Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 08 травня 2024, 07:13
54276
5

Україна виграла ЧС з хокею. Як це сталося і що далі

Українська збірна пробилася до Дивізіону 1A

| Оновлено 08 травня 2024, 07:13
54276
5
Україна виграла ЧС з хокею. Як це сталося і що далі
ФХУ

Хокеїсти збірної України виконали домашнє завдання, показали свої вміння і тепер можуть відпочивати. Вперше з 2017 року (але врахуємо, що були скасовані через коронавірус два турніри) повернулися до другого за рахунком дивізіону чемпіонату світу з хокею. За підсумками ЧС можна спокійно заявити, що команда Дмитра Христича переросла рівень Дивізіону 1B. Було б цікаво подивитися на команду в матчі з Японією, з якою останні роки постійно були одні поразки, але японці вже чекають на нашу команду в Дивізіоні 1A. Хоча є впевненість, що нинішня збірна України переграла б торішню Японію.

Звичайно, варто відзначити невелике везіння українців. Крім того, що не було Японії, то ще й Китай приїхав дивним складом майже без легіонерів і з гравцями місцевого чемпіонату. Навіть тренер української збірної визнав, що новачок дивізіону Іспанія показує хокей вищого рівня, ніж ця китайська команда. Але це не наші проблеми.

На чемпіонаті світу сподобалася гра спецбригад: найкраща меншість (дві пропущені шайби) та найкраща більшість (42% реалізації), найкраща атака (31 шайба) та найкраща оборона (2 пропустили). Все це ще раз свідчить про перевагу збірної України у цьому розіграші ЧС.

Серед гравців знову порадував Ігор Мережко. 26-річний захисник був ключовим виконавцем у рівних складах та при розіграші більшості, а також став другим бомбардиром чемпіонату та взяв звання MVP турніру. Дуже добре, що у команди є такий хокеїст, у якого попереду достатньо років, щоб бути лідером збірної ще на багатьох турнірах. Загалом вік цієї команди вже багато разів підкреслювався як позитивний фактор. І ще через травму не було одного з наймолодших гравців – захисника Артура Чолача.

Христич підключив до збірної 19-річного Олексія Дахновського. Гравець показав себе універсалом, зумівши зіграти і захисником, і форвардом. Знову класно себе показав 21-річний Данило Трахт, який закинув 5 шайб, у тому числі дві у фінальній зустрічі з Литвою. На Данила великі надії, оскільки він грає у сильному фінському чемпіонаті за Лукко. Місце у складі отримав 21-річний Станіслав Садовіков - три шайби та два асисти на ЧС. Найкращим бомбардиром турніру з 11 очками став 24-річний Олександр Пересунько, який відзначився не лише результативністю, а й технічною грою. Можливо, Пересунько найкращий у команді у компонентах «катання» і «техніка».

Трохи більше хотілося б від Віталія Ляльки. Нападник закинув дві шайби, але явно мав можливості оформити ще 2-3 голи, особливо в більшості.

В обороні все більше хвилин отримують 22-річний Євген Ратушний та 23-річний Іван Сисак. У плані віку ця команда може грати ще 3-4 роки мінімум навіть без посилення з молодіжної збірної, хоча і там є цікаві виконавці. Наприклад, ланка з Дніпра – Стецюра, Сидоренко, Крикля. Або воротар Гліб Арцатбанов, якого Христич залучив до підготовки до ЧС і навіть дав дебютувати, але на ЧС була досвідчена пара Едуард Захарченко – Богдан Дьяченко. Схоже, тренерський штаб все ще не вирішив, хто з них є основним, тож від матчу до матчу йде ротація. Не впевнений, що це ідеальна ситуація, але поки є результат – безглуздо критикувати таке рішення наставників. Головне, що вже є підміна у вигляді того ж Арцатбанова.

Що далі

На наступному чемпіонаті світу у Дивізіоні 1А Україна зіграє проти Італії, Румунії, Японії та ще з двома збірними, які вилетять з еліти. Поки що варто обережно говорити про повернення до еліти, але, здається, нинішній склад може змагатися з тією ж Румунією та Японією, щоб закріпитися у дивізіоні. Є приклад Польщі, яка ще 2022 року грала з Україною у Дивізіоні 1B, а нинішній ЧС проведе в еліті. І збірну Польщі українці обіграли у матчі олімпійського відбору.

Як і сказав Христич, у перший рік важливо просто освоїтися у Дивізіоні 1A та зрозуміти, що може Україна. Головне - одразу не вилетіти, а там уже як складеться. Середній вік збірної дозволяє розраховувати на прогрес і шанс закріпитися у другому дивізіоні.

Рік ще не закінчено

Можна було б привітати збірну та попрощатися з офіційними матчами цього року, але в серпні на команду ще чекає фінал олімпійського відбору. Там суперниками будуть Словенія, Франція та Латвія. Очевидно, у боротьбі за одне місце на Олімпіаду усі привезуть топ-склади, а у Словенії, можливо, навіть приїде Анже Копітар.

Не говоритимемо, що шансів немає, але навіть помічник Христича Олег Шафаренко після вдалого відбору у лютому говорив, що самі тренери не чекали, що команда вийде у фінал кваліфікації. Так чи інакше, а матчі з класними суперниками будуть хорошим досвідом для подальшого розвитку збірної.

Оцініть матеріал
(109)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
-PhoeniX-
Вот отбор на ЗОИ и покажет реальный уровень сборной. Главное - избежать разгромов. А в принципе, и французы, и словенцы нам по силам были еще несколько лет назад... Дкмаю, реальный уровень увидим в матче с латвийцами.  Интересно, товарняки для подготовки успеют организовать? Было б интересно быть в курсе планов подготовки сборной к августовским матчам
New Zealander
У нас єдиний хто грає за кордоном це Трахт із фінського чемпіонату чи ще хтось є?