Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 12 травня 2024, 04:49
10119
384

Перша поразка Шовковського та дострокове чемпіонство. Шахтар обіграв Динамо

Долю матчу вирішив результативний удар із пенальті

| Оновлено 12 травня 2024, 04:49
10119
384
Перша поразка Шовковського та дострокове чемпіонство. Шахтар обіграв Динамо
ФК Динамо Київ

Класичне українське протистояння супроводжує всю історію розвитку футболу нашої країни. Донецький «Шахтар» проти київського «Динамо» – що може бути кращим видовищем за з’ясування стосунків у цій парі в наших реаліях? Проте цього сезону матч двадцять восьмого туру української Прем’єр-ліги мав ще й додаткове навантаження.

Дійсно чемпіонський двобій. У команди Маріно Пушича перед стартовим свистком було чотири очки переваги, що дарувало «гірникам» цілу купу можливостей. На відміну від суперників – у футболістів Олександра Шовковського просто не залишалось іншого вибору, окрім як перемагати та скорочувати відставання до мінімуму. Але що «гірникам» їхнє завдання було виконати надзвичайно складно, що «біло-синім» – у тому й полягала інтрига головного матчу другої частини нашого чемпіонату.

Цей матч просто не мав можливості стати за рівнем напруги інакшим, аніж ми побачили в першому таймі. «Динамо» треба було йти вперед за будь-яку ціну вже з перших хвилин. Але який пресинг був від «Шахтаря»! Такого в цьому чемпіонаті не відчував на собі ще жоден із суперників «гірників», бо вони займали майже будь-який простір на чужій половині.

Інша справа, що так могло тривати лише обмежену кількість часу із цілком зрозумілих причин. Кияни вирішили просто чекати. І пощастило де в чому команді Шовковського, що за цей час опоненти створили мізерну кількість гольових нагод. Погодьтесь, про дальній постріл Кабаєва ми говорили набагато з більш яскравими емоціями, аніж про удар із рикошетом у межах штрафного від Сікана.

У цьому й полягав головний парадокс першої половини гри. Господарі наче й володіли якоюсь перевагою за настроєм та темпом атак, які потім почали перетворюватись і на перевагу за кількістю моментів. Але «Динамо» в своїх випадах залишалось не менш гострим, а сили команду Пушича тим часом полишали.

Саме тому цей момент на 29 хвилині, коли Сікан під час завершення подачі Кевіна з лівого флангу влучив зльоту в руку Вівчаренка, і був настільки обговорюваним. Довелось залучати VAR, а якщо вже так – то пенальті точно десь поруч. А там і команди побічно завелись та відбулась перша сутичка стінка на стінку. Удар Судакова з позначки в лівий кут на цьому тлі взагалі виглядав як штиль після шторму на морі.

На другу половину Шовковський вирішив тиснути досвідом. Поява на полі Ярмоленка нам про це красномовно свідчила. Але швидкості від такого кроку кияни точно не додали. У спрямованості атак – дійсно, почали грати більш акцентовано, але тут і «Шахтар» із його захисною перебудовою потрібно відзначати. Від пресингу не залишилось і натяку, тож команда Пушича провела цілком інакший другий тайм.

Не можна було сказати, що «гірники» грали на втримання рахунку, бо в такому матчі це було б самогубством. Та й моменти біля їхніх воріт усе одно виникали. Хоча б під час стандартів та за допомоги активності Попова. Однак Різник постійно рятував, а як ні – суперники промахувались. Але найголовніше в цій грі – її рівень напруги. Це було дійсно незабутньо й дуже захоплююче.

Проте час поступово спливав і з кожною хвилиною позиції «Шахтаря» ставали все більш монолітними. Здається, «Динамо» з цим примирилось остаточно десь хвилині на 83, після чого радше господарі могли забити вдруге, аніж суперники б відігрались. Навіть після свистка ця гра не завершилась – Егіналду поліз битись й отримав пряму червону картку. Куди ж без цього в Класичному! Чемпіонському Класичному для команди Маріно Пушича.

Посеред тижня донецький «Шахтар» змагатиметься за Кубок України проти полтавської «Ворскли» в Рівному, тоді як на вихідних поїде в гості до «Дніпра-1». Для київського «Динамо» тим часом розпочинається підготовка до домашнього матчу проти криворізького «Кривбасу» на вікенд.

Українська Прем'єр-ліга. 28 тур.

