. Регіон хоч і маленький та небагатий, але безпечний. Карти в руки.
Gargantua
конечно Кривенцова надо подписывать
Jorko
Радий за Чернівці ще би Тернопіль підтягнути.
Southeast*
Сейчас Черновцы чуть ли не рай для футбола.  Могли бы и в УПЛ рвануть. Бедняков там мало живёт.)
🔱Avtoigor🔱
Це все балачки, чому раніше не можна було, чого саме зараз?
maxno
Посмотрим кто выпадет из УПЛ тогда поговорим. Кто фаворит .
Boodya
Команда на сезон-два?
vazazh
В УПЛ місце під сонцем забезпечує тільки вага міфшка з грошима. Чи має його Буковина? Я не знаю, але мені на неї глибоко начхати де вона буде.