«Шахтар» – «Динамо» – 1:0

Гол: Судаков (33, пенальті)

Попередження: Судаков (27), Матвієнко (41), Конопля (94) – Ванат (70), Ярмоленко (87)

Вилучення: Егіналду (після завершення гри)

«Шахтар»: Різник, Конопля, Бондар, Матвієнко, Азаров (Ракіцький, 72), Криськів, Судаков (Марлон, 84), Зубков (Егіналду, 84), Бондаренко (Степаненко, 61), Кевін, Сікан (Траоре, 61)

«Динамо»: Бущан, Вівчаренко (Дубінчак, 87), Попов, Дячук, Тимчик, Бражко, Шапаренко, Н.Волошин (Ярмоленко, 46), Кабаєв (Пономаренко, 87), Буяльський (Шепелєв, 78), Ванат

Арбітр: Олексій Деревінський (Хмельницький)

Стадіон «Арена Львів» (Львів)

ШАХТАР – ДИНАМО. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Наші оцінки:

Заміни «Шахтаря»: Траоре – 6,0; Степаненко – 6,0; Ракіцький – 6,0; Марлон – б/о; Егіналду – б/о.

Заміни «Динамо»: Ярмоленко – 5,0; Шепелєв – б/о; Дубінчак – б/о; Пономаренко – б/о

Події матчу

33’
ГОЛ ! З пенальті забив Георгій Судаков (Шахтар Донецьк).
Оцініть матеріал
(62)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 384
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Перець
Всім фанам Динамо набратися терпіння прогрес гри при Шовковському шикарний і склад український, в наступному сезоні віримо в чемпіонство
BekXan
Помилка під назвою Луческу на початок сезону коштувало Динамо медалей.
Віктор Коробка
Поздоровляємо Шахтар з чемпіонством! Динамо при Шовковському дуже подобається - чекаємо гарної гри наших лідерів в еврокубках. Шапаренко, Судаков, Бражко, можливо ще декого - скоріш за все очикують гарні контракти в гарних европейських клубах. 
sahka1981
Все прогнозовано ШД чемпіон 15 раз за всю їх історію, слід привітати. Але гра нічийна звісно, пенальті м'яч попав в руку з близької відстані це так, але ж перед тим була пряма нога проти Буяльського, ну таке спірне рішення. А так рівна гра, без особливих моментів . ДК зіграло в свою силу, у ШД лавка звісно потужніша, плюс боазильці, Кевін так нічого наче на швидкості. Тепер для ДК ще слід поборотися за друге місце. 
etorfine
Кроти витратили стільки сил, скільки було потрібно...
Якщо вони сьогодні і слабкі, то яке ж тоді Динамо, яке взагалі нічого не змогло?
Микола Захарченко
Матч тримав у напрузі . Відчувалося , який він важливий для обох команд . Звичайно несправедливо , що матч за чемпіонство вирішується за допомогою такого пенальті . Потрібно мабуть було як в " давні часи " запрошувати суддів з-за кордону. 
Динамо виглядало солідніше , багато били по воротах , добре пресингували , але потрібно більше холоднокровності в останній фазі атаки . Шахтар більше захищався та тянув час ( суддя чомусь додав всього 4 хвилини , хоча потрібно було б в два рази більше ) .
Переміг той , хто " все " для цього зробив і " на полі і в кабінетах " ... Це наші реалії ...
FunnyCat_____
 я просто реально помню когда было неприятно выходить на шахтер, из-за его уровня игры
когда были 3-0 
а сейчас, это дно может только или дурака затолкать а потом автобусить или с помощью судьи сделать тоже действие и выставить автобусный парк перед своими воротами
FunnyCat_____
Если шахтёр самый популярный клуб в Украине ?
То почему на одной из самый больших футбольных интернет площадок его чемпионству радуются два человека ?
Челик из ростова с флагом США? И  безработный ак 228 ?
Владислав Антонов
Нічийний матч, долю якого очікувано вирішив мікроепізод. 
Впевнений, що обидві команди на правильному шляху, що дуже важливо в контексті єврокубків.
Boodya
Вітаю Шахтар з чемпіонством, на яке вони заслуговують своєю чесною грою.
Сьогодні вони Динамо переграли по всіх фронтах.
Судакову лева матчу.
Ідеальний сезон в якому команди настільки боялись Шахтар, що самі робили помилки ще до матчу, боялись гравців Шахтаря що вимикались з гри, як тільки вони падають.
З такою грою, яку вони показали проти Динамо, потрібно брати ЛЧ, бо кращої гри немає ні в кого на нашій планеті, а може навіть і далі.
Вітаю Шахтар. Шахтар -Чемпіон
FunnyCat_____
после начала полномасштабки, очередной год когда шахтер деградирует и двигается вниз, а ДК, а ДК тоже шло вниз после чемпионского сезона при Румыне, но... с приходом СаШо эта тенденция изменилась и если он сможет себя показать на длительной дистанции, а Суркис не будет мешать команде своими решениями, то настанет момент когда даже купленные судьи и кдк не сможет поддерживать шахтер на уровне Динамо
Серж Пир
Пумочка, ты гдеее? 
patrick
Надіюсь в наступному сезоні УПЛ ТВ можна дивитись на всіх платформах, це не прям так важко зробити, правда?
Раджу Динамо найняти якогось репутаційного менеджера та психолога для команди, тому що гравці ведуть себе іноді як із зоопарку. В матчі з Дніпром, той Ванат після голу кудись біжить комусь щось доказувати, ледве Бущан його зупинив. Кожен матч якісь викрики, мати... народна команда...
Пенальті чистий, Шахтар з перемогою, Динамо повага за кінцівку сезону, по грі додають, не зупиняйтесь. Шахтарю потрібно суттєво додавати, в ЛЧ потрібно щось вже і показувати...
Fitness.sports
Шахтёр с чемпионством! Динамо с хорошей игрой и надеюсь ещё больше прогрессом. На данный момент Динамо показали наибольший прогресс, а шахтёр стоит на месте не развивается.
Теперь главное что бы все сборники были здоровы, в форме и игроки шахтаря и игроки Динамо и легионеры.
Добавлю про еврокубки. 2 команды в ЛЧ сейчас не время. У нас не тот уровень чемпионата. Про это мы уже говорили, обсуждали и даже звучало что лучше для рейтинга сезон или два повариться в лиге Европе минимум всем. Ничего страшного если вылетим с четвёртой стадии ЛЧ в ЛЕ группу. Деньги деньгами, но жлоб сурок не обеднеет. 
Наш чемпионат сильнее не стал, и чемпион своею игрою лишний раз это доказал.
В еврокубках стартует явно два клуба, для которых еврокубки новинка.
Конечно если клубы получат усиление, всё это будет звучать по-другому!
Умник
1.главное нет травм сборников.
2. Прощай степа, добро пожаловать Бражко для сборной.
Шахтер сыграл ровнее.
Как я и говорил чемпионство выигрывается с аутсайдерами.
Динамо не выиграло у лнз и вереса.
Очный матч решил.
Но самое главное это накал дерби нет поцелуев обнимашек.
А еще любителям поумничать насчет войны и эмоций.
Футбол это и есть эмоции.
А тем которые говорят ой бля война надо.ж тише.
Вы б меньше денег п...ли чем к футболу приставали.
У Динамо все впереди.
У Шахтера только деньги, я не вижу новых степаненок пятовых ракицких.
New Zealander
Шахтар на ізі переміг і видно було що після того як забив то почав грати що називається "по рахунку" і перестав йти в атаку великими силами щоб не наразитися на контратаку і гол. Блискуче зіграв увесь захист але я б виділив того кого найбільше критикують - Бондаря. Він зіграв блискуче і нічого не дав зробити так званим Шапкаренкам. З таким захистом ми знову не пропустимо жодного гола від Барси
OtsoCity
Хтось пам'ятає, коли в останній раз лайно суркисів (динамо) вигравало у Шахтаря, скільки років вже пройшло?
mayakovskiy1
Непогана гра. Вперше за багато років Динамо дійсно дало бій й не виглядало тупим колгоспом. Казати про лівий пеналь можуть лише хворі люди. Шахта забила й спокійно грала по результату 
Дякую команді за сезон! В ЛЧ має бути цікаво. До речі, як там стаття від якої так палала срака фанів ДК? Вже можна публікувати 
AK.228
Тяжкий сезон!!
Дякую Шахтарю в цей тяжкий час за позитивні емоції 👏👏🇺🇦
З перемогою у грі, з перемогою у Чемпіонаті!!
Шахтар - кращій👏🇺🇦👊💪